Onko kalastuslupasi tarkastettu tänä vuonna?

Kommentit

"Alueen valvoja ei

"Alueen valvoja ei esimerkiksi saa verkkomerkkejä tarkastella muuta kuin osakaskuntien valtuutuksella."

Tämä ei ole totta. Lakia valmisteltaessa yksi tavoite oli, että valvontaan, myös pyydyskalastusta voi valvoa kalatalousalueen valtuutuksella.

"Kalatalousalueiden toiminnasta päättää juuri nuo osakaskunnat ja vesialueiden omistajat edustajiensa välityksellä."

Juuri näin. Suurin osa vesien omistajista onneksi fiksua porukkaa. Se mikä muuttuu on, että vähemmän fiksun sakin vaikutusmahdollisuudet vähenevät kun typeryyksiä ei saa enää isossa porukassa niin helposti läpi.

Kuka vaan voi tarkastaa

Kuka vaan voi tarkastaa pyydykset, ottaa pois ja vaikka hävittää uuden lain mukaan.
Näillä vesienomistajilla ei ole mitään valtaa
Vastuullisesti ajattelevat kalastajat saivat tämän lakiin.
Siitäs saitte verkkoeinarit!

Ei nyt sentään kuka vaan,

Ei nyt sentään kuka vaan, mutta kalatalousalueen valtuuttama valvoja kylläkin.

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2015/20150379#Pidp853712

Ja sieltä 24§ /4

Aikalailla muutenkin kalatalousalueen vastuu laajeni. Jatkossa se esim päättää paitsi valvonnasta myös esimerkiksi tietylle alueelle myönnettävien verkkolupien määrästä. Tuon linkin alta voi lueskella, niin ei elämänkoululaisten tarvitse heittää enää mutua.

Tässä vielä faktaa

Tässä vielä faktaa verkkopenojen mutun vastineeksi;

§107
"Kalatalousalueen valtuuttamalla kalastuksenvalvojalla on oikeus valvoa kalastusta koskevien säännösten ja määräysten noudattamista koko kalatalousalueen alueella riippumatta siitä, onko 121 §:ssä tarkoitettua päätöstä tehtävien siirrosta kalatalousalueelle tehty."

Eli enää ei tarvita kalastuskunnan valtuutusta. Lisäksi;

§108
...

"Kalastuksenvalvojalla on oikeus tarkastaa, että vedessä, kalastukseen käytettävässä kulkuneuvossa tai rannalla oleva kalastusväline, pyydys ja saalis ovat säännösten ja määräysten mukaisia. Tarkastusta ei saa kuitenkaan ulottaa pysyväisluonteiseen asumiseen käytettäviin tiloihin.

Edellä 99 §:ssä tarkoitetulla viranomaisella ja kalastuksenvalvojalla on oikeus tarkastaa kalastusta harjoittavan oikeus kyseiseen kalastukseen."

Eli tarkastusoikeus koskee myös verkkokalastusta.

Tässä on mennyt tällä

Tässä on mennyt tällä verkkojänkällä uusi ja vanha laki sekaisin. Vanhan lain mukaan vesialueen omistaja valtuutti valvojan. Enää sitä valtuutusta ei tarvita, vaa kalatalousalue riittää.

Tuo 24/4 pykälä löytyy

Tuo 24/4 pykälä löytyy kumotusta kalastyslakitekstistä pykälä 77/4 tullut voimaan joulukuussa 1993. Eipä tuohon uuteen lakiin mitää pykälää puskista tullut vaan jo luonnos mistä pyysivät lausuntoja oli lähes sama mitä nykyiset pykälät. Kannattaa lukea myös kumottu kalastuslaki ja kas kummaa valvonnankin osalta ei ihmettä muutosta.

No näinhän se on.

No näinhän se on.

Pykälän 121 mukaan kalastuskunta voi luovuttaa vapaaehtoisesti tehtäviään kalatalousalueelle. Eli tämäkin pitkälti vanhan lain hengen mukaan.

Ero vanhaan tulee pykälän 107 kirjauksesta, jonka mukaan valvontaan ei tarvita enääkalastuskunnan vapaaehtoista luovutusta vaan kalatalousalueen valvojalla on lupa valvoa ilman kalastuskunnan valtuutusta. Pyydyskalastus on kirjattu mukaan valvottavaan kalastukseen. Myös veneen, kalamajan, auton ym saa tarkastaa. Ihan niin kuin tuossa ylhäällä lukee.

Omalta osaltani en jaksa enää jänkätä selvää asiaa. Tuosta ylempää sen voi jokainen tolkun mies lukea ihan selvällä suomenkielellä. Jäärät voi jänkätä vaikka maaioman tappiin, ei se siitä muuksi muutu. Sakot tulevat saamaan kun valvoja sattuu paikalle ja siinä ei nämä nettimutujen jänkkäykset auta.

Eikö tuo valvojien työn

Eikö tuo valvojien työn helpottaminen ollut yksi niistä kolmesta tai neljästä lähtökohdasta miksi uutta lakia alettiin sorvaamaan. Ihan fiksultahan tuo vaikuttaa, kaikkien oikeitten kalamiesten etu, jos valvontaa saadaan lisää ja pahimmat ylilyönnit kuriin. Mikä ihme peikko se valvonta oikein on, ei niitä valvojia varmasti jatkossakaan kiusaksi saakka näy. Hyvä vaan jos ainakin kerran vuodessa joku kysyisi.

Samaten hyvä juttu valvojille että isompi alue voi maksaa jopa hiukan palkkaakin, ettei mene vaan vapaaehtoishommina. Hyvä laki kaiken kaikkiaan.

Kumoutunut lakipykälä 98

Kumoutunut lakipykälä 98 sanoo ettei kalastusalueen valvoja tarvinnut erillistä vesialueen omistajan valtuutusta samoin kuin nykyään pylä107. Eli sekään ei muuttunut.

Käsitykseni on jos puhutaan

Käsitykseni on jos puhutaan kalastuksenvalvojan palkkaamisesta että eipä taida löytyä kalastusalueilta/ kalatalousalueilta niitä euroja millä palkka maksettaisiin. Yleensä jos näyttää ylijäämää tilinpäätös eikö noita varoja ole yritetty ohjata istutuksiin ja kalavedet kunnostuksiin. Näin ainakin meilläpäin kalastusalueet menetelleet. Mitä seurannut valvonnan piikkiin mennyt tonni tai pari, ei riitä edes polttoainekorvauksiin. Esim. Suur-Saimaan kalastusalue ja noita kokouspöytäkirjoja löytyy netistäkin luettavaksi mihin rahaa käytetty.

Ei kai sillä enää ole mitään

Ei kai sillä enää ole mitään väliä, kuka jaksaa kahlata läpi vanhaa kumottua lakia. Mmm julkaisussa kehuttiin, että valvonta helpottuu, kun ei enää tarvitse saada verkkokalastuksen valvontaan jokaisen kalastuskunnan valtuutusta ja voi valvoa isompia alueita. Samaa kehui tuttu valvoja. Ylempänä joku jo laittoi lakipykälätkin, miksi näin on. Riittää minulle.

aa

Kalastusalueen valvojana olisi ollut hyvä jos valtuutuksia osakaskunnilta ei tarvita.
Vaan ei voi rikkoa lakia.
Saan katsoa valtion luvat ja alamittaiset ja padon alla kalastelut eli yleisen syytteen alaiset rikkeet mutta verkkoja en saa tutkia jollei ne ole rauhoitetulla alueella.
Kai tämä tuli kaikille selväksi?
Muuten valvojan vastuut veivät innon valvontaan. alueen kymmenestä valvojasta puolet on lopettanut ja loput tekivät tasan yhden valvontakierroksen, kukaan ei halua ilmaiseksi valvoa kovalla virkavastuulla mutta laki on laki.

Onneksi tähän tulee muutos,

Onneksi tähän tulee muutos, kunhan uuden lain mukaiset kalatalousalueet saadaan pystyyn ja alkavat toimia, eli vuoden päästä. Kalatalousalueen valvojalla kun on laajemmat oikeudet kuin vanhan kalastusalueen. Mikä muuten on kerrottu monen miehen toimesta tässäkin ketjussa ties kuinka monta kertaa ja lakipykälien kanssa. Ihme jänkkääjiä täällä!

kaupallinen kalastaja

minulta on kalakorttia kysytty kerran 30 v vuoden aikana. silloinkin tarkastaja oli kiinnostuneempi siitä, että tuleeko kalaa (kalastaa itse lähistöllä).

kalastan pääosin yksityisillä vesillä, joissa ei pyydysmerkkejä käytetä. siis valvoja voi tarkastaa ainoastaan sen, että nimitieto pyytäjästä on merkitty. ei sitä, onko kalastusoikeutta.

samalla, kun viestiketjussa ja elävässä elämässä on todettu, että kalastuksenvalvontaa tai valvojia on vähän, on turha keskustella jostain detaljista kuten siitä, että saako tarkastaa pyydysmerkit (joita ei joka paikassa käytetä).

Kalatalousalueen valvojilla

Kalatalousalueen valvojilla ei tule olemaan sen kummempia valtuuksia kuin nykyisin kalastusalueiden valvojilla.
Ja samat valvojat jatkaa eikä uusia tarvita.
Pyydysmerkkejä ei nykylain mukaan tarvita vaan pyydyksissä pitää olla henkilötiedot. Osakaskunnan valvoja sitten tarkastaa onko tälle lupia myyty.

Todellisuudessa ei tule

Todellisuudessa ei tule mitään muutosta valvontaan kun uudet kalatalousalueet aloittavat toimintansa 2019 vuoden alusta ja tuo laki valvonnan osalta ei muuttunut miksikään. Saattaa vähän alkuhuumaam intoa riittää käydä pari reissua valvomassa ja into lopahtaa suuremmalla osalla valvontakortin suorittaneista. Se uni ei monellakaan kalatalousalueella toteudu että palkkaisivat valvojat yksinkertaisesti siitä syystä ettei niitä euroja löydy palkanmaksuun ja monilla kun ymmärrys laajenee mitä tarkoittaa virkavastuu heittävät pyyhkeen kehään talkoohommista. Ei tuosta innokkuudesta ole jo esimerkkiä Tuusulanjärveltä.

Kertaus on opintojen äiti,

Kertaus on opintojen äiti, eli laitetaan oikeaa faktaa uudemman kerran siitä, miten tämä oikeassa maailmassa menee.

"Tässä vielä faktaa verkkopenojen mutun vastineeksi;

§107
"Kalatalousalueen valtuuttamalla kalastuksenvalvojalla on oikeus valvoa kalastusta koskevien säännösten ja määräysten noudattamista koko kalatalousalueen alueella riippumatta siitä, onko 121 §:ssä tarkoitettua päätöstä tehtävien siirrosta kalatalousalueelle tehty."

Eli enää ei tarvita kalastuskunnan valtuutusta. Lisäksi;

§108
...

"Kalastuksenvalvojalla on oikeus tarkastaa, että vedessä, kalastukseen käytettävässä kulkuneuvossa tai rannalla oleva kalastusväline, pyydys ja saalis ovat säännösten ja määräysten mukaisia. Tarkastusta ei saa kuitenkaan ulottaa pysyväisluonteiseen asumiseen käytettäviin tiloihin.

Edellä 99 §:ssä tarkoitetulla viranomaisella ja kalastuksenvalvojalla on oikeus tarkastaa kalastusta harjoittavan oikeus kyseiseen kalastukseen."

Eli tarkastusoikeus koskee myös verkkokalastusta."

Selvä homma!

Selvä homma!

Hyvä että saadaan valvontaa kuntoon! Sitä kai tämä jankkä pelkää, miten mahtaa olla omien hommien laillisuus kun näin pelottaa?

tämä on valitettavaa,

mutta totta. Harvalla on lupia mitä näyttää, sillä eihän niitä kysytä järvillä.

Mutta se on vähän "huvittavaa" kun näitä luvattomia on myös erityslupakohteissa ... kirrelammet, kosket ym, missä valvonta pelaa, että kyllä jotkut kalastajat vain osaa olla tyhmiä ... taas lähti parilta uunolta välineet eilen takavarikkon;)

Sivut

Lisää uusi kommentti

Varmistus
Tämä kysymys esitetään, jotta lomakkeen automatisoitu käyttö voitaisiin estää.
tai_en: