Kalan purkitus/umpiointi
25.06.2008 - 17:02
Onko moinen homma jäänyt nykyään kokonaan pois muodista ?
Itse harrastan sitä jatkuvasti ja olis kiva vaihtaa alan kuulumisia.
Mutta netistä löytyy vain muutaman vuoden takaisia keskusteluja/juttuja.
Terv. Pertsa
Eikös tuo hapansilakka ole naapureiden suurta herkkua??
Maksoin pankkikortilla ja tilasin kaikki mahdolliset lisä vehkeet.
Linkissä oleva 2,5 numeron "chuck" = rissa, on tismalleen sama kun eurooppalainen 99mm
oleva purkki. Olen purkittanut laitteella vasta kerran, mutta toimii todella hyvin. On ikään kuin automaattinen,
Pyörität kampea 20 kierrosta, jonka jälkeen purkki on kiinni.
Painekattilan ostin ebaysta. Oli uusi all american isohko malli. Suomen Tulli tietenkikn ottaa välistä,
mutta on sen arvoista. Puhdasta kalaa puhtaista vesistä, kaikki vaiheet itse tehden.
Minä olen ainakin tyytyväinen. Peltipurkit ostin Savoset nimisestä liikkeestä, sijainti on Turku.
No niin nyt on muutama vuosi purkiteltu laitteilla lihaa ja kalaa. En ole vielä kaupasta saanut yhtä hyviä säilykkeitä kun itse tehden. Kehotan kaikkia kiinnostuneita jatkamaan. On muuten käteviä nuo peltipurkit vene ym reissuilla, eivät mene rikki kuljetuksessa tai veneen kaapissa. Lasipurkki on tosin ekologinen.
Tarkoitus on kokeilla katiska-ahveniin tänä kesänä ja jos hyvin käy, teen talveksi kunnon satsin.
Miten lasipurkkien umpiointi onnistuu näillä uusilla sillipurkkien ”helppo avata” kansilla, jotka on siis kaksiosaisia vanhoihin kansiin nähden?
Itse olen vihdoin ajatellut kokeilla umpiointia, mutta nuo uudet kannet arveluttavat.
Tästä olisin itsekin kiinnostunut, mikäli jollakin olisi tietoa/kokemusta kyseisistä purkeista?
Eiköhän ne toimi samalla tavalla, kuin vanhat kannetkin. Jäähtyessään purkkiin tulee alipaine ja imaisee kannen tiukkaan.. ja jos jää löysälle, niin lapioi sisällön suuhunsa ennenkuin pilaantuu..
Avassin juuri noin 5 kk vanhan purkitetun kalan, appiukon tekemää. Ahventa ja särkeä. Oli umpiotunut niin tiukkaan, ettei meinannut saada auki, teelusikan varrella longistin kantta. Kuului kunnon suhahdus. Hyvälle maistui.
Meni vähän pitkään ennenkuin avasin, oli jäänyt kylmäkellarin varaston nurkkaan. Mielellään kannattaa purkkikala käyttää aikaisemmin kuin noin 5 kk päästä.
Purkkikalan valmistamisen jäljeen kun rupeatte syämäpuuhiin ja testaatte umpioitumista, jos ei kantta longistaessa sihahdusta kuulu, niin syö pois ennenkuin pilllaantuu, mielellään parin päivän sisällä, näin olen käsittänyt.
Jokusen kerran olen itse purkittanut kurkku tms purkkeihin pääasiassa ahventa.
Jos ei muutamaan kuukauteen minusta kuulu mitään, niin botulismi on iskenyt.
http://vintti.yle.fi/ohjelmat.yle.fi/suomiexpress/ratkaise_pulma/miten_p...
https://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/190886/Kalan%20umpioiminen%20la...
Muutamat ohjeet, jokainen voi soveltaa omaan makuunsa. Umpiotumisen näkee kannen painautumisessta ja kun longistaessa kantta kuuluu kunnon sihahdus.
Itse olen vihdoin ajatellut kokeilla umpiointia, mutta nuo uudet kannet arveluttavat.
Kyllä ne toimii ainakin suolasienten säilönnässä.
Viime talvena tuli kokeiltua pari kertaa ja hyvää oli vaikka ite sanonkin. Keitin purkkeja noin 6-7 tuntia ja 5:stä purkista 1 oli vuotanut keitin vettä sisään niin heitin roskiin. 1 purkki oli niin kiinni että ruuvipenkissä piti avata
Vaikka tein kanteen reijän porakoneella niin siitä huolimatta piti avata putkipenkisä putkipihtejä apuna käyttäen
Vaikka tein kanteen reijän porakoneella niin siitä huolimatta piti avata putkipenkisä putkipihtejä apuna käyttäen
Eipä sitten ole alipaineesta eli umpioinnista johtuva kannen jumitus. Kannen tiiviste on liimautunut purkkiin ihan muusta syystä.
Itse olen vihdoin ajatellut kokeilla umpiointia, mutta nuo uudet kannet arveluttavat.
Olen alkuperäinen kysyjä. Kokeilin itse, kun en saanut selvää vastausta. Kokeilun tuloksena tein noin 20 purkillista umpioitua kalaa. Pääsääntöisesti särkeä ja muikkua. Tänään viimeksi tuli aamupalalla purkkimuikkua tomaattikastikkeessa syötyä.
Ohessa hyvä reseptikokoelma pienille villikaloille esim särjille: https://www.kiskonkirkkojarvi.fi/fin/reseptit/ (sisältää myös umpiointiin ohjeen).
Kirjasuositus "Janne Rautio: Suomalaista Villikalaa" Sisältää paljon särkikalareseptejä. Tiesittekö, että särjen graavaamiseen tarvitaan myös viinaa (esim giniä), Alkoholin avulla saadaan selkälihassa olevat ruodot pehmenemään. Särjen maku graavattuna on siian veroista. Rautio on netissä julkaissut miten särjen graavaaminen onnistuu. https://suomenkuvalehti.fi/kotimaa/gini-pehmittaa-jopa-sarjen-ruodon-mok...
säilytys viileässä on se kompastuskivi,ei jääkaapissa voi suurta määrää pitää ja muuten talon lämpötilan on aika vakio.eli mikä on tämä ihmeen viileä lämpötila.varsinkin kesällä ei niitä viileämpiä paikkoja löydy. olisi hyvä löytää jotain lämpötila arvoja missä voi säilyttää säilyykö esim+,18 asteessa paremmin kuin +20.mielestäni hyvä ohje sisältää suolan määrän grammoina tai prosentteina, turha on kirjoitella jotain missä lukee pelkästään että suolaa maun mukaan.esim.mädin suolaamiseen löytyy huippuhyvät ohjeet netistä miksei jonkun kalasäilykkeen tekoon voisi laittaa fakta tietoa, voisi innostaa useampia tekemään.
Itse pidän purkkeja jääkaapissa mökillä. Mökillä on kaksi jääkaappia. Toinen on saunalla juomia varten ja toinen muussa mökkikäytössä. Itse laitan kesän jälkeen mökkeilyn vähettyä saunan jääkaappiin purkit säilöön ja sieltä sitten talven mittaan vähennän niitä.
Ennen vanhaan lapsena ollessa purkkeja pidettiin maakellarissa, mutta niiden suosio on viime vuosikymmeninä vähentynyt.
Suolan suosituksen määrä on 1,5-2% kokonaispainosta (eli samaa tasoa kuin makkaralla). Toiset laittaa enemmän ja toiset vähemmän. Kokeilemalla löytyy sopiva omaan makuun oleva taso. Jos ajatellaan 400g purkkia, noin teelusikallinen on sopiva määrä. Itse käytän karkeaa merisuolaa, joten se on tätä hieman enemmän.
Kun ei ole sitä mökillä olevaa jääkaappia eikä viitsi näillä sähkö hinnoilla kotiin hommata toista jääkaappia ,joten tilasin autoklaavin ja alan tekemään täyssäilykettä.kaasulla meinasin grillikatoksessa kehitellä.
Itsekin olen ennen vanhaan purkittanut peltipurkkeihin, joka ratkaisee säilyvyysongelman paremmin kuin lasipurkkiin umpiointi. Myös peltipurkkiin säilötyt säilyvät paremmin kylmässä kuin huoneenlämmössä.
Hyvä artikkeli! Hyvä ohje myös haeulle: ”Hauki pitäisi papittaa ja verestää heti. Sen jälkeen saman tien kylmään jäämurskaan ja kotona kylmäkallejen kanssa jääkaappiin vähintään kahdeksi vuorokaudeksi”. Euroopan huippuravintolat tuon tietävät. Luultavasti monelta hauen haukkujalta tuo on mennyt ohi korvien.
Olet oikeassa ja minä väärässä. Optimaalinen säilytyslämpötila on +15 astetta eli jääkaappi on liian kylmä. Tällöin on vaarana tuotteen kostuminen ja syöpyminen. Vaikka suositus on tyypillisesti 12kk purkittamisesta, purkkikala voi säilyä vuosia.
Moro,
Havaitsin, että tänne on taas alkanut tulemaan kommentteja , joten itsekin nyt niitä innostuin laittamaan.
Näin usean vuoden jälkeen kokemusta on jo hieman kertynyt, joten kerron hieman mitä asioita tulisi huomioida kun peltipurkkiin laittaa kalaa tai lihaa. Kyseinen menetelmä siis vaatii sen , purkinsulkijan ja jonkin sortin autoklaavin/painekattilan. Itsellä on painekattila johon mahtuu kerralla 10 kg purkitettavaa, purkin koko määrittelee montako purkkia tulee
Näiden hankinnasta mainitsin täällä monta vuotta sitten, onkohan kukaan muu Usasta niitä hankkinut.tällä foorumilla? Kalliita ne oli , mutta en ole katunut hetkeäkään.
No itse asiaan, Esim kun olen purkittanut lohta, kalasta ei tarvitse poistaa kun sisuskalut, kidukset ja pää. Nahka selkäranka ja evät saavat jäädä kalaan, ne pehmenee purkittaessa siten, ettei niitä edes huomaa syödessä. Selkäranka on paksu kun mikä, mutta sen voi syödä aivan kuten muunkin kalan, samoin nahkat ja evät. Kukaan ei ole tähän mennessä niitä säilykkeestä havainnut, jollen ole siitä erikseen maininnut.
Katkon kalat noin 3 cm paksuisiksi paloiksi, ja laitan ne purkkiin, siten että ikäänkuin kalan palat ovat vatsapuoli sisäkkäin, ja selkäpuoli säilykepurkin reunaa vasten. Tällä menetelmällä kalaa mahtuu parhaiten.
Oma huomioni purkkien täyttämisestä on ollut, ettei niihin pidä laittaa liikaa säilöttävää, purkkien kannet aukeavat klaavauksen aikana ja siitä tulee kova sotku paineastian sisälle. Jos näin käy, on purkit olleet liian täynnä.
Mausteeksi olen laittanut tomaattipyrettä, suolaa ja tilkan öljyä. Olen myös savustanut kalaa ennen purkitusta,muikkuja, ahventa, lohta ym.
Kaloista tulee todella herkullisia, mutta se tuo lisätyötä usean tunnin verran. Savustaessa en ole kaloja kypsentänyt loppuun asti. Se tapahtuu vasta painekattilassa.
Lihaa purkittaessa olen tehnyt valmiita aterioita purkkiin, niissä on ollut sikaa, nautaa, peuraa tai hirveä. Mitä olen milloinkin saanut halvalla hankittua. Itse en metsästä, mutta kalastan kylläkin melko paljon.
Liha purkkiin olen laittanut perunaa, porkkanaa, lanttua, ym juureksia ja mausteita. Myös näihin purkkeihin pitää jättää tilaa, etteivät aukea painekattilassa. Perussääntönä olen havainnut, että 400 gramman purkkiin ei uskalla laittaa kun 350 grammaa säilöttävää, muuten kansi aukeaa.
Nyt kun maailman tilanne on muuttunut niistä ajoista kun purkituksen aloittelin, ei tunnu yhtään turhalta säilöä vähän kotiin vara ruokaa. En kuitenkaan ole koskaan tehnyt sitä "maailmanlopun menttaliteetillä" vaan siksi, että tiedän että omatekemissä purkeissa on taatusti sellaisia raaka-aineita joissa ei ole kaikenmaailman lisäaineita ym myrkkyjä.
Olen yrittänyt jemmata muutamia purkkeja joka erästä minkä olen tehnyt, tämä siitä syystä, että haluan tietää kauanko ne oikeasti säilyvät kuivassa tasalämpöisessä paikassa. Nyt ennätys taitaa olla 6 vuotiasta säilykettä,
lapset ovat syöneet alkuaikojen säilykkeet joten niitä ei enää ole, maku on aivan sama kun muutaman kuukauden vanhassa.
Muistakaa, että klaavauksen aika pitää olla 90 min, se lasketaan siitä kun koko erä on saavuttanut 121 astetta C.
Tämä onnistuu juurikin tuolla painekattilalla jonka olen aiemmin maininnut vuosia sitten. Voisin vielä mainita, että kyseisen valmistajan painekattilassa ei ole erillistä tiivistettä, kansi ja runko on koneistettu niin tarkasti kartion muotoon, ettei tiivistettä tarvita. Tiiviste tuppaa hajoamaan vuosien aikana, jos kattilassa sellainen on.
Toivittavasti näistä tiedoista on joillekin hyötyä.
Mukavaa purkitus jatkoa kiinnostuneille.
TJT Tampere
Itse käytän suolaa 1,6 % säilykkeeseen, Tämän olen punninnut jokaiseen purkkiin erikseen. Pitää siis olla vaaka joka antaa riittävän tarkan tuloksen. 400 g purkkiin siis tulee 350 g säilöttävää, jolloin suolan määrä on 5,6 g/ purkki.
200 g purkkiin puolestaan 2,8 g suolaa. Määrää ei pysty punnitsemaan tavallisella keittiövaakalla. Tämä harrastus vaatii kaikenlaisia hankintoja, kuten kaikki ruoanlaitto yleensäkin.
onko kokemuksia virolaisista säilykepurkeista. selailin nettiä ja tuli vastaan saksavorst verkkokauppa jossa
purkit omasta mielestä aika edullisia esim. 350g purkkeja 48kpl/10,30e satsi + kannet(48kpl) 6,2e satsi... löytyisköhän keneltäkään kokemuksia kyseisistä purkeista??
Särkeä saa syödä vapaasti, mutta monessa muussa kalalajissa on rajoitteita tämän mukaan: https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/ba375ea3-1b61-4780-a0ea-b0da72...
Sivut
Lisää uusi kommentti