Silakkakoukut ?
29.04.2007 - 11:44
Minkälaiset koukut pitää olla kun olisi tarkoitus mennä silakkaa narraamaan Lauttasaaren sillalta ja siitä rannalta?
Onko koukkujen koolla ja välillä väliä?
Ja onko jotain muita niksejä ?
Neuvokaa tietämätöntä ;)
Kiitos jo etukäteen.
kutosen koukut ja hopeanvärisenä voi olla isommatkin koukut mutta kunhan ne on kirkaita hopeisia
Niin minkälaiset vempeleet olisi hyvä olla, vapa, kela (umpi/avo)?
Osta ERÄän ERÄaiheisen lehden uusin numero. Siinä oli paljon juttua silakkalitkoista.
Vapa olisi hyvä olla aika pitkä (8 jalkaa tai yli) ja siiman olisi hyvä olla kohtalaisen vahvaa, joten avo- tai hyrräkela on umpimallia sopivampi/parempi.
Ja on muuten tosi sottasta hommaa - rätti mukaan, että saa käsiä välillä puhdistettua.
Itse käytän "eläkepäiviä" viettäviä kelaa ja vapaa. Nekin menee suomujen peittoon ( varsinkin jos ei saa käsiä välillä putsattua ).
Koukkuina on ollut sekaisin hopeeta ja kultaa ja eri kokoa. Ilmeisesti kaikki kelpaa, kun litka on ollut joskus täynnä.
Painona olen käyttänyt kirkasta lusikkauistinta, toimii samalla houkuttimena.
Koukuttomana, ettei jää niin helposti pohjan romuihin kiinni.
U.K.
Motonetissä maksaa valmis litka noin kaksi euroa, sisältää myös lyijypuntin. Jos vaihtaa tuon puntin tilalle tuon Urpon mainitseman lusikan, niin eiköhän ala kämmenet kiiltään suomuista!
Mielestäni Erä:ssä esitellyt litkat sopivat paremminkin turskan kalastukseen kuin silakalle.Silakkalitkan saa mukavasti itsevalmistettua ja kalastusominaisuudet ovatkin sitten aivan toistaluokkaa kun Erässä esitellyillä.Netistä kyllä löytyy tekoohjeita ,jos ei itse silakkalitkaajilta kehtaa kysyä neuvoa.
Joo, kirjoita Jykä googleen silakkalitka, ja löytyy hyvät ohjeet.
Kaupasta fladenin "tuttilitka", tai sitte niitä kutosen hopeisia koukkuja ja oma litka niistä. Ja lyhyet tapsit, ettei mee niin herkästi sotkuun.
Toimii..
Nimimerkki Enok kirjoittaa edellä täydellistä hölynpölyä. Uusimmassa Erässä testatuista tehdasvalmisteisista litkoista aika moni soveltuu aivan erinomaisesti silakan litkaamiseen. Mutta eivät kaikki, mikä olikin jutun tarkoituksena selvittää.
Viimeksi eilen kävin Espoonlahden salmissa kokeilemassa ja hyvin toimivat.
Seppo Suuronen
pt/ERÄ
Kiitos kaikille neuvoja antaneille todella paljon.
Olette olleet todella nopeita.
Toki kaikki neuvot ovat tervetulleita edelleen.
Näköjään Erän mieheltä meni herne nenään.Ei ilmeisesti ole soveliasta arvostella kyseisiä litkoja ,jotka omasta ja tuttavieni kokemuksesta ovat osoittautuneet melko surkeiksi.Tosin empä ole pahemmin makrilleja pyytänytkään ja turskaakin viimeksi 70 luvulla.
Näköjään Enokilta menee itseltä herne nenään, kun jää silkasta valheesta kiinni ja rupeaa inttämään.
Miettikääpä itse kukin, kannattaako kauppoihin toimittaa myyntiin suuria määriä sellaisia silakkalitkoja, jotka eivät toimi? Eipä ole kovin monimutkaisesta pelistä kyse.
Jykälle tiedoksi, että itse olen lisännyt alimmaiseksi koukuksi litkaan hieman tavallista isomman koukun ja pujottanut siihen pienen jigipyrstön. Silloin tällöin litkan alimmassa koukussa sinnittelee muutenkin ahven ja pienestä litkakoukusta se karkaa turhan helposti.
