Lajikalastuksen SM-kisat 2022

Lähde: 

Putkisierraintokon löytyminen sai Skes ry:n siirtämään kisat Vuosaaren alueelle.
Tämä seuraava teksti on päiväkirja muotoon kirjoitettu tarina kisaa edeltävistä viikoista ja päivistä sekä itse kilpailu siltä osin mitä siitä on kerrottavaa. Species Fishing Team on jälleen mukana kisassa. Minä, Mikko ja Timi kisaajina ja Markus kilpailunjohtajana. 
Tein jo yhden postauksen aiheesta jossa kerroin millä julkisenliikenteen linjoilla pääsee minnekin kilpailualueella. Lue ohjeet tästä.
Tule mukaan, alla ilmoittautumisohjeet

Ilmoittautuminen SM-kisaan on alkanut. Ilmoittaudu sähköpostilla info@skes.fi. Kilpailumaksun voi maksaa SKES:n tilille FI51 1011 3000 2106 73 (30 euroa ennakkoon, 35 euroa paikan päällä). Osallistumismaksu sisältää lounastarjoilun kisakeskuksessa Sofian ravintolassa.
Kilpailualue on monelle tuttu toukokuussa järjestettävästä Kalamaratonista ja keväisestä siianonginnasta. Syksyisin on harvemmin tullut Vuosaaressa ongittua, mutta muutamia kokemuksia on mm. mustatokon (Gobius niger) onginnasta muutamalle pitkämatkalaiselle.
HUOM! KARTTA EI OLE VIRALLINEN KILPAILUKARTTA!

Tiedossa on, että vesien viilentyminen saisi mm. hieta -ja liejutokot painumaan syvemmälle ja niitä ei välttämättä kahluusyvyydestä löytäisi. Sama käyttäytymismalli on tullut huomattua myös piikkikaloilla aikaisemmalla Mustikkamaa-Kalasatama-Kulosaari-kilpailualueella.

Kalojen lisäksi alueeseen oli syytä tutustua etukäteen myös kalastellen. Ensimmäiset kalahavainnot sain, kun pyöräilin alueella. Tuosta nousi lahna (Abramis brama), tästä saa ahvenia... 
Kysyin kalastajalta saanko kurkata saalislaatikkoon?
Sinisen laatikon pohjalla lepäsi kaksi komeaa säynettä (Leuciscus idus), tätä kalastusta jäin seuraamaan pidemmäksi aikaa ja sisäistin samalla, miten ja mistä kohdasta sekä millä syötillä säyneitä pyydettiin.

Pienen Onni nimisen Kalamiehen ja hänen isovanhempiensa ongintaa jäin myös seuraamaan ja hieman säätämään pojan välineitä samalla. Reppuni pohjalta löytyi pienempiä koukkuja paketti, vaihdettiin koukku onkilaitteeseen ja annoin loput koukuista edellisenä päivänä synttäreitä juhlineelle pojalle.

Lajilistalle löytynyt kalapaikkoja ilman kalastusta jo yhdelle tärkeälle lajille.

Elisjahdissa kisa-alueella Vieraslaji ja kotimainen viihtyivät samalla rannallaIsäni menehtyi jouluaattona 2021 ja tänään 1.9.2022 olisi ollut hänen syntymäpäivänsä. Hieman alakuloinen päivä piti päättää rannassa yhdessä koiramme Nemon kanssa kera omien ajatuksien. Hetken rauhoittumisen lisäksi toinen tavoite oli katsoa löytyisikö tällä reissulla vieraslaji putkisierraintokko (Proterorhinus sp. marmoratus) joka hyväksyisi sille tarjotun syötin.

Saavuin rannalle ja edessä siinsi tyyni meri. Muistot aikaisemmista reissusta kohdatuista hyttysparvista ja subtrooppisista kesäilloista hiipi muistoihin. Nyt tuntui siltä, että onnistun!

Edellisillä reissuilla olin kyllä nähnyt kohdelajeja tai näin oletan, mutta nyt olisi tavoite saada koukutettua laji elämänpisteeksi nro. 62. Omalla listalla on mukana aurinkoahven (Lepomis gibbosus), rohmutokko ja siperiansampi (Acipenser baerii). Ilman näitä kolmea on lajimäärä 59. Lajilistaan voi tutustua tästä.
Ensimmäiset askeleet rannalla ja siinä se lepäsi kiven vieressä. Kala oli helposti nähtävissä ja muodosta päättelin kohdelajin löytyneen.

Hieman ylisuuren koukun syötitin ja tiputin kalan eteen. Kala kiinnostui siitä, muttei lopulta napannut. Seuraava kala löytyi muutaman metrin päästä, tämä nappasi madonpalasen välittömästi suuhunsa ja nousi vastaiskun myötä haavin pohjalle sätkimään.

Siinä se oli, isäni kunniaksi ongittu uusi elämänpiste. Viikko kisaan ja taktiikka alkaa hioutumaan...    Näytä tämä julkaisu Instagramissa Henkilön Juha Salonen (@taimenmies) jakama julkaisu
Vantaalla 2.9.2022