Matikan pilkintä
Made on aktiivinen kylmässä vedessä – se etsii silloin ahkerasti ravintoa ja lisääntymispuuhansakin se on ajoittanut talvikuukausille tammi-helmikuulle. Tyypillisesti madetta kalastetaan pimeän aikaan. Yleensä kalastus aloitetaan auringon laskiessa ja kalastusta jatketaan aina puoliyöhön asti.
Mateiden löytäminen teettää töitä, vaikka kalana se on varsin yleinen. Made elää meressä ja järvissä sekä hitaasti virtaavissa joissa. Madeparvet ovat usein pienellä alueella. Tyypillinen madepaikka on meren tai järven lahti, johon laskee joki tai puro. Myös lahtien kivikot ja matalikot sekä matalat salmipaikat tunnetaan madepaikkoina.
Jokien suistossa kalastus kannattaa aloittaa aivan joen suulta, mikäli vain jäätä on riittävästi. Mateiden kulkureitit kulkevat usein virtausten mukaan. Virtausten kohdalla pohja on kovempi kuin seisovassa vedessä. Made valitsee mielummin kutupaikakseen kovemman kuin mutapohjaisen pohjan. Kalojen olinpaikat muuttuvat virtausten muuttuessa, joten pilkkijän kannattaa kokeilla jokisuuta pitkälle järvelle tai merelle asti. Muista, että made kutee vuodesta toiseen samoilla alueilla, joten vanhoilla kalapaikoilla on vilskettä kudun lähetyessä.
Tässä muutama yleisesti tunnettu madepaikka:
Kirkkonummella
Pyhtäällä
Turussa
Tyypillinen saalis painaa 1-2 kg
Tavallisesti saaliiksi saadun mateen koko on 0,5-2 kg välillä. Kalastajilla on kuitenkin mielessä pullea naaras made, joka on täynnä mätiä. Mateen mäti on monien herkkua blinien kanssa nautittuna. Isot mateet ovat harvinaisia, tosin joka vuosi saadaan lähemmäksi 7 kg painavia mateita.
Anteliaimmat suurmadepaikat ovat tilastojen mukaan keskittyneet Etelä-Suomen merialuille. Tunnetuimmaksi paikaksi on vuosien varrella osoittautunut Porkkalanniemen vedet. Myös Inkoon ja Rymättylän vesialueet ovat kuuluisia suurista matikoistaan. Viime vuosien suurmadesumpuksi on osoittautunut sisävesiltä mm. Pulkkilan Uljuan tekojärvi.
Parhaimmat madesaaliit on vuodesta toiseen saatu helmikuun ensimmäisinä päivinä. Samaan aikaan suurin osa mateista kutee. Ne ovat silloin aktiivisesti liikkeessä etsien kutukumppaneita. Paikasta ja talven kovuudesta riippuen hyvä madekausi kestää aina maaliskuun alkuun asti. Monet kokeneet mateen pilkkijät ovat todenneet, että pilvinen ilma ja voimakas matalapaine aktivoi kaloja kirkasta säätä paremmin.
Ryöstäjä ja hara ovat madepilkkejä
Ryöstäjäpilkki on kenkälusikkaa muistuttava metallinen isoilla koukuilla varustettu pilkki. Se lasketaan pohjaan ja sitä liikutellaan pohjan tuntumassa. Usein ryöstäjä on maalattu valkoiseksi madenaaraan vatsaa imitoiden. Ryöstäjää nostetaan ylös alas kukin tyylillään kuitenkin niin, että peräkoukut koskettavat pohjaa koko ajan. Kun siimassa tuntuu liikettä tai pilkin paino tuntuu muuttuvan, vedetään rivakka vastanykäisy kalan tartuttamiseksi. Pilkkiä haistelemaan tai tunnustelemaan tullut made ”ryöstetään” eli nykäistään kiinni koukkuihin. Tavallisimmin koukku jää kiinni mateen leuan alta. Ryöstäjää kannattaa käyttää silloin, kun mateen kutu on parhaillaan käynnissä.
Madehara on myös kokeilemisen arvoinen pilkki. Sen hyviä puolia on se, että se pyytää hyvin kaloja koko madesesongin ajan. Madeharassa on lyijypunttiin valettu useita koukkuja sojottamaan ylöspäin. Koukkujen yläpuolella on hakanen syöttikalan kiinnittämistä varten.
Madeharalla koputellaan ja tömistellään pohjaa, jolloin mateet saattavat luulla sitä kutevaksi kalaksi ja käyvät kimppuun. Ennen kutua ja kudun jälkeen harassa pidetään syöttiä. Mateen tullessa nuuskimaan syöttiä otti tuntuu kalastajan kädessä siiman tönimisenä. Nopea vastaisku ja made tarttuu kiinni alaleuastaan.
