Perinteinen madekeitto

Perinteinen madekeitto

Madekeitto on oikea sesonkiruoka! Made kutee tammi-helmikuussa ja silloin sitä on hyvin kaupoissa tarjolla sekä myös itse kalastamalla niitä saa. Muuna aikana vuodesta madetta on vähemmän tarjolla. Yleisesti on vallalla sellainen mielikuva, että made ei maistuisi hyvältä kesällä ja siksi sitä ei syödä. Kuitenkin kesällä niitä saaneet kertovat ihan muuta. Totuus voi olla siinä, että kesällä tai syksyllä niitä ei oikein saada pyydyksistä. Mateen liha on melko ruotoista, joten lihan ruotimiseen kannattaa käyttää aikaa. Liha hajoaa myös helposti - ei kannata edes haaveilla siitä, että keitossa olisi siistejä kalanpaloja. Anna sen hajota koko keittoon. Liemestä tulee tosi täyteläinen ja keitosta ruokaisa. Tästä perinteisestä madekeitosta syö hyvin 6-8 nälkäistä.

Tarvitset:
1,5 kg nyljettyä madetta (pari pientä tai yksi isompi)
12 kpl keskikokoista perunaa
2 sipulia
2-3 porkkanaa
Puolikas keskikokoisesta lantusta
0,5 l kevytmaitoa
4 dl valkoviiniä
Koskenlaskija-juusto (tavallinen)
Suolaa
Mustapippuria
Valkopippuria
3 rkl voita
Laakerinlehti
Puolikas sitruuna
1-2 rkl vehnäjauhoja

Aloita liemen keittäminen seuraavasti:
Nylje made. Se on helppoa, kun käytössäsi on kunnon pihdit ja veitsi. Katso ohjeet täältä: mateen nylkeminen. Säilytä nahka. Voit laittaa sen lihojen sekaan liemen keittämisen ajaksi. Mateen maksa on myös herkullista ja se kannattaa laittaa myös sivuun. Jos käytät sitä, niin laita se kiehuvaan keittoon lopuksi 5-10 min ennen tarjoilua. Laita made isoon kattilaan ja lisää vettä niin paljon päälle, että ne peittyvät kunnolla. Sekaan mustapippureita ja laakerin lehti. Keitä noin 45-60 min.

Mateen ruotiminen
Kun olet keittänyt mateen, niin nostele kala siivilän päälle ja kaada loput liemestä siivilään. Laita siivilän alle kulho, johon liemi menee. Kippaa siivilöity liemi takaisin kattilaan ja lisää vihannekset. Mateen ruotimiselle saat hyvän alustan sanomalehdestä, jonka päälle laita voipaperia. Kippaa kala ruotoineen voi paperin päälle ja nostele sieltä lihat lautaselle talteen.

Keiton teko etenee seuraavasti:
Lisää liemeen vihannekset ja ala keittämään niitä kypsäksi. Nestettä ei ole tarpeeksi, jotta vihannekset peittyisivät. Lisää tässä vaiheessa 4 dl valkoviiniä liemeen, ja jos vihannekset eivät edelleen ole nesteen alla, niin lisää vettä. Kun vihannekset alkavat olla kypsiä, niin laita perään Koskenlaskija-juusto, joka antaa täyteläisen maun keitolle. Samaan aikaan voit laittaa maidon. Hämmennä keittoa ja odottele, että juusto sulaa sinne. Sitten pistä kalanpalat keittoon sekä lisää muutama kierros valkopippuria myllystä. Jos haluat suurustaa keiton, niin lisää vehnäjauho kylmään vesitilkkaan sekoitettuna. Väännä tehoa hellaan ja odottele, että keitto kiehahtaa muutaman kuplan ja vedä kattila pois liedeltä. Kansi päälle ja anna hautua. Lopuksi tarkista suola ja purista sitruunaa keittoon. Keiton kanssa sopii hyvin kylmä olut tai valkoviini!Aloita mateen nylkemisestä. Jos asia ei ole tuttu, niin katso video, miten mateen nylkeminen tapahtuu.Siivilöi liemet talteen. Made hajoaa nopeasti, mutta ota lihat siivilään talteen.Varaa valkoviiniä noin 4 dl ja kaada se liemeen vihannesten kanssa.Lisää kiehuvaan liemeen vihannekset. Jos valkoviinin lisäyksen jälkeen nestettä ei ole tarpeeksi, niin lisää silloin vettä joukkoon tarvittava määrä.Madekeittoon sopivat porkkana ja lanttu sekä sipuli. Voit myös palsternakkaa laittaa halutessasi.Hyvä vinkki on ruotia kala voipaperin päällä. Laita sen alle sanomalehteä suojaksi. Kun kalat on ruodittu, niin voit heittää roippeet roskiin sopivassa paketissa, jonka saat käärittyä sanomalehdestä.Tarjoile valmiskeitto ruisleivän ja maidon kanssa. Tai juhlallisemmin valkkarin tai vaalean oluen kera.