Kun asutus saapui Kolariin... Kolarin ensimmäisenä asukkaana mainitaan

Lähde: 

Kun asutus saapui Kolariin... Kolarin ensimmäisenä asukkaana mainitaan veronmaksajana vuonna 1586 Pellon kylän "alla" talonpoika Pekka Kolari. Hän oli kotoisin Rautalammilta. Oletettavasti hän oli perustanut talonsa Kolarinsaareen jo 1580-luvun alussa. Pekka Kolari jäi alueen historiaan paitsi kylän ensimmäisenä asukkaana, myös maanviljelyn tuomisesta Pellon yläpuolelle. Samuli Paulaharju kertoo kertoo Pekka Kolarista näin: "Jalkaisin kahlaili Kolari-ukko matalaa karia myöten saareltaan mantereen puolelle. Ja kun sitten karin kohdalle syntyi talo, sai se nimekseen Jokijalka, ja siitä tuli nimi koko kylälle. Kolarista, joka sitten monet kerrat tappeli vihavenäläisten kanssa ja teki niille kaikenlaisia rötöksiä, sanotaan saaren ja koko pitäjän saaneen nimensä." Vuonna 1640 Kolarissa oli asutusta jo viiden talon verran.

Lappean kyläänkin saatiin vähitellen asutusta, olihan kylä monensuuntaisen liikenteen risteys kohdassa. Väylän lisäksi liikkumiseen käytettiin Sieppijärveltä Pajalaan kulkevaa Laestadiuspolkua. Hyvien kulkuyhteyksien lisäksi asutusta houkutti vehreät rantaniityt, alueellisesti erityislaatuinen ilmasto, kasvisto ja eläimistö. Vakituisen asutuksen lisäksi paikka veti puoleensa retkeilijöitä.

Lappea on ollut keskeinen kalastuspaikka siitä asti, kun se oli merenpoukama. Paikallisten ruokavalioon kuului luonnollisesti paljon kalaa, erityisesti lohta. Tästä arvellaan johtuvan sen, että Lappeassa on ollut korkea elinikä.

Kuvassa Kolarinsaaren vuonna 1819 valmistunut lähes kuution mallinen puukirkko. 📷✏Minna

#lappeanlohi #kylmamaa #kolari #lappea #tornionjoki #muonionjoki #väylä #historia