Kalatapahtumat talteen GoProlla

GoPro vesitiivis kamera

Kameran kaivaminen laukusta kalassa ollessa vaatii viitseliäisyyttä ja uskallusta. Kallista järkkärikameraa tai pokkaria kohtaa kalareissulla monta riskitekijää. Veneen rynkytys, vesi ja kolahdukset tekevät kamerasta selvää hetkessä. Kalareissulla tarvitaan siis kameraa, joka on helposti käden ulottuvilla, ja joka kestää käyttöä. 

Videon tai vaudikkaamman kuvan ottaminen perinteisellä kameralla on hankalaa. Yksi vaihtoehto videokuvaa arvostavalle kalastajalle on suosittu action-kamera GoPro. Seuraavaksi esitellään kyseistä kameraan kalastajan näkökulmasta.
 
GoPro toi markkinoille vuoden vaihteessa ”lippulaivansa” Hero3 Black Edition mallin, jolle luvataan 4K tarkkuus eli 3840 x 2160 pikselin videokuvaa 12 kuvan sekuntinopeudella. GoPron edelliset mallit ovat Hero1 ja Hero2, jotka molemmat sopivat kalakameroiksi myös. Hinta Hero3 Blackilla on vedenpitävän kaukosäätimen kanssa noin 450 euroa. Hero2 saa noin 300 eurolla. Näillä hinnoilla ei järkkärikameraan saa edes kohtuullista linssiä!

Tämä kuva on otettu jatkovarren päässä kaukosäätimellä marraskuussa.


Kuva on otettu jatkovarren kanssa. Kamera on viety noin 3 kg polskivan hauen viereen.

Se, mikä GoPro tuotteissa on hienoa, on niiden vedenpitävyys. Malliston peruspaketeihinkin kuuluu vedenpitävä kameraboksi, jonne itse kamera laitetaan. Mukana tulee boksille yleensä kaksi taka-kantta - toinen on vesitiivis ja toinen ”ääniaukoilla” varustettu, joka ei siis ole vesitiivis. Ole siis huolellinen, että valitset vesitiiviin takakannen kameraboksiin ennen kuin viet sen veden alle! On kuultu tapauksista, jossa kamera pistetään kiireessä boksiin ja ei huomata tarkistaa sitä olennaista pikkuseikkaa...

Kuva on otettu veden alta syyskuussa. Vesi oli sameaa ja sää oli aurinkoinen.

Kalastajan näkökulmasta oleellisia teknisiä ominaisuuksia ovat sarjakuvausnopeus valokuvissa ja videon kuvausnopeus - siis jos puhutaan itse kalastuksen kuvaamisesta eikä pönötyskuvien ottamisesta. Kalojen liikkeet ovat nopeita. Vapa, kalastaja ja kala liikkuvat nopeasti. Action kameralla saa vangittua juuri niitä hetkiä, jotka pumppaavat kalastajan suoniin adrenaliinia! Ne tilanteet, joissa kalaa otetaan haaviin tai se polskii veneen vieressä, ovat action-kameralla kuvattavissa.

 
 

Action kameralla voi napsia myös maisema kuvia, vaikka siihen tarkoitukseen se ei olekaan kaikkein paras vaihtoehto.

Kuvaustilanteessa valon määrä on olennainen seikka. Pienikokoiset action-kamerat vaativat hyvät valo-olosuhteet. Kuvaa action-kameralla, kun valoa on paljon. Parhaimpaan tulokseen pääset aurinkoisena päivänä ja silloin kuvista tulee teräviä.
Harmaana päivänä kuvat jäävät hieman rakeisiksi. Se voi toisaalta olla myös lisämauste kuviin.

Kalastajalle hyödyllisiä toimintoja

Videokuvaus
Kalastusvideoita on kiva katsella reissun jälkeen. Laajakulmalla otettu video vangitsee kameran edestä isolta alueelta vauhdikasta kalastustoimintaa. GoProssa kuvaan tulee ultra wide ominaisuudesta niin sanottu kalansilmäkuvakulma, jonka helpoiten havaitsee horisontin pyöristymisenä. Sitä voi kuitenkin vähentää pitämällä kameraa 90 asteen kulmassa horisonttiin nähden. On olemassa myös lisävarusteita kyseisen ominaisuuden korjaamiseksi. Asiaa ei kuitenkaan tarvitse nähdä ongelmana, vaan kuvan vääristymä enemminkin piristää videokuvaa kivasti. Kalastajan kannattaa valita videoasetuksista 720 x 60 fps asetus (tai nopeampi). Fps kertoo siis kuvan koosta ja siitä miten monta yksittäistä kuvaa videossa on otettu sekuntia kohti. Tällä asetuksella saat kivaa vauhdikasta ja sulavaliikkeistä kuvaa, jota voit editointiohjelmalla vaikka hidastaa. Jotta jokainen kalan pärskähdys saadaan tallennettua, kannattaa kuvata asetuksella, joka vangitsee mahdollisimman monta kuvaa sekuntia kohti. Edellä mainittu (720 x 60 fps) pätee Hero2 ja Hero3 Silver malliin. Hero3 voidaan kuvata vielä paremmilla asetuksilla. 


