Ahvenen jigaus

ahvenenjigaus

Jigikalastus juuri oikea kalastusmuoto ahvenen kalastamiselle! Kalastus on tuottoisaa ja hauskaa – yleensä ahvenet löytää pienen etsimisen jälkeen. Paras ajankohta on syksy, mutta kesällä ahvenia voi myös saada jigillä. Ahvenen jigaus on edullinen kalastusmuoto. Perusjigisetin saa muutamalla kympillä ja jigivieheitä saa parilla kolmella kympillä reilun satsin.

Kevät ja kesä ahvenen jigauksessa
Kevät ei ole varsinaista sesonkia laisinkaan, mutta silti voit ahvenia jigillä saada. Silloin kannattaa tapailla ahvenen kutualueita ja yrittää jigailla siellä matalistakin paikoista. Monesti paikat ovat liian matalia ja kivikkoisia. Vesikasvillisuus voi olla myös haittana. Hyvänä puolena on se, että isot ahvenet ovat myös kutualueiden liepeillä, joten voit saada silloin tosi ison ahvenen. Ahven ei kuitenkaan ole parhaimmassa lihassa kutuaikana.


Heinäkuu voi olla antoisaa jigausaikaa. Silloin kalat ovat ehtineet lihoa jo jonkin verran ja ne ovat mainiota savupöntön täytettä. Kesällä ahvenia tapaa monista erilaisista paikoista. Niiden olinpaikkoja ohjailevat ravinto. Usein ravintoa on tuulisilla rannoilla, joten parvet voi tavoittaa sieltä. Kannattaa tarkkailla salakkaparvia. Ne löytää rantamatalista tai karikoilta kaikuluotaimella tai vedenpintaa tarkkailemalla. Ahneesti ruokailevat ahvenparvet oleskelevat lähistöllä. Niitä saa lipoilla ja lusikoilla, mutta myös jigillä - kun kalaa on paljon ja ne ovat pohjan tuntumassa, jigi toimii.

Heinäkuussa karikot ja suurien selkien äärellä olevat virtaavat salmet ovat paikkoja, joista ahvenen löytää. Kesällä on hankala löytää isoja parvia. Kalat voivat olla hajaantuneena mataliin rantoihin, jolloin jigi ei ole oikea väline. Ahvenet voivat muodostaa parvia keskellä kesääkin salakkaparvien vieressä. Oikea ajoitus ruokailevan ahvenparven lähelle voi tuottaa hienonkin saaliin. Kesällä tyypillistä on se, että kalat vaihtavat nopeasti olinpaikkaa. Syksyllä kala voi olla viikkokausiakin samoilla paikoilla, mutta kesällä asiat ovat toisin.

Jigaajan sesonki on syksyllä
Syyssesonki alkaa elo-syyskuun vaihteessa. Yleensä ensimmäisten kovien syystuulien jälkeen ahvenia alkaa löytymään vanhoilta tutuilta paikoilta. Parveutuminen on pääosin tapahtunut, kun veden lämpötila on 12-14 asteen tienoilla.

Merellä silakat siirtyvät kohti sisäsaaristoa ja niiden perässä liikkuu myös ahvenia. Paras kuukausi on monien mielestä lokakuu. Ahven ottaa poikkeuksetta hyvin, jos vain parvet löytyvät. Paras syönti keskittyy aamupäivään ja iltaan, mutta hyvänä päivänä kalaa tulee koko päivän. Kausi jatkuu oikeastaan niin pitkälle syksyyn, kunnes jäät tulevat.Merellä salmissa ja karikoilla
Alkusyksyn paikkoja ovat välisaariston tuntumassa olevat karikot ja salmet. Loppusyksystä voi kokeilla aivan mantereen tuntumasta olevista salmista ja selkämatalikoilta.

Ahvenet voivat olla niin syvässä kuin matalassa vedessä. Aloita matalikon tai salmen syvimmästä reunasta ja etsi kaloja siirtymällä matalaan päin. Kun paikallistat kalat, keskitä kalastus löydettyyn alueeseen. Virtaavissa salmipaikoissa kala voi olla salmen keskellä tai ihan rannassa kiinni – kala on vain etsittävä.


Järvellä kalasta syvänteissä
Normaalisyvyisessä järvessä kalat löytyvät usein järven syvimmästä kohdasta. Poikkeuksena ovat todella syvät järvet, joissa on vettä kymmeniä metrejä. Silloin kannattaa yrittää löytää kalat syvänteiden reunoilta 10-15 m syvyydestä. ”Normaalissa järvessä” aloita jigaus järven syvimmästä kohdasta ja jigaile syvimmän kohdan reunoja.

Ahventa kannattaa jigata myös joesta. Siellä pätee sama seikka kuin järvellä eli hakeudu joen syviin kohtiin. Vältä kuitenkin kovasti virtaavia paikkoja.


Jigikalastusvehkeet
Ahvenen jigaus onnistuu kevyillä normaaleilla virvelivälineillä. Jos pelkästään jigaukseen olet hankkimassa välineitä, niin osta sopivan napakka vapa. Liian joustavakärkinen vapa ei tartuta kunnolla kaloja. Toisaalta vapa ei voi olla liian jäykkä, sillä silloin ahvenen ”väsyttelemisestä” häviää hohto.

Siimaksi suositellaan venymätöntä kuitusiimaa. Sopiva paksuus on 0,12-0,15 mm. Kuitusiima on parempi kuin monofiili, sillä sen venymättömyyden vuoksi kalat jäävät paremmin kiinni. Lisäksi tuntuma kalastuksessa on hyvä – pohjatärpit ja pienetkin ahventen nykäykset tuntuvat kädessä. Toiset käyttävät kuitusiiman päässä noin 1 m pituista monofiilitapsia, mutta se ei ole välttämätön. Siiman päässä voi olla pieni lukko. Ilman leikaria oleva pikkulukko ei haittaa kalan syöntiä.

Kela pitäisi olla sopusoinnussa vavan kanssa. Välityksen suhteen kannattaa olla kuitenkin tarkkana. Välitys pitää olla riittävän suuri ja itse kela ei saa olla liian pieni. Muuten itse kalastaminen on hankalaa, kun pitää veivata rivakasti, jotta siimaa tulisi sisään tarpeeksi. Valitse kela, jossa  on riittävän suuri välitys eli kelaan tulee siimaa sisään mahdollisimman paljon yhdellä kammenkierroksella.


Jigipäitä ja jigimatoja ostamaan
Jigipäitä tarvitset hyvän valikoiman. Hyvä koukkukoko on 3/0-4/0. Painoluokkia tarvitset välillä 7-30 g. Koukuissa olennaisinta on terävyys. Osta kemiallisesti teroitettuja koukkuja. Vältä kaikkein edullisimpia. Jigipää voi olla maalattu, mutta sillä ei kalastavuuden kanssa juuri ole merkitystä. Yleensä ne maalatut ovat kaikkein edullisimpia ja siten myös kehnoimpia...

Ahvenen jigauksessa käytetään tavallisesti matojigejä. Kiinnitä jigimato koukkuun siten, että pyrstö osoittaa alaspäin. Väreistä erilaiset ruskean ja vihreän sävyt toimivat paikasta riippumatta. Mukana voi olla myös hileillä ryyditettyjä värejä ja joitakin ärsykevärejä. Koko-valkoinenkin on hyvä toisinaan. Jigimadot ovat niin edullisia, että eri värien hankkiminen ei kevennä juuri kukkaroa.

Matojigien lisäksi voi muutaman etusormen mittaisen kalajigin myös hankkia. Ne toimivat etenkin silloin, kun ahven jahtaa salakoita ja pääset heittämään vieheen sinne sekaan.

Huomaa, että jigeistä irtoaa väriä. Jos pidät vaikka keltaisia ja valkoisia jigejä samassa laatikossa tai pussissa, niin hetken päästä valkoisiin on tarttunut keltainen väri. Säilytyksessä kannattaa huomioida myös se, että osa muovirasoista ei kestä jigimateriaaleja. Muovi reagoi jigimateriaalin kanssa ja ”sulavat” yhteen. Yleensä ne ovat kovia muovirasioita.

Kalastustekniikkaa uittamiseen
Kelauitto on helpoin tapa ahvenen jigaukseen. Heitä jigi kohteeseen ja vajota pohjaan. Jos kalastat syvää paikkaa, niin jätä kelan sanka auki ja ”lypsä” siimaa ulos. Silloin jigi putoaa paremmin kohtisuoraa alaspäin, mikä pidentää jigisi tekemää ”kalastusmatkaa”.

Sulje sanka ja laita vapa osoittamaan kohti jigiä. Aloita kelaaminen, jotta saat tuntuman jigiin. Kun siima on tiukalla, kelaa 2-4 kammenkierrosta. Vapa osoittaa edelleen kohti jigiä ja vedenpintaa. Tarkkaile siimaa, joka tiukkenee kelauksen jälkeen. Kelauksen aikana jigi nousee pohjasta ylös. Kun pysäytät kelauksen, jigi alkaa vajoamaan pohjaa kohti. Kun jigi saavuttaa pohjan, siima löystyy. Aloita silloin viipymättä kelaamaan, jotta jigi pomppaa taas takaisin uimaa pohjasta ylöspäin. Siimaa tarkkailemalla voi uittaa jigiä helposti pohjan tuntumassa.

On olemassa myös muitakin jigaustapoja. Toinen suosittu on vavalla jigaaminen. Eli kun jigi on pohjassa, vapa nostetaan ylös vavankärkeä heilutellen. Ylhäältä vapa lasketaan takaisin alas ja kelataan löysä siima pois. Variaatioita on paljon, mutta kelauitto on helpoin.

Ahventa voidaan jigata myös pilkillä

Jigipään kokoluokista: Tässä lyhyesti jigipään valintaan ehdotus. Tuuli ja veden virtaus muuttaa tilannetta. Silloin joudut käyttämään yhtä tai kahta pykälää painavampaa jigipäätä.

- 5 g = 1,5-2 m
- 7 g = 2-3 m
- 10 g = 3-5 m
- 12 g = 4-6 m
- 15 g = 6-12 m
- 20 g = 12-18 m
- 25 g = yli 18 m


Ahven ruokakalana

Parhaimmillaan ahven on alkutalvesta, jolloin vasta ei ole täynnä vielä mätiä. Katso video - ahvenen fileointi ruodottomaksi. Jos kokkailupuuhat kiinnostaa, niin katso täältä ahvenruokia.


AHVENEN JIGIKALASTUSKYSELY TULOKSET

Teimme kyselyn 2012 lokakuussa ahvenen jigauksesta. Vastauksia tuli reilu 120. Alla vastauksia, joita jigikalastuksen asiantuntijat kertoivat kyselyssä.

Jigikalastussiimat

Kuitusiimojat yleistyivät 1990 luvun puolessa välissä. Monet muistavat ensimmäisistä kuitusiimoista Fire Linen. Nykyään kuitusiimoja on tarjolla useiden merkkien alla. Ahvenen jigikalastuksessa sen venymättömyys eduksi. Monet sanovat, että tärpeistä saa kalan tartutettua helpommin kuin venyvällä monofiililla. Lisäksi ohuellakin kuitusiimalla on hyvä vetolujuus, jolloin voit käyttää hyvinkin ohutta siimaa jigauksessa. Ohuen siiman kanssa jigipää putoaa pohjaan nopeammin kuin paksun monofiilin.
 
Mitä siimaa käytät ahvenen jigauksessa?
Kuitusiimaa. 98%
Monofiilisiimaa. 2%
 
Monofiili tapsi siiman päässä tuo monia etuja. Jigi ui hitaammin ja silloin se pyytää monien mielestä paremmin. Ohut kuitusiima kuluu kärjestään, sillä se osuu kiviin ja pohjakasveihin. Lisäksi vavan kärjessä olevat vaparenkaat kuluttavat sitä. Kuitusiima on huono kestämään viiltoa. Hauen hammas katkaisee sen todella helposti. Kuitusiiman päässä voi siis käyttää monofiilitapsia. Myös muut materiaalit toimivat. Niin kutsuttu "hardmono"- ja fluorocarbonsiimat ovat käyttökelpoisia.
 
Käytätkö kuitusiiman päässä monofiilitapsia?
Kyllä. 59%
En. 41%
 
Jos käytät, niin miten paksua:
0,25 mm. 14%
0,28 mm. 8%
0,30 mm. 24%
0,35 mm. 54%
 
Jos käytät tapsia kuitusiiman päässä, niin miksi?
Jigi ui hitaammin ja se pyytää paremmin. 32%
Ohut kuitusiima rispaantuu vähemmän, kun päässä on monofiilisiimaa. 54%
Hauki katkaisee harvemmin monofiilisiiman. 14%
 
Jos käytät tapsia kuitusiiman päässä, niin miten pitkä tapsi on?
0,5m. 38%
1m. 46%
1,5m. 16%
 
Tapsin käyttämisestä sanottua:
1,5m 0,50mm pätkä monoa haukien varalta ja hiukan jarruttamaan jigin pomppua.
Käytän sitä tapsina. Ei rispaannu niin helposti ja paksusta monosiimasta on mukava nostaa kala ylös. Monosiima antaa myös nostetta.
Monosta tehty noin metrin tapsi on käytössä. Vain ja ainoastaan sen takia että kestää paremmin hankausta esim: kiviin.
Jos käytät kuitusiimaa ahvenen jigauksessa, niin miksi? Iso osa kertoi kuitusiiman tuovan hyvän tuntuman jigiin. Jigauksen asiantuntijat sanoivat muun muassa näin:
Hyvä tuntuma, tartuttaminen onnistuu paremmin.
Parempi tuntuma, paremmat vasta-iskut kun siima ei jousta, parempi vetolujuus, jolloin viehe hävikki pienempi.
Parempi tuntuma jigiin ja pohjaan. Kiinnittää kalan paremmin, pystyy käyttämään ohuempia paksuuksia vetolujuuden kärsimättä. Pienempi vedenvastus siimaan, kun käyttää käyttää ohutta kuitusiimaa.
Ei veny, voi käyttää ohuempaa siimaa, jolloin virtaukset eivät niinkään haittaa.
Sen tunnokkuuden takia. Tosin käytän monofiilitapsia paremman hankauskestävyyden, uinnin rauhoittamisen ja ehkä pienen jouston takia.
Kolme asiaa tärkeysjärjestyksessä: 1.Tuntuma. 2.Kestävyys. 3.Heittopituus.
 
Jos käytät kuitusiimaa ahvenen jigauksessa, kuinka paksua kuitusiimaa suosit.
0,08 mm. 5%
0,10 mm. 23%
0,12 mm. 42%
0,15 mm. 30%
 
Minkä merkkistä siimaa käytät? Vastauksia tuli paljon, mutta kolme merkkiä oli käytetyimpien joukossa.
Sufix 832
Sufix matrix pro
Sufix Tru-braid
 
1. Sufix merkkisiä käyttivät noin 19% vastaajista.
 
2. Berkley Fire Line. Noin 19 % käyttivät tätä merkkiä.
 
3. Power Pro merkkistä siimaa käytti noin 15% vastaajista.
 
Muita käytettyjä merkkejä olivat:
Spiderwire Stealth
Yoshino dyneema
Yoshino G-Power
TUF line
Climax
Ron Thomson
Stren Microfuse
Strike Wire
 
Tässä on jigivapoja, joita mainittiin käytettäväksi ahvenen jigauksessa.
Yoshino Jig'n Pro
BFT Walker
Patriot Powertip ja Shimano Vertical Jigging
Patriot Jig-It 6`6"
Okuma Safina Pro
Okuma Beater 6,6
Yoshino Jig Special
Dragon Deep Bomber
Daiwa Vulcan xx
Carrot Stick
Savagear xlnt
Berkley Skeletor 5'6"
Berkley Cherrywood
Berkley Phazer
Abu Conolon, 7 jalkaa, Light
Abu Conolon 8"
6 jalkainen Shakespearen Ambidex
Abu Vendetta
Yoshino lordi 6'
Yoshino Jig specialist 6`6
Patriot power tip 6"
Savage Gear Bushwacker
Waken jigivapa
Ugly Stick
ST Croix Premier
Shimano Technium DF, Nexave AX
Shakespeare Trion
Shimano Vengeance 175M Jigging
Shimano Nexave 165JIG
 
Kysyimme, millainen on hyvä jigivapa ahvenelle? Monet mainitsivat, että vavan pitäisi olla kevyt ja tunnokas. Vapa ei saa olla siis liian "letku", muuten häviää tuntuma jigiin. Tässä asiantuntijoiden vastauksia:
Pituus n. 6 jalkaa.
Sopivan jäykkä, jotta vastaiskut ja tuntuma pelaa kuitusiiman kanssa. Ja kuitenkin tarpeeksi herkkä että tuntuma on hyvä tapahtumiin.
6 jalkaa, kärki pehmeätoiminen, kahva korkkia.
Tunnokas suht lyhyt 6,6" 6" tai 5,6".
Herkkä kärjestä ja vahva juuresta.
Sopivan jäykkä ja kevyt. Jäykkyys on oleellinen osa hyvää tartutusta ja mielestäni myös tuntumaa.
 
Minkä kokoluokan kelaa käytät?
1000. 38%
1500. 13%
2000. 30%
2500. 16%
3000. 3%
 
Kumpaa koukkumallia käytät mieluiten?
Tavallista suoralla kärjellä. 88%
Kotkankynsikoukkua (alaspäin käännetty kärki). 12%
 
Valtaosa Suomessa myydyistä koukuista on suoralla kärjellä olevia jigipääkoukkuja. Maailmalla kotkankynsikoukkuja käytetään paljon, mutta saattaa olla, että suomalaisille kaloille ne eivät sovellu.
 
Minkä valmistajan jigipäihin luotat eniten?
Dragon 10%
Berkley 6%
Gamakatsu 79%
KP-Baits 4%
Storm 2%
 
Jigipäätoimittajia on paljon muitakin, mutta yllä on listattu yleisimmät kauppojen hyllyiltä löytyvät merkit. Hinnoissa ei paljon ole eroa. Jos puhutaan 5 kpl pussista esimerkiksi 15g jigipäitä, siitä saa 2012 syksyllä maksaa 3-4,5 euroa pussilta.
 
Suosin jigipäissä
pyöreää jigipäätä. 84%
niin kutsuttua football-päätä (soikea). 16%
 
Mikä jigipyrstön väri mielestäsi toimii parhaiten ahvenelle:
Räikeän keltaiset ja vihreät sävyt. 21%
Luonnonvihreät sävyt. 20%
Moottoriöljy. 30%
Valkoinen. 11%
Ei mikään yllä olevista. 11%
Punaisen sävyt. 3%
Sinisen sävyt. 3%
 
Ahvenjigeissä näyttäisi olevan kaksi suuntaa. Joko luonnonmukaiset värit tai räikeät värit. Sinisiä sävyjä käytetään vähän. Ilmeisesti ne eivät anna ahvenia. Erikoista on se, että siniset vieheet myyvät todella hyvin vaapuissa ja lusikoissa.
 
Kysyimme, minkä valmistajan jigipyrstöjä jigaajat suosivat. Pieni ote vastauksista alla:
Eumer, Relax, Lunker City.
KP-Baits.
Lähinnä KP-baits.
Kaikkia mahdollisia...
Relax, Storm jne..
K.P. baits, Bass Assasin, Relax
KP, Relax
Näiden suhteen olen "kaikkiruokainen". No ehkä Relax kuitenkin.
Berkley, Relax
Relax, K.P Softbaits ja Action Plastic kalajigejä.
Relax, Mann's, Wake, Bass Assassin
Väri ja malli ratkaisevat valmistajaa enemmän ja myös tuoksu.
Akara, KP-Baits, Lunker, WallEye Assassin, Banjo.
Wake jigit.
Copyto Relax
KP-baitsia ja Relaxia 
Kaikki menee.
Ahvenelle ehdottomasti Akara.
Pääasiassa K.P eri versioita. Lähialueen kaupat suosivat tätä merkkiä. Johtuen tietenkin siitä ,että asun ko henkilön kanssa samassa kylässä. Ja hyvin ovat kalastaneet.
Kaikki käy mitä ahven puree.
Wake ja KP-Baits. Jälkimmäiset ovat pehmeämpiä ja uivat ehkä hitusen herkemmin. Hyvällä syönnillä ei niin väliä.
KP-Baits, Relax, Akara
Wake ja Yum.
Relax, Flipper, Storm
Bass Assassin
Relax, KP-Baits, Lunker City
K.P. Baits, Storm, Relax, Savage gear, Wake
RELAX 
 
Käytätkö jigikalastuksessa siimassa lukkoa?
Kyllä, jigin vaihtaminen on silloin helpompaa. 78%
En, sidon jigin suoraan siimaan. 22%
 
Jos käytän lukkoa, valitsen
lukkoleikarin. 41%
pelkän lukon. 44%
perholukon (pieni metallilenkki). 15%
 
Leikaria jigikalastuksessa ei välttämättä tarvita, koska jigi ei pyöri eikä siten kierrä siimaa. Osa jigaajista käyttää perholukkoa. Se on hyvin pieni metallinen lenkki, johon viehe pujotetaan. Vain harvoin se pettää ja viehe lähtee siitä irti ja silloinkin se tapahtuu heittämisen yhteydessä eikä kalan kanssa. Näin sanovat kokeneet jigaajat.
 
Voiko mielestäsi jigaamalla saada hyvin ahvenia sellaisesta paikasta, jossa kaikuluotain ei piirrä kaloja?
Kyllä. 78%
Ei. 22%
 
Kaikuluotain ei kerro kaikkea. Jos kalaa on alla, se voi olla niin kiinni pohjassa, että luotain ei erota sitä tai kalastaja ei osaa lukea niiden kaikuja luotaimen näytöstä. Luotain näyttää myös melko pienelle alueelle. Heittosektori on huomattavasti luotaimen luotaamaa aluetta laajempi. Kalat voivat olla sen ulkopuolella. Kalapaikkaa ei siis kannata heti hylätä, jos kaloja ei näy ruudussa.
 
Parhaiten olen saanut ahvenia jigillä:
heinäkuussa. 10%
elokuussa . 16%
syyskuussa. 25%
lokakuussa. 41%
marraskuussa. 8%
 
Monen heiton jälkeen vaihdat kalapaikkaa, jos kalaa ei ilmaannu siiman päähän?
2-4. 2%
4-8. 21%
9-14. 48%
15-20. 30%
 
Mitä teet, jos kalat tärppivät, mutta eivät jää kiinni?
Vaihdan jigipyrstön väriä. 43%
Vaihdan jigin kokoa. 35%
Vaihdan jigipäätä kevyempään tai painavampaan. 20%
Vaihdan kalapaikkaa. 2%
 
Miten kalastat vedenalaista karikkoa (esim 5 m syvyistä)?
Kokeilen matalikon päältä ja rinteeltä sekä lisäksi matalikon ulkopuolelta tasasyvyisestä vedestä. 44%
 
Ankkuroin veneen matalimman kohdan päälle ja heitän joka suuntaan. 29%
 
Ankkuroin veneen matalikon rinteelle ja heitän matalaan päin sekä rinteen suuntaisesti. 27%
 
Miten kalastat salmipaikkaa?
Luotan kaikuluotaimeen ja kalastan vain kohdista, joissa kaloja näkyy. 35%
 
Menen kohtaan, jossa vesi virtaa voimakkaimmin ja kalastan salmen rannan läheisiä paikkoja, joissa virtaava ja seisova vesi kohtaavat. 47%
 
Etsin salmen matalimman kohdan ja kalastan siinä. 4%
 
Menen kohtaan, jossa vesi virtaa voimakkaimmin ja kalastan virtakohdasta. 7%
 
Etsin salmen syvimmän kohdan ja kalastan siinä. 7%
 
Eniten käyttämäni uittotyyli ahvenelle on jigata seuraavasti:
Jigin pudottua pohjaan, kelaan muutaman nopean kammen pyöräytyksen ja odotan, että jigi valuu takaisin pohjaan. 79%
 
Nostan jigin vavalla ylös pohjasta ja kelaan löysät siimat pois. Sen jälkeen annan jigin taas vajota pohjaan. 10%
 
Värisytän jigiä vavalla ja kelaan samalla siimaa sisään. 9%
 
Jigin pudottua pohjaan, rahaan jigiä pohjan tuntumassa tasaisella ja rauhallisella kelauksella. 2%
 
Lisäksi annettiin vinkkejä ylläolevien jigitystyylien rinnalle.
 
Tyylini vaihtelee. Koitan kaikkea mahdollista. Välillä kelaus välivetessä nykien ja hemputellen epämääräisesti tuo tulosta.
Kokeilen kaikki tyylit. Lämpimällä vedellä tulee parhaiten värisyttämällä ja kelaamalla. Kylmemmällä vedellä tulee pelkällä kelaamalla/upottamalla pohjaan.
Pientä värisytystä + lisänykyjä höysteenä jigin upotessa kelausten välissä.
Yleensä lisään vielä, että välillä teen tuplanypäyksiä. Yleensä on tullu paremmin kalaa kun tekee muutoksia uittotylliin.
Yhdistetty raahaus- ja kelauitto-tekniikka on toistaiseksi merellä toiminut kohtalaisesti.
Vaihtelen kelausrytmiä:  pohjaan -1 kierros -pohjaan -2 kierrosta - pohjaan -3 kierrosta  - pohjaan - jne…
Lopuksi jigikalastuksesta annettiin seuraavia kommentteja:
Kivaa touhua, kun sattuu löytämään ruokailevan parven.
Paras kalastusmuoto!
Hae omat kalapaikkasi! Koita eri uittotyylejä eri jigeillä…
Esim. tänä syksynä ahven syönyt kaislikkoisesta lahdesta, jossa virtaava salmi vieressä, aivan rantamatalasta, jossa ne ovat kolmipiikkien perässä.
Mukavaa puuhaa. Ja kun ottaa sumpun mukaan ja laittaa kalat siihen, voi suorittaa valikoivaa kalastusta, kun lopuksi päästää ylimääräiset takaisin kasvamaan.
Ahvenen kalastaminen on hyvin erityylistä keväisin ennen kutua kuin kesällä. Kesäahvenen tavoittaa useimmin pinnemmasta jahtaamasta pikkukalaa, kun taas aikaisin keväällä niitä tavoittaa kutupaikkojen läheisyydestä pohjan tuntumasta todella räikeillä jigeillä. Taas syksyllä ahvenparvet siirtyvät virtaaviin salmiin, missä pohja on vaihtelevaa.
Jos hotspotit on tyhjänä, kannattaa kokeilla kaislan/ahvenheinän vierestä 1-2,5m syvyisestä vedestä. Sieltä on isoimmat ahvenet saatu. Matalassa toimii värisyttäminen/kelaaminen. Yleensä jengi kalastaa LIIAN ISOLLA päällä. Jigin leijaaminen on kaiken A ja O.
Tärppivälle kalalle käytän myös lisäkoukkua!
On hienoo!
Kokeilkaa ehdottomasti syksyllä syvässä (10-20m) vedessä isoa pilkkiä (30-60g.) jigaus tyyliin. On nimittäin yllättävän tehokas. Koukku vain pitää vaihtaa isoksi 3-haaraksi. No.1-3 on sopiva.
Ahvenen jigaus on todella mukavaa puuhaa. Yksi parhaista asioista, jota olen tehnyt housut jalassa.
Kevyet vehkeet tekee ahvenen jigaamisesta mukavaa ja kun oppii vielä tekniikan niin silloin niitä onnistumisia tulee. Kannattaa kokeilla isompaakin jigiä ahvenelle.
Kannattaa kokeilla eri kelaustyylejä, kunnes oma tyyli löytyy. Kun kelaat, pidä vapa osoitettuna heittosuuntaan ja alhaalla, niin vastaisku on paras tehdä. Muista käyttää teräviä koukkuja. Voit teroittaa kerran tai kaksi, mutta sitten kannattaa jo vaihtaa koko koukku.
Kokeilkaa kaikkea. Yrittäkää, etsikää ja USKOKAA tekemiseenne.
Jigauskausi on mielestäni kesäkuusta jäidentuloon… Olen joulukuussa saanut pakoilta varsin hyviä saaliita. Ahvenenkkani on saatu itsenäisyyspäivänä Nauvon vesiltä. Huonolla syönnillä käytän madonpätkää koukussa lisäjuttuna… Ei se ainakaan ole huonontanut saaliita aralla syönnillä.
Kesällä kun löytyy isojen vesien välistä virtaava salmi, niin sieltä löytyy suurta ahventa 2-3 viikon ajan heinäkuussa.