Hyppää pääsisältöön
Kalastus.com
Etusivu
Keskustelu
Kalenteri
Galleriat
Kalaruoka
Kalastuksen ABC
Kalastusvideot
Kalastuslinkit
Vedet pelastuu, Vapo lopettaa turvetuotannon
Anonymous
01.12.2021 - 17:54
Keskustelualueet
Kaikkea kalastuksesta
Mainostus sallittu
Uutisia
Viritykset ja rakentelu
Raportteja kalavesiltä
Kalastusvideot
Uusimmat viestit 2h
Uusimmat viestit 12h
Uusimmat viestit 24h
Lisää uusi viesti
Kirjautuminen
Käyttäjätunnus tai sähköposti
*
Salasana
*
Luo uusi käyttäjätili
Pyydä uutta salasanaa
OMAT TIETONI
Muuta asetuksiasi
Muuta profiiliasi
Netiketti
Omat galleriat
Omat ilmoitukset
Foorumihaku
Vesistöt joihin suovedet ovat valuneet pysyvät kauan sameina ja tummavetisinä. Metsien suo ojitukset jatkavat vesistöjen samentamista edelleen. Vain uusien turvesoiden valumat jäävät pois. Muutama sukupolvi ainakin menee ennenkuin nuo vesistöt palailevat ennalleen.
Joka tapauksessa vesistöille on hybä, että edes suosikailu loppuu.
Metsäojituksetkin vähenevät tulevaisuudessa ja hyvin oletettavasti myös avohakkuut.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008274410.html
Kuormituksen, eli humuksen yms. valuminen, väheneminen vesistöihin näkyy kyllä huomattavasti nopeammin kuin muutamassa sukupolvessa. Tästäkin on kokemuksia Suomessa aika tavalla jo.
Toivottavasti pannaan myös ennallistamaan käyttösuonsa
Vapo päätös on vain yksi oikeaan suuntaan ja täysin linjassa hallituksen ajamien lakiasetusten mukaan turvetuotannon alas ajamiseksi. Hyvä niin!
Sen lisäksi pitää tehdä paljon muutakin, jotta vesistöt puhdistuisivat.
60-luvulta eteenpäin metsänomistajat saivat valtiolta tukea metsien- ja soiden ojittamiseksi. 80-luvun lopulla alettiin hieman tukea ojien ennallastamiseen, mutta paljon pienemmällä summalla. On aivan älytön määrä soita, joista valuu hapanta turveainesta vesistöihin ja se tulee jatkumaan hamaan tulevaisuuteen saakka ellei niitä ojia tilkitä. Tästä syystä vesistöjen kunto ei tule tällä vuosisadalla juurikaan toivu ainakaan tästä syystä.
Suurin hyöty nykyisistä vesistöjen toipumisesta tulee muista tekijöistä. Vasta 90-luvulla viimeisimmät kunnallisvedet ja teollisuuden jätevedet menivät puhdistamoiden kautta. Maatalouden päästöt on myös vähenemässä (karjaa on vähemmän ja viljelyssä ei käytetä samassa määrin ravinteita, yms). Vesistöjen puhdistuminen mitä viime vuosina ollaan nähty tulevat lähinnä näistä toimenpiteistä.
Jokainen pieni parannus toki auttaa suuressa kuvassa.
Vieläkin on paljon kunnissa sekavesiviemäröintiä joka tarkoittaa sitten aina kovilla sateilla (joita on nykyään paljon) että kaikki tai suurin osa paskoista menee täysin puhdistamatta suoraan vesistöihin. Tätä tapahtuu ihan PK-seudullakin sekä Vantaanjoen valuma-alueella. Myös muualla suomessa kaikkialla missä vielä mennään sekavesiviemäröinnillä.
Itse asiassa kiintoainekuormituksen loppuessa vesistö voi kirkastua aika nopeastikin. Turvemössön peittämät pohjat eivät kuitenkaan puhdistu samassa tahdissa, eivätkä ehkä "koskaan".
"Martinjärven veden laatu on viime vuosina parantunut hämmästyttävän paljon. Kun muutama vuosi sitten näkösyvyys oli vain puolisen metriä, parina viime vuotena se on ollut jo jopa puolitoista metriä, Jussi Alanko kertoo.
Vuodesta 2007 Martinjärvellä mökkeilleen Alangon mielestä syy järven veden kirkastumiseen on selvä: valtion energiayhtiö Vapon lähellä sijainneet Kalmunevan ja Mustasuon turvetuotantoalueet on lopetettu."
https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c3322cc1-be7a-4c1a-a6c8-05fe507b5a6d
Metsäojatkin menevät ajan myötä umpeen ja jos niitä ei ronkita, laskevat niidenkin päästöt.
Tämän vaatiminen olisi varsin tyhmää ja hyödytöntä, luonto kyllä korjaa ajallaan.
Moni kirkas vesistö on ollut lähes kuhaton, humusvesi on parantanut merkittävästi kuhakannan kasvamista näissä vesistöissä.
Edullisen energian lisäksi turve on edesauttanut superfuudille suotuisat elinolosuhteet lähivesistöihin.
Turvetta on käytetty ja käytetään edelleen kasvualustoina puutarhoissa, pihoissa sekä maanparannusaineena maataloudessa. Myös karjataloudessa turpeelle on käyttöä kuivikkeena. Kaupalliset multa-ainekset ovat pääosin turvetta. Eikä turpeen käyttö kokonaan tule loppumaan muutoin kuin polttoaineena.
Edullisen energian lisäksi turve on edesauttanut superfuudille suotuisat elinolosuhteet lähivesistöihin.
Superfuudi: mauton paskavedessä viihtyvä ahvenkala vaihdossa kirkaan veden muikkuun, siikaan ja taimeneen. Ei kauhean hyvä diili, mutta mitäpä näistä.
Marginaalista polttoturpeen rinnalla, onneksi. Hyviä, korvaavia alus- ja kuivikeaineita on tarjolla (kuten ne, joita käytetään käytännössä turpeen sijasta samaan tarkoitukseen kaikkialla muualla maailmassa).
30% turpeesta menee nyt kasvualustaksi. Eli turpeen nosto vähenee jatkossa kolmasosaan nykyisestä
Lisää uusi kommentti