Suomen ennätyskuhan 15,3 kg saanut kalastaja kertoo kalastuspäivästään

Kilpakalastaja Hannu Vesaranta sai kalakaverinsa Juho Mustosen kanssa Suomen ennätyskuhan 4.5. Pirkanmaalaiselta järveltä. Kalan mitat olivat 15,3 kg ja pituus 103 cm. Kuha saatiin Westin BullTeez "Cola" -vieheellä täsmäkalastustekniikalla. Tekniikassa kala ensin paikannetaan kaikuluotaimen avulla ja sen jälkeen aletaan sitä kalastamaan. Kalastajilla oli käytössä Garmin LiveScope -kaikuluotainlaitteisto.
 
“Kuha oli kovassa liikkeessä ja sen kintereillä oli vaikea pysyä. Kyseessä oli sen verran iso yksilö, että yritimme kaikkemme sen eteen, että saisimme kalan pidettyä kaikuluotaimen keilassa”, Hannu kertoo.
 
Hannu kokeili kalalle muutamia eri värejä isoista kalajigeistä. Seitsemäs kalan näköpiiriin osunut täsmäheitto tuotti tulosta – kala reagoi heti vieheeseen lähtemällä seuraamaan sitä. Kuha seurasi 10 metrin matkan viehettä ennen kuin se iski kiinni.
 
“Vedin kalaa voimalla venettä kohden ja yritimme saada sen haaviin. Kuha kuitenkin lähti sukeltamaan ja pitelin kaksin käsin vavasta kiinni”, Hannu kuvailee tapahtumaa.
 
Tilanne meni rajuksi, koska siima oli kovassa vastaiskussa pureutunut puolaan sisään ja kela ei antanut kunnolla siimaa ulos. Kala möyrysi hetken veneen alapuolella minkä jälkeen se kääntyi sellaiseen asentoon, että Hannu sai  sen nostettua veneen viereen haavittavaksi.
 
Paikka oli suuri rikkonainen järvivesistö, jossa on paljon pieniä lahtia ja virtapaikkoja. Jättikuha oli 15 metrin syvyisen syvänteen lähellä olevalla penkalla, jossa veden syvyys oli 10 metriä. Kala oleskeli noin kahden metrin syvyydessä, johon se oli Hannun mukaan hakeutunut lämpimän veden vuoksi.
 
Kalapäivän muut suurkuhat
Mukana ollut Hannun kalakaveri onnistui saamaan samana päivänä oman ennätyskalansa. Juho oli tarjonnut kolmea eri viehettä luotaimesta bongatulle isolle kuhalle. Lopulta hän vaihtoi samaan vieheeseen, jolla Hannu oli saanut suurkuhansa sillä tuloksella, että kala löi kiinni. Siitä tuli Juhon ennätyskuha lukemilla 12,68 kg ja 97 cm.
 
Jotta yhdelle päivälle tulisi vielä lisää kerrottavaa, kaverukset saivat päivän päätteeksi vielä yhden jättikuhan lisää mitoissa 11,5 kg ja 96 cm.
 
Juho Mustonen ja 12,68 kg kuha.

Ison kuhan täsmäkalastus

Täsmäkalastustekniikassa tarvitaan kaikuluotainelektroniikkaa, jonka avulla kalat ensin etsitään ja sitten niitä aletaan kalastamaan tarkoilla heitoilla. Uusimman teknologian live-luotaimista on suuri etu, mutta vastaavaa kalastustekniikka on voinut harrastaa jo vuosia sitten viistoluotaimien avulla. Hannun ensimmäinen iso kuha (yli 5 kg) täsmäkalastamalla on vuodelta 2013.
 
Isojen kuhien kalastamiseen tarvitaan järeät välineet. Välineiden tulee kestää kovia vastaiskuja, sillä kuhan suu on luinen ja se ei jää helposti koukkuihin kiinni.
 
“Kuha iskee saaliskalaan ja puree sitä kovalla voimalla. Viehe ei siksi liiku suussa ja koukut eivät jää kiinni. Siksi vastaiskun on oltava todella kova”, Hannu mainitsee.
 
Hannun mukaan kuhan täsmäkalastuksessa olennaista on heittää viehe kalan näköpiiriin siten, että viehe ei tule sille yllätyksenä. Vieheen tulisi uida kalaa kohti kalan pään puolelta. Iso kuha säikähtää helposti ja sen jälkeen sitä ei saa ottamaan. Täsmäkalastus vaatii tarkkoja ja oikein ajoitettuja heittoja.
 
“Vieheen uittamisessa on olennaista, ettei viehe joudu kalan alapuolelle. Silloin se hylkää uistimen”, Hannu opastaa.
 
Joskus kalat seuraavat pitkiäkin matkoja. Seuraaminen on merkki siitä, että kala on hankalasti saatava – monesti seuraavia kaloja ei saada ottamaan.
 
Suurkuhan sesonki on keväällä
Hannun mukaan kaikkein isoimmat kuhat saadaan ottamaan yleensä heti jäiden lähdön jälkeen. Vesi lämpenee silloin nopeasti ja talven passiiviivista elämää jään alla viettänyt kuha aktivoituu.
 
“Sesonki jatkuu yleensä näihin viikkoihin. Pohjoisemmassa ja syvissä järvissä sesonkia saattaa vielä jonkin aikaa riittää”, Hannu toteaa ja mainitsee, että meinaa seuraavaksi aloittaa hauen kilpakalastukseen valmistautumisen.
 
Täsmäkalastusta videoilla: