Ahvenen pilkintä - vinkkejä aloittelijoille

Ahvenen pilkintä

Ahvenen pilkkiminen on mahdollista melkein missäpäin Suomea vaan. Ahven on Suomen yleisin kalalaji – sen vuoksi se on kiitettävä pyydettävä ympäri vuoden. Myös talvella.

Aloita näillä vinkeillä
Keskellä talvea hyvä saalis saadaan matalikkojen tuntumasta. Kalaisaa matalikkoa ympäröi syvä vesi. Ahvenilla on mahdollisuus liikkua helposti syvän ja matalan veden välillä. Muista myös kokeilla saarten niemien kärjistä lähtevien matalikkojen penkat, joiden ympärillä on syvää vettä.

Kalastus kannattaa aloittaa matalikon päältä. Matalassa, alle kolmessa metrissä, viihtyvät yleensä pienet ahvenet, mutta nopea kokeileminen siellä kannattaa aina. Ahven voi olla arvaamaton ja se voi kaikkia perusääntöjä vastaan olla myös matalassa.

Poraa reikiä muutaman metrin välein. Pohjanmuodot voivat vaihdella pienelläkin matkalla. Monen avannon kokeilemisella saa käsityksen pohjan muodoista. Suurien kivien ja jyrkkien penkkojen löytyminen voi tarkoittaa usein kalojenkin löytymistä.

Sydäntalvellla isot ahvenet löytyvät monesti vasta lähellä matalikon syviä reunoja, joissa vettä saattaa olla 10-14m. Jos löydät kaloja jostain tietystä syvyydestä, jatka sen syvyyden haravoimista ahkerasti. Keskitalvella ahven on kylmissään ja ei halua aktiivisesti liikkua. Jos kala ei liiku, sinun kannattaa liikkua. Avannolla ei kannata viettää aikaa muutamaa minuuttia pidempään, jos havaintoja kaloista ei ole.
Kokeile tasapainopilkkiä

Passiivinen ahven kiinnostuu hitaasti uivista pilkeistä. Isoilla järvillä ja merellä 5-7 cm pituiset tasapainopilkit ovat tarpeen. Pilkki voi olla isokin, jos tasapainopilkin vatsassa on kolmihaaravärikoukku. Kolmihaarakoukkuun voi laittaa kärpäsentoukan houkuttelemaan nirsoa ahventa.

Aloita pilkkiminen pohjan tuntumasta. Jos ei mitään tapahdu, niin nosta pilkkiä ylöspäin asteittain metrin pari. Lyhyillä ja nopeilla vedoilla tasapainopilkki keinuu houkuttelevasti edestakaisin. Oikeanlainen vieheen uittaminen on tärkeämpi seikka kuin vieheen väri. Paksun jää- ja lumipeitteen läpi pääsee niukasti valoa, joka sekin häviää hiljalleen syvälle mentäessä. Pienillä pilkin värivivahteilla ei siis ole merkitystä syvältä pilkittäessä.Kuusamon morrit ovat tunnettuja pilkkimiesten keskuudessa.

Huonolle syönnille mormuskapilkki

Kehnon syönnillä ahvenet tuppaavat vain tökkimään tasapainopilkkiä. Tällöin kannattaa kokeilla mormuska-pilkkiä. Mormuskan vaihto siiman päähän tuo tulosta huonolla syönnillä. Painavat mormyskat voi onnistua ujuttamaan pohjaan asti, vaikka vettä olisikin enemmän. Käytä volframista valmistettuja mormuskoita. Ne uppoavat nopeammin. Kokeile erilaisia syöttejä. Joskus surviasentoukat ovat enemmän ahventen mieleen kuin kärpäsentoukat.

Pystypilkki toimii aina
Jos pilkkikalastajan pitäisi valita yksi pilkkimalli, niin hänen kannattaisi valita pystypilkki. Sillä pärjää paikassa kuin paikassa.

Vilkasliikkeiset ja laajalle alueelle singahtelevat pystypilkit ovat pilkkikalastajan perusvälineistöä. Pilkin alle voi virittää ketjun päässä olevan värikoukun. Se onkin suosittu pilkki monien kilpapilkkijöiden keskuudessa. Mutta myös normaalin harrastelijan pilkkinä se on mitä parhain – varsinkin, jos ahven on kehnolla syönnillä.

Jos ahven on ronskimmalla otilla, niin pystypilkin alle voi virittää ison yksihaarakoukun ja syötittää sen kärpäsentoukalla tai kalansilmällä. Sillä tavoin voi vettää hienon saaliin, kun syönti osuu aivan kohdalleen.

Jos syönti on taas aivan nollassa, niin voit pienestä morrista ja pystypilkistä rakentaa toimivan yhdistelmän. Vaaksan mittaisen siimatapsin päähän voit laittaa pienen mormyskan. Siihen syötiksi surviaistoukka, niin kyllä ruokahalutonkin ahven lankeaa!

Katso KalastusKanavalla video kilpapilkkijöiden vinkeistä.

Keväällä ahven aktivoituu
Kevättä kohti ahvenet aktivoituvat. Vesi lämpenee asteen kymmenesosia tai jopa asteita. Lisääntynyt valo saa myös ahveniin uutta virtaa. Lähestyvää kutuajankohtaa varten on kalojen tankattava.

Vilkasliikkeiset ja laajalle alueelle singahtelevat pilkit ovat kevään ottivälineistöä. Tasari toimii edelleen, mutta mukaan kannattaa ottaa ripeäliikkeisiä pystypilkkejä.

Keväällä ahven nousee usein matalikon päälle syömään. Alkutalven varmat paikat eivät tuota tuloksia, koska ahvenet ovat alkaneet liikkua keväisemmille paikoille.

Keväällä kokeilemisen arvoisia paikkoja ovat jyrkkien kallioiden aluset. Pohja voi olla tasainenkin ja silti kaloja tavoitetaan. Usein tämänkaltaisten pakkojen lähettyvillä on matalikkoja, joissa kalat ovat talvehtineet.

Lähellä jäiden lähtöä ahvenet alkavat hiljalleen siirtyä kohti kutupaikkoja. Tällöin kannattaa kokeilla kutulahtien tuntumasta. Luodot ja karikot lahtien edustoilla ovat ahventen hyviä kevään ruokailupaikkoja.


Haluatko oppia entistä paremmaksi pilkkijäksi?
Lue juttu kilpapilkinnästä.

Tiesitkö tämän - Miten valo ja lämpötila ohjailee ahventa?

Keskitalvella vesi on kylmimmillään Lähes nolla-asteinen vesi kangistaa ahvenenkin. Ahven on vaihtolämpöinen kala. Se pystyy aistimaan pieniäkin lämpötilan eroja. Viileässä vedessä liikkuminen vie normaalia enemmän energiaa, joten ahven yrittää hakeutua muuta ympäristöä lämpimämpään veteen huolimatta siitä, että lämpötilaerot olisivatkin kymmenosissa.

Kylmän veden vuoksi ravinnon hankinta on oltava mahdollisimman tehokasta. Ravintoa on saatava mahdollisimman pienellä vaivalla. Kun ravintoa on paljon saatavilla, ahven syö pienellä aikavälillä vatsansa täyteen ahnaasti. Sitä hetkeä kalastajan kannattaa odottaa – voit saada hurjan saaliin helposti.

Valo on myös olennainen tekijä syönnin ajoituksessa. Pilvinen lumisateen peittämä taivas voi saada ahvenen viettämään siestaa päivätolkulla., kun taas aurinkoinen keli voi laukaista ahvenet aktiiviseen ravinnon hankintaan. Pikkuahvenia voi olla saatavilla helsposti, mutta isot piikkiselät viettävät usein siestaa, jos ympäristö on liian pimeä.

Huhtikuuta kohti lähestyttäessä valon määrä muuttuu. Ahvenen ei tarvitse tähdätä ruokailuaan juuri päivän valoisimpaan ajankohtaan. Se voi nautiskella pieniä makupaloja pitkin päivää, mutta usein selkeät syöntiajankohdat sijoittuvat auringonnousuun ja -laskuun.

Nämä välineet ja varusteet tarvitset:

  • Pilkkejä eri kokoluokissa: Pystypilkki, tasapainopilkki ja mormyska. Alkaen 2,5 eur / pilkki.
  • Syötit. Kärpäsen toukka tai surviaisen toukka. Noin 2 eur / purkki.
  • Pilkkivapoja: Pysty- ja tasapainopilkille oma. Mormyskalle erikseen herkkäkärkinen vapa. Alkaen 5 eur / vapa.
  • Siimaksi pysty- ja tasapainopilkille 0,20-0,25 mm monofiilisiima. Mormyskalle 0,12-0,18 mm monofiilisiima. Alkaen 5 eur / siimarulla.
  • Kaira. 4 tuumaisella pääsee hyvin alkuun. Alkaen 80 eur.
  • Sohjokauha jäämurskan poistamiseksi avannosta. Noin 5 eur.
  • Pilkkijakkara istuimeksi ja välineiden sekä kalojen säilytykseen. Alkaen 30 eur.

Ahven ruokakalana Parhaimmillaan ahven on alkutalvesta, jolloin vasta ei ole täynnä vielä mätiä. Katso video - ahvenen fileointi ruodottomaksi. Jos kokkailupuuhat kiinnostaa, niin katso täältä ahvenruokia.


Katso video - vinkki, jos sinulta kairasta pettää terän ruuvi ja terä putoaa pohjaan. Voit pitää voimakasta magneettia mukanasi ja saat ongittua kairan terän takaisin!