Vuoden Kalamies ja Kalastusopas

Vuoden Kalastusopas ja Kalamies

Henkilöt vasemmalta oikealle: Markus Ratinen, Marja-Liisa Koljonen, Harri Lundelin, Nasima Razmyar ja Sari Saukkonen.

Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja-Liisa Koljonen on vuoden 2019 kalamies. Vuoden kalastusopas on Merikarvian kalavesien spesialisti Harri Lundelin. Molemmat saivat kunniakirjansa perjantaina Helsingissä GoExpo-messujen avajaisissa.

 
Suomalaisen kalastusmatkailun edistämisseuran kokoama arvovaltainen, kalastusalan toimijoista koostuva raati on valinnut Vuoden Kalastusoppaan ja Kalamiehen vuodesta 2000 lähtien. Molemmat huomionosoitukset ovat tunnustuspalkintoja merkittävästä työstä suomalaisen kalastuskulttuurin eri saroilla.
 
Vuoden kalamies, erikoistutkija Marja-Liisa Koljonen on tehnyt erityisesti vaelluskalojen genetiikan saralla uraauurtavaa ja sinnikästä työtä uhanalaisten kalakantojemme suojelemiseksi ja kantojen elvyttämiseksi. Pitkän työuransa hän on tehnyt Riista- ja Kalatalouden tutkimuslaitoksella ja sittemmin Luonnonvarakeskuksessa.
 
Koljonen on luonut menetelmiä, joiden myötä lajien uhanalaisuuden ja monimuotoisuuden hallintaan on saatu keinoja, joiden avulla kantojen tilaa voidaan pitää silmällä ja toteuttaa kalastuksen ohjausta. Erityisesti hän on selvittänyt taimenkantojen, mutta myös lohen, siian ja kuhan kantojen geneettistä monimuotoisuutta. Hän on ollut pitkään keskeinen toimija arvioimassa kalalajien luontodirektiivin lajien suojelutason riittävyyttä. Koljosen työ on vaikuttanut olennaisesti nykyisiin kalastussäädöksiin ja kalakantojen elvytysohjelmiin.
 

Vuoden kalastusopas
Vuoden 2019 kalastusopas on pitkän linjan puurtaja Harri Lundelin Sastamalan Mouhijärveltä. Hänen opastusvesiään ovat Merikarvianjoki, Merikarvian merivedet ja Pomarkun Isojärvi. Lundelin hallitsee kaikki olennaiset pyyntimuodot ahvenen ja kuhan jigikalastuksesta niiden pilkkimiseen, hauen heittokalastuksesta meritaimenen rannikkokalastukseen, lohen perhokalastuksesta kirjolohen koskikalastukseen.
 
Lundelin on kalastanut pienestä pitäen, kokemusta on karttunut niin kotoisilta kuin kansainvälisiltä vesiltä. Täysipäiväisenä kalastusoppaana hän on toiminut vuodesta 2007 ja vuositasolla kertyy reippaat 150 opaskeikkaa. Lundelin sitaisee perhot taitavasti, valmistaa omia vieheitä ja osallistuu tuotekehittelyyn. Harri Lundelin on vetänyt lukuisia kalastusaiheisia kursseja ja nuorisoleirejä sekä esiintynyt lukuisilla opasvideoilla. Kaiken tämän hän tekee oppaana ammattitaitoisesti ja eleettömän sympaattisesti. Opaskeikan jälkeenkin hän usein lähtee vielä kalaan.
 
Vuoden valinnat julkistettiin perjantaina GoExpo-messuilla Helsingissä. Kunniakirjat valituille jakoi Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Nasima Razmyar.
 
Vuoden 2019 valintaraati
Sari Saukkonen, toimitusjohtaja, Kotka Maretarium (puheenjohtaja)
Vesa Karttunen, toiminnanjohtaja, Kalatalouden Keskusliitto
Markku Marttinen, toiminnanjohtaja, SVK
Jari Tuiskunen, kalastustoimittaja, Tampere
Erkki Norell, kalastuskirjailija, Asikkala
Hannu Lehtonen, professori, Helsinki
Roni Selen, kalatalousylitarkastaja, Maa- ja metsätalousministeriö
Seppo Suuronen, päätoimittaja emeritus, Espoo
Mika Viitanen, tuottaja, KalastusKanava
Janne Porkka, viihdetaiteilija, Turku
Anssi Uitti, tuottaja, Helsinki
Jaana Jekkonen, kalastusblogisti, Kuopio
Kari Sarajärvi, Metsähallitus, Taivalkoski
Heikki Haapavaara, toimittaja, Kauppalehti
Lauri Urho, kalabiologi, Helsinki
Markus Ratinen, lajikalastusmestari, Helsinki
Jukka Halonen, puheenjohtaja, SKES (sihteeri)