Teriyakilla maustettua lohta

Teriyakilohi

Teriyaki-kastike sopii hyvin lohelle. Ei peitä kalan makua, vaan ennemminkin täydentää sitä. Alla oleva on tehty hunajateriyakiin, joka toimii loistavasti. Kylkeen voi keitellä vihanneksia ja kastikkeeksi koko ruualle tsatsikia. Ateriakokonaisuus on silloin melko terveellinenkin. Teriyaki-lohi on helppo tehdä ja alla oleva ohje on mitoitettu 2 hengelle.


Tarvitset kasviksiin:
3 kpl porkkanaa
1/2 kukkakaalia
10 kpl ruusukaalia
1 kasvisliemikuutio

Keitä kasvikset liemikuutiolla maustetussa vedessä al denteksi.

Kalaosuuteen tarvitset:
2 x 150 g lohipalaa
1/2 dl hunajateriyakikastiketta (tai tavallista teriyakia)
suolaa

Tsatsikiin tarvitset:
2 dl turkkilaista jugurttia
1,5 dl raastettua kurkkua
1/2 yksikyntistä valkosipulia
loraus sitruunamehua
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria


Lämmitä pannu keskilämpöiseksi. Ei liian kuumaksi, jottei makea teryakikastike pala pohjaan heti. Laita puolet teryakikastikkeesta pannuun ja kala lihapuoli alaspäin perään. Nosta hellan lämpötilaa. Odota, kunnes kalan lihapuoli on paistunut.

Siinä vaiheessa, kun teryakikastike alkaa vaikuttaa siltä, että se alkaa palaa, käännä kala toisinpäin. Käännä hellan lämpötila pienemmälle. Lorauta kalan päälle vähän teriyakikastiketta. Odota, että kala alkaa kypsyä. Kun kalan keskiosa on vaalentunut, kala on kypsää.

Fileen voi nostaa lihapuoli lautasta vasten ja kääriä sen jälkeen nahan pois. Nahkapuolelle voi ripotella hiukan suolaa. Toinen vaihtoehto on, että kalan laittaa lautaselle nahkapuoli alaspäin. Tällöinkin päälle voi ripsiä vähän suolaa.

Tsatsikin teet seuraavasti:
Raasta kurkku karkeaksi raasteeksi, mausta se suolalla ja pistä siivilään valumaan.

Sekoita jugurtti kulhossa ja lisää joukkoon pieneksi silputtu valkosipuli, sitruunamehu ja suola. Kun kurkut ovat valuneet tarpeeksi, purista raastemöykystä ylimääräinen vesi pois ja sekoita jugurttiin. Mausta suolalla ja valkopippurilla.

Kastikkeen olisi hyvä antaa makkuuntua kaapissa ennen tarjoilua - tällöin maku vahvistuu. On parhaimmillaan seuraavana päivänä.