Kelluntarengas
19.08.2004 - 20:06
Onko tarkoitettu lähinnä perhokalastukseen vai onnistuuko siitä myös heittelee 8 jalkasella hyrräkepillä? Onko suuria eroja erimallien kohdalla mm. kiikkeryydessä, kestävyydessä? Onko pelkoa että rekordihauki vetää kalastajan avomerelle
Miksei onnistu heittää myös hyrrällä. On muuten tosi hauskaa hommaa kalastella kellurenkaasta!
Kannattaa ottaa huomioon pukeutumien varsinkin keväällä/syksyllä, lämmintä vaatetta alle ja välillä kannattaa käydä maissa oikomassa jalkoja, mutta suosittelen kyllä lämpimästi ja kyllä se rekordihaukikin joskus väsyy
Mulla on kokemusta vain Orviksen Day Tripper U:n muotoisesta kelluntarenkaasta. Tämä on sellainen oikein iso ja monella ponttoonilla varustettu rengas, jossa on iso istuinosa ja se kelluu korkealla. Eli takapuoli ei ainakaan 75 kg:n elopainolla ole vedessä kroonisesti.
Tämä mahtuu pienellä tunkemisella omaan reppuunsa tarvikkeiden kanssa ja painaa kaikkineen n. 9kg. Siis sisältäen paitsi rinkulan, pumpun, räpylät yms + vielä puolen kilon ankkuri.
Muista renkaista kommenttini ovat kuulopuhetta:
Vanhanmallisilla O-rinkuloilla yleensä kellutaan enempi tai vähempi kainaloita myöten, jolloin heittäminen on vaikeampaa ja olo muutenki nihkeämpi johtuen suuresta "märkäpintaalasta".
Seuraava malli oli sellainen U:n mallinen, johon on kivempi mennä ja rantautuminen on helpompaa. Näitä on useanpaa mallia, jotkut makaa koko U-osalta vedessä, osassa on lisäponttoonit alla. Etuna edelliseen mallin parempi suunnanpito ja vähemmän kuluttuva liikkuminen. Orviksella ylitin yhden järven vinosittain pieneen vastatuuleen, matkaa tuli noin kilsa ja väsymys uhkasi. Toisaalta taas joskus on tullut kelluskeltua myötätuuleen tai alavirtaan n. 4 h ja vielä on pystynyt kävelemään.
Nykyisin löytyy myös V:n mallisia, joiden pitäisi olla vielä U-bootejakin parempia. Tiedä sitten onko vielä parempi sellainen, jossa on molemmin puolen isot ponttoonit ja johon saa myös airot!
Näiden käyttö on kivaa, erityisesti jos rannat ovat upottavia, kaislikkoisa, liukkaita tai pusikkoisia.
Muutama pieni neuvvo, joista voi ottaa vaarin tai sitten ei:
1. Pelastusliivit päälle kaikesta huolimatta. Paukkuliivit ovat hyvät jos kärsit ahtaanpaikan kammosta.
2. Kahluuhousut ovat hyvä idea, paitsi todella lämpimällä. Kahlureiden alle lämpökerrasto + fleesh kylmällä kelillä. Jos sattuu omistamaan isomman renkaan, niin yläkerran vaatetuksen vaihtelu onnistuu helposti ja vaihtovaateet +eväät kulkee kanoottipussilla, joka on kiinni irtohihnalla.
3. Kahlureiden kanssa kannattaa etsiä sopivat räpylät. Ostin jostain Intersportista halvimmat räpylät jotka ovat sen verran isot, että mahtuvat neoprenisen sukkaosan päälle. Sopivuus on tärkeää tai jalat kramppaa.
