Perhokalastusvälineet
Perhokalastusvälineet eroavat täysin virvelivälineistä. Niiden käyttäminen on myös haastavampaa ja heittäminen vaatii jonkin verran harjoittelua. Jos melkein jokaisella virvelillä pystyy kalastamaan sen verran, että pääsee saaliin makuun, niin perhokalastuksessa se on toisin. Välineet pitää olla tasapainossa keskenään – erityisen tärkeää on, että siima ja vapa ”juttelevat” keskenään.
Yleistä välineistä
Perhokalastusvälineet luokitellaan numerokoodin mukaan. Kansainvälisesti käytetään AFTM-nimistä luokitusta. Esimerkkinä AFTM6, joka sopii hyvin aloittelijan käteen. Numero kuvailee kokoluokkaa. AFTM tarkoittaa lyhennystä lauseesta ”American Fly-fishing Tackle Manufacturers”. Nykyään sitä ei juuri käytetä, vaan lyhenne on korvattu risuaitamerkillä kuten 5#. Mutta luokitus on erityisen tärkeä välineiden valinnan suhteen. Suomessa käytetyistä välineistä löytyy luokitus 1-12 välillä, jossa 1 luku edustaa hyvin kevyttä välineistöä ja 12 raskasta välineistöä. Yleensä kaupoissa kevyin myytävä on luokka 3 ja sekin on todella hentoinen.
Kela, vapa ja siima sointuu siis yksiin luokitusten mukaan. Tärkeintä on, että ainakin vavalla ja siimalla on sama luokitus. Jos siima on liian kevyt vavalle, heitto ei kulje. Samoin jos siima on liian painava, ei heitto kulje silloinkaan. Kela on hyvä olla samaa luokkaa, mutta ei ole katastrofi, jos kelan luokitus eroaa pykälän suuntaan tai toiseen.
Vapojen pituus ilmoitetaan yleensä jalkoina. Tyypillinen vapa on 9 jalkaa pitkä, mutta skaala on 6-15 jalkaan. Raskaimmat vavat ovat yleensä yli 12 jalkaa ja ne ovat kahdella kädellä heitettäviä.
Kalastuksellisesti luokat voisi jakaa seuraavasti:
AFTM 3
- kevyeen perhokalastukseen purolle
- pikkutaimenelle, harjukselle, siialle
- lyhyitä heittoja, kelluvat siimat
- vasta-alkajan ei kannata aloittaa tästä, hifistelyä
AFTM 4
- kevyeen perhokalastukseen purolle, pienille koskille ja lammelle
- taimenelle, harjukselle, kirjolohelle
- mainio luokka pintaperhokalastukseen
- kun kokemusta on hieman, niin tämä kannattaa hankkia
- taitava heittäjä heittää lähes koko siiman ulos
AFTM 5
- kuten AFTM 4, mutta hieman raskaampi
- mukava luokka taimenen ja kirjolohen sekä harjuksen kalastamiseen
- vapa taipuu vielä mukavasti pienemmänkin kalan rimpuilessa siiman päässä
AFTM 6-7
- hyvä kokoluokka vasta-alkajalle
- yleensä hyvät heitto-ominaisuudet monille eri heittotekniikoille
- taimen ja kirjolohi sekä pieni lohi
- sopii niin pintaperho- kuin uppoperhokalastukseen
- kelluville ja uppoaville siimoille hyvin soveltuva
AFTM 8-9
- soveltuu raskaiden perhojen heittämiseen
- uppoavat siimat lentävät myös hyvin
- hauelle, isolle taimenelle ja lohelle
- merelle, järvelle ja keskisuurille koskille
- sopivin luokka hauen perhokalastukselle
- heittää helposti pitkiä heittoja
AFTM 10-12
- vavat ovat kahdella kädellä heitettäviä (poikkeuksia lukuun ottamatta)
- lohen kalastukseen isoille koskille
- pitkät heitot ja helppo perhon uittaminen
Lampiperhokalastukseen sopii AFTM luokat 5-6 ja siimaksi kannattaa valita intermediate siima.
Perhovapa
Tyypillisesti perhovapa on tehty hiilikuituseoksesta. 1980-luvulla tuli hiilikuitu kalastusvapoihin suosituksi raaka-aineeksi, mutta aikaisemmin ne olivat lasikuitua ja bambua. Tosin bambusta tehdään hifistelijöille vieläkin vapoja. Ne ovat hienoja ja kalliita. Vapojen kädensijat ovat korkkia ja kelakiinnikkeen alla oleva osa vavasta tyylikästä jalopuuta – siis klassisessa mallissa, mutta nykyään on hienoja metallisia ja muovisiakin vaihtoehtoja. Vapaan kannattaa panostaa. Reilulla 100 eurolla saa jo kohtuu vavan harrastuksen eteenpäin viemiseen.
Hauen perhokalastamiseen tarvitaan AFTM 8-9, sillä perhot ovat usein isoja ja painavia sekä lisäksi käytetään painavia heittosiimoja tuulisissa olosuhteissa.
Perhokela
Noin suoraan sanottuna kela toimii vain siimavarastona. Toki siitä voi olla mitä mieltä vaan. Hyvä jarru on eduksi, mutta ei aina välttämätön. Hyvä kela on kevyt ja sinne mahtuu heittosiima ja pohjasiimaa tarpeeksi. Kelan suhteen pärjää edullisemmallakin. Vaatimustasoa voi nostaa aina 4000 euron kelaan asti. Silti et saa sillä yhtään enempää kalaa... Kuitenkin huolehdi, että kela menee yksiin vavan kanssa – se ei saa olla liian suuri, mutta siimat siihen pitää mahtua hyvin.
