75 ah akku suositusta tällä hetkellä
Hei,
minulla on soutuveneessä 100ah Sznajder-merkkinen akku sähköperämoottorissa kiinni, samanmoisia akkuja on ollut aiemminkin, mutta tuntuvat aika usein kestämään sen pari vuotta ja sitten alkaa varausteho hiipua. Tässä nykyisessäkin alkaa tuo varaus selkeästi hiipumaan päin, joten ajattelin josko hommaisin kaveriksi 75ah-akun ja voisin näitä sitten päivän aikana vaihdella. Jos se toisi akkuihin pidempää kestoa. Nuo kalastuspäivät kun tuppaavat kesällä venymään aika pitkiksikin.
Olen tosiaan aiemmin tuota Sznajder-merkkiä suosinut, vaan nyt ajattelin, että voisi koettaa jos jostain muusta merkistä löytyisi enemmän laatua tällaiseen kulutuskäyttöön.
Olisiko raadilla suositella mielestänne hyviä akkuja tähän käyttötarkoitukseen?
Sähköperämoottorina Motorguide r3 55lbs.
Olen ainakin useammasta liikkeestä katsellut että Vartalla olisi tämän tyyppinen akku tarjolla https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/varta-75-ah-vapaa-ajan-akku?id=1...
Mietin vain, kun tuo toimii myös starttiakkuna, että onkohan hyvä vaihtoehto tällaiseen kulutuskäyttöön, ja turvallista huoltovapautta.
Samantyylisiä akkuja vaikuttaa olevan paljonkin tarjolla suunnilleen samassa hintaluokassa, jäin vain pohtimaan näiden eroja.
Ei nykyään tehdä hyviä lyijy akkuja.
Takana on ne ajat kun kotimainen salama akku kesti laiskasti vettä lisäilemällä 25 vuotta.
Itse pohdin samaa asiaa vuosi sitten, kun yksi 100 Ah akku ei aina riittänyt pidemmän kalapäivän tarpeisiin pyörittämään sähkömoottoria soutuveneen perässä. Ostin viime keväänä Rebelcell 75 Ah litiumakun, eikä paluuta lyijyakun käyttäjäksi enää ole. Virtaa riittää huomattavasti enemmän, jäljellä olevan varauksen näkee akun omasta näytöstä, akun voi käyttää tyhjäksi asti vaurioittamatta sitä, akku painaa alle 5 kg ja latautuu nopeasti 20 Ah laturilla. Hinta hirvitti akkua ostaessa, mutta hyviä puolia on niin paljon, että ensimmäisen käyttökerran jälkeen on ainoastaan hymyilyttänyt.
Perusmalliset lyijyakut puolestaan ovat kaikki ominaisuuksiltaan lähellä toisiaan, eikä niissä juurikaan ole eroja kapasiteetissa tai käyttöiässä. Parhaiten lyijyakku säilyttää ominaisuutensa, kun sitä ei pura läheskään tyhjäksi asti, lataa akun täyteen aina heti käytön jälkeen ja käyttää lataukseen sopivan tehoista älylaturia.
Jos akun käyttöikä on ollu vain sitä parin vuoden luokkaa, niin luultavasti ajat sen liian tyhjäksi. Lyijyakkua ei tulis käyttää yli 50% sen kapasiteetista tai sen elinikä laskee nopeasti. Kannattaa mitoittaa se akku sen mukaan mitä oikeasti tarvii, pohtia hieman millasella kuormalla keskimäärin käyttää sähkömoottoria ja kuinka kauan. Jos nyt ajatellaan, että käyttö on kuhan uistelu 2-3km/h, 55lbs kone saattaa viedä jotain 5-15A riippuen veneestä ja kelistä. Jos otetaan tuosta keskiarvo eli 10A tunnissa, niin viidessä tunnissa 100Ah akusta on jo käytetty 50%. Jos vielä kalapäivän aikana tehdään siirtymää täydellä teholla, niin tommonen kone saattaa haukata sen 50A, eli koko akkukapasiteetti on käytetty jo tunnissa. 75Ah litiumilla taas ajaa täysillä sen n. puolitoista tuntia, koska sen voi tosiaan ajaa tyhjäksi asti.
Ja vielä yks haittapuoli lyijyakussa on sen nopeasti laskeva jännite. Kun akku tyhjenee jännite laskee ja sähkövatkain pyörii hiljenpaa jolloin lisätään kaasua ja akku taas tyhjenee entistä nopeammin. Litiumissa, varsinkin LiFePO4 kemiassa tämä korostuu, jännite pysyy hyvin ylhäällä lähes koko akun kapasiteetin ajan, jolloin tavallaan kaasua tarvii käyttää pienemmällä "pykälällä" ns. pintakaasulla.
Kiitos kaikille oikein hyvistä vastauksista! Tämä tuokin hyvää näkökulmaa keskusteluun. Saattaa tosiaan olla, että olen ajanut liian tyhjäksi tuon 100ah akkuni, lataillessa laturi on yleensä näyttänyt noin 50% tai sitten 2/3 akun virrasta käytettynä.
Osin tästäkin syystä olen pohtinut kaveriksi tuota vähän pienempää akkua, jolla saisi sitten kesken päivän vaihdettua virtalähdettä ja näin ollen tasattua akun kuormitusta.
Tämä Litium akku on kyllä myös yvin mielenkiintoinen vaihtoehto noilta ominaisuuksiltaan. Toki hinta on tosiaan kova, mutta näin luulisi olevan käyttöiänkin. Kuinka olet omassa käytössäsi arvioinut että tuo 75ah litium akku on riittänyt verrattuna tuohon 100ah lyijyakkuun?
Katselin myös että myös 50 ah litiumakku voisi olla vaihtoehto, en vain ihan hahmota kuinka tällainen riittää verrattuna tuohon 100ah lyijyakkuun.
Jokatapauksessa hienoja vastauksia teiltä
Itsellä on myös vapaa-ajan akun hankinta edessä. 100 ah zap tuli tiensä päähän, olisko reiliu 10 v vanha. Olisi varmaan vielä mennyt yhden kesä-syksyn, mutta oli unohtunut lataamatta noin puoleen vuoteen ja tuo oli liikaa vanhalle akulle, ei enää akku reagoinut tänä keväänä.
Yuasa 115 ah vapaa-ajan akkua olen miettinyt, hinta on ns. suolainen, 155 euroa.
Osta hyvä mies agm akku niin ei haittaa vaikka ajaakin sen kovin tyhjäksi.
https://m.motonet.fi/fi/tuote/902001/Varta-Silver-Dynamic-AGM-E39-70Ah76...
Eihän nuo AGM akut ole näköjään edes kalliita.
Minulla 15 vuotta vanha agm geeliakku 180Ah ja hyvin toimii.
Ollut tyhjänä 40 asteen pakkasessa ja vielä latautuu kun 10A ampeerin halpislaturila latailee muutaman päivän.
AGM on lyijyakku, jonka elinkaari lyhenee rajusti jokaisesta yli 50% purkamisesta. Hieman parempi kuitenkin kuin vanhan liiton nestehappo lyijyakku, mutta ei suositella tyhjäksi purkamista missään nimessä.
Katselin myös että myös 50 ah litiumakku voisi olla vaihtoehto, en vain ihan hahmota kuinka tällainen riittää verrattuna tuohon 100ah lyijyakkuun.
Ajoin kerran kalapäivän aikana vuoden ikäisen 100 Ah vapaa-ajan lyijyakun täysin tyhjäksi saadakseni käsityksen miten pitkän matkan voi maksimissaan ajaa. Viime kesänä toistin saman reitin uudella Rebelcellin 75 Ah litiumilla, samalla sähköperämoottorin ajonopeudella, niin kalapäivän jälkeen virtaa oli jäljellä vielä 43%. Tuuli ja lämpötila olivat suunnilleen samat, ettei sieltäkään pitäisi tulla merkittävää eroa puoleen tai toiseen. Eli ei ihan kaksinkertaista matkaa ajaisi 75 Ah litiumilla vs 100 Ah lyijy tämän yhden testin perusteella, mutta melko lähelle kuitenkin.
Oman perstuntuma kokemuksen perusteella sanoisin, että jos haluat litiumilla lisää toimintasädettä verrattuna 100 Ah lyijyyn, niin osta 75 Ah litium. Jos sama toimintasäde riittää, niin sitten 50 Ah litium.
AGM on lyijyakku, jonka elinkaari lyhenee rajusti jokaisesta yli 50% purkamisesta. Hieman parempi kuitenkin kuin vanhan liiton nestehappo lyijyakku, mutta ei suositella tyhjäksi purkamista missään nimessä.
Höpö höpö.
Agm akku on juurikin suunniteltu siten että sen voi vetää huoletta tyhjäksi varaskyvyn kärsimättä.
AGM-akkua ei pidä ikinä purkaa täysin tyhjäksi. Suositus AGM:lle on enintään 80% purku, joita hyvälaatuinen AGM-akku kestää noin 400 purku/lataussykliä. Lyijyakku on lyijyakku, eikä se kestä täysin tyhjäksi purkua elinkaaren lyhenemättä merkittävästi.
AGM-akkujen mainostettu syväpurkaus tarkoittaa akun purkamista 50-80 prosenttisesti. Se ei tarkoita, että AGM-akun voi purkaa täysin tyhjäksi vaurioittamatta akkua. Lisää voi lukea googlaamalla "agm depth of discharge".
No tuskin kukaan purkaa alle 10 voltin, kun ei enää laitteet toimi.
Lisää uusi kommentti