SUURKALA: Ahven osa 2 – Tusina

Lähde: 

Suurkala nro, 12.
Kuluneen vuoden alussa tavoite oli saada yli kilon painoinen ahven. Tuo jääkausi 2021–2022 jätti paljon hampaankoloon, suurimman ahvenen ollessa itselläni vain 790 g. Timi sellaisen onnistui huhtikuun 1. päivä nappaamaan 1140 g painavan suurkala ahvenen. Lue tästä ahvenpostaus nro 1.
Avovesikaudella ei ahvenreissuja tehty, joten satsaus kauteen 2022–2023 tulisi olemaan suuri ja kaikki focus vain ja ainoastaan tämän ahventavoitteen täyttämiseen.

Teimme Timin kanssa kauden avausreissun sunnuntaina 18.12.2022, jäät kestivät ja vietimme hienon päivän järvellä. Timi yritti saada lisää vuoden suurkalastaja -seurantaan pisteitä ahvenesta. Lähelle päästiin, kun heti ensimmäisestä reiästä nousi 770 g upea raitapaita microjigillä.

Liveluotaimella nähtiin upeita kaloja ja muutamalle päästiin tarjoamaan vieheitä, mutta ei kelvannut. Lopulta saldoksi jäi tuo yksi suurempi kala ja vajaa kassillinen ruokakoon kaloja.

Joulun shoppailureissu olisi edessä perjantaina ja torstain työtilanne mahdollisti muutaman tunnin aikaisemmin töistä lähtemisen. Kotona ruoka naamariin, kamat autoon ja kohti järveä. Aikaa olisi vajaa neljätuntia, josta pois matka-aika, joten muutaman tunnin pikapisto ns. latausreissu aivoille tuli toteutettua.

Jäältä oli sulanut lumi ja jäätynyt pinta oli vaihtunut vetiseksi valtatieksi. Meidän vanhat reikämme näkyi keskellä järveä ja varovasti edeten ne lähenivät. Jäässä oli selkeitä reikiä, mistä pinnalle kertynyt vesi valui jään läpi. Tämä pisti vielä aisteja tarkemmaksi, jää voisi pettää alta, joten päätin kairata uusia reikiä, tasaisin välein.

Jää kesti ja pääsin vanhoille reille.

Aloitin pienellä mormuskavavalla jonka siiman päässä killui pieni morri. Siimat 0,12 mm monoa. Perinteinen hyvä syöttien pilkkimissetti, syötin saanti ismete-vapaan oli nyt myös ensimmäinen tavoite. Kaikuluotaimen anturi reikään ja luotain päälle. Heti huomaan, että pohjassa on jotain elämää. Syötitetty morri tippuu kohti kaikuja ja näen, kuinka paksu viiva nousee suoraan morrille.

BUTUM!

Jäätävä tärppi ja tunnen hetken vahvat potkut. Naps, siima katkeaa.

Hetken puhallan kohti taivasta ja nappaan uuden suuremman morrin ja paksummat siimat omaavan vavan.

Jälleen morri kohti pohjaa.

BUTUM!

Vastaisku onnistuu ja tunnen jälleen voimakkaat potkut, kun morri lähes lentää reiästä syliini. KOUKKU KATKI!

PRKL!

Uudelleen kasvot kohti taivasta ja voimakas ulospuhallus, ja sisään hengitys. Nyt loppui pelleily, tasurivapa käteen ja viehe kohti syvyyksiä. Tärpit loppuivat samalla joten vaihdan reikää.

Neljätoista reikää myöhemmin tiputan ystävältäni Janilta saadun tasurin jälleen väliveteen. Heti kun tasuri pysähtyy, nousee viiva pohjasta suoraan tasurille ja ilman pysähdystä iskee kiinni raivokkaasti. Tunnen voimakkaat potkut ja aloitan kalan väsyttämisen.

Tasurilla kalastettaessa on suurin vaara kalan karkuutuksessa on, että pilkin koukut jäävät jäänreunaan kiinni. Väsytän kalaa rauhallisesti ja mietin koko ajan mielessäni, onko kala tarpeeksi suuri vai jäädäänkö jälleen keskiarvopainoon tällä järvellä, eli sellaiseen 600–700 g.

Näen ensimmäisen kerran kalan ja se on iso. Kalan pää nousee anturinpiuhan viereen ja saan napattua sen käsillä jäälle. Kala kääntyy kyljelleen ja näen kuinka tasuri on kolmesta koukusta kiinni kalan leukaperissä.

 

Koukut irti, kala kantoon ja kohti vesisaavia. Puntari, muovipussi, mittanauta. Check!

1.07 kg, eli 1070 g ja pituus 42 cm. Retu Kivistä lainaten; JABADABADUUU!

Miten helposti se suurkala-ahven nousi?
Yli kilon painoisen ahvenen saamiseen tarvittiin 12 kalareissua ja 70 pyydettyä yksilöä ennen kuin nro. 71 oli suurkala. Tämän ahvenen asuinjärven punnittujen ahventen keskipaino oli 680 g ja suurin punnituista Timin 1140 g. Kaikkien ahvenreissujen punnittujen kalojen keskipaino oli 640 g.

Talvikausi jatkuu nyt hauen, mateen ja särjen pyynnillä.

Suurkalani1. Ruutana 1,380 kg
2. Pasuri 0,713 kg
3. Vimpa 0,4194 kg
4. Sorva 0,614 kg
5. Kuha 6,680 kg
6. Piikkimonni 0,335 kg (2000-luvun toiseksi suurin aktiivivälinein pyydetty)
7. Seipi 0,120 kg
8. Kuore 0,105 kg
9. Säyne 1,880 kg
10. Suutari 1,620 kg
11. Ahven 1,070 kg

Ahvenen suurkalaraja 1000 g, katso tästä ilmoitetut suurkala-ahvenet.