Teno 2028
18.11.2021 - 19:39
"Yksi vuosi ei kalatutkijan (Panu Orell, Luke) mukaan riitä lohikannan hoitoon. Lohen sukupolvikierto on noin seitsemän vuotta. Kalakannan hoitotoimenpiteet ja tulevaisuuden suunnitelmat vievät siis vuosia. Tänä vuonna nousevien kalojen jälkeläiset nousevat takaisin Tenoon 2020-luvun loppupuolella."
Jos tulevina vuosina sattuisi hyviä nousuvuosia. Jos ei tule kalatauteja ja kalakuolemia. Jos kyttyrälohi pysyy aisoissa. Jos kalastajat ja saamenmaan kansa pääsevät joukolla sopuun suojelutoimenpiteistä. Jos kaivokset ja vedensaasteet eivät tee tuhoa.
Keskustelua ja ajatuksia, toiveena kauaskatseisuus virrasta nimeltä Teno.
Teno tunnetaan jatkossa kyttyräjokena.
Minkälainen se kyttyrälohi on suolakalana? Tai soppakalana?
Ihan mainio syömäkala on kyttyrälohi. Suussa sulava etenkin kutunsa jälkeen.
Tana ehkä tunnetaan jatkossa kyttyräjokena - siis Norjan puoleiset osat Tenosta.
Mutta kun siellä pistetään aidalla Huawei kuvailemaan ja ohjailemaan kyttyrät poistopyynnin elkein pois nousevista kaloista, ei Tenon Suomen puoleisille osille jää sattumakyttyröitä kummempaa määrää. Mikä on toisaalta hyväkin, mätänevien zombilohien armada voisi olla melkoinen mullistus aiemmin karulle ja vähäravinteiselle pohjoisen joelle.
Kyttyrä ruokakalana, eiköhän se liene parhaimman makuistakin vasta mereltä jokeen nousseena eli niinikään Norjan puolella. Mätäneminen alkaa heti makeassa vedessä. Mielellään toki maistaisin tuoreeltaan noussutta savustettua kyttyrää, hevosmiesten tietotoimiston mukaan ihan hyvää.
Kaikin muodoin hyvä ruokakala. Googleta sana - vaaleanpunainen lohi- . Tosin suomalaisen makuun hiukan enemmän kalalle maistuva kuin mihin ollaan totuttu, esim. norjan navettalohi, limaforelli ja järviturska eli kuha.
pian saamelaiset alkaa vaatia tukiasia, että niille ei riitä kyttyröitä pakastimien täytteeksi
Ei ole huolta kyttyrästä kun perinne pyynti pääsee vauhtiin. Viisi vuotta ja sukupuutossa.
https://www.lapinkansa.fi/kyttyralohen-torjunta-alkaa-tenolla-kesakuussa...
(Juttu on maksumuurin takana)
"Kyttyrälohen torjunta alkaa Tenolla kesäkuussa – vieraslajin erottelevan pyydyksen toivotaan päästävän atlantinlohet nousemaan kudulle"
"Norjalaiset aloittavat vieraslajina pohjoisia jokia valtaavan kyttyrälohen torjunnan kesäkuussa Tenojoella.
- - -
Luke ja sen norjalainen sisarorganisaatio Nina tekevät tutkimusta nyt alkavan pyynnin vaikutuksista."
Atlantin lohi on aallonpohjassaan. Liiallinen pyyntipaine osaltansa vaikuttanut. Mielletäänkö kyttyrästä korvaajaksi?
Lajin luonnolliselta levinneisyysalueelta Tyynenmeren puolelta tiedetään, että kyttyrälohen kannat voivat yllättäen romahtaa. Ei ole mahdotonta, että saamelaiset nostavat vielä Tenolla 2028 esiin vaatimuksina korvaukset kyttyröiden puuttumisen takia!
Kovin on vielä epävarmaa nouseeko kyttyröitä Tenoon, ovat niin jokiuskottomia otuksia. Kyttyröitä voisi torjua laskemalla likavesiä jokeen, kertoi eräs asiantija, on kuulemma rantumpi vesien suhteen tämä jalokala.
Tenojoki laskee onneksi vetensä Jäämereen ja Norjan rajanaapurisuhteiden kautta. Norjalaiset lohiparoonit itse sotkevat kyllä merialueilla, mutta Tenojoesta ja muista lohien kuttalueiden joista ovat pitäneet huolen.
Suomen ja Ruotsin välisellä rajajoella piittaamattomuus luonnosta ja jokivesien sotkemisen kulttuurikin rehottavat vapaana. Kaivoksilta lasketaan paskavedet ohijuoksutusluvilla - tai oikeastaan yksipuolisilla kaivosyritysten ilmoituksilla. Ruotsi on aivan yhtä edesvastuuton, ympäristöluvat tiukkoja länsinaapurissa mm. tuulivoimahankkeissa niin Ruotsi sunnittelee rakentelevansa siirtolinjoja Suomen kautta etelään ja Eurooppaa kohti
Saamelaiset oli täällä ehkä ennen suomalaisia, ruotsalaisia tai venäläisiä vallanpitäjiä. Mutta lohi uiskenteli samoilla sijoilla jo jääkauden jälkeisissä sulamisvesissä.
Ylen viikon tiedetrippi tiesi sanan "kala" olevan muinaista alkuperää, kantauralilainen sana. Lohistako lienevät ihmiset haastelleet? Ainakin ensimmäisten tulijoiden asutus on seuraillut jokivarsia - tuskin pelkästään vesillä liikkumisen takia.
Lohen menetyksen suuruutta ei ole kulttuurillisesti tai ekologisesti mahdollista edes määritellä. Euroista nyt puhumattakaan.
Saamelaiskäräjät päättää torstaina, jatkuuko saamelaisten sovintoprosessi
Miten tämä liittyy Tenon lohen "vähyyteen ".
Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio on antanut uskollisesti lausuntoja mm. kuinka Tenojoen lohikannan alho on yhteiskunnan toteuttamaa sortoa saamelaisia kohtaan.
Ei liity suoraan Tenojoen lohikannan tilaan, mutta voi poikia päätöksiä asiaan liittyen. Uutisseurannassa siksi.
https://yle.fi/a/74-20033324
Totuus- ja sovintokomissio huolissaan Tenon lohenpyyntikiellon jatkumisesta: "Tässä murennetaan jokisaamelaisten kulttuurin kivijalkaa"
-
Kuten aiemmin otaksuttua...
Saamelaisten asiat ja Tenojoen lohen kohtalo kulkevat tällä hetkellä käsi kädessä. Saamelaisten toiminnalliset elimet yrittävät huolehtia monilla verukkeilla lohenpyynnin jatkamisesta. "Perinteistä jokisaamelaista kulttuuria, mahdollisuutta toteuttaa omaa saamelaista identiteettiään" jne.
Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio suorastaan työntää mielipiteet saamelaisyhteisön suihin:
"Hannele Pokka muistuttaa, että kuulemisissa ei kerätä kokemuksia vain saamelaisten menneisyydessä kokemasta syrjinnästä, vaan on tärkeää tunnistaa myös tänä päivänä tapahtuvat väärinkäytökset. – Aika paljon tulee viestiä siitä, mitä tapahtuu nyt.
Pokan terveiset Tenon rannalla asuville on, että periksi ei pidä antaa.
– Toivon, että ihmiset haluaisivat jakaa meille kokemuksiaan ja että sieltä tulisi sellaisia kannanottoja, että valtiokin joutuisi katsomaan peiliin ja lupaisi parantaa tapojaan."
Miten valtio tässä tapauksessa parantaisi tapojaan? Massiiviset geenipankit ja atlantin lohen poikaskasvattamot, jotta Tenojoessa riittäisi kalastettavaa lohta - tiedätte kyllä mille etniselle ryhmälle?
https://mmm.fi/-/kyttyralohen-kalastuksessa-tulee-huomioida-atlantin-lohi
Maa- ja metsätalousministeriö: Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi
Tenon kalastus on ensi kalastuskaudella poikkeuksellista. Atlantin lohen kanta on hyvin heikko, ja sen kalastus on kiellettyä. Sen sijaan kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon, mutta määrää on vaikea ennakoida. Kaikkien Tenojoella tänä vuonna kalastavien on hyvä tunnistaa kyttyrälohi ja tietää, kuinka sen kanssa tulee toimia.
