Miten made nyljetään?

Made nylkeminen

Mateen käsittelypaikka kannattaa suojata vaikka sanomalehdellä. Perkuuhommissa tulee sotkua.


Tarvitset veitsen, käsipaperia, leikkuualustan ja pihdit.Ota tukeva ote kalan päästä ja viillä nahka heti kalan rintaevien takapuolelta. Nahka pitää olla viilletty koko kalan ympäri.


Pihdeillä on hyvä pitää liukkaasta nahasta kiinni. Isoleukaiset pihdit sopivat parhaiten. Jos sinulla ei ole pihtejä käytössä, voit ottaa kuivalla käsipaperilla nahkasta käsin kiinni ja vetää se irti. Se on kuitenkin hankalampaa kuin pihtien kanssa.Ota päästä tukeva ote ja lähde vetämään nahkaa irti. Parhaimpaan tulokseen pääset, kun vedät nahkaa useammasta eri kohdasta.Pienistä mateista nahka lähtee helpommin kuin isoista.Nahka lähtee kokonaan aivan pyrstöön asti. Nahkaa ei välttämättä kannata heittä pois. Jotkut käyttävät sitä madekeiton liemen tekemisessä.Jäljelle jää hieno nahaton kala!


Suolista kala nylkemisen jälkeen. Kun avaat kalaa, niin varo, että et riko sappirakkoa.Kalan selkärangan juureen jää munuaiset. Poista ne. Pese loput vedessä. Kaikkia ei tarvitse saada pois, mutta isommat rippeet on hyvä puhdistaa.Katkaise kalasta pää käsin. Voit auttaa myös veitsellä asiaa.Vatsan aivan taakse jää lihaan sisäelimiä kiinni. Poista ne sormin tai veitsellä. Huuhtele kalaa vielä lopuksi.

***

Mateen nylkeminen on esitetty tässä vielä videolla: