Nuotion äärellä voisi istua vaikka kuinka kauan ja tuijottaa mystisenä

Lähde: 

Nuotion äärellä voisi istua vaikka kuinka kauan ja tuijottaa mystisenä loimuavia liekkejä. Tulen voit tehdä vaikkapa tervaisista puista, jolloin tuli suojaa pahalta. Tervavalkeita on poltettu erityisesti kevään juhlissa kuten pääsiäisenä, helluntaina ja juhannuksena. Saunassa tervaisia puita polttamalla on saatu aikaan parannussauna. Monelle tuttu tervan muoto on lääkinnästä tervashampoo, joka estää päänahan hilseilyä. Myös psoriaksen hoidossa sitä on käytetty. Särkevään hampaan koloon on laitettu kipua poistamaan tervaa.

Tervalla on desinfioiva vaikutus ja edelleenkin sitä käytetään haava- ja utarevoiteena, palovammoihin, hyönteisten puremiin ja sieni-infektioihin. Myös eläinten haavoihin ja pieniin ruhjeisiin se on käyttökelpoinen sekä hevosten kavioihin kengityksen yhteydessä. Mausteena tervaa voi käyttää alkoholissa, liharuuissa ja jäätelössä.

Tutuin käyttötarkoitus lienee kaikenlaisten puisten rakennelmien suojaus. Lisäksi tervalla on suojattu työkaluja, köysiä ja metalliesineitä, joissa se on esim. estänyt jenkojen ruostumisen. Myös auton alapohjaa on suojattu tervalla. Sillä on ollut tärkeä osa myös kansanuskomuksissa. Tervamerkkien on uskottu tuovan onnea ja suojaavan pahoilta hengiltä. Esimerkiksi tuvan, navetan ja tallin oveen on saatettu maalata tervalla rengasristi suojaamaan.

Tervasta on paljon sanontoja, joista kaikille jossain muodossa tuttu lienee tämä: Jos viina, terva ja sauna ei auta, on tauti kuolemaksi. Kittilästä tulee seuraavanlainen arvoitus: ”Hongasta hoiskuteltu, männystä mäiskytelty, mullasta veen pitävä tehty”.

#lappeanlohi #kylmamaa #kylmäonkaunista #thewarmthofthearctic #terva #kansanperinne #tuli #nuotio #taiat #kevät