Hardy on vanha englantilainen perhovälinemerkki. Niiden muotoilu edustaa klassista perhokelatyyliä. Hardyt ovat hinnaltaan keskimääräistä kalliimpia.
Perhosiima
Tässä ei pidä säästää. Yleensä siima on noin 30 m pitkä. Siima pitää valita huolella ja siihen käyttötarkoitukseen, johon haluat sitä käyttää. Siima siis eroaa virvelisiimasta sillä, että se on huomattavasti paksumpi. Sen sisäosa on ohutta ”narua”, jonka päällä on pehmeää ja liukasta muovimateriaalia oleva pinnoite. Siima ei ole tasapaksu, vaan siiman päässä on muutama metri ensin paksua siimaosuutta, jonka jälkeen alkaa ohuempi tasapaksu siimaosuus. Tämän vuoksi siimaa voi heittää helposti. Perhokalastuksessa siis siimaa heitetään eikä viehettä, kuten virvelikalastuksessa. Siima kuormittaa vapaa ja mahdollistaa heittämisen. Tätä kärjestään paksumpaa siimaa sanotaan ”weight forward” siimaksi ja sen lyhenne on WF, joka lukee siimapaketin kyljessä.
Toinen siimamalli on DT eli double taper. Se on perhosiima, joka on kaksoiskartio eli se on keskeltä paksuimmillaan ja ohenee kumpaakin päähän mentäessä. Se sopii lyhyisiin heittoihin. DT siimoja käytetään heitto-ominaisuuksien vuoksi huomattavasti vähemmän.
Perhosiimoja on kelluvia, uppoavia ja kärkiuppoavia. On olemassa myös syvyytensä säilyttävä intermediate-siima, joka on hyvä esim lampikalastuksessa.
F = kelluva
S = uppoava
WS = kärkiuppoava
I = intermediate
Siimapaketissa voi siis lukea WF7S eli se on silloin uppoava siima, joka on kärkikartioitu ja sopii luokalle AFTM 7. Hyvä siima maksaa 50 eurosta ylöspäin.
Pohjasiima
Perhokelaan tarvitsee laittaa aina pohjasiima ennen perhosiimaa. Pienemmissä luokissa (AFTM 3-7) se voi olla noin 50 m ja sitä suuremmissa 100-150 m. Perhosiima kun on 30 m pitkä, niin iso kala voi vetää siimaa ulos niin paljon, että perhosiima loppuu. Silloin on kalastaja pulassa, jos ei ole ”lisäsiimaa” kelalla.
Peruke
Perhosiiman ja perhon välille solmitaan peruke. Hyvä yleissääntö on se, että se olisi noin vavan mittainen. Perukkeen tulee olla kartio – paksumpi pää sidotaan perhosiimaan ja ohuempi perhoon. Peruke pitää olla kartio sen vuoksi, että perho laskeutuisi nätisti veteen, ja että koko perhosiima oikenisi etu- ja takaheitossa liike-energiaa hukkaamatta. Valmiita perukkeita on eri paksuisilla päillä myytävänä paljon. Pienille perhoille ohut peruke ja isoille paksu. Perukkeen pää kuluu aina, kun sidot uuden perhon siimaan. Siksi sinun kannattaa pitää ohutta siimaa mukana, jonka voit sitoa perukkeen jatkeeksi, kun se on lyhentynyt. Opettele siis verisolmu tai kirurgisolmu siimojen yhteenliittämiseksi.
Siimakokoja perukkeen kärkeen:
- 0,12-0,15 mm pienille pinta- ja uppoperhoille (harjus, siika)
- 0,15-0,18 mm pinta- ja uppoperhoille (taimen, harjus)
- 0,18-0,22 mm uppoperhoille (taimen, harjus)
- 0,22-0,28 mm isot uppoperhot (taimen, kirjolohi)
- yli 0,30 mm lohenkalastus, isot taimenet, hauet
Pikkutarvikkeita
- siimaleikkuri tai sakset, joilla katkaiset siiman
- suonipihdit auttaa koukun irroittamisessa kalasta
- pieniä painoja tarvitset perukkeen upottamiseen
- polaroid-aurinkolasit (suojaa ja näet pohjakivet paremmin)
- koukunteroitin, sillä perho nappaa usein pohjakiviin
Vaatetus
- perholiivi on näppärä pikkutarvikkeiden ja perhorasioiden kuljetusta varten
- kahluusaappaat tai kahluuhousut (osta sellaiset hengittävät)
- hyvä hattu pään suojaksi, esim. sellainen Broke Back Mountain –tyylinen cowbow-hattu on uskottava päähine joella
Kalahattu suojaa auringolta ja viuhuvilta siimoilta. Lisäksi se on osa perhokalastajan "statusta".
Monet perhokalastusmerkit tehdään Kiinassa ja Koreassa. Osa vanhoista välineistä tulee Englannista, kuten Hardy. Muita merkkejä ovat mm. suomalainen Vision, ruotsalainen Loop, amerikkalainen Scott ja amerikkalainen G Loomis.
Perholiivit ovat tarpeelliset pikkutavaroiden ja monien perhoaskien kuljettamiseen. Moniin mahtuu pieni haavi myös takataskuun.
Tässä muita pientarvikkeita esitelty englanninkielisen selostuksen kera.
Lisää uusi kommentti