Siian onginta keväällä

siianonginta

Siian onginta on koko kansan kalastushuvia. Kalastuspaikat ovat helposti saavutettavissa ja tarvittava välineistö on hyvin yksinkertainen. Hyvät saaliit houkuttelevat kalastajia merelle heti jäiden kaikottua.
Lyhyt, mutta kiivas kalastuskausi käynnistyy keväällä maalis-huhtikuussa ensimmäisten virtapaikkojen jättäessä jääpeitteen.
Virtapaikkojen sulat ja hieman ympäristöään lämpimämmät vedet houkuttelevat harvasukasmadot ja muut siikojen herkkupalat alueelle.Kausi on maaliskuusta toukokuun alkuun
Kiivaimmillaan kausi on yleensä pari viikkoa jäiden lähdön jälkeen. Kausi päättyy toukokuussa särkikalojen ja ahvenparvien miehittäessä ottialueet. Vielä tällöinkin siikoja saadaan syvempien ja viileämpien selkävesien reunoilta.

Saaliskalat ovat tyypillisimmillään 0,2-1 kg siikoja. Myös yli kilon yksilöt ovat vielä tavallisia. Suurimmat siiat ovat painaneet hyvän matkaa yli 2 kg. Usein huomaa samankokoisten kalojen kulkevan omissa parvissaan. Jonain päivinä siiat ovat poikkeuksetta pienehköjä, mutta seuraavalla reissulla saatat tavoittaa samasta paikasta puolet isompia siikoja.


Siikoja saadaan parhaiten sora- ja hiekkapohjaisilta rannoilta, joissa veden virtaus pitää pohjan puhtaana.
Joskus myös alueet, joissa on pohjakasvillisuutta, antavat hyvin kalaa. Silloin tosin jatkuva välineiden puhdistus vähentää kalastuksen mielekkyyttä. Ykköspaikkoja ovat sorapohjaiset virtaavat salmet ja saarten välit sekä lahdet. Tyypillisimmillään ottipaikkojen syvyys vaihtelee 1-5 metrin välillä.


Siian ongintaa voi harrastaa tavallisilla heittokalastusvälineillä. Tavallinen virvelivapa soveltuu ongintaan mainiosti. Tärkeintä on hyvä siima. Koska parhaissa siikapaikoissa käy ajoittain voimakas virtaus, ei siima saa olla liian paksua.

Sopiva siiman paksuus on 0,20-0,30 mm monofiilisiimassa tai 0,12-0,20 mm kuitusiimassa.

Heittopainona käytetään lyijypainoa, josta siima pääsee luistamaan läpi. Painon alapuolelle laitetaan leikari, joka estää painon liukumisen syöttiin kiinni. Leikariin sidotaan noin metrin mittainen peruke, johon solmitaan numeron 6-10 yksihaarakoukku. Siikaonki tehdään näin (video).

Tekniikkaa
Pohjaonginnan kalastustekniikka on yksinkertainen. Heittokalastusvälineillä heitetään paino ja syötti pohjaan. Painon osuttua veteen siimaa otetaan hieman sisään, jotta peruke oikenee ennen syötin päättymistä pohjalle. Sitten vapa pystyyn ja odotetaan, milloin sen kärki alkaa täristä kalan viedessä syöttiä.

Kun huomaat, että kala syö matoa, kannattaa vetää kelalta hieman vapaata siimaa kalalle, jotta kala saa nieltyä syötin paremmin.
Siika tartuttaa yleensä itse itsensä. Varsinaista vastaiskua ei tarvitse tehdä.

Vinkki: Pidä yhtä vapaa "heittovalmiudessa" eli syötitettynä valmiiksi. Kun toiseen vapaan siika käy kiinni, käy heittämässä valmiudessa oleva onki samaan paikkaan. Siika on parvissa ja voit saada heti toisen, kun nakkaat syötin samaan paikkaan.

Siian kalastuksessa suosituin syötti on mato. Usein alkukaudesta kalastetaan kalastusvälinekaupasta ostetuilla tunkiolieroilla. Mato kannattaa pujottaa koukkuun läheltä madon paksua etupäätä ja jättää aina koukun kärki näkyviin. Syöttejä kannattaa varata reilusti mukaan, sillä hyvänä päivänä matoja voi kulua jopa 50 kpl kalastajaa kohden.


Siiat kulkevat parvissa rantaviivoja myöten ja noukkivat harvasukamatoja pohjasta. Joskus syönti voi olla niin kova, että yksi siika syö kahden kalastajan syöttimahdot suihinsa!


Tarvitset siian onkimiseen seuraavia välineitä:

  • Virvelisetti, mieluiten kevyt notkealla vavalla. Ihan halpakin setti käy. Alkaen 50 eur.
  • Onkimatoja. Alkaen 5 eur / purkki.
  • Koukkuja (koossa 10-12), leikareita ja perukesiimaa. Tarvikkeet noin 10 eur.

 


Katso keskusteluja siian onginnasta! Voit oppia jotain.


Linkkejä:
Yle kirjoittaa 2015 maalikuussa siianonginnasta Turussa.
Helsingin Sanomat kirjoittaa 2015 maaliskuussa siianonginnasta Helsingissä. 
Turun Sanomat kirjoittaa siiasta 2016 maaliskuussa