Paistettua kuhaa ja suppilovahveroita

paistettu kuha

Sienestys ja kalastus sopii yhteen - sienet myös maistuu kalan kanssa. Yleensä samaan aikaan kuin ahven ja kuha alkaa ottamaan jigiin, niin metsän mättäät alkavat pukata niin herkullisia sieniä. Kanttarellien (alkaen heinäkuusta) ja suppilovahveroinen (syys-lokakuussa) poimiminen ei vaadi biologin koulutusta, vaan ne oppii kyllä tunnistamaan hyvin. Paistetuista sienistä ja kalasta saa tosi hyvän yhdistelmän lautaselle. Oikeaa Suomi-ruokaa tämäkin! Siis ahven käy hyvin myös tähän, jos ei kuhaa ole.

Kalan ja sienien kylkeen voi tehdä perunamuussin.


Tarvitset:
150-250 g kuhafilettä 1 per hlö
kanttarelleja tai suppilovahveroita noin kolme kourallista
1 sipuli hakkeluksena
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
0,5 dl kermaa (tavallista tai makukermaa)
3 rkl voita


Aloita sienistä seuraavasti:
Laita paistinpannu puoliteholle hellalle. Sienet perään ja haihduttele sienistä neste pois. Kun nestettä ei ole enää pannulla, niin pistä sipulihakkelus sekaan. Voita sekaan ja paistele noin 5-8 min. Mausta hieman sieniä suolalla ja pippurilla. Kun sienet alkavat olla paistunut, niin siirry kalavaiheeseen.

Kalavaihe etenee seuraavasti:
Mausta fileet molemmin puolin. Laita voita lisää tirisemään pannulle. Siirtele sienet pannussa sivuun niin, että kalaa pääsee paistamaan. Kun huomaat, että file alkaa muuttumaan valkoiseksi eli kypsäksi reunoiltaan, käännä fileet toisin päin. Paista sitten vielä noin minuutti. Lisää sen jälkeen kerma (kolmen juuston kerma tai Aurajuustokerma) sekaan. Anna kalan muhia siinä noin minuutti ja vedä pannu sivuun. Odottele hieman ja anna "kastikkeen vetäytyä" sieniin ja kalaan. Kokoa annos.


Kalan paistaminen sienien seassa kyllä onnistuu, vaikka se tuntuu hieman hankalalta. Samalla sienistä irtoaa makuja kalaan ja kalasta sieniin. Kerma vielä ryydittää makua.