Keskusteluja hauen perhokalastuksesta

Hauen perhokalastus

Hauen perhokalastus rantautui Suomeen 2000 alussa. Toki aikaisemminkin sitä on harrastettu, mutta pienempien piirien joukossa. Laajemmin sitä on harrastettu noin 2005 vuodesta. 2010 siitä on tullut pienimuotoinen muoti-ilmiö. Perholla haukea kalastetaan niin sisävesillä kuin merellä. Monet aktiiviset kalastajat hankkivat kelluntarenkaan, josta hauen perhokalastus on vieläkin hauskempaa. Alla muutamia linkkejä keskusteluihin aiheesta.

Kuvia haukiperhoista

Lisää kuvia haukiperhoista

Haukiperhosiimoista

Keskustelua välineistä

Lisää pohdintaa välineistä

Mikä on hyvä haukiperhosiima?


Mina olen paiskonut taalla jenkkilan ita-rannikolla viimeiset pari vuotta rannalta pelkastaan ampumapailla. Runnarina ollut kaytossa Amnesia-merkkista tavaraa ja olen siihen ollut vallan tyytyvainen. Veneesta kalastaessa sen kanssa tulee ongelmaksi sotkeutuminen. Varsinkin jos siima on siimakorissa ajettaessa, tulee sotku 100-varmasti. Joten venekayttoon suosittelisin tavallisen perhosiiman nakoista runnaria, vaikka Loopilta. Tai sitten siimojen vaivaamista takaisin kelalle siirtymataipaleitten ajaksi.

Mä suosittelen WF-siimaa ehdottomasti, jos heität veneestä. Mulla on ollu kolme kautta ampusiima ja nyt siirryn WF:ään. Ampusiimalla on kiva heittää, mutta ne sotkut pilaa fiiliksen. Jos ampusiimaan päädyt niin veneestä heittoon pitäis kehittää joku ratkaisu, eli karsia/suojata kaikki tarttumisaltis. Lue lisää.

Haukiperho on sellainen iso tukku flasabouta, tinseliä ja karvaa. Se kyllä näkyy pohjassa jurnottavalle hauelle helposti, joten siimana voi käyttää kyllä ihan hyvin jopa kelluvaakin WF siimaa. Lue lisää.

Kannattaa käyttää jotain 5-6 luokan heitto siimoja juoksusiimoina niin ne ei sotkeudu niin helposti, ja lentää hyvin!

Omasta laukusta löytyy kaksi siimaa: Kelluva WF ja nopeasti uppoava samanlainen. Varsinkin keväällä ja toisaalta myöhään syksyllä isotkin hauet löytyvät usein aika matalasta vedestä. Nopeasti uppoava on näissä tilanteissa täysin käyttökelvoton, perhoa kun pitäisi hinailla kylmällä vedellä aika rauhallisesti. Syvästä kalastettaessa tietysti uppoava siima. Jos aikoo selvitä vain yhdellä siimalla, niin se on sitten kelluva. Rakentelin trollaajien käyttämästä lyijy-ydinsiimasta puolen metrin mittaisen perukkeen, jonka voi helposti liittää lenkeillä heittosiiman nokkaan, jos haluaa pyydyksen syvemmälle. Sillä ja esim. palloketjusilmillä painotetulla tinselillä pääsee tarvittaessa mukavasti muutaman metrin syvyyteen. Erilaisia ampupäitä rakentamalla pääsee tietty haluamaansa tulokseen, mutta WF on mielestäni leppoisin käyttää. Lue lisää.

Ampupää runnarilla on ehkä puuskaisessa 'haukituulessa' tehokkaampi yhdistelmä. Toisaalta kahlatessa runnarin olisi hyvä myösen kellua -lähtee pinnalta hieman herkemmin kuin pinnan alta. Lue lisää.

Seiskan vapa on kyllä turhan ujo muutoinkin, eli vähäänkään isommille/painavammille perhoille vähintään ysi-luokkainen vapa, johon kympin siima.

Yksi renkaan mukava puoli on se, että siinä ollaan aika lähellä luontoa ja kalojen maailmaa. Linnut ja kalat ei paljon pelkää kun renkaalla edetään äänettömästi. Lue lisää.