Linder 440 kokemuksia?
03.08.2006 - 21:27
Matalapenkkiseen, pieneen ja kiikkerään soutuveneeseen hieman kypsyneenä olen harkinnut hommata Linderin 440 ja laittaa siihen sähköperämoottori. Linder 440 siksi että siinä olisi suurehkot sisätilat, korkeat penkit, mutta silti kevyt jota 2 miestä jaksanee nostella peräkärrystä veteen ja ilmeisesti sähkäri kohtuudella liikuttaa. Käyttöympäristö on siis "trailaus" ja uistelu pienellä järvellä jossa siirtymiä ei tarvii tehdä.
Kellä tuommoinen vene on, miltäs ajatus kuullostaa ja onko hintansa väärti vene?
Lisäkysymyksenä riittääkö 60 Ah akku illan uisteluun tuolle paatille ja millainen vene on bensa koneella jos joskus joutuu semmoisen hankkimaan?
Mulla on omassa 5 hp 4-tahti jota ajan jatkovarren kanssa.Ihan hyvä vehje se on.
Osta trallit kans.
Valmistustavasta johtuen tyhjennysproppu ei ole ihan pohjalla, eli siihen jää aina vähän vettä.
Mikä hyöty noista tralleista käytännössä on? Meinaan kun jostain ymmärsin niiden lisäävän painoa ratkaisevasti jos venettä meinaa kantaa. Veneen pohjalla olevaa vettä ei juuri tule olemaan koska vene olisi sisätiloissa säilössä ja sateella ei juuri tule vesille lähdettyä :-)
Ottaisin isomman akun jos kerran on aina kaksi miestä kantohommiin. 60 Ah taitaa jo mennä tyhjäksi koko illan ajelussa. Tyhjäksi ajaminen taas turmelee suotta minkä tahansa lyijyakun. 10,5 V on hyvä jännitteen alaraja. Silloin akku on tyhjä (=20% jäljellä), eikä ajelua pitäisi jatkaa.
Minä jaksan hyvin kantaa vielä 110 Ah akkua yksinkin, eikä se taida teillekään liikaa painaa kun kerran kaksistaan meinaatte Linderiä kanniskella. Tuleehan siitä reilut 40 kg per ukko. Veneestä minulla ei ole mitään kokemusta.
Kiitos tähänastisista kommenteista.
Meillä sattuu jo olemaan tuo 60Ah akku ja sähkäri millä tuota kevyttä soutaria on ajettu. Siinä käytössä on 60Ah vielä kivasti riittänyt, mutta Linder pannee enemmän hanttiin. No, kokeilemallahan tuo selviää, pitänee sitten siirtyä suurempaan jos ei muu auta.
Tuosta Linderin kanniskelusta mieluusti kuulisin lisää, vaikka tässä ei ihan heppoinen ole (sen soutuveneen heitän kärriin yksinkin), niin onhan mahdollista että tuo 40+ kg/naama rupeaa jossain välissä kyrsimään joka reissulla tehtynä. Ja voihan sitä joskus joutua yksinkin siirtelemään.
Kuinkas pitkiä matkoja joudutte sitä venettä peräkärryltä rantaan raahaamaan? Voihan sitä siirtoa yrittää helpottaa myös jollain maitokärrysysteemillä.
Minä tulin itse siihen ratkaisuun, että otin peräkärryllä kuskattavaksi veneeksi kumiveneen. Se on kalaveneenä erittäin vakaa ja mukavan kevyt. 380 pitkä ilmapohjavene painaa vain 43 kiloa. Useimmiten vien sen rantaan peräkärryn päällä valmiiksi täytettynä. Kaksi miestä nostaa sellaisen veteen kuin tyhjää ja kantaakin tarvittaessa melkoisen matkan.
Huomenna vien veneen tyhjänä rantaan 100 metrin pätkän polkua pitkin nokkakärryllä. Vartin polkemisen jälkeen se on taas lähtövalmiina. Toimii hyvin myös sähkömoottorilla, eikä kohdejärvellä saa polttomoottoria käyttääkään.
Tuohon matalalla istumisen tuskaan rakensin apukuljettajalle vähän helpotusta tekemällä etupenkin tilalle ison varustelaatikon vesivanerista. Sinne menee bensatankki, akku ja röykkiö muuta roinaa pois jaloista. Samalla se ratkaisi kysymyksen mihin kiinnittää vapatelineet. Nyt voin vetää viidellä vavalla, mutta pari lisätelinettä meinasin vielä ruuvata siihen kiinni. Kuskilla istuma-asento on edelleen turhan kyyryssä, mutta paikkoja vaihtamalla ei puudu liikaa.
Minulla ei ole mitään Linder ajatustasi vastaan, mutta painoa käsin siirreltäväksi on tosiaan aika paljon. Taitaa mennä maassa raahaamisen puolelle, mutta alumiini ei ole sille niin kovin arka. Ainakin paino asettaa selkeän rajoituksen hintelämpien kalakavereiden mukaan ottamiselle. Silloin kun olen yrittänyt saada kumivenettäni siirrettyä emännän tai lasten kanssa, niin vikinää syntyy aina. Koppaan paatin mielummin yksin kantoon kuin kuuntelen sitä ruikutusta.
Totta turiset. Autoin kerran satamassa kaverin kantamaan kumiveneen rampilta kärryyn, kevyt oli, tyyppi ei vaivautunut edes kärryä siirtämään lähemmäksi.
Kantomatka ei ole minulla oikeastaan ongelma, auton peräkärryllä pääsee rantaan asti. Mutta jo se pienikin nosto vedestä kärryyn on ykslahkeisille varmaan liikaa Linderin kanssa, ruikutukset on mullekin tuttuja. Tässä tulikin mieleen että tuota painoahan voikin prototestata vanhalla veneellä lisäämällä siihen painoja. Linderissä taitaa olla kyllä nostokahvat perässä.
Pistäkää vaan Linderistä lisää kokemuksia tulemaan, kiitos.
Tuossa tapauksessa tee siitä peräkärrystä trailerivarustettu. Ota pois etu ja perälauta. Vinssi kiinni aisaan. Lavan takareunaan kölirullalla ja sädettävillä sivutuilla oleva ohjuri. Tuollaisella systeemillä kuskasin lasikuitu-Terhi 410:ä monta vuotta. Silloin kun takaosan ohjurista oli kärryn normaalikäytössä haittaa, niin otin irti. Useimmiten oli kiinni. Se vene painoi 20 hp koneen kanssa 150-200 kg ja yksin pärjäsi ihan hyvin.
Hyvä idea, on käynyt itselläkin vähän mielessä, pistetään suunnittelupöydälle. Tuo voisi mahdollistaa myös vastaavia vähän painavampia lasikuituveneitä, ne kun ovat vähän halvempiakin.
Tuollaisia rankoja saa valmiina esim. Motonetista. Hintaa oli reilu satanen. Vinssi ei kuulut hintaan.
Sen verta kokemusta, että tyhjänä kanniskellaan pojan kans keväällä ja syssyllä rampilta tollaset 60m talvehtimisruutuun. Kyllä sitä siinäkin pulssi paranee. Rallit parantaa oleellisesti vakautta eikä liene ongelma, jos kärry tulee rantaan asti. Linderille on olemassa oma kärry, hintaa en tiedä. Toisaalta, kait sen joku riskiryhmään kuuluva nostaa ensin perän varaan pystyyn ja ottaa sitten selkäänsä. Siellähän keikkuu selän päällä penkin varassa jällin treenatessa Linderkävelyä seuraaviin voimamieskisoihin.
Muuten hyvä vene mutta ei tyhjene sadevedestä veden poistopropun suunnittelu virheen takia ja esim. 5 hv moottori aivan liian pieni jos siirtymä matka vähänkin pitempi.
Olisikohan Tohatsu 9,8 linder 440 veneeseen vielä sopiva? Kone painaa 37 kg
Nykyään tohatsu tekee hyviä koneita. Itse ottasin ennemmin ku merkkarin.
Eikös ne pikkumerkut oo tohatsun tekemiä...
Alle 30hv Mercuryt ja Tohatsut tulevat samalta tehtaalta Japanista, koneissa on pieniä eroavaisuuksia.
Motonetista saa Marineria, joka eroaa Mercurysta vain kuvun teippien osalta.
Motonetistä 9,9 marineri parilla tonnilla, nettiveneessä huutelee kymmenen vuotta vanhoista kymppiheppasista puoltatoista tonnia. Onko mitään tolkkua tässäkään...
Linder 440 lepää pihalla. Ainoa miinus on tuo ruotsalainen peräreikä, jos ihmisellä olis samanlainen niin sijaitsisi niskassa. Koneena 2.3 hp honda. Sähkökoneena motorguide 55lbs. Akku 90 ah bosh vapaa-ajan akku, ei oo vielä tyhjäksi omalla käytöllä mennyt. Tosin en uistele. Puskaveneenä käytetään. Akulle tehty 2 sähkö paikkaa, keskelle ja taakse. Sijoituspaikka riippuu keulahenkilön läskistä tai onko ketään mukana. Akku ja bensakone kannetaan veneen jälkeen jos on pidempi matka. Suht hyvä vene myös soutaa mitä en uskonut ensin. Vene ei ole liukuva malli niin isommastakaam koneesta ei paljon hyötyä tule. Kokeiltu 9.9 Hondalla marssivauhti ei kauheasti noussut.
Peräkärryllä kuskaan on vähän muovisoiroa pohjalla ja reunoille pehmikkeeksi. Muovin päälle nousee kevyesti yksinkin vetämällä, kokeilin ensin lautaa alla mikä ahdisti alumiiniin kovin, ei meinannut tulla ylös millään
Yhdellä tutulla on 2kpl n. 1.5m pitkiä "tikapuita" Muovi putkella päällystettynä. Niitä pitkin vetämällä menee vaikka kiinaan
Onko kukaan ajanut 10 heppasella, kestääkö perälauta ja toimiiko veneessä. Paino 37 kg koneella hieman arveluttaa
Kuinka vakaa tuo Linder 440 on? Sopiiko heittokalastukseen saaristomerelle?
Eli tuohon käyttöön linderin sportsman 400 tai 445 varmaan parempi vaihtoehto?
440 on soutuvene ja erittäin vakaa sellainen. Ei tietenkään mikään avomeri malli, rannikoiden koluamiseen hyvä, joskus olen aika kovassa tuulessa joutunut ajamaan, ei ole kivaa, pärjää kyllä. Ei tuollainen 80 kiloinen alumiini munan kuori voi olla jonkun paksun aluveneen veroinen. Itselle keveys ja helppohoitoisuus lähes tärkeimmät ominaisuudet
Millä työntövoimalla on saatu millaisia nopeuksia 2 hlön kuormalla?
nippanappa plaaniin...
Nehän se tuollaisen soutu Linderin parhaat puolet. Materiaali on niin ohutta, että se liitetään ns. Linderin menetelmällä. Hyvä vene käyttötarkoitukseensa. Huoltovapaa ja naarmuille tunteeton ja kokoisekseen kevyt.
Pari vuotta omistanut Linderin, jonka oon saanut suht helposti vesille vaikeahkoistakin paikoista (esim. vanha uimaranta) trailerin ja nelivetoauton kanssa. 55lb sähköperämoottori kuljettaa auttavasti, mutta vene on tuuliherkkä eikä kovin suuntavakaa. Oon virittänyt peräpenkin alle akkukotelon pääkytkimellä ja takaa tulee ulos C-TEK:in pistoke pitkällä johdolla laturin ja salkkuaurinkopaneelin liittämiseen. Ekohippivene kiireettömälle kalastajalle :-D Ehkä päätyisin Buster Miniin tietääkseni paremman suuntavakauden vuoksi.
Itse vaihdoin vähäisen käytön vuoksi tälle kaudelle juurikin tuollaiseen Linder 440 kalaveneeksi. Toimii erinomaisesti 1-2 hengen kalaveneenä, mutta toki siirtymät ovat hitaita. Mutta kiirekös tässä valmiissa maailmassa. Koneena on 6hp nelari 12 litran tankilla ja kulutus on täysin mitätön joten tuolla 12 litran tankilla siirtyy kyllä pitkän matkan. Keskituhdossa on lisäsi pari li-ion akkua.
Veneessä on myös keulakone ja kaiku. Kaiun anturi on kiinnitetty uimaportaisiin, jotka voi lukita ala-asentoon (lukituksen joutuu värkkäämään itse). Erinomainen anturiteline, jonka saa helposti ylös trailerointia varten.
Yhdellä hengellä ehdottomasti perämoottorille jatkovarsi, jotta voi ajaa keskituhdolta, tällön marssivauhti omassa käytössä on 9-10 solmua. Vene on myös kevyt ja erittäin helppo käsitellä. Kantokahvat ovat hyvät. Rantakärryn kanssa tämä siirtyy yksinkin melkein mihin tahansa, kahdestaan mihin tahansa. Linderin kärry on todella arvokas, ja sellaisen värkkä varsin helposti itsekin. Todella hyvä sissivene siis.
Suurimmat havaitut ongelmat:
- Alumiinivene rämisee, tälle ei voi mitään vaikka mitä tekisi. Ns. bustermeteli :)
- Veneessä ei ole oikein köliä tai sen tapaistakaan ja pohjan muoto on aika tasainen, joten keulakoneella taivasankkurissa vähänkään kovemmalla tuulella perä seilaa edes takas todella herkästi
- Alumiini on todella ohutta, ja aallot tuntuvat todella selvästi jalanpohjassa. Kannattaa ottaa puiset pohjarallit.
- Tyhjennyskorkin sijainti on ärsyttävä ja vene ei tyhjene täysin. Sen lisäksi korkki ruuvataan paikalleen ulkopuolelta.
Lisää uusi kommentti