Säyneiden kutujoella laittomuuksia

Lähde: 

Uusi suurkala Olli Saloselle. Kalan mitat 1950 g, 50 cm
Rokastaja Pentti ja Heittoverkko Peksi ne jutteli kaharen kesken:.. Vihdoin oli aika lähteä säynejahtiin. Upeita videoita ja tarinoita nähnyt ja kuullut, kuinka suuret säyneet melskaavat matalissa virtapaikoissa. Kun haavekuvat piirtyvät silmien verkkokalvoille ja näet edessäsi matalan virtakohdan, jonka tynkäruovikoissa pulahtelee jatkuvasti säyneet kutupuuhissa. Joki missä kävimme kalassa, on tarpeeksi kaukana, että sinne pitää lähteä. Kuitenkin niin lähellä, että sinne ei tarvitse matkustaa pitkää matkaa. Jätän tässä itse fiilistelyn ja kalastuksen sivuosaan, nyt keskitytään kalastuskulttuuriin mtä havaitsimme. Istuin reppujakkaran penkillä ja katsoin kun äsken saksiani lainannut mies, ristittäkööt hänet Rokastaja Pentti selvitteli kolmihaarakoukkuja siimasotkusta. Lopulta hän sai virityksen "pyyntivalmiiksi" ja alkoi "kalastus". En sanonut mitään, mutta sisälläni kiehui. Nyt näkisin ensimmäistä kertaa kunnolla, miten tämä kalastuslaissa kielletty tapa toimii käytännössä.. Ensimmäinen heitto, ensimmäinen nykäisy ja kala kiinni. Rannalle kiskotaan noin parikiloinen säyne, siinä se minun, Timin tai Juuson suursäyne nyt on kolmihaarakoukku selässä sätkimässä rantamudissa. Voin todeta, että vitutti ja rankasti. Eikä tämä tähän jäänyt, seuraavien heittojen aikana nousi useampi kala ja myös koko seurue saapui alavirrasta samaan kohtaan. Rokastaja Pentti säyneiden kutupaikan päälle kahlanneena
Meidän retkemme Timin kanssa alkoi aamukuudelta ja olimme kalastaneet jo useamman tunnin saamatta suurkalaosumaa ja vieressä kiskottiin käytännössä heti mitat täyttävä yksilö. Tässä vaiheessa nostimme Timin kanssa jalan jarrulta ja otimme suunnan kohti rauhallista alavirtaa. Rauha oli kaukana, ehkä jopa Aasian kaukomailla. Kielikylpy oli monipuolinen; aasia, balttia, keski eurooppa ja kaikki mahdolliset muut kielet, joita lähialueelta löytyy. Voitte uskoa, että neljä venäläistä haavien kanssa koskessa kahlaamassa norssien perässä saa aikaiseksi pauhun, joka peittää alleen rauhallisen virran soinnut. Viimeinen takaisku kohdalle oli erään seurueen heittoverkkoharjoittelu kohti Timin ongenkohoa. Ristittäkööt verkkoa heittänyt mies Heittoverkko Peksi.  Rauha on suhteellinen käsite, päätimme jälleen siirtyä ylös etsien jostain Rokastaja Pentti ja Heittoverkko Peksi välistä sopivan kohdan onkia. Lopulta Rokastaja Pentti seisoi kahluusaappaissa keskellä jokea nykien kaloja rannalle lyhyellä siimalla. Myös hänen seuralaisensa Tylsäkoukku Pekka, Väkäs Jouko ja muut ystävät kalastivat rokastaen. Nyt tärkeä huomio! Suurin osa kalastajista onki yhdellä ongella tai kalasti kelaongella. Erityisesti jäi mieleen pienen tytön hymy, kun hän juoksi pellon reunaa äitinsä luokse huutaen jollain kielellä mitä en tunnistanut: Äiti, sain kalan. Tule katsomaan, sain kalan! Onnea Olli ongella pyydetystä suurkalasäyneestä! Saatiin me muutkin pari kalaa; Juuso ja Timi noin 100 g vajaat tavoitteesta ja minä huomattavasti enemmän. Koko porukalle nousi yhteensä kymmenkunta alle tavoitekoon ollutta kalaa.Vuoden seitsemäs laji, mutta ei suurkalakokoinen.
Kirjoitellaan kutusäyneen ongintatekniikasta lisää, kun tietoa on kertynyt kokemuksien ja käyntikertojen mukana. Kiitokset kaikille mukana olleille tasapuolisesti. Suurkalasäyne vs minä 1-0Ollin messanger viestiä kokonaisuudessaan lainaten:"Osuva teksti. Voi saada jonkun vaikka heräämään siihen, että kalastuksenvalvonta vois olla ihan kiva juttu muuallakin kuin lupakohteissa."