Taimenta medium & mätikastiketta

paistettua taimenta

Taimenen hienoa makua ei kannata peittää. Jos saat sellaisen, niin valmista se harkiten. Jäiden lähdettyä veneet suuntaavat rantakallioiden lähettyville ja pitkään odotettu taimenen kevätkalastus alkaa. Myös sisämaan taimenen kalastuskohteet alkavat sulamaan ja taimenta päästään narraamaan sisävesilläkin. Mikä onkaan parempaa kuin itse pyydetty kirkaskylkinen meritaimen tai sisämaan rusehtava taimenkaunotar. Jos onni ei ole myötä taimenen kalastamisessa ja saalista ei tule, voi hyvällä tuurilla kalatiskiltä löytyä taimenta.


Tarvitset itse kalan kanssa:
200g taimen filettä per henkilö
100g sieniä per henkilö
100g kevätsipulia per henkilö

Tarvitset mätikastikkeelle:
1  salottisipuli
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl valkoviinietikkaa
1 dl kermaa
200 g voita
kirjolohen mätiä
suola, valkopippuri


Kala valmistuu seuraavasti:
Halkaise kevätsipulit ja ryöppää niitä minuutti suolalla maustetussa vedessä. Ryöppää myös sieniä, kunnes ne hieman pehmenevät. Paista sipulit ja sienet voissa pannulla ja mausta suolalla sekä valkopippurilla myllystä.

Nypi taimenfilee ruodoista ja mausta sen pinta hienokiteisellä merisuolalla ja valkopippurilla myllystä.

Kuumenna paistinpannu keskilämmölle ja aseta paistinpannuun kaksinkerroin taiteltu leivinpaperi. Öljyä leivinpaperi kevyesti.

Aseta kalapalat leivinpaperin päälle nahkapuoli alaspäin. Anna kalojen paistua pelkästään nahkapuolelta. Voit seurata kypsymistä kalan sivulta. Kun kalasta on 2/3 kypsynyt, kala on valmis. Nosta se silloin välittömästi pois pannulta ja ota nahka varovasti pois ja tarjoile.

Mätikastikkeen teet näin:
Kuullota sipulia pienessä voimäärässä. Lisää etikka ja valkoviini ja haihduta, kunnes jäljellä on 1/3.

Lisää kerma ja sekoita voi joukkoon sauvasekoittimella. Lisää mäti, mutta älä keitä enää. Mausta suolalla ja valkopippurilla sekä ripauksella sokeria, jos kastike on mielestäsi liian hapan.