Turun Venexpossa esitellään kalastusveneitä

Turku Venexpo

Amerikkalaisia kalastusveneitä nähdään Suomessa entistä enemmän. Harrastajat vaativat välineiltään ja varusteiltaan entistä enemmän - siinä samassa on kasvanut mielenkiinto jenkkien pitkälle kehitettyihin kalastusveneisiin. Turun messuillakin esillä oleva Tracker on maailman suosituin alumiinivene, joka on juuri kalastajien suosiossa. Fishing Lords Marinen tj Kalle Lindholm vastaa muutamaan tyypilliseen jenkkiveneitä koskevaan kysymykseen.
 
Mitä kalamiehet arvostavat amerikkalaistyylisissä veneissä?
Ehdottomasti korkealla olevat heittotasot ja veneiden vakaus. Kalamies haluaa yleensä kavuta veneen korkeimmalle tasolle heittämään. Perinteisesti veneissä ne ovat olleet penkit, jotka ajavat saman asian. Laaja heittotaso on kuitenkin mukavampi ja tukevampi liikkumisalusta. Veneiden vakaus tulee leveydestä - pituuteensa nähden esimerkiksi Tracker on leveämpi kuin klassinen matkustukseen tarkoitettu vene. Heittotasojen ja vakauden päälle tulevat kaikki nippeliyksityiskohdat vapojen säilytyslaatikoista mukitelineisiin.
 
Ovatko suomalaiset kalamiehet oppineet käyttämään veneiden sumppuja?
Jenkeissähän sumppujen käyttö on hyvin suosittua. Kalastuskulttuuriin kuuluu vilkas kilpailutoiminta, mikä näyttää lähteneen täällä Suomessakin mukavasti käyntiin. Kalastuskilpailijat käyttävät sumppuja saaliskalojensa pitämiseen hengissä kisan loppuun asti, jolloin kalojen strategiset mitat otetaan talteen ja kala lasketaan takaisin järveen. Toki niitä käytetään Jenkeissä myös ”siviilissä” saaliin tuoreena pitämiseen. Suomessa ahvenen- ja kuhanjigaajat ovat mieltyneet sumppuihin. Päivän mittaan ottavat sopivat kalat talteen, jolloin reissun päätteeksi valitsevat parhaimmat ruokakalat kotiin viemisiksi ja pistävät loput kasvamaan. Sanoisin, että sumpun käyttö on lisääntymään päin. Suomalaisista kalamiehistä on tullut valikoivia ja kaikkia kaloja ei oteta enää mukaan.
 
Herättääkö jenkkiveneissä tyypillinen ”karvamatto” kysymyksiä?
Kyllä, sitä ihmiset kysyvät yleensä ensimmäiseksi, että pintyykö lika siihen pahasti. Ensinnäkin, useimmissa malleissa se osa lattiaa, missä on eniten kulutusta, korvaa ”karvamaton” luja vinyylipohja. Se on erittäin helposti puhtaana pidettävä ja se on hyvin pitävä lähes millä tahansa kengillä. Lisäksi se niin kutsuttu karvamatto on modernia synteettistä kuitua, johon lika ei tartu ja siten se on erittäin helppohoitoinen ja mukava veneessä liikkuville. Vesi ja harjaus riittää pitkälle puhtaana pidossa - samalla tavalla kuin mikä vaan veneen pohja.
 
Kalastusopaskäytössä olevaan veneeseen voi tutustua Turun Venexpossa C-hallissa.
 
 
Olen nähnyt kuvia hieman vastaavanlaisista veneistä ammattikäytössä ja tähän asti olen suhtautunut niihin hieman epäröivästi, sillä veneiden ulkonäkö on niin viimeistelty ja hieno, että ajattelin itse kalastuksen kärsivän jollain tapaa ”herkkujen” vuoksi. -Jaana
 
Katso, miten Jaana Jii esittelee  useilla kuvilla Tracker-venettä Fish Me Luck blogissaan.
 
 
Kuule merenneidon kutsu ja lähde Venexpo-messuille
 
Isänpäiväviikonloppuun sijoittuva Venexpo on täynnä nähtävää unelmia ja mahdollisuuksia. Marraskuisilla messuilla luodaan katseet jo kevääseen. Turun Messukeskuksessa 5.-8.11. järjestettävä uusi Venexpo esittelee mm. kauden 2016 uutuusveneitä ja vesiurheilua.
 
Paikalla ovat kaikki merkittävät venealan yritykset. Messukävijöitä on tulossa tapahtumaan mm. Ruotsista asti yhteistyössä Viking Linen ja Visit Turun kanssa. Moottoriveneisiin painottuva uutuustapahtuma esittelee ensimmäisenä hallinäyttelynä Suomessa kauden 2016 venemerkit. Mukana on runsaasti ensiesittelyjä. 
 
Alan kaupankäynnin kannalta syksy on merkittävä ajankohta niin myyjälle kuin ostajallekin. Venealan yritykset ovat sitoutuneet tapahtumaan kiitettävästi, ja näyttelystä on tulossa laaja. 
Turussa nähdäänkin mm. seuraavat merkit: Aquador, AMT, Arronet, Bavaria, Bella, Boston Whaler, Buster, Faster, Finnmaster, Flipper, Grandezza, Jeanneau, Marino, Nord Star, Sargo, Sea Ray, Silver, Suvi, Targa, TG-boats, Terhi, Tracker, Willy's, Yamarin, Yamarin Cross ja XO.
 
Messuilla on monipuolista ohjelmaa ja paikalla nähdään huippuartisteja. Krista Siegfrids ja Kasmir täyttävät lavan hyvällä fiiliksellä ja positiivisella energialla. Messulla nähdään myös mm. sukellusnäytöksiä päivittäin. Järjestäjänä ovat Nautic Club urheilusukeltajat ry ja junioriryhmä Aboa Aquanautes sekä Suomen Sukellushistoriallinen yhdistys.
 
Venexpossa on myös mielenkiintoinen tilaisuus kohdata oikea merenneito. Kuulet evän pärskäyksen ja hiljaisen kujerruksen, huomaat kuinka joku lähestyy sinua veden alla. Näet vilauksen kimaltavasta turkoosista suomupeitteestä ja vain hetkeä myöhemmin pintaan nousee ihmeellinen olento joka hymyilee sinulle. Se kujertaa taas hiukan ja sukeltaa. Viimeisenä näet suuren pyrstöevän katoavan pinnan alle. Et ole uskoa silmiäsi! Ammattimerenneito on mukana messutunnelmassa!
 
Venexpo 5.-11.2015 Turun Messukeskuksessa