Ahvenenkalastajan Ahvenanmaa

Ahvenanmaa ahvenen kalastus

Jonne Nylundin saama yli 2 kg ahven Föglön vesiltä.

 
Ahvenanmaan yleisin ja pyydetyin kala on ahven. Kuluvan kalastuskauden aikana on saarelta saatu maagisen kahden kilon ylittäneitä jättiahvenia. Tässä artikkelissa ahvenanmaalainen kalastusopas Henri Helminen kertoo raitapaitojen jallitukseen käyttämistään tekniikoista ja välineistä sekä alueista, jonne ahvenenkalastajan kannattaa suunnata.
 
Kuva: Pingo Eriksson. Kesän parhaimmat kalastushetket sijoittuvat aikaiseen aamuun tai iltaan. Harmaina pilvisinä päivinä kala ottaa hanakasti myös keskellä päivää.
 
Kesällä ahvenia tavoittaa lähes kaikkialta
Heinä-elokuussa ahvenet ovat hajallaan koko saaristovyöhykkeellä. Kalaa on joka lähes paikassa, mutta parvet eivät ole kovin isoja. Yhdestä paikasta saadaan tyypillisesti muutamia kaloja, joten aktiivinen kalojen etsintä kannattaa. Poikkeuksena ovat satama-altaat ja salmet, jotka voivat houkutella suuria parvia myös keskikesällä.
 
Satama-altaiden ja salmien lisäksi on olemassa tietyn tyyppisiä paikkoja, joihin kannattaa panostaa, jos halutaan keskittyä pelkästään ahvenen kalastamiseen. Ahvenanmaan saaristo on rikkonainen ja saarien välille muodostuu monin paikoin kapeita virtaavia kanavia. “Kesällä ahvenia tavoittaa kanavien välille jäävistä pooleista, jonne virtaava ja lämmin vesi houkuttelee salakoita ja pieniä särkiä. Tällaisissa paikoissa ahventen koko on yleensä 300-400 g eli ne ovat loistavia ruokakoon kaloja.”, Henri Helminen kuvailee kesän tyypillistä ottipaikkaa.
 
Kesällä ahvenpaikat ovat normaalisti vesikasvillisuuden verhoamia, joten jigikalastus ei onnistu samalla tavalla kuin syksyllä syvältä kalastettaessa. “Jos jigiin jää kiinni vesikasveja, kevennän jigipäätä 10 grammaan tai kevyemmäksi ja jigaan pinnasta tai välivedestä. Yksi suosikkivieheeni on Pig Shad -jigi, johon laitan offset-koukun. Sen avulla voin kalastaa paikoissa, joissa on paljon vesikasveja.”, Henri Helminen toteaa ahvenjigeistään.
 
Kuluvan kalastuskauden suurahvenia
2140 g 50 cm, Jonne Nylund, Föglö, Esox Gear Shad
1500 g 47 cm, Henri Helminen, Föglö, perho
1200 g 44 cm, Jonas Idman, Geta, Pig Shad

Henri Helminen ja perholla saatu suurahven.
 
Jonas Idman ja reilusti kilon ylittänyt ahven.

Isot hauet ja ahvenet viihtyvät samoilla paikoilla
Ahvenanmaalta saadaan vuosittain lukemattomia yli kilon painoisia ahvenia. Niiden kalastaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. “Jos puhutaan todella ison ahvenen pyytämisestä, täytyy kalastuksessa keskittyä paikkoihin, jotka muistuttavat haukilahtia. Kokemukseni mukaan isot ahvenet ja isot hauet viihtyvät samoilla alueilla.”, Henri vinkkaa jättiahvenesta kiinnostuneille. 
 
Tyypillinen ison ahvenen olinpaikka on matala vesikasvillisuuden verhoama lahti, jonka lähellä on syvää vettä. Kivikkoinen pohjan profiili on myös eduksi.
 
Yli kilon ahvenet viihtyvät harvoin parvissa, joissa on pieniä tai muutaman sadan gramman kokoisia yksilöitä. Jättiahvenet ovat yksineläjiä, jotka liikkuvat kesällä matalissa lahdissa etsien ravintoa. Samoilla paikoilla oleskelee myös isoja haukia. “Saimme kaverini Jonaksen kanssa muutaman minuutin sisään yli metrin mittaisen hauen ja 1,5 kg ahvenen täsmälleen samasta spotista. Haukien vuoksi käytän aina peruketta - joko ohutta metallivaijeria tai fluoro carbonia.”, kalastusoppaana Ahvenanmaalla toimiva Henri Helminen kertoo.

