Keskusteluja kuhan uistelusta

Kuhan vetouistelua

Kuhaa voi uistella monella eri asenteella. Se on monien kilpauistelijoiden kohdekala, mutta myös harvoin kalastavan mökkeilijän "lomakala", joka on kiva saada pannulle. Vehkeitä ja tekniikkaa voi tuunata loputtomiin - se lisää varmasti kalantuloa, mutta muutamalla perusniksillä kuhan pitäisi löytyä. Oikea paikka ja ajankohta ovat tärkeitä. On uistimella ja tekniikallakin merkitystä, mutta ne ovat keskikesän uistelussa sekundaarisia seikkoja. Lue perusvinkkejä alla olevista linkeistä.

Perusvinkkejä kuhan uisteluun

Uistelua Porvoon seudulla

Ajatusten vaihtoa siiman paksuuksista

Sameassa vedessä uistelua

Painouistimen käyttö kuhan uistelussa

Miten painouistin kiinnitetään siimaan?

Minkälainen täkyraksi kuhan uisteluun?

Paras aika uistella kuhaa

Kuhaa soutu-uistelemalla

Kuhan uistelu täkyraksilla


Jos uistelet Anchovy Special tyyppisillä vanneraksilla, niin laitappa raksin eteeen tai huppun kiinni pienempi Action Disc ja mahdollista niin räminähelmi. Sitten vaan raksiin todella hidas pyörähtely ja silleen että läkkärä värisyttä syötin pyrstöä. Vetonopeus voi tällä yhdistelmällä olla 3-3,5km/h. Syötiksi särki,salakka tai kuore ja koukut lähekkäin aivan syötin pyrstöön kiinni. Särjen laittaminen saattaa olla työlästä anchovy tyylisiin huppuihin. Lue lisää.

Hanki siihen veneeseen saman tien pikku prutku ja pidä vapa (1) kädessäsi niin tunnet joka tärpin, ja kun tärppi tuntuu, löysäät heti vapaa n. 0,5m ja uusi kiristys ja kuha on kiinni ja pysyy. Kun vapa on omassa kädessä voit vapaasti nostaa ja laskea sitä niin vaappu tekee hakevaa liikettä olen todennut tämän tosi tehokkaaksi.

tse asiassa soutamalla saat eniten vaihtelevuutta vieheen uintiin, ja vetonopeuden tarpeeksi hitaaksi! -kuhaa kannattaa ainakin kesähelteillä vetää niin hitaasti kuin mahdollista, kunhan vain vieheet uivat.

Soutu on munkin mielestäni paras tapa uistella kuhaa, voi vaihdella suuntaa ja nopeutta tarpeen mukaan. Vehkeinä aivan tavalliset 1-2 luokan haspelivehkeet,vieheinä pääasiassa 9-11cm vaaput väreinä keltaisen ja vihreän sävyt,kelistä riippuen painouistimen kanssa tai ilman.

Mun mielestä kuhan ollessa tyynellä pinnassa se saattaa hiukan väistää (moottori)venettä ja silloin plaanarissa olevat vehkeet ovat mulla pelaanneet parhaiten. Jos suoravedossa, niin saa olla ainakin 50m:in päässä, mutta aina kannattaa pitää yks syväuintinen potkurivirrassa.

Paras syöntipiikki on tuossa ilta 6-8 välillä ja kalat tulee pattien päältä 1,5-2 metrin vedestä elikkä todella matalasta. Lue lisää.

Minulla Päijäntellä parhaat syöntiajat ovat olleet kuumina kesinä 16- 20 välillä.

Seuraavan kerran kun menet kuhaa uistelemaan niin
jätät nuo ylikehutut Jesset ym. kotia ja laitat 13cm Karikko vaappua perään niin saattaapi ruveta hymyilytymään jossain vaiheessa kalareissua.

Kuhaa saa ihan hyvin uistelemalla iltapäivän puolellakin. Itselläni tämän kauden parhaimmat 2 kpl vajaan 3 kg kuhat tulleet ennen klo 18:00. Molemmat n. 3 metrin syvyydestä.

Myös Lohjanjärvellä on painouistimilla uisteltu iät ja ajat ja on se perinteikäs ja kalastava tapa kuhan narraamisessa. Yleisin tapa täällä on käyttää käsikelaa johon n.0.80 mm paksuinen siima ja siihen 3-5 metrin välein sidotut 3-tieleikarit kelataan. Lue lisää.

olen käynyt uistelemassa viisi kertaa tänä kesänä painiolla. Joka kerta tullut saalista ja mikä oudointa ei ole tullut vielä yhtään alle 40cm kuhaa ja suurin 50cm. Normaalisti olen saanut pientä alle 35 cm kuhaa. Itse käytän vain sepen tuuria painiolla. Räikeitä värejä. Parhaiten on pelittänyt vaaleat värit. Vaalean punainen ollut hyvä.

Minä sain viime kesänä kuhaa hyvin.Koukut terävät ja vetonopeus 4,5 -5,5 km/h.Mieluimmin yli 5:n. Hyvin tarttuu,kokeile.Kuhia on käynyt
veneessäni 15 vuoden aikana useita tuhansia.

Itsellä 0,40 monosiima käytössä ja toimii. Ulkona olevan siimamäärän kun vielä pidät mahdollisimman lyhkäisenä niin siiman venyvyys ei vielä ole kovin iso. Omat siimat ulkona 10-15 m ja syvyyttä pelataan painokuvien ja syvännevaappujen kanssa.