Tein vessanseinäkirjoituksen, eli blogikirjoituksen. Laitetaan teksti tännekin kommentoitavaksi. ----
Taimen on yksi halutuimmista ja arvostetuimmista kalalajeistamme. Perinteisesti luokiteltu kolmeen ekologiseen muotoon, puhutaan meritaimenesta, järvitaimenesta ja purotaimenesta. Uhanalaisuusluokituksissa ns. meritaimen on luokiteltu jo äärimmäisen uhanalaiseksi ja ns. järvi- ja purotaimen on vain erittäin uhanalaisia. Napapiirin pohjoispuolellakin sisävesikannat on jo luokiteltu nykyisin silmälläpidettäviksi. Taimenen eri muodot on kaikissa viimeisimmissä uhanalaisuusluokituksissa tippuneet merkittävästi. Jos sama kehitys jatkuu, niin luonnontaimen muuttuuu monin paikoin hävinneeksi.
Taimen on hyvin suosittu kalastuskohde. Ja koska näin on, niin taimenia istutetaan hyvin runsaasti. Istutusten takia kalastuspaine on kasvanut huomattavasti. Istutukset tehdään suurimmaksi osin vierasperäisillä istukkailla, joiden sekoittumisesta luonnonkantoihin seuraa yleensä enemmän ikävyyksiä kuin hyötyä. Istutukset ruokkivat kalastuspainetta, joka kohdistuu myös harvinaisiksi muuttuneisiin luonnonkaloihin. Ideaali olisi, että kalastus kohdistuisi mahdollisimman hyvin vain istukkaisiin, ja mahdollisimman vähän luonnontaimeniin. Ongelma on se, että nämä uivat samoissa vesissä sekaisin, eikä kalastajat vielä osaa tunnistaa luonnontaimenta istukkaasta. Sellaisissa vesissä missä taimenelle halutaan erityinen suoja, on istukkailta leikattu rasvaevä pois, ja sallittu vain rasvaevättömien kalojen pyynti. Tällaisilla säännöllä on uhanalaisille luonnontaimenille voitu alueellisesti saada kohtuullinen suoja.
Istukkaat eivät ole erityisen suojelun tarpeessa, monin paikoin pikemminkin uhka luonnonkannoille. Maassamme on satoja minimaalisia henkitoreissaan olevia luonnonkantoja. Viljelykantoja on vain parikymmentä. Luonnonkannat ovat uhattuja, viljelykalat eivät ole uhanalaisia. Mutta koska luonnonkantojen suojelu on niin retuperällä, niin myös viljelykantojen villit esiintymät (geenipankit) ovat heikentyneet, mikä mutkan kautta uhkaa myös viljelykantojen perimää ja sopeutumista luonnonvesiin. Säilyttääkseen sopeutumiskyvyn ja tuottavuuden olisi olennaista turvata viljelykannoista myös vahvat luonnonkannat. Muuten viljelykannat uhkaavat laitostua, mikä heikentää istutusten kannattavuutta entisestään. Tiettyjen luonnonkantojen suojelu on kriittisellä tavalla myös viljelyn intressi.
Toinen iso seikka on se, että ns. purotaimenella ei edelleenkään ole kalastuslaissa minkäänlaista alamittaa. Kaikkein runsaslukuisimmat purovesien taimenkannat on monilta osin vailla suojaa, kokonaan ilman alamittaa, ts. kalastuksen näkövinkkelistä lainsuojattomia. Kolmas seikka on se, että useimmilla taimenvesillä lisääntyminen saattaa olla vähän niin ja näin, sillä jos yläpuoleisella valuma-alueella tehdään ojituksia. Tämän seurauksen kutusoraikot liettyvät. Yhdenkin vääränlaisen ojituksen seurauksena kokonainen taimenkanta on voinut hävitä. Tällaista tapahtuu liian usein. Ojitusten takia lukemattomien kunnostustenkin hyödyt ovat pitkäksi aikaa valuneet kokonaan hukkaan. Tämä on merkittävästi heikentänyt kiinnostusta järjestää purokunnostuksia ja elvyttää taimenkantoja.
Neljäs merkittävä kysymys on se, että koko taimenen tutkimusta ja suojelua tarkastellaan hyvin kolmijakokeskeisesti. On pitkään ajateltu että purojen taimenet kyllä pärjää, ja että ns. vaeltavat taimenmuodot on akuuteimman suojelun tarpeessa. Tämän takia tutkimus- ja elvyttämisponnistukset on kohdennettu sellaisiin vesiin joissa kuvitellaan kaikkein uhatuimpien ns. meri- tai järvitaimenkantojen ensisijaisesti esiintyvän. Juuri nämä vedet on monesti sellaisia missä istukkaita on hyvin runsaasti, sekaisin harvojen luonnonkalojen kanssa. Purovedet, ja niissä esiintyvät taimenen merkittävimmät geenireservit, nykyiset ja potentiaalisimmat poikastuotantoalueet on jätetty pääosin kokonaan seurannan ja elvytystoimien ulkopuolelle - oman onnen nojaan.