Videokuvaus toimii yksinkertaisesti siten, että käynnistät kameran valmiustilaan, minkä jälkeen kliksautat halutussa tilanteessa kameran nauhoittamaan. Kamerassahan ei ole kuin kaksi nappia, joten sitä on helppo käyttää.

Uuteen Hero3 malliin on saatavana kaukosäädin. Myös Hero2 malli on pienen lisäpalikan kanssa ohjattavissa kaukosäätimellä. Kaukosäädin voi olla vavassa kiinni tai kaulassa riippumassa. Oikealla hetkellä paina säätimen kuvausnappia ja video lähtee rullaamaan. 

 
Kun olet kiinnittänyt kameran esimerkiksi veneen kaiteeseen, voit napsauttaa säätimestä kameran päälle ilman, että sinun pitää kalanväsytyksen aikana lähteä kyyristelemään kameraa kohden. Tiedoksi, että voit yhdellä kaukosäätimellä käynnistää useamman kameran. Eli jos jostain syystä on tullut hommattua useampi kamera ja haluat kalanväsytyksesi saada videolle mahdollisimman monesta eri kuvakulmasta, niin ei muuta kuin yksi napsautus ja olet suuren kalavideon keskipisteenä! Ohjekirjassa mainitaan, että jopa 50 kameraa saadaan samaan aikaan ohjattua yhdellä kaukosäätimellä...
 
Normaali valokuvaus

Voit asettaa ”one-shot” -asetuksen päälle, jolloin kamera kuvaa yhden kuvan kerralla. Tätä toimintoa voi säätää myös kaukosäätimellä eli voit asettaa kameran johonkin sopivaan telineeseen ja kuvata sen edessä omia kalojasi kaukosäätimestä napsauttamalla.

Tämä kuva on otettu one-shot toiminnolla. Kamera on jatkovarren päässä ja se laukaistaan kaukosäätimellä. Kamera on osin veden alla.

Time-lapse asetus
Tämä asetus tarkoittaa sitä, että voit pistää kameran ottamaan automaattisesti kuvia tietyn väliajoin. Aikaväli voi olla esimerkiksi 2, 5 tai 10 sekuntia - vielä pidempäkin aikoja on valittavana. Kalanväsytyksestä saa hauskan kuvasarjan, kun kamera ottaa esim 5 sekunnin välein kuvia. 

Time lapse toiminnolla saa myös päräyttävää maisemakuvaa. Jos televisiosta olet huomannut sellaista videonpätkää, jossa pilvet liikkuvat tavattoman nopeasti tai aurinko nousee nopeasti horisontista, se on tehty juuri tällä toiminnolla. Yksinkertaisesti teet sen seuraavasti: Laita kamera jalustalle kuvaamaan haluttua maisemaa ja asetukseksi esimerkiksi 10 sekunnin välein otettu kuva. Anna kameran laulaa noin 15 minuuttia, jolloin tuuli on puhaltanut pilvet maisemasta johonkin suuntaan. Vie kuvat videoeditointi-ohjelmaan ja määritä yhden kuvan näyttönopeudeksi 0,2 sekuntia. Kun kuvia näytetään peräkkäin nopeasti, siitä tulee video. Kas näin pilvet liikkuvat ja maisema muuttuu hauskasti!

Tämä videon pätkä on kuvattu GoProlla. Sen alussa on käytetty time lapse -toimintoa ja camalapse -kameran liikuttajaa. Kamera on kuvannut kahden sekunnin välein kuvia ja ne on nivottu yhdeksi pätkäksi 0,2 framen esitysnopeudella.


”Sarjatulikuvaus”
Tämän astuksen avulla voit yhdellä klikkauksella ottaa monta kuvaa kerrallaan. Hero2 ottaa yhden napin painalluksen jälkeen 10 kuvaa sekunnissa. Hero3 Black malli ottaa jopa 30 kuvaa sekunnissa. Tästäkös on kalastajalle iloa! Vie kamera veneen vettä pärskivän laidan vierelle ja vangitse todellinen vauhtikuva. Vesipisarat näkyvät selvästi ja kuvassa on meiningin tuntua. Voit kuvata uistinta heittävää kaveria, jolloin saat hauskoja tilannekuvia. Tai kalan ollessa lähellä sinua, voit laittaa kameran lähelle kalaa ja ottaa vauhdikkaan loiskimiskuvan siitä. Yritä ottaa kuva kalasta siten, että valo osuu kalaan suoraan. Vastavaloonkin voi kuvata, mutta silloin kala jää herkästi tummaksi.
 
