Team Garmin voitti syksyn HK Open -kilpailun

Viime viikonlopun aikana käydyn HK Open -hauenkalastuskilpailun voitti tuloksella 599 cm Team Garmin, johon kuuluivat Tomi Tikkanen, Jussi Suutari ja Ahti Rogenbaum. Tomi Tikkanen on myös aikaisemmin pärjännyt hyvin hauenkalastuskilpailuissa, sillä hän oli voittamassa myös PikeMasters 2020 -kilpailua Team Garmin nimissä silloisen kisakumppaninsa Jani Karosen kanssa.
 
Voittajajoukkueen viiden suurimman hauen keskipaino oli uskomattomat 12,64 kg suurimman ollessa yli 14,2 kg. Kilpailun suurin hauki, 130 cm, painoi 17 kg ja sen sai parivaljakko Hannu Vesaranta ja Saku Laaksonen, jotka kisasivat Team Westin-Garmin -joukkueen nimellä. He tulivat kilpailussa toiseksi tuloksella 591 cm.

Hannu Vesarannan ja Saku Laaksosen saama 17 kg hauki (130 cm) on todennäköisesti suurin 2020 vapavälinein saatu hauki. Se otti Westin Bull Teez 24 cm uistimeen rehevältä järveltä noin 4 metrin syvyydestä.
 
HK Open -syyskilpailussa kalastettiin viittä pisintä haukea kahden päivän ajan vapaavalintaisessa paikassa Suomessa. Samaa viiden hauen mittaa käytetään monessa Euroopan kalastuskilpailussa, joten tuloksia voi suuntaa antavasti verrata helposti keskenään, vaikka kilpailut ovat eri pituisia ja säännöt erilaisia. Sellaisia ovat esimerkiksi PikeMasters, TheBig5 SommarGädda ja European PikeMasters.
 
Kysyimme Tomi Tikkaselta kisaviikonlopun taustoja.
 
Mitkä olivat viiden suurimman kalan koot?
127,123,119,116 ja 114.
 
Millä vieheillä kalastitte?
Eniten kalaa saimme Jarkko Heljorannan tekemillä XL Fättis -shadeilla. Muita toimivia uistimia olivat Big McRubber ja Miuras Mouse, jonka olin tuunannut motoroil McRubberin pyrstöllä.
 
Millaisella tekniikalla kalastitte? 
Meillä oli käytössä pieni vene perämoottorilla. Isoa venettä vesistöön ei olisi saanut laskettua. Käytössä oli ajoankkuri ja ajelehdimme tuulen mukana heittäen samalla myötätuuleen. Tämä on niin sanottu Rugen-tekniikka, jossa isoa aluetta rekataan tuulen mukana. Merkkasimme karttaan kalakontaktit ja palasimme uudelleen niihin heittämään. Suurin osa isoista kaloista tuli 100 x 100 m kokoiselta alueelta.
 
Olimme etukäteen luodanneet paikan ja tehneet siitä oman kartan. Koska paikka on matala, uitimme vieheitä aivan pintakalvossa 30-50 cm syvyydessä. Tämä tekee kalastuksesta todella mielenkiintoisen, koska isojen kalojen tärpit oli hienosti nähtävissä.
 
Minkätyyppinen vesistö?
Kysymyksessä on 1-2 metrin syvyinen keskisuurijärvi. Se on todella rehevä ja vesikasvien verhoama. Vesi on melko kirkasta ja lämpötila viikonlopun aikana oli arviolta noin 10 astetta. Valitsimme kohteen, koska tiesimme aikaisemmasta kokemuksesta, että siellä on isoja kaloja.
 
Millaisissa syöntipiikeissä kala oli aktiivinen?
Lauantaina oli kolme puolentunnin aktiivisuusjaksoa kello 09:00, 12:00 ja 18:30. Sunnuntaina ainoa syöntipiikki osui aamuun 07:00.
 
Kalastitteko samalla alueella koko kilpailun ajan?
Kyllä.


Tomi Tikkanen paransi omaan hauen pituusennätystään 127 senttiin.


Jussi Suutari paransi myös omaa haukiennätystään tällä kalalla, joka painoi 14,2 cm ja oli 123 cm pitkä.


Ahti Rogenbaum teki myös oman haukenkkansa. 116 cm ja 11,5 kg.


Garminin joukkueen kilpailun ratkaisuviehe oli Jarkko Heljorannan XL Fättis -shad tässä värissä.


Hannu Vesaranta sai kisakumppaninsa Saku Laaksosen kanssa tällä vieheellä ennätyskalansa. Malli Bull Teez 24 cm värissä Baltic Pike.