Lipeäkalan valmistus
23.12.2018 - 13:52
Söin vuosi sitten ruotsinlaivalla perinteistä lipeä kalaavalkokastikkeen kanssa. Että osasi olla hyvää. Ei ollut mitään ylimääräisiä maustemakuja ja vain hyvä kala. Se oli ilmeisesti turskaa. Nyt olisi tarkoitus yrittää itse lipeäkalan valmistusta. Onko neuvoja miten onnistun tekemään vastaavaa? Mitä kalas suosittelette ja minkä valmistajan (ilmeisesti pitää käydä pakastetiskin kautta)? Voiko suomalaisesta kalasta tehdä vastaavaa?
Mielenkiintoinen aihe, jota olen itsekkin monesti pohtinut. Ohjeita kumminkin vaikea löytää, muistan mummon joskus käyttäneen koivuntuhkaa lipeäkalan valmistukseen, harmikseni et tuota sen enempää seurannut. Jos joku tietää tästä vanhasta perinteestä jotain niin kertokaa ihmeessä?
Ohje uusavuttomille: Laittakaapa haku Googlelle "lipeäkalan valmistus" niin alkaa löytyä ohjeita. Kun lisää haun perään vielä "ennen" niin jo pääsee joron jäljillekin.
Tuolta mm. löytyy alkuperäiset ohjeet alusta loppuun saakka:
https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/Jouluherkku-valmistuu-pitk%C3%A4ll%C...
Ei kun kapakalaa metsästämään, koivuja tuhkaksi polttelemaan, kalkkia kaupasta kantamaan ja kalaa lioittelemaan. Nyt kun ensikertalainen aloittelee niin saattaapi pääsiäiseksi valmista saada pashan seuraksi, alkuperän mukaista. Työtä vieroksuvat ja kännykkä kourassa kulkevat voivat oikaista ja hankkia lähes valmiit lipeäkalat hyvin varustetun kaupan kylmäaltaalta.
Sanokaapa minkä valmistajan lipeäkala on parhaimman makuista? Kiinnostaa myös.
Martin kalan
Olen päässyt kunnon lipeäkalan makuun noin 60 vuotta sitten, kun kotona äiti ja isä sitä kapakalasta valmistivat. Sen vertaista ei kaupoista saa, mutta riittävän hyvää kylläkin.
Minusta nykyisin suurin epäkohta on pakkauksiin painetut valmistusohjeet. Niiden mukaan valmistettaessa kalaan jää liikaa lipeän makua. Ennen kalan ruuaksi laittamista se kannattaa liottaa runsaassa kylmässä vedessä välillä vettä vaihtaen ainakin yksi vuorakausi, mielellään pitempäänkin. Kotona lipeäkalasäkki oli jään alla järvessä likoamassa useita viikkoja.
Kun liika lipeä on poistunut, ei se enää pilaa kalan makua ja peruslisukkeet valkokastike, suola ja jauhettu maustepippuri kruunaavat mautinnon.
Lapsuudessa 60-70luvulla pääsin itsekin kunnon lipeäkalan makuun; silloin kuivaa kalaa sai joka kyläkaupasta, ja maatilojen emännät/äidit osasivat liotuksen,myös oma äitini. Nyt kun luen näitä ohjeita,huomaan yhden eron: äiti ei koskaan käyttänyt kalkkia liotuksessa, vain koivuntuhkasta tehtyä lipeälientä ja kylmää lähdevettä. Kalasta tuli valkeaa, ja se kesti hyvin hajoamatta reippaan keittämisen emalikattilassa, toisin kuin nykyiset kaupasta valmiiksiliotetut hötöt. Kerran onnistuin saamaan kuivakalaa kaupasta,liotin itse äidiltä muistoina olevilla ohjeilla, ja hyvää tuli,lapsetkin tykkäsi. Nyt vain kuivakalaa lienee mahdoton saada mistään, jos joku tietää myyntipaikan,kertokaa, nyt eläkeläisellä olisi aikaa liotella!
Lisää uusi kommentti