Mikä sinulle on tärkeää Malmilla? Minulle tärkeää

Lähde: 

Malmin uudistuva keskusta 
Teerisuontie, keittiön ikkunasta ulos katsominen ja laskeutuvat pienkoneet sekä laskuvarjohyppääjät. Lapsuuteni muistoja synnyinkodista. Keittiön pöydän päätypaikka oli minun, siitä näki vastapäisen talon katon yli laskeutuvat lentokoneet ja taivaan sinessä leijailevat laskuvarjohyppääjät.

Kavereiden kanssa pyöräiltiin usein kentänlaidalle lentokoneita ihailemaan tai paloasemalle moikkaamaan palomiehiä, joskus pelasimme heitä vastaan kentänaitojen sisäpuolella jalkapalloa tai aseman sisällä biljardia.

Kenttä oli osa lapsuuttani, siellä oli hyvä olla.

Mikä sinulle on tärkeää Malmilla? Jotain ainutlaatuista mitä Helsinki voi tarjota, miksi tuhota eikä kehittää?
Malmitalon 25-vuotis synttäreillä oli paneelikeskustelu joka koski Malmin keskustan kehittämistä. Kaikki panelistit olivat saaneet valita kuvan, joka kuvasi heidän mukaan Malmia parhaiten. Paneeli oli ja meni, siitä ei jäänyt muuta käteen kuin kohti kattoa nousseet vihreät äänestyslaput, kun kysyttiin pitäisikö kenttä säilyttää. Sali oli lähes yksimielinen.

Päivä Malmitalolla tarjosi hienoja keskusteluja Longinojasta ja saimme isäni Matin kanssa lukuisia kiitoksia työstämme puron eteen.

Kävelin Malmilta kotiin vajaat kymmenen kilometriä miettien omaa vastaustani paneelin kysymykseen. En kuulunut paneeliin enkä panelistien vastauksia halua tähän kirjoittaa.

Kävellessä on hyvä asia kun mikään ei sido sinun reittivalintaa, voit mennä juuri sinne minne haluat. Saapuessani Jakomäkeen kuljin halki vanhojen kuusten ja kerrostalojen, taivas repesi. Vettä tuli reippaasti ja takin pintakalvo siivitti pisarat katuun.

Ylitin autotien ja katsoin polkua, joka kulki kohti metsän siimestä. Slåttmossen, luonnonsuojelualue Jakomäen taajaman ja Porvoon moottoritien välissä. Metsässä kulki pitkospuut joita suopursut reunustivat.

Siinä pitkospuilla seisoessani sen tajusin. Malmilla minulle tärkeintä on aina ollut luonto. Lentokenttää ympäröivät metsät, pellot ja Longinoja. Luontohelmet mitkä tarjosivat lapselle, sitten pojalle ja lopulta nuorelle miehenaluelle pakopaikan missä rauhoittua.

Kun katsoo Malmin alueen ilmakuvaa huomaa kuinka vehreä puistoalue ulottuu Vantaanjoelta Longinojaa pitkin halki Koillis-Helsingin saapuen Helsingin Malmin lentokentälle.

Lapsuuteni alueella asuneena tärkeää on ollut luonnon lisäksi myös hyvät kulkuyhteydet. Ilmakuvassa aluetta halkoo päärata, moottoritie sekä Kehä ykkönen. Näillä kulkee junat, bussit, rekat ja henkilöautot.

Fallkullan kiilan rakennustyömaa
Malmin pitää kehittyä luontoa ja historiaa kunnioittaen. Tiivistetään keskustan ja asemien alueita, katetaan junarata yhdistäen Ala -ja Ylä-Malmi toisiinsa. Rakennetaan järkevästi viheralueille, joille se on mahdollista. Hyvä esimerkki on Tullivuorentien varteen nousevat asuinalueet. Vastaavaa rakentamista voisi tehdä myös tien toiselle puolelle.

Mikä on Longinojan tulevaisuus jos kenttä rakennetaan? Kuva: Maaret Ahlsved
Minun Malmi on yhdistelmä luontoa, asuntoja, yrityksiä ja toimiva joukkoliikenne sekä upeita tapahtumia ympäri aluetta. Lentokenttä joka tarjoaa mahdollisuuden pilvien tavoitteluun ja jonka aitojen sisäpuolellle ja ympärille jäävä luonto tarjoaa paikan ihmisille liikkua eri tavoin kaikkina vuodenaikoina.

Yli 100 000 ihmistä nautti #EdSheeran’in musiikista kauniissa säässä @malmiairport tiistaina ja keskiviikkona. 🌞🎸🤓 Poliisin näkökulmasta konsertit sujuivat rauhallisesti, kiitos sopuisan ja hyvin käyttäytyneen yleisön! @fullsteamfamily @helsinki @HSL_HRT @brankkarit pic.twitter.com/OgBmZX0vpk— Helsingin poliisi (@HelsinkiPoliisi) July 25, 2019

Kentästä voisi muodostua uusi huippuluokan keikkapaikka maailman artisteille kuten Ed Sheeranin keikka osoitti. Lue Ylen juttu konsertista. Katso Longinojan nettisivuilta sliderkuva miltä kentän alue näyttäisi jos nykyiset suunnitelmat toteutuisivat.

Maustetytöt veti huikean keikan Malmitalon synttäreillä. "Sali" täynnä!
Jos Malmi ja Helsinki rakentaa kentän ja sitä ympäröivät metsät asunnoiksi, poistuu samalla lapsuuteni Malmista suuri palanen.

Malmi voi olla erottuva kaupunginosa Helsingissä, joka kehittyy joka suuntaan, myös ilmailun osalta.

Minun Malmini on
kenttä rakentamaton
Se on metsässä puut
Taivaalla kuu
Yllä polkujen
Minun Malmini on
luonto koskematon
Sanoja lainaten kappaleesta Minun suomeni on.

Sydämeltään aina Malmilainen ja ylpeä sellainen!