Madepolkujen jäljillä

Kahdeksan tarinaa Puulalta -videosarjan ensimmäinen jakso kertoo Peltsin maderetkestä Puulan maisemissa. Mateenkalastus on eksoottista ja vaatii hieman seikkailumieltä, koska madetta kalastetaan pimeässä keskellä kylmintä talvea. Oppaaksi lähtee Läsäkosken kartanon isäntä ja kalastusmatkailuyrittäjä Matti Huitila, joka tavataan suositun Reissupannu-kahvilan pihalla. Retken aluksi käydään Väisälän saaren kulmilla, jossa lumikenkäillen ihaillaan Puulan kauniita maisemia ja punotaan juonia illan maderetkeä varten.

Videossa oleva näyttävä kallio on Kynsikaivonvuori, joka on videossa huurtunut kovien pakkasten myötä. Väisälänsaaren visiitin jälkeen käydään kokemassa Puulan kalamiesten, Jorma Kuitusen ja Eero Höltän, kanssa madekatiskat, joista poimitaan tuoretta kalaa tauolla nautittavaan madekeittoon. Taukopaikka on Vuohisaaressa, jossa on yleinen retkisatama vessoineen ja tulipaikkoineen. Illaksi luvataan mademyräkkää eli lumituiskua - ja siitähän made tykkää.
 

 
 
 
 
 
 
HUOM! Ole erittäin huolellinen sillan vieressä liikkuessasi, koska salmessa oleva virtaava vesi heikentää jään. Suosittelemme ehdottomasti käymään päiväseltään tutkimassa jäätilanne.

Madekeitto neljälle hengelle

Tässä ohje videossa mainittuun madekeittoon. Resepti on videossa esiintyneen Jorma Kuitusen vaimon, Riitan, antama ohje.

Esivalmistelu:

Nylje made, poista sisälmykset ja pää. Irroita maksa, mikäli haluat lisätä sen keittoon. Huuhtele kala ja laita kiehuvaan veteen. Vettä vain sen verran, että kala peittyy. Keitä 10-15 min. Nosta kala jäähtymään ja siivilöi liemi tarvittaessa.
Poista ruodot kalan jäähdyttyä. 
 
Kuori ja pilko pieneksi:
1-2 sipulia
1-2 porkkanaa
 
Kuori ja lohko:
6-8 perunaa
 
Keiton valmistus:
Sulata kattilan pohjalla n. 50 g voita
Lisää pilkotut sipulit ja porkkanat kattilaan.Kuullota ne pehmeiksi voissa.
 
Lisää joukkoon perunalohkot ja kalan keitinlientä, vain sen verran, että ainekset peittyvät liemellä. Mikäli haluat käyttää mateen maksan, lisää se nyt kypsymään, perunoiden päälle.
 
Mausta keitos:
2-3 maustepippuria
0,5 tl sitruunapippuria
1 tl suolaa tai aromisuolaa
hieman mustapippuria
(korianteria)
 
Anna kiehua hiljaisella lämmöllä 10 -15 min ja lisää joukkoon puhdistetut madepalat. Jatka lientä tarvittaessa täysmaidolla.
 
Kun perunat ovat sopivan pehmeitä, lisää
2 dl kuohukermaa
 
Anna kiehahtaa hieman.
Maista ja mausta lisää tarvittaessa.
Lisää lopuksi pinnalle tuore tai kuivattu tilli, sekä muutama nokare voita.

8 tarinaa Puulalta -videosarjassa retkeillään ja kalastetaan Puulavedellä. Sarjaa voit seurata KalastusKanavalla, jossa julkaisemme kahdeksan osaisen sarjan seuraavan vuoden aikana. Varsinaisten jaksojen lisäksi on luvassa myös syventäviä extra-klippejä aiheista, joita videoissa käsitellään. Sarjassa on juontajana erä-& kalamies Mikko Peltsi Peltola. Sarja on luonteeltaan ei-kaupallinen.
 
Seuraa sarjan etenemistä myös Instagramissa ja Twitterissä hastagilla #puula
 
Tekijät:
Mika Viitanen
 
Mikko Peltola