Kuvien leikkaaminen videosta
Tiesitkö, että voit irroittaa valokuvan videosta? Sen voi tehdä tietenkin muistakin videoista kuin action-kameran ottamista videoista. Tässä vinkki Macin käyttäjille - lataa koneellesi MPEG Streamclip (Windowsiin löytyy varmasti sama ohjelma). Voit tehdä ohjelmalla vaikka mitä hienoa, mutta tässä ohjeet yksittäisen kuvan tallentamiseen. 1. Etsi videosta haluamasi kohta, josta haluat tallentaa kuvan. 2. Paina File ja sen jälkeen Export frame. Klikkaa täppä ”unscaled” päälle. 3. Raahaa valinta JPEG quality tappiinsa eli mahdollisimman oikealle. 4. Paina ”save” ja valitse kohde, jonne kuva tallennetaan. Kuvasta ei tule aivan painokelpoista kuvaa, mutta nettiin laitettavaksi se käy mainiosti. Kalastusvideoista saat leikattua irti sellaisia kuvia, joita ei tulisi muuten otettua.

Tämä on irroitettu videosta, jossa joulukuista maisemaa on kuvattu Gotlannissa.

Kuva on leikattu irti videosta, jossa pikkutaimen päästetään takaisin veteen. Kovin tarkkoja kuvista ei tule, mutta tietokoneella tai kännykällä niitä on hauska katsella.

Mihin kamera kiinni?

GoPro ei sinänsä ole kovin ergonominen kädessä pidettävä, vaikka se kouraan sopivasti mahtuukin. Sen voisi sanoa olevan liukas ja se saattaaa pudota helposti. GoProlla voit siis kuvata pitämällä sitä yksinkertaisesti kädessä, mutta lisävarusteiden ansiosta teet kuvaamisesta todella helppoa ja mielenkiintoista. Varusteita on paljon!Yksi parhaiten kalastajille sopivista varusteista on kameravaljaat. Kamera tulee sinulle rinnuksille, josta voit sen näppärästä näpätä päälle sopivan hetken tullessa vastaan. Kuvakulma on kalastajalle mitä mainioin. Kädet näkyy, virveli näkyy ja ennen kaikkea kala, jota kelataan ylös, näkyy juuri sopivasta kuvakulmasta. Valjaat maksaa noin 50 euroa eli halpa lisävaruste ei ole kyseessä!Imukuppitelineen voit kiinnittää veneen tuulilasipleksiin tai jollekin muulle sileälle pinnalle. Sen jälkeen kameran voi viritellä osoittamaan haluamaansa suuntaan. GoPron oma imukuppi mainosten mukaan on pitänyt jopa 200 km/h kiitävän auton lasissa, mutta kannattanee kuitenkin laittaa kameraan jokin varmistusnaru, jos ajossa aikoo kameraa pitää imukupissa.
 

Jatkovarrella saa aivan uusia kuvakulmia. Kameralle kaupataan sauvakävelysauvan näköistä kameravartta, jonka päähän GoPron saa kätevästi kiinni. Tämä on loistava apuväline. Kameran voi viedä ylös kuvaamaan tilannetta ylhäältä tai ennen kaikkea veden alle, jossa voit nauhoittaa rimpuilevan kalan liikkeitä. Saat todella hauskoja kuvia tai videoita, kun viet kameran veden rajaan siten, että osa kameran linssistä on veden alla ja osa veden päällä.

Päähän kameran saa kiinnitettyä otsapannalla. Päähän kiinnitetty kamera on kuitenkin paljon epävakaampi kuin rintavaljaissa oleva. Varsinkin väsytystilanteessa pää heiluu enemmän tai vähemmän ja silloin videokuva on levotonta katsottavaa. Hyvä puoli on mukava kuvakulma.
 
Kaidekiinnikkeitä on saatavana paljon erilaisia. Niillä kameran voi kiinnittää veneeseen lähes mihin paikkaan vaan, missä on kaide. Kaidepalojen lisäksi voit kiinnittää kameran erilaisia tarrroilla tai velcro-nauhalla lähes paikkaan kuin paikkaan.
 
Editointiin ohjelmia:
- GoProlla on oma ilmainen ohjelma, joka käy peruseditointiin.
- PC käyttäjille on saatavana Movie Maker niminen ilmainen ohjelma.
- Mac käyttäjille on iMovie-ohjelma, joka on ilmainen.
- Maksullisia hienoilla ominaisuuksilla olevia ohjelmia on paljon alkaen 250 eurosta ylöspäin.
 
Tekniikasta:
- Kamera ladataan usb-johdon kautta tietokoneella. Lisävarusteena on saatavissa autolatureita tai suoraan verkkovirtaan laitettavia akkulatureita.
- Kameraan kannattaa varata vähintään 16GB muistikortti.
- Kylmällä kelillä (nollan tuntumassa) aktiivisesti käytetyn kameran akku kestää noin 45-60 min.
- Kameraan on saatavana älypuhelinsovellus, jolla kameraa voi ohjata ja sen kuvaa voi katsella. Kamerassa ei ole vakiona nestekidenäyttöä, josta kuvaa voisi katsoa livenä, kuten pokkareissa on totuttu tekemään.


Kuvat ja teksti: Mika Viitanen