Keskusteluja hauen pilkinnästä

Hauen pilkintää

Hauen pilkintä ei ole vaikeaa - tarvitaan hieman kalastusalueen paikallistuntemusta ja oikeita välineitä. Monet kesäkalastuksen haukilusikat ovat loistavia talvihauen pyydystämiseen, mutta varsinaisia haukipilkkejäkin kannattaa varata mukaan.

Monien avantojen kairaaminen on aikaa vievää puuhaa, mutta se kannattaa. Suurinta huvia hauen pilkinnässä on se, että kala ottaa kiinni vieheeseen niin lähellä kalastajaa. Tärppi tuntuu olkapäässä asti!

Katso, mitä keskusteluissa on kerrottu hauen pilkinnästä.

Hauen pilkintä metsälammilla

Muutama maininta haukipilkeistä

Mistä paikoista ja millä pilkeillä?

Vinkkejä siiman paksuuksista, paikoista ja vieheistä

Mielipiteitä tekniikasta ja vieheistä

Hauen pilkintää sisävesillä

Itse käytän vankkaa onkea, jolla tehtyä hyvin vastaiskun. Pelkästään hauelle olen käyttänyt 0,40 mm siimaa ja vieläkin vahvempaa jos on tiedossa, että kohteessa on isomuksia. Nostokoukku ja 6 tuuman kaira. Väsyttämistä varten riittävästi siimaa puolalle. Voit kokeilla vaikka professorilla ja muilla lusikoilla, mutta myös tasarilla. Lue lisää.

Ensin aamuhämärissä tehdään reikiä pitkin poikin kaislikon tai ruovikon edustalle, missä nyt haukien luulee luuraavan. Reikiä on syytä porata muutaman metrin välein mielellään parikymmentä saman tien vähän kevyimmissä tamineissa ja sitten juoda kahvit. Pienen rauhoittelun jälkeen lähdetään pilkkimään reikiä, eikä pidetä mitään meteliä. Muutama minuutti reiällä ja jos mitään ei kuulu, niin sitten seuraavalle.

Meillä on ollut sellainen havainto, että kalat tulee joskus melko lyhyessä hetkessä ja sitten taas pitkään hiljaista. Eli jonkinlainen yhteinen ruokahetki hauillakin.

Mitä pilkkeihin tulee niin kyllä pystypilkki on parempi kuin tasuri. Kalat pysyy paljon paremmin kiinni ja tärppejä on enemmän.

Kyllä syksy on parasta hauenpilkintäaikaa. Tähän aikaan vuodesta jäät vielä hellivät niskalihaksia ja hartioita, kun niitä 100 reikää ei tarvitse runtata 30cm:n jäähän. Myös kalat tuntuvat olevan aktiivisimmillaan syksyllä. Ainakin jos vertaa keskitalveen. Lue lisää.

Siis ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan suojaisista sisälahdista, joissa vettä 2-3m. Kaislikon reunassa vettä parhailla paikoin on ollu n. 1.5-2 metriä. Hieman ulkoreunasta harvahko kaislikko on parempi kun "seinä". Ja mitä epätasaisempi on kaislikon ulkoreuna sen varmempi paikka on kyseessä. Lue lisää.

Perukkeena olen itse käyttänyt noin 30 senttistä lujaa punottua siimaa ja yhtään pilkkiä ei ole mennyt vaikka, haukia olen saanut aika paljon. Lue lisää.

Tärkeää pilkissä on kestävät koukut. Heikot koukut kyllä kertovat itsestään aika nopeasti... Tasurit on tehokkaita ja iskuja tulee kovasti, mutta väittäisin, että pystypilkillä saa varmemmin kalan reiästä. Lue lisää.

Yleensä luupää nappaa alle kymmenen heilautuksen. Joskushan meinaa vehkeet lähteä käsistä ennen ensi heilautusta, mutta joskus, kun olen huvikseen laskenut heilautuksia niin otti on tullut vasta 12-15 heilautuksen jälkeen. Eli ehkäpä kannattaa heilutella ne 15 heilautusta per reikä, ei se kovin paljoa ole vielä sekään!