Maustettua ja paistettua rautua

Paistettua rautua

Miten kokkaisin Lapin rautua? Huhtikuussa alkaa yhden oikukkaimman ja tavoitellumman kalan pyynti eli raudun kevätpilkintä. Harmiksemme oikeaa rautua saa vain Lapin pohjoisimmista kolkista ja sieltäkin harvalukuisena. Hyvin varustelluista kalatiskeistä saa kuitenkin välillä hyvinkin laadukasta istutettua nieriää, joka on maultaan vailla vertaansa. Alla oleva resepti toimii 4 hlölle.


Tarvitset:
1 iso kokonainen tai jokaiselle syöjälle oma pieni kokonainen nieriä
1 valkosipuli
1 sitruuna
timjamia
10% suolaliemi


Poista kaloista kidukset ja huuhtele kalat. Tee kalan molemmin puolin 3-4 viiltoa. Upota kalat 10 % suolaliemeen ja anna suolautua 2 tuntia. Valuta kalat kuiviksi ja pyyhi ne vielä paperilla.  

Kuori valkosipuli ja leikkaa sitruuna kiekoiksi. Laita lämpimälle pannulle öljyä ja lisää valkosipulit ja reilu tupsu timjamia ja pyöräytä pannulla muutama sekunti. Aseta kala pannulle ja paista kunnes pinta on saanut nätin värin. Käännä kala ja lisää sitruunakiekot pannulle. Kääntele hetki sitruunoita ja valkosipuleita ja timjamia. Varo polttamasta valkosipuleita ja timjamia.  

Nosta kalat uunivuokaan tai pellille ja aseta kalan päälle valkosipuleita, timjamia ja sitruunakiekkoja. Paista kalaa tai kaloja uunissa 175 asteessa kunnes selkäevä lähtee helposti irti.

Tarjoile Lapin puikulaperunoiden ja tilli-voisulan kanssa.