Yhteisten vesien äärellä
Tässä videossa tutkitaan vesien maailmaa pintaa syvemmältä. Videossa vesien äärellä työskentelevät asiantuntijat kertovat, millaisilla keinoilla meillä tulevaisuudessa olisi nykyistä puhtaampi ja monimuotoisempi vesiluonto.
Videon alussa kerrotaan kalataloudesta ja vieraillaan Vierunkoski-nimisessä paikassa, jossa sähkökoekalastetaan aluetta, joka on kunnostettu edellisenä vuonna. Sähkökoekalastus on kaloille turvallinen ja yleinen tutkimusmuoto, jolla pyritään tietyltä alueelta saamaan kiinni kalat tutkimuksia varten.
Vierunkoskella on tehty kunnostuksia vaelluskaloja silmällä pitäen ja erityisesti kunnostuksista hyötyy taimen. Vanhaan patoon on tehty kalatie, jonka kautta vaeltavat kalat pääsevät liikkumaan vesistöstä toiseen.
Videossa esitellään myös vesien käsittelyä yhdyskuntarakentamisessa. Videossa kerrotaan, miten Porvoo tulee kehittämään kaupunkiluonnon monimuotoisuutta, mistä hyötyvät myös kalat. Lisäksi esitellään biohiilisuodattimia ja kalkkikivisuodattimia, joilla voidaan pienentää ojien kautta tulevia haittoja.
Videossa kerrotaan myös keinoista, joilla voidaan vähentää kuormitusta ja lisää tuottavuutta maanviljelyssä. Asiantuntija kertoo, millaisia luonnonmukaisia keinoja on olemassa – sellaisia, mitkä hyödyttävät luonnon lisäksi myös itse maanviljelyä.
Video on tehty osana WATERDRIVE -hanketta, joka on kansainvälinen yhteistyö- ja tiedonvaihtohanke, jonka tavoitteena on tuottaa eri tahojen välisen yhteistyön avulla tietoa parhaista menetelmistä, toimintatavoista ja työkaluista, joilla maatalouden sekä vesienhoidon intressejä voidaan sovittaa yhteen huomioiden yhdenaikaisesti myös muiden sektoreiden tarpeet. Hanke tuo yhteen asiantuntijoita kaikista Itämeren alueen maista (Suomi, Ruotsi, Tanska, Viro, Latvia, Liettua, Puola, Saksa ja Venäjä).
Video kertoo kalatalouden, yhdyskuntarakentamisen ja maatalouden näkökulmista vesienhallinnan toimenpidekokonaisuudessa. Eri asiantuntijoiden välisen yhteistyön avulla on mahdollista sovittaa yhteen maankäytön, vesienhoidon ja luonnon monimuotoisuuden tavoitteet. Videolla esiintyvät tahot toimivat tiiviissä yhteistyössä myös hankkeen ulkopuolella. Alla linkit toimijoiden sivuille:
Videossa mukana asiantuntijoina ovat:
Tomi Ranta
Heikki Holsti
Enni Flykt
Mikko Korhonen
Kaj Granholm
Mikko Ortamala
Lisää kalajuttuja: https://www.instagram.com/kalastuskanava/