Kelaan avokelaa

Kommentit

Kammen kierto

Totta kai oikea kätinen kelaa vasemmalla kädellään. Olen kyllä nähnyt sellaisiakin kalastajia jotka kelaavat avokelalla niinkuin umpikelalla, mutta kiertävät kyllä vasemmalla kädellä vastapäivään, huvittavan näköistä. Meitä on moneksi.

Kovalainen

Muitakin julkkiksia "väärään suuntaan" takaperin avokela ylöspäin kelaajia on Heikki Kovalainen. Pari vuotta sitten tuli Maikkarin uutisissa kevennys, jossa Kovalainen kertoi, että kalastus on tärkein rentouttava vapaa-ajanviettomuoto. Sitten se hauska olikin, kun kampea veivattiin taaksepäin. Olikohan toimittajien keksimä juttu. Sama se, miten veivaa, jos kalaa tulee. Oli vaan hauska yksityiskohta, joka jäi mieleen.

ajanhaaskuuta

Käyttää sitä umpi-, avo- tai hyrräkelaa ja kelaa oikealla tai vasemmalla kädellä niin onhan se aivan turhaa vaihtaa käsien paikkoja heiton ja kelauksen välillä.

Matalaprofiilikela

Itse olen oikeakätinen ja kelaan hyrrällä vasemmalla. Vaikka nyt alkuperäinen kysymys olikin avokelasta, mutta mainitsen silti. Hyrrässä on (Calcutta) puolanvapautin oikealla peukalolla painettavissa. Kelaus jatkuu luontevasti vasemmalla kädellä heti heiton jälkeen. Myös avokelaa kelaan vasemmalla.

Juuri näin eli suurella

Juuri näin eli suurella osalla väärinpäin.Ihmetellyt enemmälti tuolla hyrräpuolella kun äijät heittää oikealla ja sitten vaihtaa vavan vasempaan käteen ja kelailee oikealla.Vasuri kelojahan on saatavilla(onneks).Eli oikeakätinen kelaa vasemmalla(muut hommat hoidetaan sitten sillä oikealla vai väärällä?

mikään vaihtoehto ei ole

mikään vaihtoehto ei ole väärä.itse kelaan oikealla ja olen oikea kätinen.jos isoksi kalaksi lasketaan 20kg lohi niin ei siinäkään kyse kalan ylös saamiseksi ole järjetön voimankäyttö.

kalastukseen ei tarvita

kalastukseen ei tarvita voiman käyttöä!! tärkeintä on hyvä tuntuma ja että pystyy uittamaan uistetta haluamallaan tavalla. esim.pikku kikkailut jigin kanssa tai vaapulla matalassa koskessa. itellä oikea ainakin on niin paljon herkempi ja tarkempi että en voisi kuvitellakaan pitäväni vapaa vasemmalla, paitsi jos kelaa sukkana kuhan ylös. ne jotka vain uistelee tai muuten vain aina kelaa uisteen suoraan sisään, eivät varmaan ymmärrä mitä tarkoitan tällä kikkailulla.

Viisaampi käsi heittää, tyhmempi kelaa...

Olen oikeakätinen, joten oikea käteni hoitaa heittämisen ja uitossa vieheen ohjailun vavalla, kelaamisen riittää vasenkin. Näin oli aikoinaan avokelalla ja sama käytäntö on saanut jatkua viime vuosina hyrrälläkin, eli vaikka kelatyyppi vaihtui en nähnyt syytä vaihtaa kalastuskätisyyttäni toiseksi. Matalien vesien heittokalastuksessa uppoavilla vieheillä on ensiarvoisen tärkeää saada kelaustuntuma vieheeseen heti sen pudotessa veteen, mikä on mielestäni helpompaa, kun vapaa ei tarvitse siirtää kädestä toiseen joka heiton jälkeen.

--pikeye

Vasenkätisyys nykyajan muotia !

Jo AB Urfabrikenin kehitettyä oikea, heittämiseen soveltuva hyrräkela, oli ainut oikea tapa heittää sitä niin, että vapaa piti oikea käsi, jonka peukalolla siimaa jarruteltiin heiton aikana. Heiton jälkeen vaihdettiin sama oikea käsi veiville, ja siirrettiin vasen käsi pitelemään vapaa tukevasti. Tästä tavasta ei ollut puhettakaan lipsua minnekään. Samoin avokelojen tultua markkinoille, niille vakiintui käytännöksi vasemmalla kädellä kelaaminen. Ainoastaan vasenkätiset voivat poiketa kaavasta. Nykyisin kun näkee kaikenlaisia sekakäyttäjiä, se häiritsee silmää esteettisesti vaikka ei tietenkään mitään muuten haittaa. Jos nykyisin kaikki muutkin asiat ovat päälaellaan, miksei tietysti myös tämä kelaamisjuttu voi olla. Ei vain tunnu oikealta tällaisen vanhemmanpuoleisen ihmisen mielestä.

aina oikealla

Oikealla tulee aina kelattua oli sitten hyrrä tai avokela. Niin umpioikeakätinen kun on niin ei tule mitään vasemmalla kädellä kelaamisesta. Voima riittää molemmissa käsissä varmasti Suomen kaloille...

kelankieputin

Minäpäs olen niin kova poika heittämään, että sisään kelatessa pitää vaihtaa pari kertaa kelauskättä ja kela siten kieppuu vavan ylä- ja alapuolilla.

olen oikeakätinen ja pelaan

olen oikeakätinen ja pelaan jääkiekkoa leftiltä niinkuin valtaosa. tuntuu siksi myös luontevalta heittää samalta puolelta. Sehän on vähän niinkuin lämy jääkiekossa. käsiä ei tarvitse vaihtaa, vaan kelaan oikealla. Heitän kaikilla kelatyypeillä niin ja kelaan kaikilla oikealla. Tuntuu oudolta, että jotkut kelaavat hyrrää oikealla ja avokelaa vasemmalla kädellä. Perhon heitto on ainoa laji, missä joudun vaihtamaan kättä.

Sama käsi

Vavasta pidetään kiinni samalla kädellä, jolla pidetään kiinni pikkuveljestä. Vasenkätisiä on Wikipedian mukaan noin 20% kansalaisista. Kuitenkin yllä olevan kyselyn mukaan 42% kelaa oikealla. Eli jotkut oikeakätiset kelaavat "väärällä" kädellä.

Ite alottanu kalastuksen

Ite alottanu kalastuksen avokeloilla ja niissä oli jo sillon kampi oikeella puolella eli vasemmalla. Liekkö niissäki sai vaihettua haluamalleen puolelle. Avokelalla en kyl puolta vaihtas, mut hyrrällä heittelin pitkään väärältä puolelta. Reissu tai kaks vuoteen korkkarilla meni ihan hienosti, mut yhen reissun jälkeen ei enää oo paluuta niissäkään oikeelta veivattavaan.

Itelle ainakin luonnollista pitää vapaa vahvemmassa kädessä. Perhokalastuksessa se on ainaki itelle ihan välttämätöntä, et vapa on oikeessa kädessä. Joskus kaverin vehkeillä killen väsyttelin ja oli kyl liian outoo vasurilla hoitaa se homma.

Kyllä se aina jaksaa kovasti

Kyllä se aina jaksaa kovasti huvittaa kun näkee jonkun idiootin kelaavan avokelalla niin että se on vavan yläpuolella ja kelataan taaksepäin :D. Luulis muutaman heiton jälkeen tyhmänkin tajuavan, että on 100 kertaa helpompaa pitää avokela vavan alapuolella.

Lisää uusi kommentti

Varmistus
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
sii_a: