Virhon purokunnostusten talkookalenteri 2020

Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry (Virho) on järjestänyt purojen ja jokien kunnostustalkoita 90-luvulta lähtien. Kaikille avoimia talkoita järjestetään usealla purolla pääkaupunkiseudulla elo-lokakuussa. Koronaviruksen ajankohtainen tilanne saattaa vaikuttaa talkoiden järjestämiseen ja työskentelytapoihin. Tarkoituksena on lisätä elinympäristöjä purojen eliöille hyönteisistä kaloihin sekä lisätä muita vesiensuojelullisia rakenteita kuten eroosiosuojauksia. Virho vastaa talkoomateriaaleista ja työkaluista sekä talkoolaisten muonittamisesta sekä vakuuttamisesta. Talkoovarusteiksi suosittelemme sään mukaista vaatetusta sekä saappaita.
 

Virhon EU:n LEADER-rahoitusohjelman rahoittama hanke tarjoaa jokaiselle mahdollisuuden tehdä virtavesikunnostustyötä talkoilla hankkeen eri kohteilla. Jatkuva talkoomahdollisuus on hankkeen kunnostuskohteilla kesäkuusta lokakuuhun sen mukaan missä kohteessa kunnostukset ovat käynnissä. Kohteet ovat Karjaanjoen ja Vantaanjoen sekä mahdollisesti myöhemmin syksyllä Uskelanjoen alueilla. Aikataulu- ja muita tietoja saa hankevastaava Olli Toivoselta, puh. 050 330 7739, sposti ollitoivonen9(at)hotmail.com
 
Mellunkylänpurolla talkoot järjestetään yhteistyössä Suomenlahden Uistelijat r.y. kanssa lauantaina 8.8. klo 10-16. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: joonas.waris@suomenlahdenuistelijat.fi
 
Mellunkylänpurolla toiset talkoot järjestetään yhteistyössä Sparta Consulting Oy:n kanssa lauantaina 22.8. klo 10.00 alkaen. Talkoopaikka Ojapuiston alueella Länsimäentien varressa. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: jouni.simola(at)virho.fi
 
Mustapurolla kunnostustalkoot järjestetään yhdessä Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ry:n (Helsy) kanssa lauantaina 5.9. klo 10 alkaen. Talkoopaikka on Myllypuron liikuntapuistossa 
jääkiekkokaukalon kohdalla. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: sposti. jouni.simola(at)virho.fi alueella
 
Mätäjoella talkoillaan lauantaina 26.9. klo 10.00 alkaen. Jokiuomaa kunnostetaan kahdessa kohteessa Pitäjänmäen Talissa ja Kaarelassa. Helsingin perhokalastajat ry vastaa Talin talkoista. Talin talkoisiin pyydetään ilmoittautumaan Pekka Lindbladille, joka antaa myös lisätietoja, puh. 050 556 7214, sposti. pekka.lindblad(at)kolumbus.fi
 
Kaarelanjoki-hanke vastaa Kaarelan talkoista. Lisätietoja ja ilmoittautumisia Kaarelaan kerää Mikael A. Manninen, puh. 040 580 0402, sposti. mikael.manninen(at)gmail.com.
 
Espoon Lukupurolla talkoillaan lauantaina 3.10. klo 10.00 alkaen. Lisätiedot ja ilmoittautumiset: Olli Varhimo, puh. 040 539 6663, sposti. olli.varhimo(at)gmail.com
 
Spesiaalikohde Vihtijoella: Joen pääuomassa sijaitseva vaellusesteenä toimiva pato on tarkoitus muokata tekokoskeksi. Mikäli sitä koskevan ELY:ssä olevan vesirakennusilmoituksen käsittely sujuu mutkattomasti ja ei tule tulvia, niin kyseinen pato korjautuu puolensataa metriä pitkäksi koskeksi. Hankkeessa on etenkin alkuvaiheissa ja viimeistelyssä tiettyjä osia, joissa parhaan lopputuloksen saa tekemällä käsin eli talkoovoimat olisivat avuksi. Pääsisit myös tutustumaan, mitä eri työvaiheita tällainen pato-vaelluseste-tekokoski-hanke vaatii. 
 
Tehtävät työt eivät vaadi syvään veteen menemistä. Kahluuhousut silti ovat hyödyksi. Jos sinulla ei ole niitä, niin Virtavesien hoitoyhdistyksellä on lainata parisen kappaletta. Kohde sijaitsee runsaat 50 km Helsingistä läntisellä Uudellamaalla, paikalle ei pääse julkisin liikennevälinein. 
 
Tarkka aikataulu täsmentyy mm. ELY-käsittelyn pohjalta, mutta kyse on loppukesästä. Otamme tässä vaiheessa vastaan alustavia ilmoittautumisia, joita voidaan kesän kuluessa sitten varmistaa. Yhteydenotot: markus.penttinen10@gmail.com, puh. 040 772 8861

Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry
Virtavesien hoitoyhdistys Virho ry:n (Virho) tavoitteena on elvyttää virtavesiä ja turvata koko vesiekosysteemin elinehdot niin laajasti kuin mahdollista. Tavoitetta toteutetaan koski- ja purokunnostuksin, rakentamalla kalateitä ja lohikalojen kotiutusistutuksilla. Virho antaa asiantuntija- ja neuvonta-apua mm. vesialueiden omistajille. Paikallisesti ja valtakunnallisesti Virho vaikuttaa valistustyöllä ja asiantuntijalausunnoin mm. kalastrategioihin ja –hoitosuunnitelmiin sekä lakiesityksiin.

********
Katso video, mitä purokunnostustalkoissa tehdään.

********

Mikko ”Peltsi” Peltolan ja Tom Nylund:n haastattelu
 
Keväällä YLE:llä nähdyssä Itämeren suojelijat Peltsi ja Tom -ohjelmassa pääsitte tutustumaan Itämereen ympäristönsuojelun näkökulmastakin. Miten purokunnostuksilla suojellaan Itämerta?

 
Peltsi: Purokunnostukset ovat osa luonnon monimuotoisuutta sillä ne ovat tärkeä osa vaelluskalojen hyvinvointia. Terve ja hyvinvoiva puro laskee puhdasta vettä mereen ja vähentää näin Itämeren ravinnekuormaa.

 
Tom: Purokunnostuksilla konkreettisesti autetaan vaelluskaloja. Niillä ei ole hirveesti kutupaikkoja ja monet kutupaikat ovat huonossa kunnossa. Padot ja rakennustöistä tuleva hiekka ja muut kiintoaineet pilaavat kutupaikkoja. Siksi asioita on pakko korjata. Vaelluskalat ovat osa Itämeren monimuotoisuutta ja ne kuuluvat meidän luontoon. Patojen purkaminen ja ohitusuomat ovat tärkeitä, mutta ne ovat isompia hankkeita, mihin tarvitaan poliittisiakin päätöksiä. Ne eivät synny hetkessä. Purojen kunnostus on asia joka vaikuttaa nopeammin ja jokainen innokas voi tulla mukaan auttamaan.
 


Minkälaisia kokemuksia teillä on purokunnostuksien talkoopäivistä?

 
Peltsi: Talkoopäivissä on aina hyvä henki kun kaikilla on sama ylevä päämäärä. Itse työ toki on fyysistä ja sopii hyvin monelle toimistorotalle pistäen koko kropan töihin.

 
Tom: Minulle purokunnostus ja vaelluskalojen auttaminen on melko uusi juttu. Tutustuin aiheeseen kun tajusin että meillä on vaelluskaloja kotipurossa Haagassa Helsingissä. Oli jännä oppia miten voimme auttaa kaloja ja saadaan kalakannat pysymään ja jopa kasvamaan. Olen osallistunut jonkin verran kotipuron kunnostukseen ja sen suojelutyöhön ja viime syksynä olin Mikon kanssa Pohjanmaalla auttamassa haukien kutupaikan rakentamisessa. Talkoopäivät ovat hauskoja kun saa pyöritellä kiviä ja kaivaa mudassa. Porukka on hauska ja työ on loistavaa liikuntaa.

 
Mitä vinkkejä annatte kunnostuksiin ensi kertaa tulevalle?
 

Peltsi: Reipasta mieltä ja sekaan vaan. Kynnys on matala, kun porukkahenki kukoistaa. Kaikki ovat tärkeän asian äärellä.

 
Tom: Mukaan vaan! hyvät kumisaappaat ja vaihtovaatteet ei saa unohtaa eikä todellakaan saa pelätä likaantumista. Muta kuuluu lajiin.

 
Mikä on kotipuronne ja minkälaisia sykähdyttäviä hetkiä olette siellä päässeet kokemaan?

 
Peltsi: Oma kotipuro on Mätäjoen sivupuroja. Kyllä se aina jaksaa sykähdyttää, kun ajattelee että tuokin pieni liru virtaa tuosta aikanaan mereen. Myös ajatus että vaelluskalat voisivat siihen joskus nousta tekee puron katsomisesta houkuttelevaa.

 
Tom: Haaganpuro on kotipuroni. Olen koko ikäni asunut sen vieressä mutta vasta muutama vuosi sitten tajusin, että siinähän on vaelluskaloja. Se on antanut paljon minulle ja perheelleni. Nyt käymme perheen kanssa ulkoilemassa tarkistamassa puroa ja katsomassa kaloja. Lapseni ovat tarhaikäisiä ja he haluavat bongata kaloja. Syksyllä kun kalaa nousee merestä käymme monta kertaa viikossa taskulamppujen kanssa katsomassa mikä on tilanne ja minkälaisia kaloja nousee tällä kertaa.