Munakastike ja paistettua kuhaa

Munakastike ja paistettua kuhaa

Aitoja makuja, joita ei mausteilla ole peitetty. Munakastike sopii hyvin valkoisen lihan kalalle - hauelle, kuhalle, ahvenelle tai vaikka turskalle. Monet tekevät munakastikkeen ilman sipulia ja tilliä, mutta niistä saa kivan lisämaun kastikkeelle.

Alla kalan paistamiseen vinkki. Tosiaan juuri ennen kuin kala on kypsä, niin voit pistää valkkaria ihan pienen lorauksen perään. Se antaa kivan maun kalalle. Lisäksi kun perään laittaa kermaa pikkasen, niin kala pysyy tosi "mehukkaana". Kaupoissa oleva makukermat sopii hyvin tarkoitukseen. Esimerkiksi Aruajuustokerma tai kolmen juusto kerma antaa kivan maun kalaan. Se ei kuitenkaan peitä itse kalan makua.

Kalan ja kastikkeen kylkeen voi tehdä perunamuussin.


Tarvitset munakastikkeeseen:
1/2 l kulutusmaitoa
3 munaa
1/2 sipuli
3 rkl voita
2 rkl vehnäjauhoja
tillisilppua pieni nippu (parin rkl verran)
suolaa maun mukaan
valkopippuria
suolaa 

Kalalle tarvitset:
150-250 g kuhafilettä 1 per hlö
suolaa
mustapippuria
0,5 dl makukermaa
loraus valkoviiniä
3 rkl voita


Tee munakastike seuraavasti:
Kananmunat keitetään 8 min, jolloin ne ovat kovia. Jäähdytä munat ja murenna ne palasiksi. Kuori sipuli ja tee siitä hakkelusta. Kuullota sipuli kattilassa. Laita jauhot sipulien sekaan ja kypsennä niitä minuutti pari - jauhot ei saa ruskistua. Laita nesteet joukkoon. Sekoita puukauhalla rauhallisesti niin kauan, että kastike sakenee. Laita mukaan tillisilppu, munat ja lisää muutama kierros valkopippuria myllystä.

Kalan voit paistaa seuraavasti:
Mausta fileet molemmin puolin. Laita voi tirisemään kuumalle pannulle ja lisää fileet perään. Kun huomaat, että file alkaa muuttumaan valkoiseksi eli kypsäksi reunoiltaan, käännä fileet toisin päin. Paista sitten vielä noin minuutti. Lisää ihan pieni loraus valkoviiniä fileiden sekaan niin, että pannu sihahtaa ja ylimääräinen neste haihtuu pois. Lisää sen jälkeen makukerma (kolmen juuston kerma tai Aurajuustokerma) sekaan. Anna kalan muhia siinä noin minuutti ja vedä pannu sivuun. Kokoa annos.


Kuvasta näkyy hyvin fileen kypsyminen. Kun valkoinen kypsä liha alkaa kuultaa fileen toiselta puolelta, on aika kääntää file.