Maamme taimentutkimus on raskaasti alimitoitettu, pintapuolista ja istukaskeskeistä. Kunnostustoimet on kohdennettu ensisijaisesti pääuomien koskiin, vaikka ne ovat ensisijaisesti toimineet lähinnä vaeltavien taimenten läpikulkureitteinä. Todennäköisimmin valtaosa merkittävin osa luonnonvaraisista vaellustaimen-emokaloista pyrkii palaamaan kudulle niihin samoihin pienempiin joki - ja purovesiin missä ovat syntyneetkin. Kudulle palaamassa olevat vaellustaimen -emot jäävät todennäköisimmin hakkaamaan seinää jonkun padon alapuolelle, missä lisääntymisen mahdollisuuksia ei ole. Suomessa vesivoima ei ole kovinkaan vaelluskalaystävällistä. Äärimmäisen harvan vesivoimapadon yhteydessä on kunnolla toimiva kalatie. Vaeltavien taimenten yksi suurimmista uhkista on toki liiallinen kalastus kasvualueella, ts. järvissä ja merialueella. Taimenta pyydetään kaikenlaisilla pyyntivälineillä liikaa, mm. verkoilla.
Maassamme on edelleen valloillaan vanhentunut käsitys, jonka mukaan taimenen vaelluskäyttäytyminen on ensisijaisesti perinnöllinen tekijä, siis vaikka kansainväliset tutkimukset osoittavat jotain ihan muuta. Suomessa taimenen ekologiaa ei ole selvitetty. On lähdetty siitä, että taimen on tiukasti kolmijakoinen. Suomessa purovesiä ja ns. purotaimenia on vähätelty osin sen takia, koska on paikoin jopa kuviteltu niiden olevan perinnöllinen uhka ns. vaellustaimenen perimälle. Näin ei kuitenkaan ole. Taimen on yksi ja sama laji - ekologisesti hyvin muuntuvainen. Vaeltavat taimenkannat on vahvimpia niissä vesissä missä purojen taimenkannat on voimissaan, ja päinvastoin. Vaeltavien taimenkantojen elvyttämisen pitäisi pikemminkin lähteä tärkeimpien lisääntymis- ja poikastuotantoalueiden elvyttämisestä, ts. purovesistä. Siksi liiaksi kolmijakoon nojautuva tarkastelu vääristää epätarkoituksenmukaisesti taimenen suojelua liian pääuomakeskeiseksi, eikä palvele taimenen monimuotoisuuden suojelua ja kantojen elvyttämistä siellä missä niitä vielä esiintyy.
Purovesissä on yleensä jopa kymmenkertaiset poikastiheydet, puhtaammat soraikot ja lähdepitoisempi vesi. Merkittävimmät taimenen elinympäristöt on aina olleet purovesissä, ja edelleen suurimmalta osin seurannan ja elvyttämistoimien ulkopuolella. Purovesissä taimenella ei yleensä ole lainkaan alamittaa. Kalastuslaissa purotaimen on lähes lainsuojattoman asemassa. On arvioitu että Lapissa pyydetään vuosittain jopa 100 000 vaellustaimenen poikasta ns. tammukkana. Ns. järvitaimenella sekä ns. meritaimenella on alamitta, mutta purotaimenella ei ole. Kalastajien onkin käytännössä helppo tulkita kaikki pienemmät taimenet tammukoiksi, vaikka olisivat vähän isommastakin joesta pyydetty. Puroista taimenia pyydetään surutta "tammukkana" - tai kalavedenhoidollisena toimenpiteenä, kun kuvitellaan nämä kitukasvuisiksi.
Huomattava määrä purovesien ojituksia tehdään maassamme ilman lupaa, vaikka vesilaki sitä vaatii, eikä kalatalous- ja ympäristöviranomaiset juurikaan niihin puuttu. Kalakantojen elvyttämistä tehdään vanhasta tottumuksesta liian istutuskeskeisesti. Kaikki asianomaiset kuitenkin tietävät, että istutuksista seuraan luonnonkannoille herkästi enemmän ongelmia, kuin että niistä olisi iloa. Maamme taimenkantojen elvyttäminen on tähän asti ollut suurilta osin teennäistä, pintapuolista ja liian lyhytjänteistä. Kunnostuksiakin on tehty ensisijaisesti kalastusta parantavina toimina. Kunnostusten myötä maahamme on syntynyt iso määrä uusia koskikalastuspaikkoja, jotka ovat ruokkineet kalastusta reilusti enemmän kuin mitä kunnostuksilla on lisääntymistä edistävää vaikutusta. Paljon periaatteessa hyvätahtoisia pyrkimyksiä, jotka ovat vieneet maamme taimenkantoja pikemminkin ojasta allikkoon. Luonnonvarainen taimen on Suomessa koko ajan entistä uhatumpi.
