Poronhoito Kevon luonnonpuistossa (kalastuksen ulkopuolelta)
07.09.2022 - 06:52
https://www.utsjoki.fi/news-article/kunnanhallitus-paikallisten-oikeudet...
"Nykyinen luonnonsuojelulaki sallii paikallisille asukkaille marjojen ja sienien poimimisen sekä riekon ansapyynnin myös Kevon luonnonpuiston alueella. Utsjoen kunta pitää tärkeänä, että tämä mahdollisuus säilytetään myös uudessa laissa. Myös poronhoidon salliminen Kevon luonnonpuiston alueella on kunnan mukaan tärkeä kirjaus lakiesityksessä."
Milloin ollaan valmiita hyväksymään se tosiseikka, että poronhoito ja Ylä-Lapin paliskuntien ylisuuret poroluvut ovat käytännössä jo tuhonneet jäkälän? Kestämättömänä rehottava poronhoito kehittyy koko ajan puolikesyn peuran laidunnuksesta kotieläimen ruokkimiseen.
Puhumattakaan luonnon kohtaamista tuhoista ja menetyksistä.
Onhan se kuivaa, kun tiesuolalla suolataan reilulla kädellä.
Suo siellä, vetelä täällä.
Paikalliselta varmarilta saa murakkaa luomu nautaa 14e kilo suoraan tilan myymälästä, suosittelen kaikille joille tämä on mahdollista.
Hieman erimieltä. Kesän vaelluksella ostettiin joltain paikallisilta poroa ja oli kyllä niin pehmeetä suussa sulavaa. Ei tarvinnut kuin suolaa ja voita pannulle.
Ostin ivalonsaamelaisten rehulla syötettyä poroa ja soijarouhekin parempaa.
Paikalliselta varmarilta saa murakkaa luomu nautaa 14e kilo suoraan tilan myymälästä, suosittelen kaikille joille tämä on mahdollista.
Hieman erimieltä. Kesän vaelluksella ostettiin joltain paikallisilta poroa ja oli kyllä niin pehmeetä suussa sulavaa. Ei tarvinnut kuin suolaa ja voita pannulle.
Nämä oli norjan puolelta.
Oot varmaan saanut vuosia pakastimessa ollutta lihaa. Tuore poro on ihan parasta lihaa mitä voi olla.
Paikalliselta varmarilta saa murakkaa luomu nautaa 14e kilo suoraan tilan myymälästä, suosittelen kaikille joille tämä on mahdollista.
Hieman erimieltä. Kesän vaelluksella ostettiin joltain paikallisilta poroa ja oli kyllä niin pehmeetä suussa sulavaa. Ei tarvinnut kuin suolaa ja voita pannulle.
Nämä oli norjan puolelta.
Paikalliselta varmarilta saa murakkaa luomu nautaa 14e kilo suoraan tilan myymälästä, suosittelen kaikille joille tämä on mahdollista.
Hieman erimieltä. Kesän vaelluksella ostettiin joltain paikallisilta poroa ja oli kyllä niin pehmeetä suussa sulavaa. Ei tarvinnut kuin suolaa ja voita pannulle.
Nämä oli norjan puolelta.
Ei kun tien vieressä myivät. Siitä ohi ajettiin.
https://yle.fi/uutiset/74-20003656
En olisi uskonut, mutta... te porolappalaiset teitte sen! Suomalainen riistokaivoskulttuuri alkaa kiinnostua myös muistakin alueista kuin Pohjois-Suomen malmeista.
Sinälläänhän pohjoisessa on asumattomia seutuja, mutta sielläkin on saatu aikaiseksi kovaa vastustusta kaivoshankkeita vastaan.
Sinällään koko kaivostoiminta Suomessa on lose-lose -tilanne. Kansainvälisillä kaivosyhtiöillä ei ole mitään vastuita jos jokin menee pieleen. Maanomistajalle jää likapyykki ilman tuottoja. JA suomalaisten oma kaivostoiminta... noh, emmeköhän ole seuranneet Talvivaaraa ja sen vaikutuksia ympäröiviin vesistöihin.
No tuonne kaivos käy hyvin. Ei mitään arvokasta ole kuin litiumia tuolla päin Suomea.
https://valtioneuvosto.fi/-/1410837/porotalouden-tulevaisuustyoryhman-lo...
" -Poronhoitajien keskuudessa riittävien porolaitumien säilyminen tuleville sukupolville on koettu aina tärkeäksi. Laidunten hoito- ja käyttösuunnitelmien kautta paliskunnat ja poronhoitajat osoittavat oman vastuunsa laidunten kestävästä käytöstä. Työryhmän näkemyksen mukaan myös muussa maankäytössä tulee turvata poronhoidon toiminta- ja kehittämisedellytykset sekä löytää keinoja laidunten ennallistamiseksi, toteaa Paliskuntain yhdistyksen puheenjohtaja Mika Kavakka."
Ja lehmät lentää.
Työryhmä ehdottaa Porot ja tunturiluonto -säätiön perustamista.
Ja taas saadaan kivasti fyffeä seuraavaan "tutkimusprojektiin". Ensisijaisesti säätiö voisi tutkia, olikos nämä varatut einekset yhden vai kolmen tähden jallua.
Säätiö on paras liiketoimintamalli Suomessa, ei veroja, ei vastuuta, ei mitään kehittävää.
Saamelaiskäräjien luottamushenkilöitä ei koske virkarikosvastuu
Siinähän se menee muutaman ympäristörikoksenkin asioista päättäminen. Olisi saanut uudistua jo tämä saamelaislaki.
Joo ei mutta korpilaki koskee. Sitä ei pääse pakoon kun tuomio on päätetty.
https://areena.yle.fi/1-63856701
Oddasat 2.5
Katsokaapa kohdasta 2:40.
Norjassa pakkolasketaan poroja valtion toimesta. Onko eloporomäärät jo sillä tasolla, että poronomistajat tietää itsekin laiduntamisen tuhoavan tunturiluontoa? Mutta haluavat kiistää asian jättämällä itse porot laskematta.
Kysymys on porojen ruokinnasta joka tulee valtiolle kalliiksi, jääkansi peittää luonnon kun lumi tulee vetenä.
https://www.samediggi.fi/2023/06/13/saamelaiskarajat-ei-nimea-edustajaa-...
Saamelaiskäräjät ei nimeä edustajaa Lapin tuulivoimaselvityksen 2023-2024 ohjausryhmään
Saamelaiskäräjät ei osallistu hankkeisiin, joiden tarkoituksena on edistää tuulivoimaa saamelaisten kotiseutualueelle.
Ei Kevon lähelle ainakaan myllyjä tule, jos se näkyy paikallisista olevan kinni. Ei toki muutakaan, jos ovat vihreän siirtymän kehityksen jarruna.
https://yle.fi/a/74-20037500
Saamelaispaliskunnat-yhdistys aikoo perustaa oman hallinnon saamelaisporonhoidolle – edellyttää muutosta poronhoitolakiin
Sitä ollaan niin erityisiä että. Ei lakikaan paljon mielessä paina.
https://valtioneuvosto.fi/-/1410837/maa-ja-metsatalousministerio-kysyy-p...
Maa- ja metsätalousministeriö kysyy poronhoitolain uudistuksesta
Poronhoitolakia muutettiin vuonna 2020. Uudistuksen keskeisin sisältö oli uuden porovahinkolautakunnan luominen. Maa- ja metsätalousministeriö pyrkii tämän kyselyn avulla selvittämään, onko uudistus onnistunut sen keskeisissä tavoitteissa.
Antaisi heidän hallinnoida itse porojaan,päättää kuinka paljon pitävät eläimiä saisivat syöttää viimeisen jäkälän.
Kaikki korvaukset peto,liikenne ym pois.Jos poro olisi ainoa liha mitä saa alkaisin vegasniksi
Poro on tärkeä eläin tunturissa jos halutaan pitää tunturipaljakat. Ilman poroja metsittyminen olisi paljon nopeampaa.
Jäkälää kerätään säkkikaupalla kaupallisiin tarkoituksiin, eikö rahkasammal toimi.
Kuka niitä paljakoita haluaa. Eikä poro taida sinne paljakan laelle mennä mäntyjä kaluamaan, paljakat kun ovat yleensä melkoisen karuja kasvualueita.
Mää tykkään metsittymisestä. Taas lisää nettolukemaa hiilensidontaan. Porot tee muuta kuin paskoo Inarinjärven jäällä poromiesten laiskoina ruokkiessa niitä kelkoilla vesistöjen päälle.
https://valtioneuvosto.fi/-/1410903/selvitys-nain-rakennetaan-yhteistyot...
Selvitys: Näin tuulivoimahankkeissa rakennetaan yhteistyötä poronhoitoalueella
https://www.lapinkansa.fi/lakimuutos-sallii-porojen-laiduntamisen-mallan...
(Juttu on maksumuurin takana)
Lakimuutos sallii porojen laiduntamisen Mallan luonnonpuistossa Kilpisjärvellä, jossa se on ollut kiellettyä 80-luvulta saakka
Poronhoito kiellettiin Mallan luonnonpuistossa vuonna 1981 uhanalaisen kasviston suojelemiseksi. Malla on perinteistä saamelaisten poronhoitoaluetta. Tutkijoiden mukaan luonnon tila on romahtanut suuren poromäärän vuoksi.
Lisäksi Mallan luonnonpuistosta tuli tänä vuonna voimaan laki, joka sallii porojen laiduntamisen rajoittamisen, jos se on luonnontieteellisen tiedon pohjalta välttämätöntä alueen lajien ja luontotyyppien turvaamiseksi.
Metsähallituksen luontopalveluiden aluejohtaja Jyrki Tolosen mukaan rajoittamiselle on tarvetta, sillä alueen luontoarvot ovat romahtaneet kymmenessä vuodessa.
Tolosen havaintojen mukaan alueella on laiduntanut viimeisten kymmenen vuoden aikana enemmän poroja kuin aikaisemmin.
Pari havaintoa taas saamelaisalueen poronhoidosta:
- Siellä on ollut meidän ihmisten poroja vuosisatoja.
- Poroelinkeinoa uhkaavat ilmastonmuutos ja kiihtyvä rakentaminen. Porot ovat joutuneet entistä ahtaammalle, kun Kilpisjärven kylä on kasvanut.
Poronhoitajien tarkoituksena ei ole pilata Mallaa ja laidunnusta alueella yritetään vähentää lähivuosina. Se ei tapahdu vähentämällä porojen määrää, vaan muuttamalla laidunkiertoa.
Oikeutus menneisyydestä ja kaikki nykyajan muutos pahasta. Ilmeiseen syyhyn eli porojen liian suureen määrään ei tule (vieläkään) muutosta.
Näitä yhden uskonlahkon lotvosia on koko Metsähallitus täynnä.
Ei vielä kauaa sitten valtion metsät olivat vielä pitkäjänteisessä hoidossa. Metsät harvennettiin ajallaan eikä ollut päätehakkuita parhaassa arvokasvun iässä olevissa metsissä. Virkistyskäytön kohteet, infra ja muukin oli kompetenssissa.
Nykyisin mainittuun virkistysrakenteiden korjausvelkaan olisi tartuttu omilla työllistetyillä työntekijöillä, nykyisin kulut menee kai kilpailutukseen ja erilaisiin palveluiden ulkoistamishimmeleihin. Eikä jälki ainakaan parempaa ole.
Porotalous ja saamelaisuus ovat ratsastaneet perinteisen elinkeinon ja mielikuvabrändäyksen turvin muka korkeamman prioriteetin maankäyttömuodoksi. Tästä kieli hyvin sekin ylä-lapin tapaus, jossa paliskunnan edustajat tulivat aiemmin yhdessä Metsähallituksen kanssa sovittuihin neuvotteluihin yksipuolisilla vaatimuksillaan. Ennen olisi voinut metsäalalla jotain älähtääkin omista oikeuksista, nythän media ja vihreät etsimällä etsii metsäalan orgsnisaatioista syyllistä. Pelosta ei sitten uskalleta ajaa edes alan yleistä hyvää etua. Väistellään vaan konflikteja ja hakkautetaan pientä puuta ylisuuriin tulostavoitteisiin. Ei kai voi poritaloudeltakaan vaatia kestävyyttä kun omat hallinnoidut metsät raiskiolla.
Nykyisin tuntuu nämä Metsähallituksen ulostulot olevan sellaisia toteamuksia. Luontopalvelulla yyteet, muistutamme yhtiön hoitavan viestinnän. Porotalous ylilaiduntaa, muutetaan järjestyssääntöä. Pomojen palkka juoksee joka tapauksessa.
https://www.luontoon.fi/-/merkittavaa-aineistoa-lapin-luonnon-tilasta-tu...
Merkittävää aineistoa Lapin luonnon tilasta: tunturiluonto kärsii suojelusta huolimatta
https://yle.fi/a/74-20074779
Korkein hallinto-oikeus: saamelaisille poronhoitajille ei pidä maksaa muita poronhoitajia suurempia vahingonkorvauksia
KHO:n mukaan saamelaisille poronhoitajille ei pidä maksaa korvauksia täysimääräisinä ilman omavastuuosuuksia sillä perusteella, että he harjoittavat saamelaista poronhoitoa.
Sivut
Lisää uusi kommentti