Kuva: Pingo Eriksson. Tasainen korkeapaine on ahvenen kalastuksessa hyvä. Paineen voimakkaat vaihtelut ja matalapaine saattaa passivoittaa kalan.


Kuva: Pingo Eriksson.

Katukalastajan ahven
Myös veneetön kalastaja onnistuu saamaan kalaa Ahvenanmaalta. Heinä-elokuussa salakat ja monet muut pienet kalat pakkautuvat satamiin. Tämä saattaa johtua siitä, että satama-altaissa on muuta ympäristöä lämpimämpää vettä. Lisäksi isojen veneiden aiheuttamat virtaukset nostavat pohjasta syötävää pikkukaloille. Siellä missä on täkykalaa, on myös petokaloja. Tämän vuoksi rannalta heittelemällä satamista voi saada hyvän saaliin.
 
Rantapaikkoja on myös lossien läheisyydessä. Lossirannoista kalastus on kuitenkin joissakin paikoisssa kielletty, joten kannattaa tarkistaa säännöt ennen kalaan lähtemistä. Useimpien satamien rannoilla ja siltojen tuntumassa saa kalastaa. Tunnettuja rantakalastuspaikkoja ovat esimerkiksi Hamnsundetin satama, Marssundetin ja Färjsundetin salmet sekä Pommernin vieressä olevat rannat Maarianhaminan keskustassa. 
 
Street fishing eli kadulta tapahtuva kalastus on antoisinta juuri ahvenen kalastuksessa. Katukalastus on nouseva trendi monessa Euroopan maassa, jossa kaveriporukat liittävät kalastuksen pieneksi osaksi illanviettoa keskellä kaupunkia. Tyypillisesti ilta alkaa tunnin tai parin virvelöinnillä, jonka jälkeen siirrytään ravintolaan syömään ja viettämään iltaa. Monissa Euroopan maissa saalis on kaupunkiolosuhteissa todella niukka verrattuna siihen, miten Ahvenanmaalla voi saada ahvenia keskeltä kaupunkia. Pohjoismaihin katukalastus on vasta tulossa.
 
Kun ahvenet oleilevat runsaiden salakkaparvien äärellä, ne saattavat ottaa arasti kiinni uistimiin. “Heinä-elokuussa salakkatäky tai mato ovat tehokkaita syöttejä ahvenelle. Ahven lyö lujaa kiinni kolmihaarakoukkuun kiinnitettyyn salakkaan. Täkykala voidaan kiinnittää myös drop shot -jigauksessa tutulla tekniikalla eli korvaamalla jigi salakalla.”, Henri kertoo kalastustekniikoista. Salakoita voidaan pyydystää pienillä täkyverkoilla tai mato-ongella, joka on varustettu mahdollisimman pienellä koukulla.

Vieheitä ahvenelle Henrin pakista. Keloina hänellä on 2000-luokan haspeli ja pieni hyrräkela. Siimana 0,10-0,15 mm kuitusiimaa.
 

Ahvenelle kannattaa varata myös vaappuja. Niitä uitetaan aktiivisesti vaihtelemalla kelausnopeutta ja tekemällä vavalla pieniä nykäyksiä. Nämä vieheet ovat Henrin ahvenpakista.


Ahvenanmaan käytetyin jigiväri on Motor Oil. Kuvassa on offset-jigikoukku.

Mitä kalastusta on luvassa syksyllä?
Elo-syyskuun taitteessa ahvensesonki alkaa kukoistamaan. Kalat parveutuvat ja niitä saadaan syvistä virtaavista salmista ja syvänteiden penkoilta. Samaan aikaan veden lämpötila alkaa laskemaan ja hauki alkaa aktivoitumaan.
 
Syyskuun alussa alkaa ajanjakso, jolloin hauet alkavat siirtyä laajalta saaristovyöhykkeeltä kohti kaislikkolahtia. Salakat parveutuvat ja hauet voivat olla todella aktiivisia. Parhaimmat alkusyksyn ottihetket ajoittuvat ensimmäisten syysmyrskyjen jälkeiselle ajalle. Tuulet saavat kalat liikkeelle ja ryhtymään aktiiviseen ravinnon hankintaan.
 
Syyskuun lopussa veden lämpötila alkaa paikoitellen olemaan niin viileää, että taimenia alkaa saamaan ulkoluodoilta. Parasta taimensesonkia kannattaa kuitenkin odotella vielä hetki ja suunnata Ahvenanmaalle lokakuun lopussa tai marraskuun alussa.


Kuva: Pingo Eriksson.

***********
Yhteistyössä Visit Åland


***********