Pakkasrajana pilkkireissulleni pidän

Kommentit

-38.6 oli lähtiessä pakkasta

-38.6 oli lähtiessä pakkasta kun madepilkille menin.

Pari tuntia siellä tarkeni. Vieressä sula salmi, josta nouseva kosteus yhdistettynä tuuleen teki pilkinnästä kyllä haastavaa.

Nauttikoon nyt ken voi

Nauttikoon nyt ken voi tuosta yli kymmenen asteen pakkasilla pilkkimisestä.
Etelässäkin pitkästä aikaa päässyt yli 20' miinusasteen kera nauttimaan näemmä. Ainakin öisin mateen toivossa muutamana vuorokautena napakat pakkaset paukkuneet.
Kyllähän minulle sopivin kalakeli on kesällä +18- +24 kehon toimintojen suhteen ja talvella tuo -5 -- +5 asteen kevät keli. Silloin lämpötilan suhteen mukavaa kalastella.
Tyynellä kelillä ei lämpötila niin haittaa kuin esim. Merituuli ja -20 pakkasta.
Kireitä kaikille ja muistakaamme kalan käsittely talvellakin, tuppaavat jäätymään herkästi ja tovin kylmällä pakkashangella pyörinyt alamitta tai muu takaisin laitettava lienee turha pikapakastettuna takasin survoa silmät paleltuneena jne....

eihän se pakkanen mikään

eihän se pakkanen mikään ongelma ole, jos ei elävien syöttien, tai kuitusiimojen kanssa pelaa.
Jos tulee kylmä, niin kävelee vähän ja poraa uuden reiän.
Näin ainakin itse 20 asteen pakkasessa kuhapilkillä. Tuuli ainut, mikä voi viedä nautinnon.

Tuuli ratkaisee

Komppaan edellistä. Jos on tyyntä ja aurinkoista niin ei 25 asteen pakkanen vielä mitään haittaa, mutta jos tuulee ja on pilvistä niin 15 astettakin voi olla liikaa.

Kova pakkanen

Joskus oltu pilkillä koko päivä, avanto jäätyi silmissä, joutui sohjokauhalla pitämään reikää sulana ja siima putsattava ahkeraan. Kävellessä otettava silmälasit pois, kun poskipäät muutoin jääty. Paikalliselta kuultiin että lämpömittari oli näyttänyt sinä päivänä -44 astC. Elohopeakin jo jäätyy tossa lämpötilassa... Ahvenet jäätyi heti mutkalle kun nosti vedestä ylös. Hulluja on kaiken näköisiä, voi katsoa vain peiliin!

Autoparka

Parikymmentä astetta vielä itsellä menisi, mutta umpijäisen auton starttaaminen päivän päätteeksi ei huvita...

Kerran poikain kans kylmällä

Kerran poikain kans kylmällä ilmalla ongella, muutama tasuri jäi jään alle kun ei alkuun hoksattu että reikä jäätyy tukkoon niin nopeasti. Joku hoksasi povitaskusta pakkasnestettä avantoonkin, sen avulla sai hiukan peliaikaa. Joutui lähtemään valoisan aikaan pois kun pakkasneste loppui, tulomatkalla raito kulki rantteen vierestä, siellä oli isännän sahapukki, laudasta tehty, ja ihmettelimme hetken kun sahapukki nosteli jakojaan vähän väliä. Sillä oli ilmeisesti kylmä.

Tosimiehet on näköjään

Tosimiehet on näköjään erikseen.

Liki kolme sataa pilkkijää -32 asteen pakkasessa ei voi olla väärässä.

Ei Pohjois-Savossakan enenn ollut pakkasrajoja pilkkikisoissa. Saatto piiricupissa olla 30 pakkasta ja silti satapäinen joukko lähti pikkuahventa kilotolkulla nostamaan.

Pukeutumiskysymys tuo pakkanen vain on, ei muuta. Jos liian kylmälle tuntuu, lisää vaatetta tai ostaa laadukkaamman välipuvun.

Ymmärrettävää toki, että ranskalaiset dieselit pitä jättää kotiin jos jäällä aikoo kovin monta tunita viihtyä...

Pukeutumiskysymys. Itsellä

Pukeutumiskysymys. Itsellä riittää välineet siihen -40 asti. Kovalla tuulella joku -30 on mukavuusraja.

Aika monesti se -30 - -35 on ollut pakkasta treenatessa tai itse pilkkikisoissa (ahvenkisat) P-Karjalassa. Madepilkillä ollut alimmillaan himpun vajaa -40. Nykytalvina ei tuollasia pakkasia tosin edes ole ja kisoissakin on välillä pakkasrajoja.

Eipä ole koskaan pakkanen suurempi ongelma ollut, ehkä kyseessä on myös asennekysymys. Isolle osalle pakkanen ei ole mikään ongelma, lopuista osa on neitejä, osa tehty sokerista...

On ne kovia...

Jossain sisämaassa avannolla tarkenee kuivassa pakkassäässä vaikka olisi kuinka kylmä. Olisi sen sijaan hauska seurata näitä -40 "karjuja" tuossa rannikolla tarkenemassa vaikka -10 asteen "neitikelissä", kun kauempaa avoveden suunnasta tulee vilpoinen tuulenhenkäys vaikka vain 7m/s...

Sisämaasta rannikolle

Sisämaasta rannikolle muuttaneille on vaan aina yllätys, kuinka kylmä täällä talvella voi olla. Tuule pirusti, mutta pahin on se kosteus. Kovin keli (en ollut pilkillä tosin) oli Vaasassa -25C ja kosteusprosentti lähes sata! Oli aivan sairasta! Itä-Lapin -36C ei tuon jälkeen tuntunut enää juuri miltään.

Tuo kosteuden vaikutus on

Tuo kosteuden vaikutus on tietyssä kelissä kyllä totta.

Omassa madepaikassa oli "savuava" sula salmi vieressä vaikka pakkasta -38 C. Keli tuntui huomattavasti kovemmalta mitä kuivemmalla alueella. Koko ympäristö oli sumun peitossa ja näkyvyys heikohko.

Mutta nuo rannikon nillittäjät voisi katsoa itseään peilistä, samalla lailla se 7 m/s tuuli sisämaalla vaikuttaa kuin rannikollakin. Toki rannikolla tuulee useammin, mutta vastaavasti siellä väki on tottunut pilkkimään lämpimässä. Jos tuo rannikon -10 raja pitäisi totta, varmaan syynä on yksinkertaisesti se, että pukeutuminen ja kylmään tottuminen ei etelän vetelillä ole yhtä hyvin hallussa kuin Itä-Suomen pakkasissa pilkkijöille.

Jos avointa järvenselkää on 20-40 kilometriä, kyllä se ilmamassa ehtii siinä kiihtyä sisämaassakin. Monesti rannikollakin pilkitään saariston suojapaikoissa. Vastaavasti myös sisämaassa pilkitään järvenselillä.

Uskoisin että vilukissoja löytyy samalla lailla sisämaastakin, ja vastaavasti karpaaseja rannikolta. Tehköön jokainen tavallaan, itseä ei vesisade tai pikkupakkanen haittaa.

Neitejä

Mielestäni neitejä ja hamekankaan ompelijoita ovat ne jotka ovat omasta mielestään kovia jätkiä.Samat tyypit ovat myös niitä jotka eivät ymmärrä että ihmisillä on erilaisia pakkasenkesto ominaisuuksia,sairauksia ym.Jos ei pysty/huvita mennä esim. 10 asteen ja 5 m/s tuuleen pilkille niin onko ainoa vaihtoehto jäädä kotiin nypläämään pitsiä? Nim.Laadukkaat varusteet

Reippaalla asenteella pakkaseen

Ja korostetaan ettei kenenkään ole pakko pitsiä alkaa nypläämään. Ihmeen helposti joku ottaa herneen nenään, tuossahan annettiin vain vaihtoehtoja jos ei kalalle enä kykene.

Onhan meillä sairaita ihmisiä paljonkin; osa ei kestä hellettä, osa taas pakkasta. Antaa ihmisten sairastaa. Terveillä taitaa pakkasen kesto olla pääosin kuitenkin asennekysymys tai muuta selittelyä.

Itse ainakin lähden hymyssä suin ja rehdillä asenteella niin hiihtoladulle, lenkkipolulle, pilkille kuin vaikka kuntosalille - oli keli mitä tahansa.

Isäukko lähti 60- luvulla

Isäukko lähti 60- luvulla naapurin miehen kanssa pilkille Jawalla 34 asteen pakkasessa 10 kilometrin päässä olevalle järvelle. Kilometrin välein piti pysähtyä hyppimään. Isä putosi jäihin heti järvelle päästyä ojan suussa. Pääsi heti ylös ja saappaat ei kastuneet pahasti - paksua sarkapukua piti välillä kaverin kairanvarrella nuijia polvitaipeen kohdalta että pääsi liikkumaan. Iltahämärissä tulivat takaisin kontti täynnä kaloja. Kävi siitäkin asti kesät - talvet kalassa moottoripyörällä. Enää ei kalasta mutta ei kuollut kylmyyteen.

Armeijassa valamarssi

Armeijassa valamarssi Kajaanista Ivaloon. Puolet mentiin pyörällä -40 asteen pakkasessa ja loppumatka marsstittiin kävellen -50 - -60 asteen kelissä.

Varustuksena 62 maastopuku t-paita ja kalsarit. Kaikille ei riittänyt vilasukkia ja silloin piti pärjätä sanomalehdellä. Kenkinä Sievin kokoa liian pienet maiharit.

Vala suoritettiin -65 asteen pakkasella, asennossa seisottiin 6 tuntia.

Sitten olikin mukava kun pääsi lomalle. Julkisia ei kulkenut ja takaisn yksikössä piti olla seuraavanan iltana klo 18:00. Polkupyörät piti hakea matkan varrelta Kuusamosta.

Kyllä ennen tarkeni kelissä kuin kelissä, ihme nillittämistä nykyään.

Pakkasrajani

Pakkasraja on +10 astetta celsiusta, sen alle en lähde. Vähissä on pilkkipäivät, mutta kyllä noita aina joku vuodelle sattuu.

Lisää uusi kommentti

Varmistus
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
taime_: