Sileä madekeitto

sileä madekeitto

Tammi-helmikuussa on hyvä palautella mieliin yksi talven herkkuruuista,
 madekeitto. Made kannattaa nylkeä mahdollisimman tuoreena, jolloin sen nahka irtoaa helpoiten. Nahkasta ja ruodoista tulee todella hyvää kalalientä. Oheinen resepti on 4-6 hlön sopalle. Tämä on sileä madekeitto. Sopii mainiosti vaikka alkuruuaksi.


Tarvitset liemeen:
1-1,5kg mateen ruodot, nahka ja pää
1 sipuli
1 porkkana
pätkä varsiselleriä
pieni palanen palsternakkaa
1-2 laakerinlehteä
muutama valko-, musta- ja maustepippuri

Itse keittoon tarvitset:
madeliemi ja ruodoista riivityt lihat
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 perunaa
nokare voita
3 dl kuivaa valkoviiniä
3 dl kermaa
60g- 80g voita
suola, valkopippuria myllystä
tuoretta tilliä keiton päälle


Tähän reseptiin mateesta tulee käytettyä vain ruodoista tuleva liha ja liemi, joten muista kalan osista saa tehtyä esimerkiksi pääruuan.

Kuori sipulit ja perunat. Kuullota pieneksi pilkottuja sipuleita ja perunoita nokareessa voita. Sipulia ja perunoita ei saa ruskistaa.

Lisää kuiva valkoviini ja keitä viiniä kunnes puolet on jäljellä.

Lisää kalaliemi, ruodoista riivityt lihat ja kerma. Keitä hiljaa poreillen, kunnes perunat ovat kypsiä eli noin 20 - 30 min.

Soseuta keitto hienoksi samettiseksi keitoksi sauvasekoittimella ja siivilöi se toiseen kattilaan. Painele siivilästä mahdollisimman paljon lihaa läpi.

Mausta suolalla ja tuoreella valkopippurilla myllystä ja lisää keiton joukkoon kylmiä voipaloja. Soseuta keittoa sauvasekoittimella, kunnes se kuohkeutuu ja tulee vaahtomaiseksi. Tarkista suola ja tarjoile heti. Ripottele pinnalle hieman tuoretta tilliä.