Alkavana kesänä on varauduttava kyttyrälohen voimakkaaseen nousuvaellukseen Tenon vesistöön. Kyttyrälohen nousu voidaan saada torjuttua Norjan puolella olevalla pyyntilaitteella. On mahdollista, ettei pyynti onnistu toivotulla tavalla tai sitä joudutaan rajoittamaan Atlantin lohen ja muiden kalojen nousun varmistamiseksi. Lopulliset kyttyrälohen nousumäärät selviävät vasta kesän edetessä, ja samalla selviää pyynnin tarve Tenon rajajokiosuudella.
Kyttyrälohen kalastukseen on tänä vuonna kaksi mahdollisuutta. Ensinnäkin sitä voi kalastaa muun sallitun kalastuksen yhteydessä, kun noudatetaan Tenojoen vesistön kalastusta koskevia säännöksiä ja hankitaan tarvittavat kalastusluvat. Toisekseen sen kalastamiseksi voi tehdä erityisen pyyntihankkeen, jonka suunnitelma on etukäteen ilmoitettava Lapin ELY-keskukselle. Pyynti ei saa aiheuttaa sivusaaliskuolleisuutta Atlantin lohelle ja pyydykseen jäänyt Atlantin lohi on aina vapautettava.
Atlantin lohen ottamisen sanktio on 3 480 euroa.
* * * * *
Maa- ja metsätalousministeriön asetus kyttyrälohen pyytämistä Tenojoen vesistössä koskevasta ilmoittamisesta ja raportoinnista vuonna 2023
https://mmm.fi/documents/1410837/1801522/sk20230832.pdf/fafca999-ea35-26...
https://yle.fi/a/74-20033712
Ministeriö kannustaa kalastajia pyytämään kyttyrälohia Tenojoesta kesällä – atlantinlohet jätettävä rauhaan
Ministeriö kannustaa kalastajia pyytämään kyttyrälohia Tenojoesta kesällä – atlantinlohet jätettävä rauhaan
saamelainen kun harrastaa perinnekulkutusta nailonverkolla niin siinä lähtee kyllä kyttyrät ja lohetkin
Ministeriö kannustaa kalastajia pyytämään kyttyrälohia Tenojoesta kesällä – atlantinlohet jätettävä rauhaan
saamelainen kun harrastaa perinnekulkutusta nailonverkolla niin siinä lähtee kyllä kyttyrät ja lohetkin
Norjalaiset kulkuttavat monofil-ja kuituverkoilla jotka on ihan tarkotuksella tehty kyttyrälle.
https://www.lapinkansa.fi/paikallisia-ei-kuulla-yhtaan-saamelaiskarajien...
(Juttu on maksumuurin takana)
"Paikallisia ei kuulla yhtään" – Saamelaiskäräjien lohiseminaari haluaa ravistella Tenon asioista päättävää neuvottelukoneistoa
Utsjoella pidetyssä saamelaiskäräjien järjestämässä kaksipäiväisessä lohiseminaarissa Pokka heitti haasteen lohesta päättämisen uudistamiseksi niin, että kalastusoikeuksien omistajat saisivat äänensä kuuluville.
Saamelaisilla on perustuslain mukainen oikeus kalastamiseen muun muassa Tenojoella. Kansainvälinen alkuperäiskansaoikeus on myös kovasti kehittynyt, Pokka huomauttaa.
Saamelaiskäräjien ensimmäisen varapuheenjohtajan Anni Koiviston mukaan on koettu suuria hankaluuksia, miten lohensuojelun lisäksi edistetään saamelaisten oikeuksia. Tämä sisällytettiin voimassa olevaan Tenon sopimukseen.
Koiviston mielestä saamelaisten tulisi olla etusijalla ja heidät tulisi tunnistaa omana kalastajaryhmänään, jotta heidän asemansa voitaisiin turvata heikkoinakin lohivuosina.
Saamelaisen kulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola pitää Pokan ehdotusta erinomaisena. Yhteisön kannalta hän pitää kohdennettua keskustelua tärkeänä.
Toinen asia sitten on, saadaanko neuvottelukoneistoa ravistelemalla lohta takaisin.
– Ainakin se mahdollistaisi sen, että paikalliset lohen kalastajat ja veden omistajat olisivat päättämässä mitä Tenolla tehdään, Utsjoella asuva Oulun yliopiston emeritusprofessori Pekka Sammallahti arvioi.
Nyt haluttaisi tietää, ovatko saamelaiset aidosti käärmeissään siitä, että he kokevat tulleensa sivuutetuiksi lohikesän 2023 päätöksenteosta (saamelaiskäräjien ja kalastusalueiden edustajien jättäydyttyä itse pois neuvotteluista joulukuussa!!!!)?
Vai onko heillä tutkijoita parempaa tietoa? että "kyllä ennenkin on ollut huonoja lohivuosia ja silti on kestänyt pakastimellinen lohta pyytää kesässä" - kunnan joka pirttiin ja vapaa-ajan asunnot päälle.
Mutta kas kun suku sikiää ja laajenee alkuperäisten Tenojoen kalastavien sukujenkin haaroina. Syntyperältään "oikeutettujen" saamelaistenkin määrä lienee kasvanut perinnepyynnin kestävistä ajoista.
https://www.utsjoki.fi/news-article/kuulutus-viehekalastuskielto-tenon-s...
Kuulutus, Viehekalastuskielto Tenon sivuvedet
Hakija on pyytänyt, että Lapin ELY-keskus kieltäisi kalastuslain 7 §:n mukaisen yleiskalastusoikeuksiin kuuluvan viehekalastuksen Tenon kalatalousalueella Tenon sivuvesistöissä
-
Kyseessä on jatkohakemus vuonna 2022 voimassa olleelle kieltopäätökselle.
Kuulutus: Viehekalastuskielto Tenon sivuvedet (pdf), nähtävillä 25.5.-1.7.2023
Lapin ELY-keskus, Kuulutukset ilmoitukset ja yleistiedoksiannot
https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/51014129/2516%C2%AD_2023+tenon...
Päätös (pdf)
https://www.ely-keskus.fi/documents/10191/51014129/2516_2023+teno+viehek...
Maa- ja metsätalousministeriö: Kyttyrälohen kalastuksessa tulee huomioida Atlantin lohi
Tenon kalastus on ensi kalastuskaudella poikkeuksellista. Atlantin lohen kanta on hyvin heikko, ja sen kalastus on kiellettyä. Sen sijaan kyttyrälohta odotetaan nousevan Tenoon, mutta määrää on vaikea ennakoida. Kaikkien Tenojoella tänä vuonna kalastavien on hyvä tunnistaa kyttyrälohi ja tietää, kuinka sen kanssa tulee toimia.
Alkavana kesänä on varauduttava kyttyrälohen voimakkaaseen nousuvaellukseen Tenon vesistöön. Kyttyrälohen nousu voidaan saada torjuttua Norjan puolella olevalla pyyntilaitteella. On mahdollista, ettei pyynti onnistu toivotulla tavalla tai sitä joudutaan rajoittamaan Atlantin lohen ja muiden kalojen nousun varmistamiseksi. Lopulliset kyttyrälohen nousumäärät selviävät vasta kesän edetessä, ja samalla selviää pyynnin tarve Tenon rajajokiosuudella.
Kyttyrälohen kalastukseen on tänä vuonna kaksi mahdollisuutta. Ensinnäkin sitä voi kalastaa muun sallitun kalastuksen yhteydessä, kun noudatetaan Tenojoen vesistön kalastusta koskevia säännöksiä ja hankitaan tarvittavat kalastusluvat. Toisekseen sen kalastamiseksi voi tehdä erityisen pyyntihankkeen, jonka suunnitelma on etukäteen ilmoitettava Lapin ELY-keskukselle. Pyynti ei saa aiheuttaa sivusaaliskuolleisuutta Atlantin lohelle ja pyydykseen jäänyt Atlantin lohi on aina vapautettava.
Atlantin lohen ottamisen sanktio on 3 480 euroa.
* * * * *
Maa- ja metsätalousministeriön asetus kyttyrälohen pyytämistä Tenojoen vesistössä koskevasta ilmoittamisesta ja raportoinnista vuonna 2023
https://mmm.fi/documents/1410837/1801522/sk20230832.pdf/fafca999-ea35-26...
Norjalaisten kalastuksenvalvojien kanssa tehdään yhteistyötä ja yhteispartiointia joella. Erityisesti seurataan kyttyrälohen pyyntiin ilmoitettujen pyyntihankkeiden toteutumista sekä lohenkalastuskiellon noudattamista. Suomen puolen valvonnalla on käytössä myös drooni, jolla pystytään nopeasti tarkistamaan hankaliakin alueita.