Silakka ja kuore ovat käytetyimpiä syöttikaloja. Ne eivät kuitenkaan ole yhtä kestäviä koukussa kuin ahven tai kiiski, jotka toimivat syöttipilkissä yhtä hyvin.
Madetta voi saada myös avovedestäLeuto talvi voi estää pilkkijöitä pääsemään parhaimmille madepaikoille. Mateen makuun pääsee kuitenkin avoveden aikaankin. Ennen kutua ja sen jälkeen made syö ahnaasti, joten pohjaonki on verraton keino tavoittaa matikoita jäiden puuttuessa. Isoilla koukuilla, lyijypainolla ja vahvalla tapsilla varustettu pohjaonki lingotaan rannasta tai veneestä käsin madeapajille.
Kun tärppi havaitaan, vaaditaan malttia. Anna mateen rauhassa niellä syötti ja tee rivakka vastaisku tovin kuluttua, kun made on saanut syötin kunnolla suuhunsa. Syötiksi voi suositella silakan tai norssin palaa tai kokonaista kalaa. |
Tarvitset mateen pilkintään:
- Madeharoja ja ryöstäjäpilkkejä. Noin 5-10 eur.
- Vahvaa monofiilisiimaa 1 mm paksuista tai paksumpaa. Myös erilaiset verkkokalastuksessa käytettävät narut käyvät hyvin siimaksi. Hinta noin 5 eur.
- Pilkkivavan ja kelan voi ostaa kaupasta 5-15 eur tai sitten monet pitävät itsetehtyä puukeppiä tms, johon voi kehiä siiman.
- Kairan tulee tehdä riittävän suuria avantoja. Se pitää olla 6-8 tuumainen.
- Syöttejä haralla kalastettaessa ja voi sellaisen laittaa ryöstäjäpilkkiinkin. Silakka, kiisken tai ahvenen pala käy hyvin.
- Otsalamppu on tarpeellinen, kun pimeässä virittelee välineitä.
Mateesta saa tehtyä hyvää ruokaa!
Maderuokia ja esimerkiksi blini-ohjeet löydät täältä.
HUOM! KALASTUSLAKI MUUTTUI 2016. UUTEEN LAKIIN ON KIRJATTU SÄÄNTÖ, JOSSA KIELLETÄÄN KALOJEN TARTUTTAMINEN TAHALLISESTI ULKOPUOLELTA. TÄLLÖIN HARAT JA RYÖSTÄJÄT OVAT KIELLETTYJÄ PYYDYKSIÄ. SALLITTUNA KALASTUSTAPANA PIDETÄÄN SYÖTTIKALAONKEA.
Kommentit
Voiko kaira olla 5 tuumainen, mahtuuko Made reijästä?
riippuu kalan koosta.
esimerkiksi noin kilon kala, mahtuuko?
Parin kilon made mahtuu hyvin 5 tuuman reiästä. Ongelma on usein siinä, että pilkin koukut jää avannon reunaan ja kala karkaa silloin.
Mahtuu isommatkin jos nosto tapahtuu vauhdilla ja mateelle ei jää aikaa kääntää pyrstöä eteen...
Parina talvena olen Tampereen suunnalla käynyt yrittämässä, tuloksena yksi n. 300g made.. kertokaapa joku maantieteellinen paikkavinkki josta voisi lähteä yrittämään, ennen kuin into loppuu kokonaan.
tänne päin on jo tullu 5 matikkaa kaikki oli noin 2.5kiloa
Perjantaina 1.2 käytiin Saunalahdessa pilkillä iltasella ja nypyn nyppyä ei ollut. Lahdessa olevat matikkakoukut enteilivät hyvää, mutta tyhjää nyittiin lähimaastossa. Pitää alkaa uusia paikkoja ehtimään.
Kymmenet koukut ja verkot verottaa varmasti!!
Kolme kollia tullut koukuilla reilun viikon sisällä. Sitä ennen ei kahteen viikoon mitään.
Tullooko Keilalahden selältä madetta hyvin, siit matalammasta kohdasta?
Hyvä artikkeli mateen pyynnistä. Kuka näitä ohjeita muuten laatii?
Ongitaan mademorrilla eli isolla jigipäällä varustettuna silakan tai norssin pyrstöpalalla. Syötin saa pysymään koukussa kuminauhojen avulla. Tämä niille jotka eivät halua pudottaa isoja kaloja pienemmästä viiden tuuman rööristä. Ennen kutua ja kudun jälkeen näin. Haralle sit kutuaikana vähintään se kuuden tuuman kolo.