4. Kannattaa suorittaa tarpeet ennen vesille menoa.
5. Pari verkkokassia, joihin mahtuu viileänä pysyvät juomat ja tarvittaessa saalis on yesh. Ainkin kylmään vuodenaikaa kummatkin pysyvät viileänä. Juomaksi yrttiteetä jos haluat kalastaa yhteenmenoon tuntikausia. Jos olo on epämukava tai haluat oikoa koipia, niin juomaksi käy myös kofeinipitoiset juomat. Tieliikenneasetuksen kieltävissä juomissa on omat riskinsä.
6. Vieheet yms. uppoavat vehkeet kannattaa pitää kelluvissa rasioissa tai kiinnittää narulla klipseihin tms. Jos hankkii sellaisen renkaan jossa on essu, niin sen päällä on kiva tehdä vieheiden/perhojen yms. vaihdot.
7. Kannattaa aloittaa lähellä rantaa, välttää virtauksia (ei kannata mennä vuolaalle joelle) ja veneilijöitä kannattaa varoa (oranssi pelastusliivi on kiva, muttei riittävä).
Ja kysymykseen vastaus: Hauet eivät jaksa hinata sinua hyvin pitkää matkaa. Ja mitä tulee vapaan, niin tärkeintä on sopiva vapa, ehkä voisit harkita jopa lyhyempää vapaa, jolloin kalan haaviminen ja/tai vapautus olisi helpompaa. Tai sitten hankkia pitkävartisen haavin. Jos kelluu riittävän korkealla, niin vavan pituus ei mielestäni ole niin tärkeää.
Pekkanf
Jees, kiitos vastauksista.
Moi,
Sellainen kommentti tuohon Orviksen day-tripperiin, että uistinta heitellessä renkaan 'tukivarsi' kannattaa vaihtaa ehkä johonkin enemmän tilaa antavaan malliin, sillä tukivarsi osuu istumaasennosta johtuen juuri samalle korkeudelle vavan kanssa. Tästä seuraa se, että vapaa joutuu pitämään luonnottoman korkealla ettei kela ja siima osu tukeen -> ranteet ja olkapäät väsyvät aika nopeasti.
Rakensin vanhasta cresentin tangosta uuden tuen jonka kanssa vapaa voi pitää noin 15 senttiä alempana ilman edellä mainittuja ongelmia. Tuosta alemmaksi tukea ei juuri voi virittää koska jalat alkavat tulevat tangon tielle seuraavaksi. Aino huono puoli tuossa versioissa on vaan sen, että siihen ei saa oikein viritettyä tuota suojaverkkoa mitenkään :-(
Muuten rengas on kyllä hieno peli, ja sopii mainiosti myös hauenkalastukseen.
KPekkanf kirjottikin aika kattavasti aiheesta. Kokemusta vain vanhasta O-renkaasta. Sopii hyvin hauen kalastukseenkin. Renkaan kanssa liikkuvuus on kuitenkin aika huono. Toisin sanoen kalapaikan ja vesillelaskupaikan täytyy sijaita aika lähekkäin. Tuulessa, virtauksessa ja aallokossa paikallapysymistä helpottaa pikku ankkuri. 8' vapa tuntuu aika järeeltä. Mieluiten käytän itse kevyempää kalustoa. Takakahvan tulisi olla mahdollisimman lyhyt vavan helpon käsiteltävyyden vuoksi. Pitkällä vavalla on käytännössä tosi vaikea haavita kala. Parhaimmillaan rengas on mielestäni mettslammilla, syitä:
-Kalapaikat lähellä
-Ei aallokkoa
-Vaikea saada venettä paikalle
-laajentaa kalastusreviiriä huomattavasti rannalta kalastukseen verrattuna
Yksi renkaan mukava puoli on se, että siinä ollaan aika lähellä luontoa ja kalojen maailmaa. Linnut ja kalat ei paljon pelkää kun renkaalla edetään äänettömästi. Kerran säätelin uistimen uintia siinä renkaan vierellä about metrin päässä naamasta. Yhtäkkiä hauki iski uistimeen kuin tyhjästä. Meinas päästä vetelät housuun...
Lisää uusi kommentti