Tämä olisi todella hyvä uutinen valvonnan kannalta!
https://yle.fi/a/74-20033701
"Saamelaisten haettava luvat Tenojoen lohiin tuomioistuimesta – alkuperäiskansalle toivotaan omaa pyyntilupaa"
"Asianajaja Anne Nuorgamin mukaan yksi vaihtoehto olisi, että saamelaisille turvattaisiin erillinen pyyntilupa. Siinä on kuitenkin omat haasteensa.
– Siinä onkin hyvä kysymys, että mitä kautta vaatia, millainen menettely se olisi, ketkä siinä ovat saamelaisia, kun saamelaiskäräjien vaaliluetteloa ei voida käyttää. Se on meidän yhteisön tehtävä yhdessä miettiä, miten sen voisi toteuttaa. Se on todella suuri työ, kertoo Anne Nuorgam."
*
Mielestäni tämän takia kalastusoikeutta ei voida myöntää yksiselitteisesti tietylle alkuperäisryhmälle tai "saamelaisille", koska koko saamelaisten määritelmä ja etninen ryhmä on vielä ilmassa leijuva käsite vailla konkretisoitua joukkoa ihmisiä. Jos kalastuslupia alkuperäiskansan oikeuksiin ei haettaisikaan oikeusteitse vaan kalastusoikeus myönnettäisiin esim. saamelaisille, seuraavaksi oikeusistuimet täyttyisivät kiistoista jossa selviteltäisiin kuka ja kenellä on oikeus kalastaa saamelaisluvan turvin - millä syntymäkielellä ja monennessako polvessa. Henkilökohtainen lupa lohenkalastukseen oikeutetuille - ja sekin vasta sitten kun atlantinlohi sen kestää.
Osansa tästä epäselvän tilanteen kritiikistä saa viime hallituksen Saamelaiskäräjälain uudistamisen vitkuttelu sekä Kepun selkäänpuukottaminen pohjoisten ääntenkalasteluna. Saamelaisten kritiikki vallanpitäjiä kohtaan on perusteltua. Toivon kuitenkin malttia ja ymmärrystä lohenkalastuskieltoa kohtaan. Pyrkimys on hyvä, se että vielä tulevat sukupolvet saisivat kalastaa Tenolla. Tämän ymmärtänee jokainen joka uhraa ajatukselle kahvikupposen verran aikaa.
pikkilanka aita suomen puolelle jokea ja sivujokea, muuten paikalliset hippiäiset vievät viimeisetkin siemenperunat joessa jonkun vanhan höpötyksen verukkeella.
Teno-info tilaisuus järjestetään 16.6.2023 klo 14-18:45, Hotelli Utsjoessa, osoitteessa Luossatie 4.
Paikallisluvat myydään 17.5.-31.7.2023 välisenä aikana.
Tenojoen kalastuslupien verkkokauppa aukeaa 5.6.2023 klo 8.00.
-
Paikkakuntalaislupa:
Kalastus vavalla ja vieheellä (vapakalastus) on sallittu 4 §:n 1 ja 2 kohdassa tarkoitetuilla kalastusluvilla kalastaville Tenojokilaaksossa vakinaisesti asuville henkilöille kesäkuun 1 päivästä elokuun 20 päivään. Kesä- ja heinäkuussa kalastus ei ole sallittua klo 23 (22)-08 (07) ja elokuussa kalastus ei ole sallittua klo 19 (18)-08 (07). Vuonna 2023 lohen tai merinieriän vapakalastus ei ole sallittua.
Rantakalastuslupa:
Vapakalastus on sallittu 4 §:n 4 kohdassa tarkoitetun kalastusluvan omaaville henkilöille kesäkuun 15 päivästä heinäkuun 31 päivään.
Lisäksi vapakalastus on sallittu elokuun 1 päivästä elokuun 20 päivään meritaimenen kalastukseen erikseen rajatuilla alueilla.
https://metsastysjakalastus.fi/naatamojoella-heikko-nousulohivuosi-2022-...
https://kalast.us/kyttyralohi/
"Tenon kyttyrälohi on tänä vuonna kalastajien pyydettävänä"
Saamelaiskäräjät päättää torstaina, jatkuuko saamelaisten sovintoprosessi
Miten tämä liittyy Tenon lohen "vähyyteen ".
Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio on antanut uskollisesti lausuntoja mm. kuinka Tenojoen lohikannan alho on yhteiskunnan toteuttamaa sortoa saamelaisia kohtaan.
Ei liity suoraan Tenojoen lohikannan tilaan, mutta voi poikia päätöksiä asiaan liittyen. Uutisseurannassa siksi.
https://yle.fi/a/74-20033324
Totuus- ja sovintokomissio huolissaan Tenon lohenpyyntikiellon jatkumisesta: "Tässä murennetaan jokisaamelaisten kulttuurin kivijalkaa"
-
Kuten aiemmin otaksuttua...
Saamelaisten asiat ja Tenojoen lohen kohtalo kulkevat tällä hetkellä käsi kädessä. Saamelaisten toiminnalliset elimet yrittävät huolehtia monilla verukkeilla lohenpyynnin jatkamisesta. "Perinteistä jokisaamelaista kulttuuria, mahdollisuutta toteuttaa omaa saamelaista identiteettiään" jne.
Saamelaisten totuus- ja sovintokomissio suorastaan työntää mielipiteet saamelaisyhteisön suihin:
"Hannele Pokka muistuttaa, että kuulemisissa ei kerätä kokemuksia vain saamelaisten menneisyydessä kokemasta syrjinnästä, vaan on tärkeää tunnistaa myös tänä päivänä tapahtuvat väärinkäytökset. – Aika paljon tulee viestiä siitä, mitä tapahtuu nyt.
Pokan terveiset Tenon rannalla asuville on, että periksi ei pidä antaa.
– Toivon, että ihmiset haluaisivat jakaa meille kokemuksiaan ja että sieltä tulisi sellaisia kannanottoja, että valtiokin joutuisi katsomaan peiliin ja lupaisi parantaa tapojaan."
Miten valtio tässä tapauksessa parantaisi tapojaan? Massiiviset geenipankit ja atlantin lohen poikaskasvattamot, jotta Tenojoessa riittäisi kalastettavaa lohta - tiedätte kyllä mille etniselle ryhmälle?
https://sdtsk.fi/2023/05/29/mureneeko-jokisaamelaisen-kulttuurin-tuhansi...
"Molemmin puolin Tenoa asuneet saamelaiset ovat pitäneet kalastusvesistään ja kalakannoistaan huolta perinteidensä ohjaamina aina 1900-luvun puoliväliin saakka. Monet näkevät ongelmien alkusyynä sen, ettei paikallisten saamelaisten ääntä ole kuunneltu, eikä kalastusoikeuksien omistajilla ole päätösvaltaa.
Vetsikon osakaskunnan jäsen Anne Nuorgam pohti mahdollisuutta viedä vesialueiden ja kalastusoikeuksien omistajien sivuuttaminen Maa- ja metsätalousministeriön johtamissa neuvotteluissa oikeuskanslerin selvitettäväksi."
Summa summarum; katse tiukasti persepuolelle menneisiin hyviin aikoihin. Nykyhetken kurjassa lohitilanteessa oikeustoimiin jos joku kieltää saamelaisilta lohien lahtaamisen.
Ei heru sympatiaa minulta.
Hienosti on mennyt huolenpito. Sukupuuttoon piti sitten lohet pyytää.
https://www.inarilainen.fi/artikkeli/norjan-tenojoen-kalaeste-kayttoon-r...
Norjan Tenojoen kalaeste käyttöön, kyttyrälohen ruuaksi jalostamista aletaan kokeilla Vuoreijassa
Norjassa kokeillaan tänä kesänä kyttyrälohen pyydystämistä Tenojokeen asetettavalla esteellä. Kalaesteen pitäisi olla valmis 24. kesäkuuta.
*
Taitaapa nousta kyttyrää ihan riittämiin Suomen puolelle Tenoakin, jos este ei ole vielä toiminnassa.
Onko kyttyrähysteriaan lääkettä. jos ei niin äkkiä kehittämään sellainen. vaikka rokote. Kyttyrälohi nousee jokeen heinäkuussa kutee elokuussa ja kuolee pois, syystulva korjaa radot mereen, osa kerkeää hajota jokeen ravinteiksi muille kalalajeille. Atlantin lohi kutee syys-lokakuun vaihteessa ihan eri paikkoihin kuin kyttyrä. Tässä lyhyt oppimäärä vaaleanpunaisestalohesta. Saa lainata väitöskirjaan.
Sivut
Lisää uusi kommentti