Paavo Korpualle kalastuksen korkein huomionosoitus

Kuusamon Uistimen perustajan Paavo Korpuan kuva nostettiin lauantaina Kotkassa suomalaisen kalastuksen kultagalleriaan. Korpua on ensimmäinen huomionosoituksen saanut henkilö, joka oli itse myös paikalla seremoniassa.
 
Suomalaisen kalastuksen suurnimet löytyvät Kotkan Maretariumissa sijaitsevasta Hall of Famesta. Tähän mennessä tämän korkeimman huomionosoituksen ovat saaneet varhaiset kalastuskulttuurin uranuurtajat Herman ja Maria Renfors, Alex Hintze, Oscar Nordqvist ja Juhani Aho sekä keskeiset kehitystyön eteenpäinviejät Lauri Syrjänen, Harri Dahlström sekä Lauri Koli.
 
Kultagallerian valitaan vuosittain korkeintaan 1-2 uutta henkilöä, välttämättä ei ketään. Valintaraati koostuu kalastusalan tärkeimmistä vaikuttajista niin edunvalvonnan, kalastusmatkailun, tutkimuksen kuin kirjoittamisen saroilta. Vuoden 2019 raadin puheenjohtajana toimi Maretariumin toimitusjohtaja Sari Saukkonen.
 
Vasemmalla Jukka Halonen, keskellä Paavo Korpua ja oikealla Sari Saukkonen.

Lauantaina Hall of Famen historiassa käännettiin uusi lehti, kun Paavo Korpua liitettiin tähän kunniajoukkoon. Korpua, 85, nimittäin oli itse juhlaseremoniassa läsnä. Kuusamon Uistin on vuosikymmenten varrella kasvanut kansainvälisestikin arvostetuksi brändiksi, ja se on edelleen kokonaan kotimaisessa omistuksessa. Sellaista kalastajaa ei taida ollakaan, joka lähtisi pyyntöreissuilla ilman Kuusamon tunnetuimpia lusikoita Professoria ja Räsästä. Yritys on ollut merkittävä työllistäjä Koillismaalla, se on korostanut aina vastuullista kalastamista.

 
Korpua oli perustamassa 1967 Kuusamon Uistinta yhdessä Paavo Putilan kanssa. Ennen pitkää yritystoiminta jäi kokonaan Paavo Korpuan harteille. Nykyisin toimitusjohtajuus on jo siirtynyt hänen pojalleen Kimmo Korpualle.
 
Vaikka Paavo Korpua on saavuttanut jo korkean iän, kalastusharrastusta hän ei ole jättänyt, eivätkä taidot ole ruostuneet. Vielä pari kesää takaperin hän väsytteli Tornionjoesta 17-kiloisen lohen – kuusamolaisella tietysti.
 
Hall of Famessa on myös hopeinen galleria, johon kuuluvat Vuoden kalamieheksi valitut. Näitä valintoja on tehty vuodesta 2001 alkaen. Vuoden 2019 Kalamies on Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Marja-Liisa Koljonen.