Paistetut silakat

Paistetut silakat

Silakkaa saa ympäri vuoden, mutta sesongit ovat kevät ja syksy, kun isot parvet tulevat matalaan. Yksinkertaisin ja monien mielestä maukkain tapa valmistaa silakoita on paistaa ne heti tuoreeltaan. Tuore silakka on älyttömän hyvää paistettuna! Maku muuttuuu heti, jos pyynnistä on mennyt pari päivää tai siitä enemmän. Pakastettuja silakoita ei pidä mennä paistamaan... Voit muuten paistaa silakat voi-öljy seoksessa. Oliiviöljy käy, mutta ehkä vielä paremmin auringonkukkaöljy.

Silakoiden kylkeen voi tehdä vaikka perunamuussin.


Tarvitset (yhteen pannulliseen):
10 kpl keskikokoista tai pientä silakkaa
0,5 dl ruisjauhoja
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
3 rkl voita


Aloita jauhottamisesta seuraavasti:
Tässä kätevä ja siisti vinkki silakoiden jauhottamiseen. Ota iso pakastepussi ja laita sinne ruisjauhot. Pistä peratut silakat perään. Sulje pussin suu ja ravistele jonkin aikaa. Parhaiten jauhot sekoittuvat, jos saat hieman ilmaa mukaan pussiin. Sitten pussi auki ja paistamaan!

Paistaminen etenee seuraavasti:
Voi ja öljy pannulle ja odottele, että ne kuumenee tarpeeksi. Eli voi alkaa kuplia. Oikea aika on pistää kalat pannulle, kun voin kupliminen on hieman laantunut. Käytä sellaista pannua, että kalat ovat väljästi pannulla eikä joudu päällekkäin. Paista minuutti pari puoleltansa niin, että ne saavat kauniin "kullan keltaisen" värin ylleen. Mausta suolalla ja pippureilla.


Laita silakat pakastepussiin ja ravistele niitä.

Voita ja öljyä pannulle. Odota, että "vaahtoaminen" loppuu ja sitten silakat perään.

Paista silakat kauniin ruskeaksi.