Tornionjoki on 510 km pitkälaskujoki. Se on Euroopan pisin vapaanavirtaava,

Lähde: 

Tornionjoki on 510 km pitkälaskujoki. Se on Euroopan pisin vapaanavirtaava, valjastamaton joki ja tunnetaan runsaana lohijokena. Sen vesistö on pinta-alaltaan 39 820 neliökilometriä. Suurin vesiallas on Tornionjärvi (pa 322 km²). Alkunsa joki saa Tornionjärveen etelästä laskevasta Abiskojoesta. Tornionjoen ensimmäinen suuri sivujoki on Rautaseno.

Pohjoisesta Tornionjokeen laskee kolme suurta sivujokea: Vittankijoki, Lainionjoki ja Könkämäeno-Muonionjoki. Könkämäeno alkaa Kilpisjärvestä ja sen alapuolella siihen liittyy Kummaeno.

Junosuvannossa Pajalassa Tornionjoki muodostaa 15 km pitkän suvannon, josta alkaa Tärännönjoen bifurkaatio. Bifurkaatio tarkoittaa joen virtauksen haaroittumista kahtaalle niin, etteivät haarat heti yhdisty. Tornionjoen bifurkaatio on maailman toiseksi suurin.

Etelämpänä ainoat suuret Tornionjoen sivujoet ovat Naamijoki ja Tengeliönjoki, jonka kautta laskevat Raanujärvi, Iso Vietonen ja Miekojärvi.

Tornionjoen erikoisuus on, että kaksi sen sivujokea (Muonion- ja Lainionjoki) ovat runsasvetisempiä kuin pääuoma. Tornionjoki kääntyy yhtyessään näihin jokiin lähes 90° "sivujoen" suuntaan. Tornionjoki myös laskee sivujokiinsa. Muonionjokea voidaankin pitää koko jokisysteemin pääuomana.
📷✏Minna

#lappeanlohi #kylmamaa #tornionjoki #river #riverfishing #fishinglife #fishingtrip #fishingislife #fishingfun #fishingaddict #lappi #lapland #fishinglapland #ourlapland #visitlapland #laplandfinland #visitylläs #visitfinland #majoitus #accommodation #travelling #Finland #fishing #salmonfishing #kalastus #lohensoutu