Vinkkejä pintaverkkokalastukseen
13.09.2018 - 20:24
Tarkoitukseni on kokeilla pintaverkkokalastusta Inarilla parin viikon päästä. Onkohan siinä mitään erikoista, mitä pitäisi osata ottaa etukäteen huomioon?
Minulla kaksi 75 mm kuusi metristä tuplapitkää ja 7F -liinaista verkkoa. Luvat ovat kunnossa ja kalastan yksityisvesillä.
Kannattaa laittaa kohot!
Verkoissa on kiintokohot. Merkitsen verkot asiallisesti 150 sentin kaksoislipuilla, ankkuroin kummastakin päästä veneankkureilla ja laitan päihin kymmenen litran kanisterit kellukkeiksi. Teoria on hallussa, mutta käytännössä en ole ikinä testannut, vaikka 5 - 10 metrin pohjaverkoilla olenkin paljon kalastanut. Uskoisin, että saan nuo pintaverkotkin yksin veteen touhuttua.
No mikäs sulla sitten on ongelmana?
Muista merkitä niin hyvin ettei tohelokaan känniveneilijä niihin aja jos kalastat riskipaikalla. Harmittaa selvitellä jos jotain sattuu vaikka ei su n vika olisikaan.
Samassa jatassa 2 tuplapitkää 6m korkeeta vaatii isot ankkurit päihin ja riittävän viistot (=pitkät) ankkuriköydet.
Virtauksia on aina ja tuulilla enemmän. 10l kanisterit riittää kyllä, 4l kannut menee pienessäkin virtauksessa verkon paineesta uppeluksiin.
Ei kun hyvää reissua ja tiukkoja liinoja.
Ei oo kyllä helpoin setti aloitella pintaverkkohommia, mutta varmaankin onnistuu rauhalliselta kaverilta. Tyyntä saa kyllä olla, ettei mene hölmöilyksi.
Nätillä sopivasti tuulevalla säällä pitäisi pystyä ihan yksinään laskea tuollaiset verkot. Vanhan ajan muovipaulojen laskeminen tai lahnariimun on huomattavasti vaikeampaa. Korkeus vain helpottaa.
Itse laittaisin tuplapöntöt 2x10 l päihin, Toinen pönttö vaikka teipattuna toisen päälle. Näin tulee pöniköille näkyvyyttä veneilijöiden silmissä. Joskus venekansa ignooraa pelkät liput.
Teoriassa ja käytännössä pintaverkon lasku on helpompaa kuin pohjaverkon lasku. Veden virtauksen vaikutus pitää huomioida, kun verkko ei ankkuropidu paikalle alapaulan avulla. Eli järeämmät ankkurit, järeämmät köydet ja jämerämmät kellukkeet.
Järvellä on kai aika paljon ammattikalastusta vieläkin. Jos ajelevat pimeässä tuolla sinun kalastusalueella, niin pienet tutkaheijastimet lipuissa voisi olla paikallaan.
Olisi kiva kuulla sitten reissun jälkeen saaliista tässä ketjussa. Mukavaa reissua!
2 tuplapitkää vaatii jo välikohot. Kukaan ei puhunut niistä mitään. Muuten verkot roikkuu keskeltä ja kalastavuus huononee, kun silmät pienenee.
Jäpis, pintaverkoissa on yläpaula kohotettu niin, että verkko kelluu ilman mitään ylimääräisiä kellukkeita.
Teoriassa ja käytännössä pintaverkon lasku on helpompaa kuin pohjaverkon lasku. Veden virtauksen vaikutus pitää huomioida, kun verkko ei ankkuropidu paikalle alapaulan avulla. Eli järeämmät ankkurit, järeämmät köydet ja jämerämmät kellukkeet.
Järvellä on kai aika paljon ammattikalastusta vieläkin. Jos ajelevat pimeässä tuolla sinun kalastusalueella, niin pienet tutkaheijastimet lipuissa voisi olla paikallaan.
Olisi kiva kuulla sitten reissun jälkeen saaliista tässä ketjussa. Mukavaa reissua!
Minun kalaveteni on sellaisessa vuonon pohjukassa, ettei siellä ole ammattikalastajien ollenkaan. Ei edes juurikaan uistelijoita, koska alueelta ei ole syvyyskarttaa.
Laitan raporttia lokakuussa reissulta kotiuduttuani.
Pitävät ankkurit päihin ja niiden köydet 3x veden syvyys. Noinkin pitkän jadan päähän voisi olla järkevää virittää yksinkertainen pesä, lisää huomattavasti saalista.
Alapaulaan x matkan päähän esmes hiekkapussi painoja,joka yltää pohjaan,ja saa tehtyä mutkia jataan
Olen yksin liikkeellä. Mitään mutkia tai pesiä en ala rakentamaan. Menee kyllä tuhertamiseksi ainakin kelissä.
Minkä syvyiseen veteen verkot viritän? Vuonon keskellä on vettä kolmisenkymmentä metriä. Syvän päälle vai rannemmas?
Penkkaan ilman muuta.
Jos on kaiku käytössä, etis muikkuparvet ja viritä niiden tuntumaan. Ei missään mnimessä mitään pesiä tai muita hömppöjä rakentamaan. Jos vuono ei ole altis suurille virroille ja tuulelle (kuten Inarilla kuvittelen), pintaverkko pysyy ihan samalla tyylillä kuin pohjaverkko - eli ei tarvita mitään erityisiä ankkureita tai naruja.
Tai no se, että 10 l lisäkohoon kannattaa liattaa lipulta erillinen "tapsi", ja verkko lähtemään tuosta 10 litran kanisterista. Aivan kuten muikkuverkko.
Kyllä siellä on kalat niin harvassa, ettei kaiku näytä yleensä yhtään mitään. Ei ole muikkuparvia kuten Savon vesissä olen tottunut näkemään.
Jaa pintaverkko pysyy kuten pohjaverkko, isossa järvessä syyskeleillä? Pysyy varmaan siinä järvessä mutta ei paikoillaan.
Tietysti on vahvasti ankkuroitava. Pohjaverkoissa en ole ikinä näyttänyt mitään ankkureita, mutta pintaverkoissa on niitä tietysti käytettävä. Muuten ne saa repiä irti rantakivikosta.
Minkä syvyiseen veteen verkot viritän? Vuonon keskellä on vettä kolmisenkymmentä metriä. Syvän päälle vai rannemmas?
Penkkaan tai suht matalaan verkot, olis hyvä tietää missä muikku tohon aikaan on. Muikun kutu on alkamassa noilla kiepeillä. Kysele tutuilta tai paikallisilta muikun kutupaikat jos et tiiä. Sinne lähelle suht matalaan (7-12m). Ite vetäisin vähän matalamat pinturiverkot vielä matalampaan, 3,5-10 m veteen. Siis ihan mutuna, tuolla en ole pyytänyt, mutta muikkua kyllä aika monesta paikasta lokakuussa.
Ainakin lounais-inarilla on muikkua ollut hyvin tänä vuonna ja taimenet todella, siis TODELLA, hyvässä kunnossa. Muikkujen lähellä ne taimenet on. Kun löydät muikut - löydät taimenet. Helpommin sanottu kuin tehty. Jos uistelet reissula niin kaiusta pitäisi muikut ja paikat löytää.
Minä kalastelen ihan äärimmäisessä pohjoisosassa Inarilla. Siellä ei ole ikinä näkynyt mitään muikkuihin viittaavaa. Savon vesiltä muikut ovat tuttuja, mutta mitään saman tapaista ei ole Inarilla ikinä näkynyt. Tunnen vain pohjoisimman osan järveä.
On siellä niitä rasvaeväisiä, mutta ovat hiukan isompia. Siikojaa ovat nimeltään. Tulevat rannoille kutemaan syksyisin.
Verkon lasku onnistuu parhaiten myötätuuleen ilman konevoimaa, laskun jälkeen voi jadan hinata oikeaan asemaan ja ankkuroida paikalleen. Jos alueella on liikennettä, laita pari-kolme 10L kanisteria myös jadan väliin, auttaa havainnoimaan mihin suuntaan verkko lipulta lähtee.
Itse kalastin jo kakstoista vuotiaana -80 luvulla pintaverkoilla yksin, onnistuu aivan mainiosti, myös pesäverkot saa rakennettua yksin hyvällä etukäteis valmisteluilla.
Lisää uusi kommentti