Teno 2028
18.11.2021 - 19:39
"Yksi vuosi ei kalatutkijan (Panu Orell, Luke) mukaan riitä lohikannan hoitoon. Lohen sukupolvikierto on noin seitsemän vuotta. Kalakannan hoitotoimenpiteet ja tulevaisuuden suunnitelmat vievät siis vuosia. Tänä vuonna nousevien kalojen jälkeläiset nousevat takaisin Tenoon 2020-luvun loppupuolella."
Jos tulevina vuosina sattuisi hyviä nousuvuosia. Jos ei tule kalatauteja ja kalakuolemia. Jos kyttyrälohi pysyy aisoissa. Jos kalastajat ja saamenmaan kansa pääsevät joukolla sopuun suojelutoimenpiteistä. Jos kaivokset ja vedensaasteet eivät tee tuhoa.
Keskustelua ja ajatuksia, toiveena kauaskatseisuus virrasta nimeltä Teno.
Mikään laji tai kanta kestä rajatonta pyyntiä. Suomessa olisi hirvikin hävitetty sukuputtoon jos sitä olisi saanut ylenmäärin pyytää miten kukakin haluaa. Ihminen on typerys ja käyttäytyy sen mukaan. Suomalainen on viisaudessaan vielä sellainen että jos jotakin ei ole erikseen kielletty niin se on sitten sallittu tai jopa suotavaa.
Nyt on löysät housuissa kun ihminen käyttäytyikin kuten ihminen luonnostaan tekee.
Nyt on löysät housuissa kun ihminen käyttäytyikin kuten ihminen luonnostaan tekee.
Tästä samasta syystä pitää sosialisoidut vesialueet saada takaisin niiden omistajien päätäntävaltaan, eli välittömästi poistaa yleinen viehekalastusoikeus.
Suosittelen näppiahventa ruokovalioon. Ei pelkoa sukupuutosta.
Tenon jokipyyntiä on viimevuosina rajoitettu voimakkaasti,mutta siitä huolimatta nousulohien määrät ovat olleet laskussa.
Tästä voikin ihan sujuvasti päätellä aivan heinäntekojärjellä,että ongelma on merellä. Käsittääkseni tutkijatkin ovat päätyneet samaan tulokseen.
Niinpä mielestäni joella tapahtuvalla viehepyynnillä ei ole juurikaan merkitystä lohikantaan,jos saaliskiintiöt ym.ovat kohdallaan.
Tutkijat ovat myös sanoneet, että Tenojoen lohikanta muodostuu lukuisista eri alalajeista.
Ennen kuin tiedetään, mikä näistä omaa suurimman resistenssin ilmastonmuutosta vastaan, en poistaisi edes pienimuotoisella mutta pyyntipaineeltaan alalajille mahdollisesti tuhoisalla lohenpyynnillä kaloja edes kiintiöihin nojaten.
Mielestäni on yksinkertaisesti vastuutonta kalastaa lohia vuosi vuodelta taantuvassa tilanteessa. Sama kun sijoittaisi euroja osakkeeseen minkä tietää varmasti laskevan - kauan.
Tenojoki on maailman monimuotoisin lohijoki, vesistöstä esiintyy noin 30 perinnöllisesti erilaistunutta lohikantaa. Käytännössä kaikissa lohen asuttamissa sivujoissa on oma kyseiseen jokeen sopeutunut lohikantansa ja isoimmissa sivujoissa voi olla useita erilaistuneita kantoja.
Osan Tenon lohikannoista arvioidaan olevan hyvässä tilassa, mutta osa vesistön lohipopulaatioista, esimerkiksi Tenon isojen latvahaarojen Karas- ja Jiesjoen, ovat selvästi tavoitetasoa heikommassa tilassa. Viimeisen kahden vuoden aikana lohikantojen tila on taantunut.
Luonnonvarakeskus on yhteistyökumppaneidensa kanssa selvittänyt, milloin vesistön eri lohikannat vaeltavat jokeen ja missä niitä pyydetään. Tenon lohen monimuotoisuus pyritään turvaamaan säätelemällä kalastusta niin, että heikossa tilassa tai häviämisriskissä olevien lohikantojen kalastusta vähennetään.
Tenon lohen merkittävimmät ongelmat ja uhkatekijät: mm. heikossa tilassa oleviin lohikantoihin kohdistuva sekakantakalastus, ts. kalastus virran varrella.
Lisää Luken sivuilta: https://www.luke.fi/tietoa-luonnonvaroista/kalat-ja-kalatalous/kalavarat...
Tästä voikin ihan sujuvasti päätellä aivan heinäntekojärjellä,että ongelma on merellä. Käsittääkseni tutkijatkin ovat päätyneet samaan tulokseen.
Niinpä mielestäni joella tapahtuvalla viehepyynnillä ei ole juurikaan merkitystä lohikantaan,jos saaliskiintiöt ym.ovat kohdallaan.
Joella syödään viimeiset siemenperunat ja kukaan ei näe tässä ongelmaa :D
Tenon alamäki on ollut havaittavissa jo 15 vuotta. Vain silmänsä ummistanut typerys on jättänyt tämän näkemättä. Siksi ollaan nyt tässä, ei tämä ole mikään parin vuoden juttu.
ylikin 15 vuotta ja näyttää ettei todellisuutta ymmärretä vieläkään. lohet pyydettiin sukupuuton partaalle ja kaikkia rajoituksia on vastustettu kaikin voimin ja samalla vaaditaan rahallista korvausta siitä ettei lohta saa tappaa sukupuuttoon, monet tenon osakannat on sukupuuttoon tapettu ja niitä ei takaisin saa. silti rajoituksia vastustetaan edelleen ja rahaa vaaditaan korvaukseksi rajoituksista.
Maailmalla on ollut vuosikymmeniä olemassa toimiva teknologia virtavesien kalaportaille. Suomessa näperretään edelleen velvoiteistutusten kanssa ja esim. Kemijoki Oy ideoi omassa sulkeutuneessa asiantuntijajoukossaan hissiä yksittäisille nouseville kaloille. Heillä ajatus luultavasti lieneekin että ei niitä nousukaloja ole vuodessa tusinaa enempää - eivätpähän haittaa sähkön jauhamista.
Päättävissä kansanosissa ei joko ymmärretä tai haluta ymmärtää luonnontilaisten lohikalakantojen arvoa virtavesissä. Sama kohtalo lienee edessä myös Tenolla. Samahan se on soutaako turisti atlantinlohta, harjusta vai pukkelaksia - majoittuu se kuitenkin jokivarressa ja sille voi myydä aikaan perustuvat kalaluvat.
Tenojoen pienten sivujokien lohen kutukannat olivat syksyn 2021 sukelluslaskentojen perusteella noin kaksinkertaiset vuoteen 2020 verrattuna. Kutukantojen koon kasvu johtuu pitkälti lohenkalastuskiellosta, joka oli käytössä Tenojoen vesistössä ja Tenovuonossa kalastuskaudella 2021
https://www.luke.fi/uutinen/tenojoen-lohikantojen-tilassa-pienia-valonpi...
Tenon alueen lohenkalastuskiellolla oli suuri merkitys kutukantojen koon kasvulle. Mikäli kalastusta olisi harjoitettu tavanomaiseen tapaan Tenossa ja Tenovuonolla, tutkittujen sivujokien kutukannat olisivat olleet noin 50 prosenttia pienempiä ja siten hyvin lähellä vuoden 2020 heikkoja seurantatuloksia.
─ Tulosten perusteella on selvää, että merialueelta Tenoon palaava lohimäärä on edelleen merkittävässä aallonpohjassa. Kalastuskiellon ansiosta suurempi osa jokeen pyrkineistä kaloista selviytyi kuitenkin kutemaan.
Nyt päättäjille ja kalastajakollegoille malttia että pidetään Tenojoen lohiperhot kuivilla vielä läpi tämän aallonpohjan!
Täytyy sanoa että hieman epäillen suhtauduin kun lohen kalastuskiellosta huolimatta myytiin edelleen ns. harrilupia. Mutta kalastuspaine saatiin ilmeisesti leikattua merkittävästi pienemmäksi näinkin - hyvä!
eli olemattomasta kasvoivat 50%, se ei ole paljon se kun olemattomasta vähän kasvaa
hätäsimmät ovat varmaan nyt avaamassa kaikkia ovia ihan saranoita myöden
se on vähän kuin taskussa olisi kaverilla markan sijaan markka viiskymmentä.
ja toisella kaverilla on vieressä se kolkyddonaa
"Jokeen nousevien lohien osalta niitetään vielä vanhan sopimuksen satoa. Ensimmäiset uuden sopimuksen aikana syntyneet lohenpoikaset palaavat titteinä kutuvaellukselle vuonna 2022. Niiden määrä tulee olemaan pieni. Vasta vuosien 2023-2025 aikana jokeen nousee runsaammin lohikesien 2017 ja 2018 kuduista syntyneitä kaloja."
https://luossa.fi/paivakirjani.html
Ensi kesänä siis odotettavissa uuden säännön aikaisia tittejä jokeen.
Eiköhän kalastusrajoitukset mitä todennäköisimmin jatku (ainakin biologisesta näkökulmasta katsottuna kun eihän yksi vuosi siinä paljoa ole) mutta mielenkiintoista nähdä luotauslukemia jos/kun kyttyrää ei pitäisi nousta 2021 kesän malliin ja millaiseksi tittien määrä muotoutuu.
kaikki varmaan tietää tutkimattakin ettei nuo lupa rajoitukset mitään auttanut. eikä auta edes joen koko rauhoitus niin kauan kuin mereltä saa lohet tappaa ennen pääsyään jokeen. on kyllä harmi ettei näin yksinkertaista tosi asiaa suostuta uskomaan. lohta ei saa tappaa. lohi ei pakastimesta lisäänny. onneksi tuo luotain nyt näyttää sen tosi asian, ettei pyynnin aloittaminen ole mahdollista ennen kuinoikeat toimet on tehty.
Alkasi olla Tenojoen lohen puolustuksen delegaatiolla kiire.
Tälläkin keskustelupalstalla puhutaan taas pakastimen lohella täyteen kalastamisesta.
Pitäisikö kyttyrälohen kalastuksen yhteyteen tehdä Pohjois-Suomen erämessujen tyylisesti kahden vuoden välein järjestettävä kalastustapahtuma? Jos kyttyrän jokeen nousuissa on kahden vuoden sykli.
vapavälinen ei noita merkittävästi pois saa. kyttyrä vuosina kunnon rysällä koko joki kiinni ja vain atlannin lohi päästetään läpi. maksaa vähän mutta on kokonaisuuteen nähden hyvä ja tuo tuottaisi hyvää tukimus dataakin ja päästäisiin vertaamaan kuinka tehokkaasti kyttyrän pystyy hävittämään kokonaan tuosta ei taideta mitenkään päästä eroon mutta pystytään varmaan rajoittamaan niin merkittävästi ettei siitä enää suurta haittaa ole.
norjassa ovat koittaneet mitä ihmeellisempiä juttuja harppuuna sukelluksesta vapa vehkeisiin, vaan kyllä rysä on tuohon ainoa toimiva systeemi.
alkuperäisessä jutussa mainitaan että valtaosa havaituista lohista on yden merivuoden tittiä ja nämä ovat valta osin uroksia, eli poikastuotanto ei kasva samassa suhteessa lisääntyvien lohimäärien suhteen. eli isot tai naaraat yleensä on se mitä jokeen tarvitaan. yksi iso kunnon kojamo hedelmöittää 20 naaraan mädit, tätä on utsjoessa tutkittu dna näytteistä. aika näyttää kasvaako poikas tuitto 5 vai 15 prosenttia joka tapauksessa pitkä on tie kestäväksi toipuneeseen lohipopulaatioon.
Antaapi tenon virrata nyt ihan rauhassa vaan minun ja muutaman muun kalaporukan osalta ainakin.
On noita muitakin jokia joissa mahdollisuus lohta kalastella😎.
Harmin paikka ,jotta ei osattu olla pilaamatta paikkaa. Toivottavasti jotain muutakin kuin selittelemään opitaan.
R.I.P. Teno
Onko kauden 2022 kohtalosta varmistunut vielä mitään? Vai viedäänkö asia samalla tavalla jappasten lähemmäs jäidenlähtöä jolloin kukaan ei enää laskekaan mitään kalalle pääsyn varaan - pienempi harmitus.
no jotain tenosta saa jotenkin kalastaa, mutta varmasti lohta ei saa kalastaa. on suorastaan jopa tyrmistyttävää edes toivoa että viimeisen tenon lohen saisi tappaa, eikä kanta kyllä kestä edes cr pyyntiä. menisikö joku oikeasti kalastamaan tenon lohta jos se sallittaisiin? no kalasti sitä muutamat ihan kieltämiseen asti, että kyllä kai jotkut on niin mulle mulle kaikki nyt tulevaisuus ei kiinnosta tyyppejä että kalaan menisivät.
Laskeskelin hiukan luken taulukkoja. Alkuperäisessä taulukossa on aukko heinäkuun kohdalla. Toisaalta luke ilmoittaa n. 50 th kyttyrää koko kesalle. Onhan tunnettua että kyttyrä nousee jokeen hyvien lyhyessä aikajaksossa, elikä parin-kolmen viikon aikana. Uudessa taulukossa on edellä mainittu tyhjä osa täytetty. Koiralohet ovat aina taulukon 40.65 cm väiliin mahtuvia. Laskin uudesta taulukoista että ko. ajanjaksona on tenoon noussut n.52000 40-65cm kalaa. Jos vähennetään tuhat meritaimenta niin lopputulos luken mukaan on 1000 tittiä tällä jaksolla. Kuka voi uskoa tällaista taulukkoa. Tuntuu että laskelmat tehdään jotain muuta tarkoitusta varten. Se ei tietenkään muuta totuutta tenon lohikannan romahtamisesta. Mutta pitäisi kysyä: tehdäänkö oiketa asioita.
Kysyin tätä lukelta vastasivat että 50000 on puhdas arvio joka tarkentuu vielä.
mikä tämä toinen tarkoitus voisi olla? tenon lohen vähyys on kiistaton tosiasia. en oikein osaa ajatella mitä edellisellä viestillä haetaan?
Aivan samaa tässä ihmettelen! Mitä tuolla"Lueskelin hiukan Luken" viestillä oikein haetaan.No,saa olla monta mieltä asioista,mutta näyttää siltä,että liian vaikea rasti usealle Tenon nousuluvut...
"Saamelaiskäräjät vastustaa Tenojoelle esitettyjä lohenpyynnin rajoituksia – viranomaisten toimintaa neuvotteluissa arvostellaan voimakkaasti"
https://yle.fi/uutiset/3-12355820
Mielestäni Saamelaiskäräjiltä puuttuu jotenkin aloitteellisuus heitä koskevien asioiden päätöksenteossa. He ottavat kyllä hyvin kantaa ja perustelevat näkemyksiään Tenojokea ja sen atlantinlohta koskevassa päätöksenteossa.
-
Mutta itsestäni tuntuu myös siltä, että heillä olisi ollut vuoden aikana myös mahdollisuus laatia ja esittää rakentava ehdotus Tenojoen ja saamelaisten tulevan kalastuskauden järjestelyistä. Nyt kun ministeriö on laatinut lausunnon lähestyvän jäidenlähdön myötä, asiaa kyllä ilmestytään kommentoimaan.
Sivut
Lisää uusi kommentti