Seppo Suuronen
pt/ERÄ
Hahaa.Ei voi kun nauraa.Sori vaan Seppo,Melkoista puppua sun vuodatuksesi.
Turskat ja makrillit olivat saaliissamme aika heikosti edustettuina, mutta mainitunlaisilla litkoilla saatiin kyllä Sepon kanssa silakkaa vaivatta varsin lyhyessä ajassa naapureillekin jaettavaksi.
Hyvä, ettei ollut "tehokkaammat" litkat käytössä, kun olisi muuten voinut ahneuden kirous yllättää...
Anssi Uitti
Keväisin tulee pari reissua tehtyä silakan perässä.
Koukkuina on viime vuodet olleet fosforituttilitkat. Myös kirkkaan hopeiset, himmeän hopeiset ja kirkkaan kultaiset koukut ovat toimineet hommassa. Ja painona se litkan mukana ostaessa tuleva lyijymöntti taikka iso mutteri.
Ja koska tuo suomuihin koristautuminen ei kiinnosta, niin kalat irrotetaan saaviin/ämpäriin ottamalla kiinni koukun varresta ja ravistamalla silakka irti. Ehkä joka kolmaskymmenes on kiinni niin pahasti, ettei ravistamalla irtoa. Eli koko litkallinen saaviin, ja ylhäältä alkaen ravistetaan ne irti. Ja kolmea koukkua enempää en ole viitsinyt litkaan virittää, niilläkin tulee tarpeeksi perattavaa, kun silakkaa tulee.
Eilen testasin tätä:
http://www.biltema.fi/osteri/osteri.cgi?sivu=skriptisivut/index_kauppa.htm&linkki=26978.htm&tuote=26978&ryhmaid=204
Suoraan paketista käyttöön tuloksella:
50 silakkaa 100 minuutissa.
No kun bilteman litkaa on tälläkin palstalla ylistetty päätin kokeilla ostamaani ja tulos oli että vieressä Larussa litkaava vanhempi kalamies hymähteli litkalleni.Kaveri nosti täysiä silakkasaaliita litkallaan ja minä sain peräti yhden samassa ajassa ja sekin oli mahastaan kiinni.Vieruskaveri näytti omaa litkaansa ja antoi lisäksi ohjeet litkan valmistamiseksi ,josta olen hyvin kiitollinen.terv:Aloitteleva silakanlitkaaja Stadista.
Oma tarkoitukseni ei ollut ylistää.
Vieressäni vedettiin huomattavasti parempia kuin myös huonompiakin saaliita omatekoisilla litkoilla.
Kokeiluni anti oli, että tälläisella huokealla ja valmiilla litkallakin saa kylliksi silakkaa savustimeen.
Sen verran silakkalitka-kalastuksesta, että kun huomaat siellä litkan päässä eloa, älä samantien kelaa ylös litkaa vaan anna rauhassa lillua kunnes painoa tuntuu olevan enemmän --> saat 1-2 silakan sijaan ehkäpä silakan per koukku. Joskus odottelu on kostautunut sumppuna, mut ei siinä selvittelyssä kuiteskaan paljon aikaa mene.
Oma varustukseni: vanha abumatic-umppari ja joku alle 2 metrinen lasikuituvapa. On sottasta touhua, käyttöön ei kannata valita ykkösvirvelöintisettiä. Lisäksi saalista voi parhaimmillaan tulla niin paljon, ettei tiedä minne sitä kotiin päästyä työntäis (--> joutuu lähtemään himaan ennenaikaisesti)
Eilen Larun sillalla vakoilin toisten vehkeitä. Parhaiten tuntui saavan kaveri, jolla oli pienet - ehkäpä koon 10-12 - hopeaiset koukut ja koukkujen väli oli vain noin 15-20 cm. kalat oli säännöstään suussa nätisti kiinni. Litkassa oli varmaan ainakin 10 koukkua, joten kalojen määrä voi osin selittyä silläkin.
Itsellä sellainen näppituntuma, että koukun väri voi olla kultaa tai hopeaa, eikä se koukun kokokaan ole kovin tarkkaa, kunhan silakan suuhun mahtuu.
Tärkeämpää on, että koukut on sidottu litkaan siten, että pääsevät "uimaan" vapaasti.
Ei siis saa sitoa suoraan kiinni pääsiimaan, vaan suureen lenkkiin tai tapsiin.
Jos mukana sattuu olemaan kaljatölkin "korkkeja", niitä voi lisäillä litkaan lisäämään houkuttelevuutta.
Hitto kun niitä ei myydä erikseen, joutuu aina reissuun ostamaan sen kokonaisen tölkkipatteriston.
Hauskaa vappua kaikille.
Näpräsin testatakseni litkan jossa oli vuoroin no. 1 hopea ja no. 6 kulta - noita kun molempia sattui olemaan varustelaatikossa. Silakkaa tuli Lauttasaaren sillalta ja ruoholahden rannasta kolmessa tunnissa runsaat neljä kiloa.
Kumpiin koukkuihin otti? Useimmiten kaloja oli molemmissa, mutta oli hetkiä jolloin vain jompaan kumpaan koukkutyyppin iski, eli kalaa oli vain joka toisessa koukussa. Välillä hopeisissa, välillä kullanvärisissä. Sää oli kirkas auringonpaiste, ja 3..6 m/s tuuli.
Koukkutyypeille en saanut paremmuusjärjestystä. Silloin kun parvi oli kohdalla molemmilla tuli. Kun syönti oli harvempitahtista, saattoi olla että vain toinen tyyppi kelpasi.
Tämän testin perusteella pidän sekakoukutusta varmimpana. Tosin tässä nyt oli vain paria eri koukkutyyppiä.
Itselläni tipahti tänään huolimattoman kiinnityksen ansiosta koko litka mereen ensimmäisen noston yhteydessä. Eipä ollut toista mukana ja kaikenmaailman varatarvikkeista (olin veneellä liikkeellä) väsäsin uuden systeemin. Pelkkiä koukkuja yms. virvelin päähän. Hieman hiljensi tahtia, mutta kalaa nousi riittävästi. Mielestäni silakan litkauksessa ei kannata kauheasti säätää koukkujen värien, kokojen yms. kanssa. Sinne vaan ja kalaa tulee joka tapuksessa. Ero voi tulla siinä, että saako sen ämpärillisen vartissa vai kahhdessa tunnissa, mutta sehän riittää.
Keväällä hopeet 10kpl lenkkikiinnitys ja syksyllä kultaa, eipä ole kalatta jäänyt jos ajoitus on kohillaan.
Riittävästi ittelle ja naapurisovun pitimiksi muutamille naapureillekkin savusteltavaa saanut.
Tuleeko silakkaa Emäsalon sillan alta ja milloin kannattaisi lähteä kokeilemaan,olen nähnyt syksyisin silakan litkaajia,mutta tuleeko sieltä näi keväällä.
10 kultakoukkua.
Kiltävä puntti.
Yläpäähän ongenkoho mikä kuitenkin uppoaa.
Kiltävä puntti.
Yläpäähän ongenkoho mikä kuitenkin uppoaa.
Mikä merkitys tuolla koholla on?
Hitaasti vajoava ottaa väliveden vai pitää vaan tapsin kireällä siimapussin suhteen vai joku muu?
Kiltävä puntti.
Yläpäähän ongenkoho mikä kuitenkin uppoaa.
Jos kalastaa rannalta ja heittää litkan kauemmaksi, koho pitää litkan pyytävänä pystyasennossa. Muutoin litka painuisi saman tien pohjaan.
Mikä merkitys tuolla koholla on?
Hitaasti vajoava ottaa väliveden vai pitää vaan tapsin kireällä siimapussin suhteen vai joku muu?
Eilen itäisessä Helsingissä näkyi kaiussa joitain pienehköjä silakkaparvia, tulossa ovat.
Kaupasta ostat valmiita litkoja, niillä pärjää. Hopeisia koukkuja suurin osa taitaa käyttää, mutta kulta koukut toimii aivan yhtä hyvin jos kalaa vaan on. Jotain kiiltävää painoksi, vaikka ihan ruokalusikka jos muuta ei ole. Tai jos korkealta sillalta onkii niin jotain painavampaa. Jotkut käyttää siimassa myös kohoa tai muuta kelluvaa hidastamaan litkan liikettä jos on paljon painoa. Varsinkin kevät silakkaa on usein niin paljon paikoilla että mitään hienosteluja ei tarvitse, riittää sopiva paino ja muutama kiiltävä koukku.
Sivut
Lisää uusi kommentti