Hyppää pääsisältöön
Kalastus.com
Etusivu
Keskustelu
Kalenteri
Galleriat
Kalaruoka
Kalastuksen ABC
Kalastusvideot
Kalastuslinkit
Live
Anonymous
31.08.2021 - 19:25
Keskustelualueet
Kaikkea kalastuksesta
Mainostus sallittu
Uutisia
Viritykset ja rakentelu
Raportteja kalavesiltä
Kalastusvideot
Uusimmat viestit 2h
Uusimmat viestit 12h
Uusimmat viestit 24h
Lisää uusi viesti
Kirjautuminen
Käyttäjätunnus tai sähköposti
*
Salasana
*
Luo uusi käyttäjätili
Pyydä uutta salasanaa
OMAT TIETONI
Muuta asetuksiasi
Muuta profiiliasi
Netiketti
Omat galleriat
Omat ilmoitukset
Foorumihaku
Videossa käy ilmi, mikä on liveilyn hauskuus. Kalaa löytyy paikoista, joista monikaan ei voisi kuvitella kalastavansa. Laitteet avaavat kalastukselle uusia paikkoja ja kalastuspaine jakaantuu tunnetuista apajista laajalle alueelle. Kriittisyys kumpuaa tämän päivän vapauttelukulttuurista. Se ei kuitenkaan liity liveen, koska esimerkiksi Suomessa on monta taimenkoskea, joissa vapauttaminen on ehto kalastukselle. Samoin kaikki muukin kalastus, mitä julkisuudessa tehdään, näyttää tukevan samaa vapauttelua.
Video on palvelus kaikille vähän kalastaville, jotka näkevät, että kelpo kaloja voi saada jopa kaupunkiympäristöstä. Hyvä piristys sellaisten valokuvien ja videoiden rinnalle, jotka blurrataan, jotta kukaan ei vain saisi vihiä. Nuoret tai miksei vanhemmatkin veneettömät pääsee oikealle kalapaikalle. Tämä on se, mikä edistää kalastusta.
Yleisesti tunnetusta kaupunkipaikasta kertomiseen ei tulisi suhtautua ahdasmielisesti. SVK järjestää eri paikkakunnilla kaupunkikalastustapahtumia kalastusharrastuksen viemiseksi eteenpäin. Ja sitä paitsi, ne kuhat ja hauet eivät ole siellä Hämeenlinnan kanavassa ympäri vuoden..
Onhan tuo noloa. Kaverit kiikaroi siltojen välistä pelkästään isoja yksilöitä ja ovat mitoittaneet välineensäkin siten, että kohdekalana on isoja. Sitten kun iso kala tarttuu, se pitää kuvaamisen jälkeen laittaa takaisin veteen ja perustella itselleen kalan olevan liian iso ruokakalaksi.
Noloa senkin pohjalta, että somevideon jälkeen kalastuspaine helposti lähestyttävään kohteeseen lisääntynyt. Paikalla on helppo heitellä rannaltakin käsin rantapenkalta.
Tässä näkee somen voiman ja näkee myös livelaitteiden tehokkuuden. Pieneltä alueelta (200m x 50m) yli 60cm kuhilaat ja hauet helppo löytää.
Rantapenkalta heiteltynä aika arpapeliä, osuuko kohdalleen. enemmänkin tuolla siltojen välissä, siltojen vierustalta on niin paljon roipetta pohjassa, jigipäitä menee, tuolta muutaman sadan metrin pätkältä nosteltiin kymmeniä polkupyöriä ja on kaikkea muuta roipetta pohjassa, että menekkiä riittää, kuten monissa "streetfishing"- paikassa. Tulihan tuolla itsekin käytyä jigaamassa jo ennen tuon "liian rapeita kuhia" videon postausta youtubeen.
Parempiakin paikkoja ns. jigaamiseen rannalta käsin on vanajaveden kapeikoissa.
Kyllä tuolla tutut käyvät rannalta käsin mm. täkyonkimassa ja jigiä viskomassa, saavat kuhan silloin tällöin, ei kuhia suokuokalla tule. Eikä nämä "rapeat kuhat" aina ole näissä siltojen välissä majailemassa, ei sieltä niitä jatkuvasti suokuokalla vedetä, vaikka olisi livet ja viistot veneessä.
Mutta onhan se sääli, ettei kala voi enää piiloutua minnekään, vaan paha ihminen tulee liven avulla kiusaamaan sitä.
Unohdetaan tunnelma ja mystisyys.Unohdetaan vuosisatainen perinne ja usko.Kalaa voi olla siellä missä vettäkin.Eikä sitä ole pitänyt enään vuosiin erikseen todistaa.Vaan uuden tekniikan ja sukupolven myötä sekin avautuu uudelleen.Uskalletaan kertoa
ja kehua mistä ja millä.Tilasin netistä itseuivan vieheen.Vaikka se olikin pettymys, uskon tulevaisuuden tekniikan kehittyvän niin, että itseuiva
viehe syrjäyttää muun tekniikan kalastuksessa.
Tämä on väärä käsitys. Live on merkityksellinen ainoastaan sellaisilla pohjilla, joissa ei ole vesikasvillisuutta tai kivikkoa. Merenlahdet tai suurin osa matalista järvistä ovat sellaisia, missä livellä ei voi kalastaa.
Livellä kalastetaan välivedestä tai tasaiselta pohjalta.
Mikä siinä on niin noloa, olisiko jotain perusteluja tälle mielipiteellesi?
Noloa on se kun omat kalamiehen taidot ovat olemattomat ja on pakko ottaa vippaskonstit käyttöön. Ja vielä nolompaa tietysti se että koko puuhastelu pannaan videolle ja ladataan nettiin.
Mikä siinä on niin noloa, olisiko jotain perusteluja tälle mielipiteellesi?
Noloa on se kun omat kalamiehen taidot ovat olemattomat ja on pakko ottaa vippaskonstit käyttöön. Ja vielä nolompaa tietysti se että koko puuhastelu pannaan videolle ja ladataan nettiin.
Itse olisin ihan perus kaiulla huomannut heti millä syvyydellä kalat ovat ja miten niitä kannattaa kalastaa. En tarvitse liveä mihinkään. Mutta kukin tyylillään. Aivan turha alkaa muiden kalastusta tuomitsemaan. Jokainen kalastaa niin kuin parhaaksi näkee ja itseään miellyttää. Omalla kohdalla tuo on liian vaivalloista, kun samat kalat saa helpomminkin.
Sieltä 80 luvulta asti kun on paikkoja kolunnut, niin ei paljoa livet kiinnosta. Perus kaiku mahtuu justjust veneeseen. Sekin usein turhake, joskus siitä apua kun sattuu huono syönti. Yleensä menen kalaan vain hyvällä syönnillä. Sen pystyy päättelemään kuunkierrosta, veden korkeudesta, ilmanpaineesta ja tuulen suunnasta. Näitä kun on tarkkaillut vuosia päivittäin, niin alkaa kalaa löytymään ilman livejä. Ja myös salakan/muikkujen liikkeet kun tietää, niin silloin saa myös muuta kalaa.
Ja eihän nämä livettäjät löydä kaloja isolta järveltä, jos ei ole mitään perimätietoa kalojen liikkeistä. Helppohan se on jossain kapeassa rännissä etsiä kaloja. Tsemppiä kalastukseen.
Siinä se just on, että luotaimella löytää kalat isolta selältä. Katso vaikka Pikemastersista miten Westin saa kalastettua niitä. Ensin katsotaan viistoluotaimesta, missä kalat on ja livellä sen jälkeen tarkemmin.
Sehän tässä on, että perimätiedolla ei isojen järvien kalastamisessa tee enää mitään. Toisaalta se on sääli, mutta pitää hyväksyä että kehitys kehittyy.
Tällä digiloikalla pääsee kalastuksen oleellisimpaan eli kalan saamiseen. Perimätieto ei ole varma, koska vesistöissä on niin paljon muuttuvia tekijöitä. Lisäksi ilmastonmuutos ja rakentaminen ja esim veden pinnan säätely muuttaa pakkaa. Koska ympäristö muuttuu, teknologian avulla voi pysyä kalojen perässä.
Täytyy ihmetellä, että kahta vaappu soutava maksaa vesialueen omistajalle luvan ja livemies ei maksa. Kaikkeen vempeleeseen riittää rahaa, mutta kalavesien hoitoon ei. Viehekalastusluvan varoista menee 20% neuvontajärjestöille.
Marcello mainitsi katukalapaikkojen pohjaromusta. Se haittaa rantajigaamista, mutta täyllä välivedestä pystyy hyvin kalastamaan ja se on tehokkaampaa kuin pohjajigaamlnen.
Livellä voi kalastaa helposti välivedessä olevia kaloja, jotka ovat aktiivisia ja etsimässä ruokaa. Kuten videosta voi huomata, ne kuhat ei aina ole pohjassa kiinni. Yleinen käsitys jigaamisesta on se, että jigin pitäisi mennä pohjassa. Kannattaa pistää pienempää nuppia siiman päähän, jotta pystyy tarpeeksi rauhallisesti uittamaan eri puolilla välivettä. Ei jää vehkeetkään romuihin kiinni.
Marcello mainitsi katukalapaikkojen pohjaromusta. Se haittaa rantajigaamista, mutta täyllä välivedestä pystyy hyvin kalastamaan ja se on tehokkaampaa kuin pohjajigaamlnen.
Livellä voi kalastaa helposti välivedessä olevia kaloja, jotka ovat aktiivisia ja etsimässä ruokaa. Kuten videosta voi huomata, ne kuhat ei aina ole pohjassa kiinni. Yleinen käsitys jigaamisesta on se, että jigin pitäisi mennä pohjassa. Kannattaa pistää pienempää nuppia siiman päähän, jotta pystyy tarpeeksi rauhallisesti uittamaan eri puolilla välivettä. Ei jää vehkeetkään romuihin kiinni.
Täyllä pystyy kalastamaan välivedestä niinkuin sanoit ja voi kalastaa myös pinnan tuntumassa esim. koho-ongella.
Jos haluaa vähentää jigipään menekkiä, niin pienempää nuppia ja kuitusiiman jatkeena tapsin kanssa uittaa jigiä, niin varsinkin virtaavassa vedessä vajoaminen hidastuu ja kala kerkee paremmin vajoavan jigin mukaan.
Rautatiesillan vierustalla ei kannata nuppia vajottaa juurikaan pohjaan, se on miltei kertalaakista vainaa, joten siellä kannattaa välivedessä jigiä uitella, eikä päästää pohjan tuntumaan, jos ei halua menettää läjän jigipäitä. Tietysti täky on parempi, monet kalastajat vaan eivät tykkää täkykalastukseéen kuuluvasta tärpin odottelusta.
Kuhat on monesti pohjan tuntumassa, on jigattu rannalta käsin pohjaa, pohjan tuntumaa, välivettä, on käytetty lyhyempää tapsia 30-60 cm ja pidempiä tapseja 70 cm-1,5 metriä vajoamisen hidastamiseksi, tapsit ovat olleet 0,28 mm-0,46 mm välille kuhalle. Kuitusiimat ovat olleet 0,10-0,16 mm välille.
Kuhat ei ole aina aivan pohjassa kiinni, vaan irrallaan hieman pohjasta, ja ne menevät myös salakka tms. parvien perässä, tämän huomaa näissä kapeikoissa, kun salakkaa tms. pomppii mattona karkuun, kun kuhat,, hauet, toutaimet ja ahvenet ovat niiden perässä, silloin niillä on niin paljon muutakin ruokaa tarjolla, jigi ja kumipyrstö pitää osua aivan eteen.
On aikoja jolloin kuha möllöttää pääosin pohjassa, lähtee pohjasta liikkeelle saaliskalan perässä. Kuhat hakeutuu yleensä virtapaikkoihin, virtapaikat tuppaa keräämään saaliskalaa ja kuha tykkkää muutenkin "hapekkaammasta vedestä". Itse olen ollut huomaavinani, kun virtaukset nousee kapeikoissa, niin saaliskalat lisääntyvät, tulevat parvittain ja kuhat perässä.
en koko keskustelua jaksanut lukea, mutta varmasti tehokas laite, kunhan kalastaja muistaa vastuunsa, syvältä nostettaessa kuha kuolee lähes aina. eli seurataan sitä jättikuhaa niin kauan että se nousee matalaan alle3m syömään ja koukutetaan se vasta silloin, mikäli se on tarkoitus vapauttaa.
Kyllähän tämä live jakaa mielipiteitä, kun pro porukkakin suhtautuu siihen kielteisesti.
Ainakin sen käsityksen sain, kun olin kalastusoppaan kyydissä.
Ja onhan siinä vaara, että jos sitä käyttää väärin, niin tulee niin suuri vastustus ja mainehaitta, että ammattikin voi olla tulevaisuudessa uhattuna.
Ainakin sen käsityksen sain, kun olin kalastusoppaan kyydissä.
Ja onhan siinä vaara, että jos sitä käyttää väärin, niin tulee niin suuri vastustus ja mainehaitta, että ammattikin voi olla tulevaisuudessa uhattuna.
Vai olisko niin, että yksikään vetensä tunteva ammattitaitoinen opas ei alennu käyttämään laitetta tai hänen ei tarvitse.
Kyllähän siihen kalastukseen kuuluu niin paljon elämyksiä, että semmonen kun ajetaan vain kalan päälle ja sanotaan nyt tiputa jigi ja saman tien kala kiinni. Kyllä siitä löytämisen ja itse saamisen riemu puuttuu täysin.
Niin ne ajat muuttuvat. Kaikki täytyy tapahtua nopeasti. Ennen tehtiin koko päivän reissuja kaloja etsien. Nyt ne on lyhentyneet parintunnin pikapistoihin.
Toisaalta jos on suunnitellut kalareissua jo päivä- tai viikkokausia, ja sitten kun kelien suhteen toivottu otti-ikkuna on auki ja lisäksi töistä päästään irrottautumaan, ja ajetaan paikkaan useita tunteja, ja onnistutaan saamaan kohdekala ruudulle, niin onhan onnistumisen tunne jo silloin melko mahtava ja syke nousee. Puhumattakaan jos vielä onnistuu samaan kalan ottamaan.
Ainakin sen käsityksen sain, kun olin kalastusoppaan kyydissä.
Ja onhan siinä vaara, että jos sitä käyttää väärin, niin tulee niin suuri vastustus ja mainehaitta, että ammattikin voi olla tulevaisuudessa uhattuna.
Vai olisko niin, että yksikään vetensä tunteva ammattitaitoinen opas ei alennu käyttämään laitetta tai hänen ei tarvitse.
Itselle tuli mieleen, että jos haluaa pitää hyvät suhteet veden omistajiin, niin välttää turhan ärsyttämisen.. ja kyllä tunti vetensäkin
Ja olisihan se liven käyttö omilla kalavesillä vähän kuin omiin muroihin kusemista, kun pitää myös ajatella, että saalista tulisi hyvin vielä tulevina vuosina.
Itsellä ollut Active Target käytössä ja täytyy todeta, että live luotaimesta on paljon muuhunkin kuin ennätyskalojen pyyntiin.
Toki suurten kalojen pyynti helpottuu huomattavasti, mutta pienempien kalojen onkimiseenkin on tullut uutta näkemystä.
Live luotaimella näkee hyvin miten kalat reagoivat tarjottuihin vieheisiin. Todella usein saattaa useampikin kala seurata viehettä veneen lähelle.Toisinaan ei tule minkään laista reaktiota ennen kuin jigi menee aivan kalan vierestä.
Suurin muutos Active Targetin myötä on ollut alamittaisten kuhien määrän väheneminen saaliissa todella paljon. Active Targetilla on hyvä katsoa parvesta ne mittakalat ja jättää alamittaiset rauhaan. Ahvenen kalastuksessa on mukava katsoa livellä heittosuuntia, eli pystyy heittämään sinne, missä kalat ovat, vaikka olivat liikkeessä. Ruokakalojen kuten isompienkin onginnassa on hyvä pitää maltti matkassa ja ottaa kaloja sen verran kuin tulee syötyä.
Summa summaarum Active Target on ollut oiva lisä jo ennestään monipuoliseen kalastukseeni.
Seuraavaksi täytyy kokeilla perhokalastusta liveluotaimen avulla. Sillä saisi vähän enemmän uskoa samean järven perhokalastukseen, kun näkee kalojen reaktioita. Mielenkiintoista olisi myös nähdä, miten kaukaa kalat perhon huomaavat sameassa vedessä.
Kireitä siimoja syksylle, kalastittepa liven kanssa tai ilman!
Luonnonvesistä tulee akvaarioon rinnastettava tarkkailukohde.Ehkäpä biologit ja kalojen käyttäytymistä tutkivat saavat Live:n hyötykäyttöön.
Nyt tuo tuntuu olevan enempi vielä leikkikalu.
Onpa tuolla varmasti merkitystä vaikka pohjaksi
viehe vertailuun.Toistaiseksi, lukemani perusteella,
hyödyllisin oppi livekalastajalle on ollut, että viehettä
(jigiä?) ei tule laskea kalan alle?
Kun mainitsit liven käytön perhokalastuksessa, sitä on jo keväällä kalamiehet kokeilleet siihen. https://youtu.be/o_cTEL0EnqM Videon perusteella kuhankalastus ei näytä niin tehokkaalta kuin hauen. Samalla ajankäytöllä olisi luultavasti saanut useampia kuhia. Kieltämättä aika mielenkiintoiselta näyttää ja ei tulisi tällaiseen kuraveteen heitettyä perhoa ilman tietoa kaloista.
No toi, että kala ei ikinä hae uistinta alapuoleltaan, on ollut pro miesten tiedossa kyllä aina. Siis ainakaan yli puoli metriä altaan. Päältä hakee kaukaakin, riippuen syönnin hyvyydestä.
Pro miehet ei liveä tarvitse.Se on tullut selväksi.
Kala on välivedessä, ja sieltä se on ongittavissa.
Näkeehän sen jo kalasta.Jos sillä on mato päässä, se on pohjassa, eikä syö.Joku Made voi napata alapuolella olevaan täkyyn, ei muut kalat.
Pohjaonginnassa on hyvä saada syötti lähelle pohjaa,
kalan huomaamatta.
90% kalastajista vieläkin tappaa kalat, kun livet lisääntyy kala vähenevät nopeasti. Tube videoilla suurin osa ottaa kalat saaliiksi ja laidat täynnä luotaimia.
Mutta semmoisen jyrkän oppimiskäyrän live kyllä tarjoaa. Kunhan laitetta oppii käyttämään, niin kalastuskaudessa nollasta pääsee tekijämiesten kirkkaimpaan kärkeen. Kunhan jonkinlaiset virvelit ja vieheet on hankittu, niin seuraavaksi hankinnaksi kannattaa laittaa live.
Vaatii melkoisia oraakkelin kykyjä laskea viehe oikeaan syvyyteen ilman elektroniikkaa. Vaikka kuinka yrittäisi kuun asentoja tai muita poppamiesjuttuja tulkita, viehe ei mene oikeaan paikkaan kuin tuurilla. Liven etu on siinä, että pystytään keskittämään kalastus oikealle syvyydelle.
Osa näyttää elävän sellaista elämää, jossa kaikki ympärillä oleva nähdään kilpailevaksi toiminnaksi. Ikään kuin kaikki ovat vastustajia, joita vastaan pitää taistella rahanhankkimisessa tai kalasaaliissa tai muussa suorittamisessa.
Jos joku haluaa kalastaa liven tai muun elektroniikan avulla, ei se ole pois sellaisen kalamiehen elämyksestä, joka repii riemunsa vaikkapa verkkokalastuksesta tai vetouistelusta. Kannattaa keskittyä siihen, mikä on itselle tärkeää eikä siihen, että elää elämäänsä jonkun toisen kautta.
Sitä hyvää fiilistä old school kalastuksesta ei ole kukaan ottamassa pois. Tyytyväisyys kaikkoaa siihen, kun alat vertaamaan omia saaliita muiden saaliisiin. Siinä vaiheessa on oikea aika laittaa some kiinni.
Se tyytymättömyyden tunne on itse aiheutettua, mikä kumpuaa heikosta itsetunnosta. Vahva suomalainen ja hyvällä itsetunnolla varustettu mies kyllä kestää sen, että naapurilla on kauniimpi vaimo ja kalliimpi auto sekä isommat kalat.
Sen kun hyväksyy, elämä on paljon helpompaa.
Pah. Vaatii kykyä ajatella kuin kala. Ei se vaikeaa ole. Mutta LIVE:n kautta jatteleville toki mahdotonta.
Sivut
Lisää uusi kommentti