Taimen on Suomessa vakavasti uhattuna
21.09.2011 - 12:21
Alhaisempia hintoja? Eks toi ollut enemmän tai vähemmän C&R -paikka. Enempi kalastajia tarkoittaisi että samat kalat tulisi koukutettua entistä useamman kerran, ja "saalistilastot" paranisi - vaikka kalakanta oikeammin polkee paikoillaan, joskaan ei kysesen C&T-kalastuksen takia todennäköisesti ainakaan heikkene. Onko Kala-Onnista tullut luonnonkalojen rauhoittamisen, valikoivan pyynnin eli C&R kalastuksen kannattaja?
Ja tul mieleen, että onkse tuo kohe, missä pystyy ostamaan edelliselle päivälle rauhotuksen, että pääsee onkimaan ruahoittuneita vesia?
Laarukkaita kohteita tää maa kaipaa lisää. Pullakalojen onkikohteita ja lötkötaimenpaikkoja on etelämpänä ja vähän ylempänä ihan riittämiin.
Ai niin se Vihavuosi.
Sehän on ceeärperhokalastajien pellekoski pellesäännöillä.
Luvat maksaa monta sataa ja kaloja ei saa ottaa ruoaksi.
Käsittämättömän pisipäistä touhua!
Henkan kysymykseen vastaus:
Valikoivan pyynnin kannattaja ja noudattaja olen ollut koko aikuisikäni.
Tarkoittaa sitä, että pyydetään kohtuudella omaan tarpeeseen, alamittaiset päästetään ja joskus vähän isompikin.
Valikoiva pyynti ja C&R ovat täysin eri asioita.
En siis ole muuttanut kantojani mitenkään.
Kun annoin varovaista kehua koskelle annoin sen koskelle, en kalastusformaatille.
En todellakaan pidä erityisen hienona pullalohien pyyntiä ja vielä maksaa siitä tuollaisia hintoja.
Samalla revitään kuitenkin mahdollisten villien kalojen leuat/silmät.
Itse en menisi ilmaiseksikaan, sati vielä maksaisi.
Rahastuksen ja hienostelun maku tästä vain tulee.
"Rahastuksen ja hienostelun maku tästä vain tulee."
Taimen on hieno kala. Sen kalastus on hienoa. Jos historiaa tarkastelee on sen kalastukseen aina kuulun ripaus hienostelua.
Hienoja vesiä on vaan sitä verta vähän, että pilalle menis nuoki, jos niistä tulis jokajampan ruuhkakohteita. Ehkä tulevaisuuressa on useampi hieno taimenkohde, jolloin on loogista, että laadukasta kalastusta voi tarjota myös halvemmalla ja monipuolisemmin. Sen aika ei ole kuitenkaan nyt. Imo.
Jos yhdellä sanalla pitäisi kuvata mitä
onnistuneesti kunnostettua koskea, niin valitsisin
sanan "monimuotoinen". Se on loppujen lopuksi
kaikista tärkeintä. On oikestaan aika typerää
väitellä siitä mikä osa-alue on tärkein, kun
taimen tarvitsee eri juttuja eri elämänvaiheissa.
Osa-alueiden määrät pitää vain olla balanssissa ja
Vihavuodenkoskella varmaan on aika hyvin. Sehän
onkin varmasti yksi kivisimmistä koskista mitä
Suomessa on.
Vihonvuonne ja Vihavuodenkoski ovat kyllä nimien
puolesta hassu parivaljakko. Pitäisi joskus laskea
kuinka monella tapaa nuo voi sekoittaa keskenään.
Ensin hyvä alku:
-"taimen tarvitsee eri juttuja eri elämänvaiheissa".
Niin. Ensin pitää voida syntyä (=kutupaikat), sitten säilyä (=suojapaikat/kalastuksen säätely),
sitten aikuistua ja kutea (=elossa säilyminen myös järvillä) jonka jälkeen sama kierros uudelleen.
Tämä on samalla tärkeysjärjestys jossa kaikkien osasien tulee olla kohdallaan ja toimia ketjussa.
Näistä syistä olen kritsoinut kivien aivan liian suurta, -jopa pelkkää ihannoimista ja painottamista.
Ja sitten taas kiviä palvomaan:
-"Sehän onkin varmasti yksi KIVISIMMISTÄ koskista mitä Suomessa on".
..................
Kookkaiden taimenien kutupaikoilla saisi olla vettä 60 -80 senttiä ja virtaa saman verran sekunnissa.
...................
Poikaset piileskelevät kivien koloissa koko kesän.
Siitä syystä kahlaamista tulisi ajatella tarkemmin.
Siellä ne tallautuvat aivan samalla tavoin kuin mätikin jota nyt varjellaan kahluukielloin.
Vihonvuonne saattaisi tarkoittaa alapuolista, viimeistä. Esim. "vihonviimeinen" sanonnan yhteydessä.
="Alempi nikama" noin suunnillen.
Vuonne sanan muotoja vuolle, vuolas, sekä mm. vuola, vuolit, vuoleb, jälkimmäiset 3 saamenperäisiä.
Mistä sitten Vihavuosi nimi?
Ei tästä nyt ihan tohtuoriksi pääse inttämään, mutta kiinnostusta on ollut koko aikuisiän.
Ohi topicin, mutta menköön kun kerran on mennäkseen.
orvisfinland.net/Kalastus/Vihavuosi/vihavuosi.html
Komeista taimenista
"Mistä sitten Vihavuosi nimi?" Ei kait sen kummempi
kuin Vihainenkoski.
Yläpuolinen Vihajärvi "vuosi" kosken kautta Roineen suuntaan?
Siis ehkä Vihanvuolle alkuaan?
Nimet ovat muuttuneet aikojen kuluessa melko paljon.
Ensin kirjoitustapa/taito/taidottomuus muutti nimiä.
Esim. Öland (Saarimaa/Saarenmaa) = Åland.
(-"Mitä siinä olikaan sen pyöreän kirjaimen, -mikä se nyt olikaan, päällä"?)
Sittemmin nykypäsmäreiden halu panna oma sormenjälkensä nimiin:
Kauliranta (Tasainenranta) = Kaulinranta jne ....(-"Eihän se nyt noin voi olla")
Ei sentään tullut Kaulimisranta, hehee.
Siutti menee aiheesta ......
Tässä kuva oikeasti komeasta taimenesta.
http://personal.inet.fi/koti/joke/pekantaimen.html
Löytyy tekstin alaosasta.
Konnekoski klikkauksella lisää edellisestä linkistä.
Voiko taimen enää paksumpi ja komeampi olla kuin nämä Konnekosken kalat?
Suurin Konnekoskelta saatu taimen 11,5 kiloa /87cm ja kala oli kirkas naaras!
Tämä kala tarttui kosken alta rannalta heittäen ja pyytäjä sai veneen avukseen.
Ilman sitä ei toivoakaan ylös saamisesta.
Isompiakin nähtiin ja väsyteltiinkin, mutta sinne menivät.
Useat isomuksista olivat koskessa pitkään asuneita tumman ruskeita kaloja.
Alueella on kolme isoa monttua jossa nämä asustavat ja lähtevät niistä sitten saalistamaan.
Ei niitä kestäneet mitkään vehkeet.
Koski oli vanhan sillan aikana todella hankala ja on vieläkin ilman venettä väsyttelijälle.
"Voiko taimen enää paksumpi ja komeampi olla kuin
nämä Konnekosken kalat?"
Mieltymyskysymyksiähän nää, mutta omaa silmää
miellyttää semmonen sporttinen, kirkas, iso
pyrstöinen ja kiloja vähän ehkä päälle vielä
Ei vais. Nätti fiski. Siinä Jormanaisen kalassa,
joka ol erässä on muistaakseni samoja piirteitä
aika paljon. Alkuperältään kait konne. Painoa
muutama kilo päälle. Pyyntipaikka eri.
Taitaa olla aikamoisia lottovoittoja vaan tommoset
tuos vesistökokonaisuures?
Kuka löytää/laittaa Jormanaisen kalasta kuvan ja tekstin tänne?
lehti ja skanneri löytys, mutta meneekö se lain
puitteissa, jos laittaa webbiin?
Kun olen itse ollut haavimiehenä tuossa Kala-Onnin linkin kalassa, niin muutama sananen. Tuon jälkeen olen melkein kokonaan lopettanut perhoilla leikkimisen. Tulin siihen tulokseen, että olisi jäänyt saamatta, jos perhoon olisi ottanut. Virveliinkin hommasin tukevammat siimat ja jäykemmän vavan. Kovasta yrityksestä huolimatta on 3,2 kiloinen suurin jonka olen tuolta saanut. Eli puolta köykäisempi, joka kylla sekin antoi mukavat kyydit.
Kala-Onni puhui 3 montusta. Mikähän se 3:s olisi.
Yksi on sillan alapuolella. Vetosillan alapäästä alkaa yksi. Ennen oli niskan yläpuolella, alemman johdon alla jonkinlaimn monttu, jossa oli isompaa kalaa, mutta nykyisin taitaa olla liettynyt. Ja se johtokin on poistettu. Ylhäällä kallion kohdalla oleva sähkölinjan monttukaan ei enää nykyisin ole lohikalojen suosiossa. Kesällä siitä kyllä saa pitkiä vihernieriöitä.
Muistan jossain näkeneeni kuvia 5 kg taimenista, jotka on Konnekoskesta saatu. Ei vain muisti pelaa, missä aviisissa se on ollut.
Sisä-savon lehdessä 8.12-09 on kuva 9,6 kg taimenesta, joka on saatu Konnevedesta.
Konnekoskesta on ollut juttua ainakin seuraavissa aviiseissa.
Metsästys ja kalastus lehti nro 10/1971
Jouko Niemivaara: Konneveden taimenkanta vaarassa.
Metsästys ja kalastus 5/1985
Markku Jaakkola: Rautalammin reitille kalaan.
ERÄ 5/6 1990
Jari Tuiskunen: Kolmenkympin Konnekoski.
Perhokalastus 1/2011
Matti Härkönen: Pohjois-savon helmi KONNEKOSKI.
Jos joku tietää lisää Konnekosken juttuja, ottaisin niitä mielelläni vastaan. Tuossa Sisä-savon jutussa puihuttiin myös 8 kilon kalasta, joka olisi saatu -80 luvulla koskesta, ja olisi kalan saaja kuollut sydänkohtaukseen kalan saatuaan.
Erä. - 13(1990) : 1, s. 36-40.
Talvinen koskikierros Keski-Suomessa.
Tuiskunen Jari
Urheilukalastus. - Helsinki : Suomen urheilukalastajain liitto. - 0355-7278. - 1997 : 3, 68-69.
Konnekoski : tuntematon ja tasokas keskisestä Suomesta.
Simola Matti
Toomoset löysin nopeella haulla.
Tämä keskustelun perusteella joku voisi kuvitella, että vain noi kaikkein isoimmat taimenet kaipaa suojelua. Tuskin. Taimenenpyynnin kestävyys edellyttää vähän laaja-alaisempaa tarkastelua. Suomessa on taimenelle hyvin monia erilaisia potentiaalisen hyviä taimenvesiä - jos anettaisiin vain kasvaa, ja annettaisi emokalastot lisääntyä riittävän runsaslukuisiksi. Olen joskus aiemminkin sanonut, että yksi hyvä taimenenkalastuksen kestävyyden mittariksi on, että kuinka suuri osa keskisaaliista on alamittaista vs täysmittaista, tai luonnontaimenta vs istukasta. Yksi kestävyyden mittari voi toki olla sekin, että paljonko on syksyisin emokaloja kutupuuhissa, tai missä nyt ovatkaan kutuhommissa - ja onnistuuko kutu. Merkittävimmätkin kutupaikat elää ja muuttuu - osin luontaisestikin. Kutevat yleensä siellä missä ovat syntyneet. Kannatkin menee luontaisesti ylös ja alas, ja toisinaan jotkut kutupaikat hiljenee, siinä missä toiset aiemmin tyhjät täyttyvät emoista. Yleensä homma pelittää parhaiten siellä missä koko elinkierto toimii, ja elinympäristö on monipuolisesti laadukas, ja kannan perimä hyvin sopeutunut vallitseviin olosuhteisiin. Joskaan mikään ei ole staattista. Kaikki asiat on koko ajan pienessä muutoksessa. Taimenkantojen kalastuksen kestävyyteen vaikuttaa mm. luonnontuoton määrä ja kalastuspaine (kokonaisuudessaan sekä kalastuksen aiheuttama tahaton kuolleisuus). Yhtä selkeätä ongelmaa ei ole, eikä yhtä selkeätä ratkaisua. Ja oli aihe mikä hyvänsä, niin osa on aina taipuvaisia ajattelemaan että ennen asiat oli niin paljon paremmin. Ennen asiat oli ainakin toisella tavalla. Osa paremmin osa huonommin. Tähän päivään asti ainakin taimenen pärjää vesissämme entistä huonommin. Alan kirjallisuus, etenkin eräkirjallisuus saattaa hieman romantisoida asioita. Eihän kalastuksessa - ainakaan taimenen pyynnissä olisi muuten mitään mieltä.
Nouseeko noita yli vitosen kaloja Konnekoskesta
vuosittain?
Selkeä alamäki alkoi taimenen ja vaellussiian kohdalla monofiliverkkojen yleistyttyä.
Jokaisella oli varaa ostaa niitä hukattavaksi saakka.
Toinen tekijä oli perämoottoreiden yleistyminen.
Niillä on helppoa kiidättää suuria verkkomääriä nopeasti ja kauas.
(Esim. Konnekoskella perämoottorit olivat vielä -60 luvulla peräti harvinaisia).
Kolmas tekijä on vesistöjen rehevöityminen.
Levää kasvaa kutukoskien pohjaan ja tukehduttaa mätiä.
Tämä ilmiö räjähti Konnekoskella yläpuolisen kalanviljelylaitoksen myötä ja oli aluksi aivan mahdotonta.
Koski alkoi kasvaa monen metrin levälievakoita ja nukkamaista levää joka peitti aiemmin puhtaan pohjan.
Sittemmin levä on hieman vähentynyt.
Neljäs tekijä on turvesuot jotka pukkaavat irtoainesta ja hapanta vettä.
Maataloutta unohtamatta, joskin sen osuus on kai hieman pienentynyt.
Typpipäästöistä puhutaan aivan liian vähän fosforin ohella.
............................
Liiallista verkkomäärää pidän edelleenkin suurimpana surmana ja se olisi myös mahdollista panna rajoihin.
Verkkomäärän ohella pitäisi puhua enemmän silmäkoosta ja myös verkkojen korkeuksista.
Reittivetemme kapeikkoineen ovat aivan liian hyviä ja helppoja verkkovesiä.
G kysyi, nouseeko noita yli vitosen kaloja joka vuosi. No ei todellakaan nouse. Onhan niitä vuosien saatossa tietenkin tullut joitain. Osa lienee huhua. Ja sitten on tietenkin niitä jotka katkoo siimat. Mutta nekin voi olla haukia, koska vetosillalta heittämälläkin on yksi 8 kiloinen tullut. On siinä saamamies pettynyt. Tuossa UK 3/97 on kuva jossa on yli 5kg taimen.
Selkeys on osin katsoja silmissä. Toki verkoilla pyydetään paljon taimenta, osa ihan tarkoituksella, ihan siinä missä moni urheilukalastajakin tarkoituksella pyytää taimenia. Voi myös sanoa, että taimenkannat on maassamme notkahtaneet alaspäin samaan tahtiin ojitusten, muun raskaamman maankäytön ja urheilukalastuksen yleistymisen myötä. Kokonaisuuteen vaikuttaa kokonaisuus, monet muutkin eri tekijät, kuin vain nailonliinoihin siirtyminen. Mitä kapeamman luupin kautta asiaa tarkastellaan, niin sen enempi siinä jää kokonaisuudesta näkemättä tai ymmärtämättä. Siinä yksi keskeinen ongelma. Et jos joku on sitä mieltä että verkot on liian halvat, niin joku toinen voi sanoa että luvatkin on liian halvat. Kalastus oikeus irtoaa kalakantojen kestävyyden näkövinkkelistä liian helpolla. Ylikalastuksen ongelmaksi voisi periaatteessa yhtä hyvin sanoa olevan se, että ihmisillä on liikaa vapaa-aikaa. Viettävät siis kaikenlaisten ja pyyntimuotojen kanssa kalavesillä aivan liikaa aikaa, siis suhteessa kalavesien kalakantoihin. Kaloja kaikkinensa noukitaan selektiivisesti, joko aivan liian tehokkaasti tai liian tehottomasti. Jos kalastuksen selektiivisyyttä ei osata rajoittaa, suunnata paremmin, niin pitäisi ehkä rajoittaa kalavesillä vietettyä aikaa. Mitä vähemmän aikaa kalastukseen käytetään, niin sen vähemmän haittaa siitä aiheutuu. Se pätee tasapuolisesti kaikkiin kalastajiin ja kalastusmuotoihin. Tähän asti kalastus on ollut pääosin seurauksista piittaamatonta.
Jo ylikalastettujen lajien kalastaminen on liian helppoa ja suojelun tarpeessa olevien suojelu on ehdottomasti liian vaikeata. Vai onko? Tai voidaanko puhua mistään suojelusta maassamme, missä tehdään pikemminkin kaikki mahdollinen taimenkantojen hävittämiseksi? Itse ei tehdä mitään. Vaaditaan vai muutoksia muiden toimintaan. Niinhän se yleensä menee. Ymmärryksen puute-> tahdon puute-> kateus ->suomalainen kalastuskulttuuri -> vastuun pakoilu (kalavesien hoito kuuluu omistajille sanovat kalastajat) -> omistajat hoitavat kalastoa vai omalle verkkokalastukselleen, saadakseen edes jotain iloa kalavesien omistuksestaan -> urheilukalastajat syyttävät vain verkkokalastajia näkemättä oman toiminnan seurauksia -> totaalinen välinpitämättömyys yleisemmin kalavesien pysyvän tuottavuuden ja terveelle pohjalle nojautuvat kehittämisen suhteen. Taimenkantojen tila on vain hyvää indikaattori yleisemmin kalastuksen ja hoidon kestävyydelle. Ei sen kummempaa. Et ihan hyvin pyyhkii...
Voihan tuohon joiltakin osin yhtyäkin.
Olen kyllä tässä samaa mieltä tutkijoiden kanssa.
Ylempänä esim. linkki Konneveden kalantutkimus.
Ei ole ainoa tutkimus jossa liiallinen verkotus katsotaan ylivoimaisesti suurimmaksi ongelmaksi.
Sitä se on niin saaliiden, pyyntiajan kuin pyydysmäärienkin suhteen.
Muiden kanssa tulee toimeen ja ovat myös paremmin/nopeammin säädeltävissä/valvottavissa.
Siis toki minäkin olen osin tutkijoiden kanssa samaa mieltä, etenkin silloin kun tiedän että kysymyksenasettelu on olennainen, tulokset luotettavia ja tarkkoja sekä päätelmät oikeat. Tutkimustoiminta on siinä suhteessa yleishyödyllistä polttoainetta keskustelulle, tai oikeammin asioiden junailulle, ja ennakkoluulojen vahvistamiselle. Monesti tutktimustulokset on varsin ympäripyöreitä. Liian usein kaksi eri ääripäätä päätyy täysin päinvastaisiin päätelmiin, vaikka lukevat samoja tutkimuksia. Johtuuko se tutkimuksista, vai siitä ketä niitä tutkimuksia lukee ja tulkitsee. Siinä missä joku saattaa tutkimuksista päätellä, että verkkokalastusta on liikaa, niin toinen tulkitsee ettei kalastusta ole lainkaan liikaa, istukkaita vain on ehkä liian vähän. Yleensähän se menee niin, että henkilö x on päättänyt että miten asia on, ja sen jälkeen lukee tutkimuksia sopivalla luupilla, niin johan löytyy vahvistusta melkein mille tahansa ajatukselle. Vaikka tutkimukset eivät oikeasti sano mitään, niin niitä lukemalla monen kalastaja luulo tai kuvitelma muuttuu "varmaksi tiedoksi".
Saahan sitä tutkijoiden kanssa olla samaa mieltä, koska tutkijoitakin on aikaa moneen lähtöön, ja erilaisin näkökulmin. Hyvin viljelykeskeinen tutkimus- ja kalastuspolitiikkakin taitaa olla kyllä viimeisen vajaan sadan vuoden ajalta maassamme suurilta osin tutkijoiden viitoittamaa. Suomalaiset kalatutkijat ovat näissä kunnostusasioissa noin niin ku globaalissa tarkastelussa aika myöhäisheränneitä. Taimenen ekologia ja kolmijakoon liittyvää problematiikkaa on kotimaassa tutkittu äärimmäisen vähän - rajojen ulkopuolella sitäkin enemmän. C&R kalastusta on koskivesillä tutkittu, ja todetta hyvin harmittomaksi. Silti maassamme kytee hyvin vankka vastustus ja vahva usko siihen että C&R-kalastus tappaa kalojen. Normi-seisovan veden kalastuksen aiheuttamasta kalastuskuolleisuudesta ei taas ole minkäänlaista tietoa, koska ei ole tutkittu. Joitain asioita tutkitaan enemmän, kuten sitä miten istutuksia kannattaa kehittää, koska istutukset kiinnostaa ja niitä halutaan tukea. Toisia asioita tutkitaan hyvin vähän, jos lainkaan. Myös tutkimusmenetelmien kehittyminen kertoo aidosta kiinnostuksesta viedä tiedettä ja ymmärrystä eteenpäin. Kyllähän eräänlainen kunnostus-tohtori-buumikin kertoo jotain tästä ajasta. Tiedostetaan kunnostus- ja vesiensuojeluoppien puutteellisuus. Onhan noi trendit toki selkeästi tulkittavissa taimenkannoistakin, kun eivät ole odotetulla tavalla elpyneet. Jossain paikoin selityksiä haetaan vimmatusti, vähän liiankin innokkaasti ja hätiköiden.
Asioiden kehittymisen kannalta tutkimustulosten sijaan on mielenkiintoisempi kysymys, että miksi tiettyjä tutkimuksia tehdään hyvin paljon, ja jotain tiettyä muuta ei sitten lainkaan, tai annetaan niiden polkea paikoillaan, ja tyydytään minimisuoritukseen. Siltä osin tutkimuspolitiikka on vähän niin kuin kalatalouspolitiikka. Kumpi ohjaa kumpaa? Vai ollaanko pikemminkin tuuliajolla? Haluaako tutkimus oikeasti selvittää asioita, vaan onko kyse vähän niin kuin on sanottu asioiden olevan jossain VTT:ssäkin että sieltähän tulee just sellaisia tuloksia kuin rahoittaja (valtiovalta) toivoo, odottaa tai on jo etukäteen päättänyt. Jos tutkijaa vaivaa laiskuu, ja häneltä uupuu ammatillinen kunnianhimo, niin tällainenhan tuottaa just sitä samaa pajunkäyttö kuin aina aiemmin. Mitä siitäkin seuraisi jos tutkimuksista tulisi yllätystulokset, ja rahoittaja joutuisi huonoon valoon? Ainakin oma maalaisjärkeni sanoisi että YT-neuvotteluissa tällaiset "ongelmatutkijat" saavat hyvin tehokkaan käsittelyn.
Kuinka riippumatonta ja korkeatasoista se tutkimus oikeasti on, voi olla? No eipä juuri. Siltä osin tutkimuksiin uskominen on vähän niin ku seurakuntaan kuuluminen. Jokaisen oma asia. Yhtä hyvin tällaisen suomalaisen kalatutkimuksen nimeen vannovan paidassa vois lukee, että "Jeesus pelastaa!" Saattaa "pelastaa" kyseisen kalastajan sielun, mutta tuskin mitään uhanalaisia kalakantoja. Jos kysyisin suomalaiselta keskiverto-kalatutkijalta, että mitä on kestävän kalastuksen edistäminen suomessa, niin vastaus olisi jotain tyyliin että "istutuksia" = kestävän kalastuksen vastakohta. Minun arvio on, että suomalaiset kalatutkijat ja RKTL on aiheuttanut maassamme hyvin paljon hallaa kalavesille ja kalakannoille. RKTL:n mielestä kalanviljely on varmaankin kaikkein arvokkainta kalakantojen suojelua Suomessa. On ja ei ole. Totuus on aina subjektiivista. Aiemmat tutkimus- ja kalatalouspoliittiset päätökset on tehty silloisen tiedon ja ymmärryksen valossa, mutta ennenkaikkea tietynlaisen poliittisen ohjauksen alla. Kuinka paljon se tieto ja ymmärrys oikeasti ohjaa politiikkaa ja kehitystä? Aika vähän. Kyllä se on pikemminkin päinvastoin, eli että politiikka ohjaa tutkimusta.
On vasta hissuksiin alettu lausumaan sanaparia "kestävä kalastus". Nyt ensimmäiset tutkijat vasta miettii että mitäköhän toi voisi tarkoittaa, tai kuinka sen voisi määritellä niin ettei sen edistämisestä heti saa sellaista kuvaa että edellisen sadan vuoden hommat on lähinnä vetänyt mattoa alta. Siltä osin tutkimuksiin, siinä missä tutkimustulosten päätelmiinkin pitäisi suhtautua kriittisesti - osata ymmärtää tutkimusten heikkoudet ja vahvuudet, ympäröivässä yhteiskunnassa vallitsevat arvot ja odotukset. Olennaista on aina tiedostaa, että mihin tutkimukset liittyy, kenen toimesta niitä tehdään ja mitä varten. Tutkimusta ei tehdä tutkimuksen vuoksi. Tutkimuksella on aina tietty kysymyksenasettelu ja päämäärä.
Tässä henkilö x:n ominaisuudessa (?) sanon, etten ole väheksynyt vapakalastuksen osuutta.
Tottavie sillä oma, joskin verkkoja paljolti pienempi osuutensa on.
Sitä nyt vain ei tule joka kerta mainittua erikseen kun liian pitkät kirjoitukset jäävät helposti lukematta ..........
Ilman verkkomäärien huomattavaa vähentämistä C&C:t ja muut suojelut kuitenkin menettävät merkitystään lähes täysin
jos kaloja varjellaan vain vapakalastajien toimesta verkkomiesten pyydettäväksi.
10-15kpl jopa 6 metriä korkeata verkkoa jonkun mökkiläisen käytössä tekee kauheata jälkeä.
Kysymys on kuitenkin verkkojen kokonaismääristä, niiden korkeuksista, silmäkoosta ja käyttöajasta.
Ois kyllä hienoa, jos tulis joku laajempi sektori,
missä kiellättäs kalastus kokonaan ja vois nähä
mimmonen potentiaali näissä liettyneissä,
maatalouden ja turpeen häirittemissä joissa on enää
jäljellä. Kuina isoja toimia pitäs tapahtua, että
kanta palais semmoseks, että scanian ei tarvis
morjestellä evämakkaroillaan?
Mikä paikka uhrataan?
Ja kun tätä eläköitymässä olevaa populaa alkaa olemaan, jolla sitä vapaa-aikaa vasta onkin, niin ei tule tilanne taimenen osalta ainakaan helpottamaan. Ja ihan riippumatta, että mitä pyyntimuotoa ja välinettä ajan ja vähän kalojenkin tappamiseen käyttävät. Kiroavat vain että kun tulee riittävästi saalista. Ja tutkijat toteavat siihen, että jos tilaisitte enemmän istukkaita, niin saaliitkin pysyisivät kohtuullisina (ja saataisiin ehkä pidettyä joku keskuskalanviljelylaitoskin sitä kautta vielä pyörimässä). Isot rattaat pitää vissiin saada pidettyä liikkeessä. Viljelykeskeisyys ja laajamittainen poikastuotanto RKTL:ssa on koettu olevan suomalaiselle kalataloudelle vähän vastaava asia kuin öljy maailmantaloudelle tai halpa sähkö perusteollisuudelle.
Sivut
Lisää uusi kommentti