Vielä tuli mieleen se että jos uskoo siihen valkoseen väriin ni jigipään voi vuorata valkoseks värjätyllä epoxilla. Lisäks olen käyttäny isoa 3/0 dropshot koukkua n. 20-30cm morrin yläpuolella siimassa. Tämä ennen kutua ja kudun jälkeen toiminut välillä ihan moitteettomasti. Luontevasti myös yläkoukussa on kalanpala. Kokeilkaahas.
Tosiaan pienemmät alle kilon kalat voi vapauttaa tosta jigipäästä kun kaikki ovat ala/yläleuasta kiinni.
Tuossa artikkelissa ollut linkki Turun seudulla sijaitsevaan madepaikkaan ei toiminut.. Osaisiko joku neuvoa, mistä Turussa kannattaa madetta käydä kokeilemassa? En ole vielä madepilkillä koskaan käynyt ja olisi kiva saada hieman suuntaa alulle.
Mynälahti ja vehmasalmi kuuleman mukaan..
veneelläkö joutuu tänävuonna madepilkille, kun jäistä ei ole vielä tietoakaan =) tosin jos haluaisi pystyrysiä tai katiskoja laskea olisi nyt melko helppoa.. onko kenelläkään sattunut madepilkkikaudelle sulavesiaikaa aikaisemmin?? (onhan tässä vielä kuukausi tietysti aikaa saada jäät merelle, tosin vaikuttaa epätoivoiselta ajatukselta)
Kyllä ne jäät sieltä tulee. Jos ei tuu, anot mitä nöyrimmin katiskalupaa osakaskunnan isännältä. Taitaa tosin olla tiukassa. Sama peli ja "omaisuuden" varjelu kuin rapujen kanssa.
Odota viikko niin pääset jäälle. Sulasta vedestäkin on ongittu virvelillä + pohjaongella mateita ennen kutua, syöttinä silakanpala tms. ja toimii. Ryöstäjällä veneestä myös kokeiltu, mutta rytöjä löytyy turhan paljon ja pyytöjä jää pohjaan veneen liikkuessa. Näinkin tiedän joitain mateita saadun.
tuo heitto-onginta kalanpaloilla voisi kyllä olla kokeilemisen arvoinen, joskus kesäisin samalla tavalla kuhaa ja ahventa pyytänyt...
Huomenna olis tarkoitus avata kausi, saa nähä joko matikat pyörii kutupaikkojen lieppeillä.
tuliko niitä?
Ehkä olisi jo kuultu, jos niitä olisi tullut! Mutta vastahan kausi varsin on alkamassa ja jatkuu hyvästi helmikuun ajan. Ja nyt voi alkaa luottamaan jäitten kestävyyteenkin. Miten muuten laitatte saaliiksi saadut mateet?
Ei tullu mateita. To kokeilee uudestaan . Jäätä oli reilu 10 cm.
Tietääkö kukaan Kuopion seudulla mitään made paikkaa. Ja onko kukaan käynyt Kuopiossa madepilkillä, jos on onko tullut mitään?
Kuusamossa puoli metriä jäätä ja matikoita piisasi ja soi! Eiku vaa!
Kuopiohan on täynnä madepaikkoja.
Kaupunkia ympäröi syvä meri, jossa madetta riittää, sieltä ne nousevat kaupungin rantaheinikoille ja karikoille kutemaan.
"Kansanpaikkoja" on ainakin pöyrynlahti Neulaniemessä, Itkonniemen ranta ja Rönön edustan heinätupsut ja karikot jos haluaa seurassa pilkkiä. Haulla löytyy vanhoja keskusteluja.
Monot jalkaan ja suksille. Katiska-, koukku, ja pilkkipaikkoja löytyy kaupunkin niemimaata kiertämällä. Omaa rauhaa saa, kun ottaa kartan käteen ja etsii paikan. Jäätilanteesta ei ole mitään tietoa vielä.
Monena vuonna ei tarvinnut tehdä yhtään nollareissua, mutta esim pari vuotta sitten oli mateet jotenkin oikukkaita koko kudun ajan. Saa nähdä miten käy tänä talvena.
Parhaat ajat on yleensä ollut helmikuun loppupuoliskolla, joskus reilusti maaliskuun puolella. Jälkimmäisessä tosin pyydettiin jo kuteneita matikoita.
Olisko kellään kertoa Tampereen/näsijärven alueelta made paikkoja?
Mistä sitä matikkaa kannattaisi alkaa haraamaan Helsingin seudulla? Prismasta ainakin satavarma saalis mutta nyljettynä 24,90/kilo...
Onko kokemuksia Professor-lusikan tuunaamisesta madeharaksi?
Sivut
Lisää uusi kommentti